się znaleźć. składniki: 2-3 garście rukoli 150 g wędzonego łososia 3 jajka ugotowane na twardo pół ogórka 4-5 łyżek jogurtu 1 łyżka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku sól czosnkowa lub ziołowa Kamis do smaku Składniki na dwie porcje . Na talerzach ułożyć rukolę, jajka pokrojone w ćwiartki i plastreki ogórka. Pomiędzy składnikami ułożyć łososia(...)zwinętego w rulonik. Jogurt wymieszać z olejem koperkiem i sokiem z cytryny, do smaku doprawić solą czosnkową. Sosem polać sałatkę i podawać
Monia miesza i gotujewłaśnie skłoniło mnie do jego zrobienia. Przetestuje go zimą na córeczce, która często walczy z kaszlem. składniki: 500 szt kwiatków mniszka lekarskiego 1 litr wody 1 kg cukru 2 cytryny Kwiaty mniszka zerwać w okolicach południa, kiedy będa dobrze rozwinięte i rozłożyć na ręczniku żeby wyszły wszystkie robaczki. Do garnka wlać wodę i dodać kwiaty. Jedni usuwają(...)ogniu. Odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie przecedzić wywar, kwiaty dobrze wycisnąć lub też można przecisnąć przez gazę. Do wywaru dodać cukier oraz sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Płyn powinien mieć konsystencję syropu, im dłużej gotujemy tym będzie gęściejszy podobnie jak miód. Gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić
Monia miesza i gotujeBiedronce) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula makaron pełnoziarnisty pół szklanki bulionu warzywnego olej przyprawy: sól, pieprz, tabasco, bazylia, oregano do dekoracji rukola, 2 plasterki cytryny, natka pietruszki W garnku nastawić osoloną wodę na makaron. Ugotować według uznania, najlepszy do dania jest al dente. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju dodając szczyptę soli. Następnie(...)puszki oraz bulion i dusimy ok15 min pod przykryciem. 5 minut przed końcem dodajemy przyprawy. Na talerz nakładamy garść rukoli, następnie przestudzony makaron, sos z krewetkami i plasterek cytryny z natką pietruszki. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościsię w ustach, kojarząca się z wiosna piękna beza, która zachwyci każdego. Składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny świeże owoce sezonowe 300-500ml kremówki-według uznania Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce odmierzonego cukru, powoli i stopniowo, przez cały czas mieszając. Na sam koniec(...)dodajemy skrobię oraz sok z cytryny. Dokładnie miksujemy ( na najniższych obrotach). Dużą blaszkę najlepiej tą z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Aby sobie pomóc w zachowaniu odpowiedniego kształtu bezy można narysować sobie okrąg o średnicy ok.20-22cm. Wykładamy ubitą masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z funkcją góra-dół i po 5 minutach zmniejszamy temp. do 150 stopni
Pudełko rozmaitościkolację we dwoje <3 Składniki: 250g świeżego makaronu 300g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) garść świeżej bazylii garść orzeszków piniowych oliwa z oliwek ząbek czosnku łyżka soku z cytryny kilka pomidorków cherry do ozdoby opcjonalnie starty parmezan Do osolonej wrzącej wody wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości. W między czasie robimy pesto: do blendera wrzucamy dużą garść liści(...)świeżej bazylii, orzeszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i ok. 2 łyżekoliwy z oliwek, w razie konieczności rozrzedzenia pesto dodajemy wodę z gotującej się fasolki.Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do ugotowanej fasolki dorzucamy makaron i gotujemy 2-3min. Całość odcedzamy. Przekładamy do miski, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki
Pudełko rozmaitościfareast-language:EN-US;} Składniki na 12 sztuk: 10 dag wędzonego łososia 2 cukinie – ok. 0,5 kg Ok. 6 łyżek mąki 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Łososia pokroić w kostkę. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach Do startej cukinii dodać łososia, mąkę, jajko, odrobinę soku z cytryny. Doprawić solą
Fabryka pomysłówkebab: Mięso: 80 dag podudzi z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat Surówka nr 1: ¼ niewielkiej główki białej kapusty 1 mała marchewka Odrobina soku z cytryny Odrobina cukru Sól Surówka nr 2: Nieduża sałata lodowa 1 nieduży pomidor Pół małej cebuli Sól Sos czosnkowy: Pół opakowania dużego jogurtu naturalnego Mały słoiczek majonezu (ok. 130g) 3 ząbki(...)przyprawę. Wszystko wymieszać i odstawić na minimum 20 minut do lodówki. Następnie smażyć do miękkości. Kapustę drobno posiekać. Posolić. Dodać startą marchewkę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Odstawić do lodówki na około 30-60 minut, aby smaki się przegryzły. Sałatę umyć, pokroić, a następnie rękami porwać na mniejsze części. Dodać pomidora i cebulę pokrojoną w kostkę
Fabryka pomysłówmaślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady 2-3 banany sok z cytryny Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać maślankę oraz wymieszane ze sobą suche składniki. Wszystko połączyć na jednolitą masę. Ubić białka. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać. Wyłożyć(...)następnie łyżeczką wydrążamy z niego miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i łączymy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną
Fabryka pomysłówpieczenia 0,5 pojemniczka małego jogurtu naturalnego Duży banan lub 2 małe ¾ szklanki mąki 2 łyżeczki cukru – można więcej, ja mało słodzę 1 jajko Kilka kropel soku z cytryny Olej do smażenia Przygotowanie: Banany rozdrobnić widelcem lub zblendować. Skropić sokiem z cytryny. Dodać jajko i jogurt naturalny – wymieszać. Następnie dodać połączone suche składniki. Mieszamy, aby powstała nam jednolita masa. Smażyć
Fabryka pomysłówoknem na razie jeszcze ładna, więc póki co można skorzystać, zanim naszym przyjacielem stanie się kubek herbaty z dodatkiem soku :) Składniki: 1 kg arbuza Litr wody mineralnej ½-1 cytryna w zależności od upodobań Opcjonalnie kilka listków mięty Pół łyżki miodu lub cukru Przygotowanie: Z arbuza odkroić miąższ. Zblendować. Przełożyć do dzbanka, dolać litr wody. Dodać pokrojoną w plasterki cytrynę oraz
Fabryka pomysłówmnie mintaj) 1 por 100 g serka topionego 200 ml śmietany 18% 50g startego żółtego sera + ser żółty do posypania po wierzchu 2 łyżki masła sok z cytryny 3 łyżki octu z białego wina przyprawa do ryb po jednej łyżeczce bazylii i oregano 0.5 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie: Jeżeli mamy mrożoną rybkę to rozmrażamy i odsączamy. Pora obieramy i kroimy(...)talarki. W rondelku roztapiamy masło i dusimy pora, aż zmięknie. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Na tak przygotowane filety układamy pora. Śmietankę z octem podgrzewamy, dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starty żółty ser i mieszamy do powstania gładkiej masy. Doprawiamy ziołami i papryką. Tak przygotowany sos wylewamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 150g serka mascarpone 4-6 plasterków boczku oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz sok z cytryny 50 ml białego wina Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawiamy. Kurczak: Piersi(...)wykałaczką. Obsypujemy bazylią. Każdą pierś owijamy 2 lub 3 plastrami boczku i jeszcze raz spinamy wykałaczką. Piersi smażymy ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z cytryny oraz białym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem, następnie 15 minut bez przykrycia. Podajemy z sosem czosnkowym. Moja propozycja podania obiadu to opiekane ziemniaki
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 2 sztuki dojrzałego awokado opakowanie małych krewetek 200 g, sól, pieprz można użyć odrobinę majonezu sok z cytryny Przygotowanie Awokado kroimy na pół wybieramy miąższ łyżka do miski. Rozdrabniamy je na masę przy użyciu widelca. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy ewentualnie majonez ja go nie używam. Do tak przygotowanego awokado dodajemy nasze krewetki. Całość dokładnie mieszamy. Bardzo
cookpl