jedną porcję wlewamy 50 ml wódki, dopełniamy sprite'm do 3/4 wysokości kieliszka i dodajemy 2 cytrynki oraz 2 łyżeczki syropu ze słoika. Lekko mieszamy. Dekorujemy plasterkiem cytryny
My simple kitchenrównież jako smarowidło na kanapki i jako dodatek do potraw. Składniki: - 200g suchej ciecierzycy (ok. 400 po ugotowaniu) - 2 średnie, ugotowane buraki - 2 łyżki tahini - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Przekrojone
Be Fit Be StrongBabka albo też chlebek cytrynowy, jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a równocześnie bardzo smaczna. Idealnie nadaje się w szczególności na letnie dni, ponieważ jej smak jest przyjemnie orzeźwiający. Ja moją babkę upiekłam w keksówce o wymiarach 35x12 cm. SKŁADNIKI 120 g masła 3 jajka 180 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 150 g kwaśnej
Passions hobbies lifekostkę. Rybę dzielimy na kawałki. Koperek kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski. Sos: 1/2 szklanki oliwy 1 łyżka musztardy 1/3 łyżeczki octu balsamicznego sól, pieprz sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki) Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy delikatnie. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comPyszny! Zdrowy, łatwy w przygotowaniu zielony koktajl owocowo-warzywny z ziarnami. Dla każdego freak'a zdrowego odżywiania :) Składniki: 100 g szpinaku seler naciowy, 2 łodygi pomarańcza sok z połowy cytryny pół awokado mleko roślinne nasiona chia po łyżce siemienia lnianego, wiórków kokosowych, mielonego ostropestu plamistego mięta, kilka listków opcjonalnie - kiwi Wykonanie: Nasiona chia moczymy w mleku ryżowym, pozostałe składniki przekładamy
Taste Of My Dayzdecydowanie najszybszy sposób na domową produkcję lodów. Składniki na 8 foremek: 500 g melona cantalupa lub miodowego 250 ml wody 125 g ksylitolu lub cukru sok z 1/2 cytryny 3 łodyżki mięty Wykonanie: cukier, wodę i miętę umieścić w garnuszku i gotować około 10 minut, aż powstanie syrop. Gałązki mięty usunąć, a syrop ostudzić miąższ z melona zblendować na gładkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogórka do tradycyjnej lemoniady. Efekt jest bardzo przyjemny. W sam raz do ugaszenia pragnienia w upalny letni dzień. Nie obyło się bez malutkich zmian, bo w sklepie pomyliłam ilość cytryn i limonek (tak mają Ci którzy nie robią sobie listy zakupów
Polska Zupatego deseru. Konsystencja podobna do lekko rozmrożonych lodów. Składniki (2 duże porcje): - 250 g zamrożonych borówek amerykańskich - 300 g gęstego jogurtu naturalnego - 1 łyżka miodu - sok z 1/4 cytryny - kilka listków mięty (opcjonalnie) Wszystkiego składniki zblenduj na gładką masę. Podawaj od razu
Corner With Recipestego ekspresowy i pyszny obiad, polecam ;) Składniki: - 1 szklanka puree dyniowego - 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej/z puszki - 4 łyżki sezamu - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka kuminu - sok z 1/2 małej cytryny - 1 łyżka oleju/oliwy - sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki dokładnie zblenduj (na kremową konsystencję), przed podaniem możesz posypać słodką papryką
Corner With Recipesnastępnie zaserwować z lodami.Wyszło pysznie :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 3 brzoskwinie 3 nektarynki 3 łyżki cukru waniliowego Kilka kropli soku z cytryny Brzoskwinie i nektarynki kroimy w ćwiartki i wyciągamy pestkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i obsypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wykładamy
Kolizje Smakówmiejscu). Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Składniki na farsz: - 450g groszku mrożonego lub świeżego (w tym 50g do dekoracji) - 1 awokado - 1 ząbek czosnku - sok z 1/2 cytryny - 10 listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej - 3 łyżeczki suszonego majeranku - 1 łyżeczka papryki ostrej *opcjonalnie do dekoracji: 50g groszku uwzględniony w składnikach, kostki sera koziego, cebula i koperek
Be Fit Be Strongszklanki mleka skórka otarta z 1 cytryny Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, wlewamy mleko i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek silikonowych tak by wypełniło ok 3/4 wysokości foremki i pieczemy przez ok 25 minut
Cynamonowe szczęścienadaje się na ten dzień idealnie Składniki na spód biszkoptowy: - 1/2 kostki masła - 150 g biszkoptów Składniki na masę: - 2 serki homogenizowane waniliowe (2x 150g) - 100g cukru - galaretka cytrynowa + 1/2 l wody - 2 łyżeczki soku z limonki - 200g śmietany kremówki - 1 galaretka truskawkowa + 1/2 l wody - truskawki 250 g Najpierw rozpuszczamy galaretkę w 1/2 l wody
Kuchenne WariacjeZapraszamy na orzeźwiającego kurczaka cytrynowego z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Składniki: - 4 udka z kurczaka - 4 duże ziemniaki - sok z połowy cytryny - skórka starta z połowy cytryny - masło - sól, pieprz, czerwona papryka, curry Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki i lekko podgotowujemy. Potem ziemniaki odcedzamy i przekładamy do brytfanki. Do ziemniaków dodajemy kilka kawałków masła i doprawiamy do smaku
Kuchenne WariacjePAPRYKĄ I BAZYLIĄ przepis autorski // 1 porcja ~1 duża bułka ciabatta, ok. 100g ~70g tofu wędzonego + sól (opcjonalnie, bo ten rodzaj tofu jest już lekko słony), czosnek granulowany, pieprz cytrynowy ~5 kawałków papryki czerwonej ~10 listków świeżej bazylii Tofu owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego, obciążyć i wstawić na noc do lodówki (lub na min. 1-2h). Bułkę pokroić
chili & sugar