cytrynowo-waniliowa kasza manna* z kawałkami chałwy podana z malinami z cytryną i chałwą *na waniliowym napoju sojowym Piątek 13? Serio? Pada. Leje i znowu pada. A ja chciałam iść pobiegać, tydzień bez i jednak mnie ciągnie, ale niee pada I pomimo tego, że chyba z 10 razy została prawie ochlapana, śmiałam się z tego. I mimo tego piątku jest
More food, love and dreamsowsianka* z gruszką**,ricottą i orzechami włoskimi i laskowymi *gotowana z kawałkiem imbiru, cytryny i cynamonem ** część starta na tarce, część na dnie i na górze Weekend <33333 Zmieniłam się. Fizycznie i psychicznie
More food, love and dreamskakaowy pudding chia z gorzką czekolada, ricottą i truskawkami* *z sokiem z cytryny Podobny pudding chodził za mną od czasów kiedy pierwszy raz spróbowałam tych nasionek, ale tak, jakoś.. noo, wiecie jak to jest :P W końcu do jego zrobienia zmobilizowała mnie Martyna tym śniadaniem i żałuję, że tak długo zwlekałam :P Tak na przekór pogodzie lodówkowe
More food, love and dreamsomlet z ricotty(bez ubijania białek) z rozgniecionymi truskawkami* i miodem *z cynamonem i sokiem z cytryny Tym razem bez ubijania białek, w środku wyszedł tak genialnie grubaśny i taki delikatny, że nie pomyślałabym. Bałam się, że będzie surowy coś, ale ładnie doszedł ;) Wagarowania dzień drugi, oj nieładnie
More food, love and dreamsnaleśniki z kokosowym twarożkiem*, mleczkiem kokosowym i malinami** oprószone trzcinowym cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi *twarożek sernikowy+mleczko kokosowe+mąką kokosowa **część rozgnieciona z sokiem z cytryny, w środku też A teraz pakuję się i jadę nad wodę
More food, love and dreamsmakowe tosty francuskie* z rozgniecionymi malinami, miodem i cytryną *z domowego chleba tostowego, tosty obtoczone w maku Zostałam również nominowana do Versatile Blogger przez Martynę , za co ogromnie dziękuję ;) Zasady zabawy: - nominować 15 blogów do wyróżnienia, - poinformować wybranych przez siebie blogerów o wyróżnieniu, - wyłonić o sobie 7 faktów, - podziękować blogerowi, który Cię nominował u niego
More food, love and dreamspoczątku było dramatycznie, ale po kilku ciasteczkach mniej więcej załapałam, o co chodzi :) Lukrem ozdobiłam CYNAMONOWE CIASTECZKA . Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1 białko 4 krople soku z cytryny kolor zielony: szczypta herbaty matcha lub barwnik spożywczy kolor różowy: 2 krople koncentratu z buraczków lub barwnik spożywczy Przygotowanie: Wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misce i ucieramy na jednolitą masę
My Culinary Artminut w 180 stopniach jak zawsze przed wyjęciem sprawdzając patykiem czy jest upieczone. Po wystygnięciu, placek nasączamy mieszaniną wody z rumem (w proporcji 2:1) i soku z cytryny (do smaku). Czas na przygotowanie polewy. Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i gotujemy na bardzo małym ogniu, by rozpuściły się i połączyły ze sobą. Stale mieszamy, by polewa się
Taste Of My DayTofu już mieliśmy wysmażone, pastę gotowca w puszce plus do tego shitake, ugotować ryż i już. Ale nagle okazało się, że w lodówce są liście limonki, w zamrażarce trawa cytrynowa, na parapecie leży … Czytaj dalej
slodkokwasnaplDorotki… Na 2 kg startej cukinii 1 kg cukru (może być mniej, żeby nie przesadzać z słodkością), gotujemy aż troche zgęstnieje (ok. godziny). Dodajemy sok z 2 - 3 cytryn + 2 galaretki cytrynowe/ananasowe/kiwi/brzoskwiniowe itp. May możliwość mieć różne smaki marmoladki:) i gorące do słoika i PYK:) gotowe
Anioły w kuchniszklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 4 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina kwasku cytrynowego, lub sok z połowy cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę
RAROSSAimbiru. Idealnie sprawdza się podczas przeziębień. Od masala chai różni się przede wszystkim tym, że nie dodajemy mleka :) Herbatę możemy przygotować z klasycznej zielonej herbaty (wówczas trzeba dodać plasterek cytryny), lub tak jak ja z Nestea Green Tea Lemon. No to do dzieła! Składniki (na 2 filiżanki): 400 ml Nestea Green Tea Lemon 2 strąki kardamonu 5 goździków 2 gwiazdki
Tajskie smakicytrusowo maślane Składniki: 120 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 260 g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia starta skórka z 1 dużej cytryny 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej lub starta skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i po łyżce
Kulinarne przygody Gatityczasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki
Nerds KitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Miękkie, wilgotne w środku, z nutą cytryny. Do tego ciasta użyłam śliwek ale sprawdzą się każde owoce sezonowe (np. wiśnie, truskawki, maliny, morele). Wykonuje się je szybko, nie potrzebujecie do jego zrobienia miksera. Jest gęste więc ułożone owoce nie opadają na dno. Polecam Post
Marta Gotuje