serka pleśniowego typu Brie 1 opakowanie (200 gram) wędzonego łososia sałatkowego 1 sałata lodowa 2 pomidory 1/2 pęczku koperku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sałatę umyć, porwać na małe kawałki. Ser pokroić na mniejsze porcje, pomidory w ćwiartki. Kawałki łososia skopić sokiem z cytryny, koperek posiekać, Połączyć wszystkie składniki, skropić oliwą, doprawić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapolędwiczka wieprzowa) 3 buraki 200 gram ryżu (zasadniczo do risotto zalecany jest ryż arborio, ja dodałam ciemny) 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru sok z 1/2 cytryny 50 gram parmezanu sól, pieprz,odrobina curry olej,woda (ewentualnie bulion czy czerwone wino) Zacznij od przygotowania buraków. Obierz je, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 4 plastry świeżego ananasa marynata do kurczaka 6 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawa do kurczaka z grilla np.Kamis skórka otarta z połówki cytryny Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w dużą kostkę i wrzucić do marynaty na minimum 1 godzinkę (ja zawsze przygotowuje wcześniej i zostawiam
Monia miesza i gotujeskładniki: 6-7 plastrów karkówki 1 łyżeczka miodu 4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do karkówki z grilla 1 łyżeczka musztardy delikatesowej Przygotować marynatę. Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, musztardę, sos sojowy, przyprawę do karkówki, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty włożyć plastry karkówki
Monia miesza i gotujeskładniki: 6 szt kiwi 1 niepełna szklanka cukru 300 ml wody 1 białko 1 łyżka soku z cytryny kilka listków suszonej lub świeżej mięty (wedle uznania jak kto lubi bardziej czy mniej miętowy) Przygotować miętowy syrop. Wodę zagotować z dodatkiem cukru, listków mięty i soku z cytryny. Wyjąć listki mięty i wystudzić.Kiwi obrać ze skórki i zmiksować
Monia miesza i gotujeskładniki: 4 białka 150 g drobnego brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 75 g tartych migdałów Back Mit płatki migdałów do posypania ok 2-3 gaście 150 g maskarpone 80 ml śmietanki do ubijania 2 łyżki cukru waniliowego 100 g poziomek Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier a potem porcjami: mąkę ziemniaczaną(...)cytryny i tarte migdały. Masę wyłożyć na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować ją dokładnie, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty kolor. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i wymieszać z maskarpone. Wystudzone ciasto
Monia miesza i gotujeskrzydełka: 10 skrzydełek kurczaka 8 łyżek oleju 4 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis 2 łyżki musztardy Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy, musztardę i przyprawę do kurczaka. Do marynaty włożyć skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić
Monia miesza i gotujeburaczków ćwikłowych z łodyżkami 2 l wody lub bulionu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe do smaku przyprawa uniwersalna 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 12% 3 łyżki mąki pszennej Młode buraczki obrać i pokroić z łodygami liści. Zalać to wszystko wodą lub bulionem, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: majeranek(...)liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną wedle uznania. Gotować aż buraczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru oraz mąką i wlać do garnka. Dodać sok z cytryny. Wszystko zagotować i gotować jeszcze 3 minuty
Monia miesza i gotujefiletów z morszczuka 1 mała zielona cukinia 1 mała żółta cukinia 1 papryka czerwona 2 cebule 1 łyżeczka przyprawy do ryb 5 łyżek oleju 3 łyżki soku z cytryny przyprawa grill ziołowy Kamis do warzyw olej do skropienia warzyw Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy do ryb. Filety morszczuka
Monia miesza i gotujeskładniki: 200 g makaronu kolorowego świderki 8 pomidorków cherry 1 opakowanie serka sałatkowego ziołowego Turek ISLOS 4 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki odrobina przyprawy do sałatek Makaron ugotować, przelać wodą, osączyć i ułożyć na talerzu. Na makaronie ułożyć pokrojony ser oraz pomidorki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, natką
Monia miesza i gotujeskładniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 jajka 1/3 szklanki oleju Rapso 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki tartych migdałów Back Mit sok z połówki cytryny 8 dużych śliwek 1-2 garście płatków migdałowych Kresto 2 łyżeczki proszku do pieczenia W misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i tartymi migdałami. Do wymieszanych(...)składników dodawać porcjami pozostałe mokre składniki czyli jajka, olej, mleko i sok z połówki cytryny. Tortownicę natłuścić i posypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek wgłebieniem po pestce do góry. Całość posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekanika nagrzanego do 180 C i piec ok 40 minut do suchego patyczka
Monia miesza i gotujesmaczną sałatkę ze śliwkami. Trzeba korzystać póki jeszcze są. składniki: 8 śliwek węgierek 1 gruszka 1 nektarynka 16 kulek ciemnych winogron 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego Jamar Ze śliwek i nektarynki usunąć pestki, pokroić na małe kawałki. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na małe kawałki. Winogrona przekroić(...)pół. Pokrojone owoce włożyć do miski. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i octem winnym, polać sałatkę. Jeszcze raz wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujeskładniki: 180 g mieszanki świeżych sałat 1 camembert 1 nektarynka lub owoc kaki 2 pomarańcze 2 garście rodzynek Kresto 4 łyżki słonecznika Kresto 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju Rapso Wycisnąć sok z połówki pomarańczy, dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i olejem, odstawić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Ser pokroić na małe kawałki, nektarynkę pokroić na ćwiartki
Monia miesza i gotujeobiadku. składniki: 1/2 średniej główki kapusty białej 3 średnie marchewki 2 jabłka 4-5 ogórków kiszonych 2 łyżki natki piertuszki do skropienia olej Rapso do skropienia sok z cytryny Kapustę poszatkować, delikatnie posolić, wymieszać i odstawić. Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć razem z ogórkami na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć i dodać posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie(...)wymieszać, skropić olejem i sokiem z cytryny i znowu delikatnie wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu
Monia miesza i gotujerodzynek Kresto 100 g suszonej żurawiny Kresto 3 łyżki tatrych orzechów włoskich Back Mit 100 g płatków kukurydzianych 50 g otrębów granulowanych z żurawiną sok z połówki cytryny W rondelku zagotować wodę z cukrem, cukrem waniliowym oraz margaryną. Zestawić z ognia dodać rodzynki i żurawinę oraz mleko w proszku, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać(...)końcu dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą. Keksówka może być mała wtedy blok będzie wyższy. Masę w foremce dobrze uklepać i wygładzić, odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu wstawić do lodówki aby masa dobrze stężała
Monia miesza i gotuje