cytryna - 13435 przepisów (strona:480/896)

NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 743

łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * buka tarta – 2 łyżki * śmietana gęsta 18% – 3 łyżki PIANKA: *białko – 4 szt * cukier – 0,5 szkl * kisiel cytrynowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy 2 kule. Jedną mrozimy

Ostra na Słodko
Sałatka z jajkiem i wędzonym pstrągiem 179

główka sałaty rzymskiej, porwanej na mniejsze kawałki kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 2 jajka ugotowane na twardo 125g wędzonych filetów z pstrąga dressing: 3 łyżki oliwy, sól, pieprz cytrynowy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka posiekanego koperku Przygotowanie: W misce łączymy składniki dressingu, a następnie dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przekładamy sałatę, następnie pomidorki, jajka przekrojone na ćwiartki oraz kawałki

Życie ze smakiem
MIGDAŁOWE CIASTECZKA LINZER 173

pyszne zarówno w wersji klasycznej jak i z dodatkiem skórki pomarańczowej czy wanilii. Ciasteczka Linzer są nieodłącznym elementem świątecznych przygotowań w naszej rodzinie. Przywołują bożonarodzeniową atmosferę poprzez dodanie skórki cytrynowej i pomarańczowej. Aromaty przypraw unoszą się po całym domu Składniki: 170 g masła 1 szklanka cukru pudru skórka z 1 cytryny skórka z 2 pomarańczy 1 1/4 szkl. mąki

Kuchnia w oparach
WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z CIASTECZKAMI Z ROZMARYNEM 192

smaku Przygotowujemy ciasteczka: Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z oliwą z oliwek, jogurtem i żółtkiem.  W drugiej misce wymieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, skórką cytrynową i suszonym rozmarynem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Ugnieść i rozwałkować na blacie posypanym delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec w temp. 180 st. C przez ok 15 minut

Kuchnia w oparach
KUCHENNA APTEKA #20 - JARMUŻ 176

jarmuż jest niskokalorycznym warzywem o znikomej zawartości tłuszczu - zawiera około 50 kcal w 100 g Przepisy z jarmużem 1) ZUPA KREM Z JARMUŻU Z JAJKIEM I CHIPSAMI 2) SOK CYTRYNOWY DETOKS

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto jabłkowo-budyniowe z orzechami 564

cukru 3/4 szkl. mąki 2-3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (ok. 6-7 sztuk) 2 galaretki cytrynowe Masa budyniowa: 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej (ok. 1/2 szkl.) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko ok. 100 g masła

Smaki Na Talerzu
Cytrynowe kaszotto z kaszy bulgur z zielonymi szparagami. 162

oraz sok z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 7) Kaszotto zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem ok. 2 min. i podawać ze świeżymi listkami mięty. Artykuł Cytrynowe kaszotto z kaszy bulgur z zielonymi szparagami. pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Bananowa krówka bez pieczenia 224

żółtka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 250 g masła, 4 banany, 510 g masy krówkowej, 500 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 galaretki cytrynowe krystaliczne, kakao do posypania. Przygotowanie: Podgrzewamy 500 ml mlekwa wraz z cukrem. Pozostałą część mieszamy z żółtkami, mąką, skrobią. Dodajemy do ciepłego mleka. Podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Przykrywamy

Lena Gotuje
Krem z dyni z bekonem i kozim serem 220

łyżki masła 1 litr bulionu 4-6 plastrów wędzonego boczku ser kozi w roladce natka pietruszki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy 1 łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie) pół łyżeczki cynamonu sól do smaku *Możemy użyć 800 g pieczonej dyni (z tego przepisu). Wtedy pomijamy etap podsmażania jej w garnku. Obrane cebulę, czosnek i papryczkę kroimy

Zawsze głodna!
Ciasto niebo w gębie 1117

orzechy. MASA JABŁKOWA : • słoik jabłek prażonych, ja użyłem domowych • łyżka mąki ziemniaczanej Jabłka podgrzać, moje są dość gęste więc dodałam tylko łyżkę mąki ziemniaczanej, można zamiast mąki dać galaretkę cytrynową i podgrzać, aż się rozpuści. Na pierwszy placek wyłożyć jabłka, przykryć drugim, lekko docisnąć, rozsmarować masę orzechową, udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą, lub startą na tarce, schować do lodówki, by masa

KUCHNIA POLSKA
Sucharki zwykłe albo sucharki papieskie Lucyny Ćwierczakiewiczowej 205

zaważą tyle wziąść miałkiego cukru, a ile 6 jaj zaważy tyle najpiękniejszej mąki. Całe jajka rozbić w garnku z cukrem do białości, następnie dosypać mąkę, i albo trochę cytrynowej skórki, albo tłuczonego anyżu. Tę massę wylać na blachę oliwą wysmarowaną i upiec w dość gorącym piecu, pilnując, aby nabrało koloru, a jednak nie spaliło się. Gdy ciasto wystygnie, pokrajać

Leśny Zakątek
Ciasto "Leśne Runo" z mąki dyniowej - gluten free, lactose free, LOW FODMAP 257

Pyszne czekoladowe ciasto z mąki dyniowej odpowiednie dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Trawka cytrynowa . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka, oddzielone żółtka od białek

My Culinary Art
JABŁECZNIK POD JOGURTOWĄ PIANKĄ 405

zawahałam się ani przez moment. Robię szarlotkę. Jedna z nich to taka na zimno, pyszna, delikatna zarazem. Palce lizać!  Składniki: 1,5 kg jabłek 3 galaretki- brzoskwinia, cytrynowa, może być również ta przezroczysta 2 kubki śmietany 30% po 330 ml każda cukier puder do smaku duży kubek jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny 2 opakowanie herbatników pełnoziarnistych Petit Beurre

Z Majeczką w kuchni
Holenderskie bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen czyli Slodki Czwartek odc. 158 202

dwoma łyzkami amaretto) do posmarowania: rozbełtane jajko Rodzynki zalewamy gorąca wodą (ew. z alkoholem) i zostawiamy na noc lub min. na godzinę. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier, skórką cytrynową i pomarańczową, zagotowujemy i studzimy. Rozpuścić w mleku drożdże. Mąkę mieszamy z mlekiem z drożdżami, solą i masłem. Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie łączymy je z rodzynkami (nie musimy miksować, bakalie

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania