cytryna - 13435 przepisów (strona:480/896)

Proste lody bakaliowe 98

nerkowca, migdały, skórkę pomarańczową czy nawet posiekane drobno daktyle. Mleko możecie zastąpić większą ilością jogurtu naturalnego. Aby uzyskać jeszcze bardziej bakaliowy smak możesz dodać kilka kropel aromatu migdałowego, pomarańczowego, cytrynowego lub klasycznego waniliowego. Rodzynki możesz zalać na kilka minut rumem jeżeli lubisz delikatny posmak alkoholu w lodach (opcja 18+!) CIEKAWOSTKA: Lody bakaliowe polane mleczkiem skondensowanym były ulubionym deserem Zdzisława Beksińskiego

Czarnawisienka
Tort czekoladowo-malinowy 81

delikatnie mieszam do połączenia składników.   Dodatkowo potrzebuję 4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki. Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu. Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z sokiem cytrynowym, smaruję dżemem i wykładam krem czekoladowy. Krem przykrywam drugim blatem, który nasączam i wykładam krem mascarpone, a na krem maliny, które rozprowadzam i delikatnie mieszam z mascarpone trzonkiem łyżki (do lekkiego

Słodki sentyment
Sernik nowojorski 94

zupełnie inny od naszego polskiego klasycznego sernika. W wersji, jaką znalazłam na stronie bbc , sernik polany jest polewą ze śmietany ja zrobiłam lemon curd, który idealnie pasuje do delikatnie cytrynowego smaku sernika. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie trwa tylko chwilkę, chyba najtrudniejsze jest czekanie na schłodzenie się sernika:) Do znudzenia będę przypominała zasadę, która mówi! Jeśli chcesz upiec sernik

SprawdzonaKuchnia.pl
Słomki ptysiowe 65

bardziej kaloryczne. Natomiast pieczone w piekarniku są jak groszek ptysiowy, suche i chrupiące i tych kalorii jest zdecydowanie mniej:) Słomki ptysiowe po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem cytrynowym. Przepis zaczerpnęłam z jednej z moich ulubionych książek kucharskich Marka Łebkowskiego ” Najlepsze przepisy Kuchni Polskiej”. Smacznego, wesołego tłustego czwartku 🙂   Print Słomki ptysiowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasta łososiowa – Rillettes 71

bagietka lub chleb - do przygotowania tostów Instructions Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Filet z łososia umyć i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć 1 łyżeczką tartej skórki cytrynowej, tak przygotowany filet łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym (skórą do dołu) wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, aby łosoś zbytnio się nie wysuszył upieczcie go po przykryciem

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffiny borówkowe 63

smaku nadają im głównie borówki amerykańskie. Do przygotowania muffinek użyłam borówek mrożonych, ale jeśli macie już świeże to oczywiście będą jeszcze lepsze:) Muffinki po upieczeniu pomalowałam odrobiną syropu cukrowo-cytrynowego co nadaje im świeżej, orzeźwiającej nuty. Muffiny borówkowe nie są zbyt słodkie, więc jeśli lubicie bardziej słodkie klimaty, dodajcie 40 g więcej cukru do ciasta. Smacznego!   Print Muffiny borówkowe

SprawdzonaKuchnia.pl
Żurek 86

gotowego „żurku z torebki „! Żurek z torebki to miks niepotrzebnych chemicznych składników takich jak substancje wzmacniające smak i zapach, glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe, cukier, barwnik E150c, kwas cytrynowy, syrop glukozowy, emulgator E472e, stabilizator E340ii. Reszty wymieniać już nie będę, spójrzcie poniżej co potrzeba do przygotowania zdrowego żurku. To naprawdę tylko kilka podstawowych składników i kilka minut pracy. 🙂 Życzę

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki św. Marcina 76

batonika marcepanowego może być w czekoladzie 8 ciasteczek amaretti 1 łyżka śmietany opcjonalnie 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Składniki na lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny Dodatkowo kandyzowana skórka pomarańczy lub prażone orzechy laskowe do posypania wierzchy bułek 1 średnie jajko 1 łyżka mleka Instructions Mąkę przesiać

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe-matcha 88

matcha już był i oczywiście zapraszam po przepis na ten pyszny aksamitny deser. Natomiast dziś zapraszam na rewelacyjne ciasto drożdżowe z dodatkiem właśnie zielonego proszku herbaty matcha i skórki cytrynowej . Oczywiście dodatek zielonej herbaty to nie wszystko dla kontrastu wymyśliłam czarną pastę. Pastę przygotowaną z czarnego sezamu , prażonych migdałów, masła i ciemnego cukru muscovado. Pasta jest naprawdę bardzo smaczna

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto Łaciate 98

Składniki na ciasto: 6 jaj L 240 gram mąki pszennej tortowej 200 gram cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao Pozostałe składniki: 2 galaretki cytrynowe 280 gram serka homogenizowanego, u mnie dwa serki po 140 gram typu danio 150 czekolady mlecznej lub gorzkiej 3 łyżki kwaśnej śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: upieczenie łaciatego biszkoptu: białka

Blog kulinarny S9.PL
PĄCZKI Z MASZYNKI NA SERKU HOMO 353

serka homogenizowanego ( u mnie waniliowy, z prawdziwą wanilią)  1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  skórka otarta z 1 sparzonej cytryny albo odrobina aromatu cytrynowego Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do połączenia. Maszynkę nagrzewamy, smarujemy odrobiną oleju i nakładamy w otwory małe porcje ciasta. Pieczemy do zezłocenia się. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
drożdżówka mocno śliwkowa... 117

szklanka, cukier 3/4 szklanki, margaryna stopiona 5 dag, mąka tortowa 50 dag, jajka 2 sztuki "L", śliwki 50 dag,' śliwki bez pestek odsączone z kompotu 3 szklanki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut. Do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru, mleka, wbić jajka, stopiony letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z truskawkami (z cukrem miętowo-cytrynowym) 111

rozgnieść w moździerzu. Ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu, Odcedzić i pozostawić w garnku. Do gorącego makaronu wlać owoce, szybko wymieszać i wyłożyć na talerze. Posypać cukrem miętowo-cytrynowym i kilkoma świeżymi listkami

zadanie-gotowanie
Szybkie Ciasto z Rabarbarem 86

soku z limonki firmy LiMMi jest mega pyszny, buteleczka 200ml zawiera aż 1kg cytryn sycylijskich, sok nie zawiera cukru ani wody, sama natura zamknięta w butelce. Sok limonkowy albo cytrynowy możecie kupić w sklepach tradycyjne w całej Polsce (i sieci lokalne np. Sklepy Doroty)  Makro C&C, Selgros, E.Leclerc, Intermarche, Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum i sklepy internetowe

Dziś Ja gotuje

Proponowane wyszukiwania