tylko szklanki wody aby szybciej stężała. Deser zachwyca wyglądem i smakiem. Oczarowane będą nie tylko dzieci :-) Przepis na małą blaszkę. Składniki: 5 różnych galaretek-u mnie truskawkowa,pomarańczowa,agrestowa,cytrynowa i wiśniowa 5 szklanek mleka 1 szklanka cukru 7 łyżeczek żelatyny Mleko zagotowujemy z cukrami.Do przestudzonego mleka wsypujemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia.Możemy podgrzać płyn
Przepisy mojej mamysmaczną galaretkę.Świetna do naleśników,na kanapkę czy do deserów. Kaszka manna z sokiem jeżynowym to ulubiona kolacja mojego synka:-) Składniki: 1 kg jeżyn 0,5 kg cukru galaretka cytrynowa-do galaretki z jeżyn Jeżyny płuczemyi wsypujemy do garnka.Gotujemy ok.30-40 minut,dodajemy cukier,mieszamy aż się rozpuści. Jeżyny przelewamy przez sitko.Sok wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek.Pasteryzujemy ok.10-15
Przepisy mojej mamycukru - zmiksowane w malakserze, do powstania różowego - różanego, niezwykle aromatycznego cukru. Nie płuczcie płatków różanych przed miksowaniem. Wykonanie: Do miski wbijamy jajko z żółtkiem, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i sól. Jeśli zdecydujecie się na wersję różaną, dodajemy również dwie płaskie łyżki cukru różanego, zmniejszając o dwie łyżki ilość zwykłego cukru. Ubijamy energicznie składniki trzepaczką do powstania jednolitej masy
Kronika Piekarnikaszklanki mąki pszennej tortowej 2/3 szklanki mąki krupczatki 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła skórka starta z 1/2 cytryny + 3 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao około 300 gram mieszanych owoców sezonowych: jagody, rabarbar, agrest, porzeczka, czereśnie Na kruszonkę: 50 gram miękkiego masła 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao
Kronika Piekarnikaśmietany 30%, cukier waniliowy, Ciasto : masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi być dobrze utarte. Następnie dodać cukier puder, kolejno jajka i skórkę cytrynową. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do formy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut
królestwo garówopatrzone są w przepyszne fotografie, które kuszą i pobudzają nasze zmysły. Z każdej nowej książki kucharskiej, mam ochotę przygotować coś natychmiast. Tak było i tym razem, wybór padł na Cytrynowe leniwe lekkie jak chmurka … poezja. “Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami” to znane nam smaki, ale w nowej odsłonie. Jak korzystać z tej książki? Przeczytajcie
Tajemnice Smakujest jak z bigosem czy mielonymi: nie ma jednego konkretnego przepisu. Jest baza, czyli jabłka i mąka, a poza tym spotykałem dziesiątki wersji: z dodatkiem kakao, orzechów, rodzynków, aromatu cytrynowego, żurawiny i sam nie wiem czego jeszcze. Jedna rzecz jest natomiast w tym cieście pewna: jabłek ma być dużo. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureSkładniki : 1 kg sera twarogowego raz zmielonego (półtłusty) 8 jaj 1 serek mascarpone 1 czubata szklanka drobnego cukru 200 ml gęstej śmietany 18% 1 cytrynowy budyń (40g), plus łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Żółtka oddzielić od białek Do żółtek dodać cukier, zmiksować dokładnie Dodać budyń, śmietanę - zmiksować Dołożyć po łyżce zmielony ser oraz serek mascarpone- zmiksować Białka ubić na sztywną pianę
Proste Potrawyjest chrupiąca i fajnie cynamonowa. Taka też została na spodzie tego ciasta. Ciasto z jabłkami na zimno Słomka ptysiowa z cynamonem 3 duże jabłka 1 łyżka masła 1 galaretka cytrynowa 0,5 litra śmietany 30% 2 łyżeczki cukru 1 galaretka malinowa 250 ml wody Formę ( u mnie mała kwadratowa ) wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim naszą słomkę. Jabłka
Kuchnia na wzgórzuJuż teraz warto przygotować domowy ekstrakt do świątecznych wypieków. Wykonanie ekstraktu jest bajecznie proste. W podobny sposób można zrobić ekstrakt cytrynowy. Składniki: skórka z 1 dużej pomarańczy 125 ml wódki 125 ml wody Sposób wykonania: 1. Skórkę wyszorować i wyparzyć. Usunąć dokładnie białą część (albedo). Dzięki temu ekstrakt nie będzie gorzki. 2. Skórkę drobno pokroić, wrzucić do słoika / butelki. Zalać
Kuchnia domowa Anipodałam na maślanym herbatnikowym piasku, ukryte pod pierzynką z puszystej bitej śmietany. Całości dopełniają kruszone, zdrowe orzechy włoskie i ten kęs białej czekolady. INNE PRZEPISY NA DESERY: KREM CYTRYNOWY LEMON CURD CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA
globuskulinarnyzdrowie! Poza tym, taki deser jest o wiele bardziej sycący. A Wy lubicie desery na bazie owoców? Spróbuj także: warstwowy deser z komosą ryżową, domowe pieguski , ryżowy pudding cytrynowy , pudding orzechowo-kakaowy, fit szarlotka, mocno czekoladowe ciasteczka na maślance, domowe lody bananowo-orzechowe . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie
Natka Pietruszkimiksów! Jeśli macie ochotę na zdrowe i bezglutenowe “słodkie co nieco”, zróbcie je samodzielnie przy wykorzystaniu produktów z natury bezglutenowych. Proponuje bezglutenowe ciasto z jabłkami i malinami ze skórką cytrynową. Takie bezglutenowe Apple Pie z malinami na spodzie z mielonych migdałów i mąki kukurydzianej. Słodyczy ciastu dodaje brązowy cukier Muscovado, którego bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat, sprawia
Moja DelicjaWielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą , malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego na wielkanocnym stole. Polecam również mój ulubiony “ Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem “. Czytaj więcej: Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami The post Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami
Moja Delicja