Truskawkowe ciasto z kisielem 173upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem. przepis stąd Ciasto powinno równie dobrze smakować w sezonie z agrestem, jagodami czy wiśniami. A wtedy można dodać kisiel np. cytrynowy. Ciasto będzie mieć piękny żółty kolor
Proste Potrawy
Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym 191bardzo proste, ale wymaga dokładnego opisu. Przygotowałam kilka innych przepisów na makaron z kurczakiem: Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo Artykuł Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanie
Śledzie z pomarańczami czerwonymi 189śledzie z pomarańczami czerwonymi sycylijskimi. Moim zdaniem śledzie w oleju wspaniale komponują się z cytrusami. Na blogu znajdziecie już przepisy na śledzie z pomarańczami i przyprawą piernikową oraz śledzie cytrynowe. Warto przygotować w sezonie śledzie z pomarańczami czerwonymi bo nie tylko pysznie smakują, ale też bardzo efektownie się prezentują! PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z POMARAŃCZAMI CZERWONYMI Składniki na śledzie z pomarańczami
Dorota Smakuje
Ciasto bakaliowe 183jajek 40 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 gorzkie czekolady 250 g bakalii (orzechy, rodzynki, morele) Poncz: 1 szkl wody sok z 1 cytryny Pomada cytrynowa: 1 białko 300 g cukru pudru 60 g miękkiego masła sok z 1 cytryny Ciasto: Składniki w temperaturze pokojowej. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal miksując dodawać
Smakołyki Asi
Środa: Buraczkowe gniocchi z pesto 141ugotowaniu są mięciutkie i kremowe. Gniocchi można podać tylko z roztopionym masłem i parmezanem, albo z sosem pomidorowym. My zrobiliśmy pesto bazyliowe, żeby jego kwaskowy, cytrynowy smak przełamał słodycz buraczkowych klusek. I jeszcze słowo o wyglądzie: kluski po ugotowaniu są różowe i jeśli chcecie osiągnąć taki kolor jak na zdjęciu, gniocchi trzeba po ugotowaniu obsmażyć na maśle. Składniki: Cztery średniej
Niedzielny kucharz
Babka z ryby 152nieduże kawałki. Rybę z cebulą poddusić na maśle. Dusić około 10 minut. Rybę przestudzić. Dodać do niej bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki (z łodyżkami), anchois, śmietanę i skórkę cytrynową. Wymieszać i zemleć w maszynce do mielenia (ja mieliłam trzy razy). Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i drobno zmielonym pieprzem. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić
królestwo garów
CIASTO 3 SMAKI 233cukier do smaku BUDYŃ: 1 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki masła ŚMIETANA: 0,5 l śmietany 30 % galaretka cytrynowa cukier puder do smaku ORAZ: czekolada do dekoracji (użyłam różowej o smaku malinowej) WYKONANIE: Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Układamy herbatniki. TRUSKAWKI: Truskawki przekładamy do garnka
Pani na deser
Walentynkowe Serce 239suchego patyczka. Studzimy. Przygotowujemy KEKSÓWKĘ o wymiarach 12x25, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej upieczony biszkopt. Masa : - 0,5 litra śmietany 30% - 1 łyżka cukru pudru - galaretka cytrynowa Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i wlewamy chłodną galaretkę. Na wyłożone w keksówce ciasto wylewamy ok. 2 cm masy śmietanowej, układamy na środku
Moje Słodkie Piekiełko
Arabskie pączki na jogurcie w migdałowym lukrze 242pozostając wciąż w tamtych rejonach przedstawiam pączki arabskie! :) Delikatne i lekko wilgotne w środku dzięki dodatkowi jogurtu i chrupiące na zewnątrz. Oblane syropem cukrowym pełnym kruszonych migdałów i lekkiego cytrynowego posmaku stają się absolutnie wspaniałym, słodkim przysmakiem mieszczącym się w dłoni :) Ich konsystencja surowego ciasta przypomina bardziej nasze racuchy, niż pączki, jednak ułatwia to pracę z ciastem przy pomocy miksera
Kuchnia w Słońcu Skąpana
sernik na białkach 160składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 200 g masła 12 szt białek (360 g) 300 g cukru 100 ml śmietany 18% 3 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie: ekstrakt cytrynowy wykonanie: Masło roztapiamy, odstawiamy. Ser miksujemy z cukrem (150 g). Dodajemy śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz opcjonalnie ekstrakt i miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu miksujemy białka
Domowy Smak Jedzenia
Deser "serniczek" z marakują 215serniczek", to taka mini wersja sernika na zimno, podana w pucharku. PRZEPIS NA DESER "SERNICZEK" Z MARAKUJĄ Składniki: ( na 5 porcji ) 500 g sera twarogowego 1 galaretka cytrynowa 5 łyżek granoli 3 owoce marakui opcjonalnie cukier lub inna substancja słodząca Przygotowanie deseru: 1. Galaretkę zalać około 80-100 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut
kolorowotorcikowo
Jabłecznik z cynamonem 171Skworcu ) 4 czubate łyżki śmietany 12% 1 jajko Składniki na warstwę z jabłek: 1 kg jabłek 2 czubate łyżeczki cynamonu 1/3 -1/2 szklanki cukru (według uznania) 1 kisiel cytrynowy Wykonanie ciasta: Tortownicę o średnicy około 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej kokosowy. Olej kokosowy musi być miękki
Smak mojego domu
szybkie ciasteczka pelne smaku cytryny, idealne na wiosne 147Składniki: 226 g masła, temperatury pokojowej 66 g cukier 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowy 2 1/4 szklanki --270 g mąki 1/2 łyżeczki sól 1 cytryna skórka lukier 120 g cukier puder 2-3 łyżki sok z cytryny Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 200 °C .Do miski miksera włożyć masło i cukier,utrzeć na puch. Dodać
mojej kuchni
Jabłecznik 174kostka masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Składniki na nadzienie jabłkowe: ok. 14 sporych jabłek szklanka cukru galaretka cytrynowa 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej rozmącona w niewielkiej ilości zimnej wody Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem ok. 8 minut
Domowe ciasta