smakuje naprawdę pysznie, z dodatkiem kaszy kuskus i sałatką ze świeżych pomidorów. ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY. /przepis Nigelli Lawson/ 1 porcja 100-150g fileta z łososia skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka słodkiej mielonej papryki łyżka oliwy z oliwek czosnkowej sól, pieprz do podania: 100-150g kaszy kuskus ugotowanej w bulionie sałatka: 1 pomidora(...)zielonego ogórka oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Łososia opłukuję, jeśli ma skórę, delikatnie ją usuwam (za pomocą noża do filetowania ryb). Imbir, paprykę, otarta skórkę z cytryny, sól, pieprz oraz oliwę czosnkową łącze ze sobą, na pastę. Jeśli nie mamy takiej oliwy, możemy pomieszać zwykłą oliwę z oliwek wraz z odrobina mielonego, suszonego czosnku
W kuchni Karmel-itkioraz wyciąg z papryki. ŁOSOŚ Z CHUTNEY'EM Z MAGNO I KASZĄ KUSKUS . /przepis autorski;/ dla 4 osób 4 dzwonki łososia sól, pieprz, papryka słodka mielona, sok z połówki cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 400g kaszy kuskus gotowy bulion (u mnie warzywny) słoiczek słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy cytryny i nacieram
W kuchni Karmel-itkirodzaj mięsa. Szczególnie, kiedy są tak smacznie przyrządzone :] DORSZ PO AZJATYCKU. / po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki wody Filety z dorsza dzielę(...)wlewam tyle wody, aby przykryła rybę. Dodaję 1/2 łyżeczki soli. Zagotowuję i od tego momentu gotuję przez ok. 12 minut. Następnie wyjmuje rybę z wody, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny i zostawiam w cieple. Chili pozbawiam pestek, kroję w możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier
W kuchni Karmel-itkiwędzonego na gorąco pstrąga 2-4 łyżki żubrówki 150g masła utartego "na biało " 4 łyżki posiekanej cebuli dymki 4 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki śmietany 18% sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy (np. z oliwek ) 1/2 szklanki "brązowego masła" sałatka z ogórków: 4 ogórki zielone 6 łyżek octu winnego 4 łyżki miodu pęczek posiekanego koperku sól, pieprz do podania(...)ogień tak, aby masło zrumienić, uważając by go nie przypalić. Poszarpane mięso pstrąga mieszamy z utartym do białości wcześniej masłem, żubrówką, posiekaną dymką, szczypiorkiem, śmietaną, oliwą, sokiem z cytryny oraz przestudzonym odrobinę "brązowym masłem". Następnie doprawiamy. Na płaskiej blaszce rozsmarowujemy powstałą masę na grubość ok. 2 cm. Odstawiamy do stężenia. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w julienne
W kuchni Karmel-itki/autorski;/ 2 duże buraki 8 - 10 jajek przepiórczych sól, pieprz 2-3 łyżki octu winnego łyżka cukru majonez: 1 żółtko jaja kurzego 125 ml oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny łyżeczka musztardy (np. Dijon) sól, pieprz do smaku Buraki gotuję tak, by nie były zbyt miękkie. Ścieram je na grubych oczkach, mieszam z octem, cukrem, doprawiam do smaku solą(...)pierzem. Zostawiam na dobę, aby smaki się przeszły. Składniki na majonez koniecznie muszą być w tej samej temperaturze! Żółtko, sok z cytryny, musztardę i mieszam, aby powstała gładka emulsja. Następnie miksuję na średnich obrotach, dodając po kropelce na początku, bardzo powoli. Zaczyna gęstnieć. Kiedy cały olej zostaje zmiksowany, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka przepiórcze gotuję na twardo, obieram
W kuchni Karmel-itkisolonych filetów z matiasa 4 duże cebule 2 listki laurowe 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku 6 łyżek octu sok z cytryny olej rzepakowy Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można zmieniać wodę co jakiś czas. Następnie śledzie(...)Można pokroić, ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że są zbyt długie, wtedy kroję na pół. Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików dodaję po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego
W kuchni Karmel-itkirobię ulubioną sałatkę. Dwa składniki, przyprawy, a efekt powalający. SURÓWKA: MARCHEWKA I ANANAS. /autorski;/ 6 - 8 porcji 1 mały ananas 5 marchewek sól świeżo mielony pieprz sok z 1 cytryny Ananasa obieram, kroję na mniejsze kawałki i trę na duyżch oczkach. Istotne, by ananas był dość twardy, jeszcze nieprzejrzały. Marchewki obieram i również trę na dużych oczkach. Mieszam(...)ananasem oraz sokiem, jaki się wydzieli przy ścieraniu. Wyciskam sok z cytryny, doprawiam i mieszam. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkilukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier(...)szklanki cukru pudru zimna woda Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru, kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną margarynę. Siekam nożem składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam na 30 minut do lodówki
W kuchni Karmel-itkipieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku 1 /2 szklanki mleka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Polędwice z tuńczyka obsmażam z obu stron, pod koniec smażenia doprawiając solą i pieprzem. Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mąkę(...)robię zasmażkę. Dolewam śmietankę, dokładnie mieszam, dolewam połowę szklanki mleka i zagotowuję, dodając posiekany koperek, sok z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewam mleka. Na samym końcu doprawiam solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodaję na moment rybę, duszę razem jakieś 5 minut. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwięc trapi moją duszę? Nie wiem. Nie wiem nic prócz tego, że zjeść coś muszę. KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. /autorski;/ 4 udka kurczaka 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól, pieprz, olej do smażenia 1 - 2 kg ziemniaków 3 średniej wielkości cebule pęczek koperku Ziemniaki obieram, kroję na grubsze nico plasterki i gotuję przez 10 minut w osolonym(...)wrzątku. Wyciągam z wody, zostawiam w cieple. Kurczaka płuczę, suszę. Ząbki czosnku rozcieram ze solą za pomocą noża na desce do krojenia. Dodaję sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, świeżo mielony pieprz i mieszam. Taką mieszanką nacieram każde udko i zostawiam na kwadrans. Następnie obsmażam na złoto z obu stron. Zdejmuję z patelni usmażone mięso, odkładam do ciepłego
W kuchni Karmel-itkiszklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka masła (200g) 2 budynie śmietankowe po 60g (proszek) 1/2 szklanki mleka herbatniki lukier: 1,5 szklanki cukru pudru mleko kandyzowana skórka cytrynowa Blaszkę o wymiarach 25 x 36 wyłożyłam papierem do pieczenia, na dnie układam pierwszą warstwę herbatników, by ładnie pokryły dno blaszki. W rondelku rozpuszczam masło i cukier, wyłączam palnik(...)ciastka. Dekoruję wierzch ciastek lukrem. Cukier puder przesiewam do miseczki i rozrabiam z mlekiem, dodając go tyle, aby konsystencją lukier przypominał ciasto naleśnikowe. Rozsmarowuję na ciastkach, posypuję kandyzowaną skórką cytrynową i pozostawiam do stwardnienia i wystudzenia. Ciasto trzymam w lodówce całą noc, zanim zaczynam kroić, później również trzymam w chłodnym miejscu. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZIOŁOWEJ PANIERCE. /przepis spontaniczny; / 500g filetów z tilapii (pewnie dostaniecie ze skórą) jajko mąka bułka tarta posiekana natka pietruszki posiekana bazylia posiekane oregano pieprz cytrynowy sól sok z cytryny olej do smażenia Filety płuczę, osuszam. Wkładam do miski, posypuję solą, pieprzem, posiekanymi ziołami, skrapiam sokiem z cytryny i pozostawiam na godzinę. Następnie mieszam bułkę tartą z mąką w stosunku
W kuchni Karmel-itkicytrynowy olej do smażenia Oprawionego dorsza myję, suszę. Bułkę mieszam z mąką w stosunku 3 : 1 (3 objętości bułki, 1 objętość mąki). Rybę solę, posypuję pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny i zostawiam na 30 minut. Cytryna "zabije" specyficzny smak ryby. Jajko roztrzepuję. Panieruję kawałki ryby najpierw w jajku, potem w mieszance bułki tartej i mąki. Opanierowane ryby układam
W kuchni Karmel-itkiTeraz zapraszam na bardziej znaną, klasyczną wersję tego sera na ciepło. CAMEMBERT PANIEROWANY. /przepis znany/ 3 porcje 3 krążki sera camembert 1 duże jajko mąka bułka tarta pieprz cytrynowy olej do smażenia Jajko roztrzepuję, dodając niecałą łyżeczkę pieprzu cytrynowego. Bułkę tartą mieszam z mąką w stosunku 2 do 1 - mąka powoduje, że panierka lepiej przylega do sera. Panieruję
W kuchni Karmel-itkiłasny;/ na blaszkę małą, 20x20 cm 4 - 5 paczek herbatników petitków 1,5 - 2 kg jabłek*** szklanka cukru brązowego 3 galaretki agrestowe cynamon lukier: cukier puder sok z cytryny Blaszkę wykładam folią aluminiową lub spożywczą, na dnie układam ciasno, dość dokładnie zakrywając przerwy herbatniki. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam(...)przygotowane herbatniki, wygładzam wierzch i przykrywam drugą warstwą petitków. Przyciskam, zostawiam w lodówce na min 2h do całkowitego stężenia. Z cukru pudru i soku z cytryny ucieram baardzo gęsty lukier, który nastepnie rozsmarowuję na powierzchni. Może to nastąpić zaraz po przykryciu jabłek ciastkami, zmniejszy się wtedy czas oczekiwania o moment twardnienia lukru. Kroję ostrym nożem, kiedy lukier jest
W kuchni Karmel-itki