cytryna - 13435 przepisów (strona:457/896)

Sernik na zimno z Czarną Porzeczką 154

tortownicy wykładamy ciastkami lub okrągłymi biszkoptami :) Jak kto lubi, jak kto woli. Ja upiekłam biszkopt. Masa serowa: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (pół szklanki) 200 g drobnego cukru 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo(...)drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką Wykonanie: Twaróg miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny i śmietaną lub jogurtem. Cały czas miksując dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy chwilę. Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną część wylewamy na biszkopt, a drugą zanim wylejemy na białą, dodajemy zmiksowaną w blenderze czarną porzeczkę i wmiksowujemy ją do masy, na końcu dosładzając masę

Blondynka Gotuje
Slushy - Ice Arbuzowo -Jabłkowy 176

pragnienie w upalne dni. Można robić wersję zarówno bezalkoholową jak i alkoholową! Składniki: arbuz (pokrojony na kawałki, bez pestek i zamrożony dzień wcześniej) sok jabłkowy lub pomarańczowy  ćwiartka cytryny listki mięty Wykonanie: Dzień wcześniej arbuza pozbawiamy skóry, kroimy na większą kostkę, usuwamy pestki, przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki na całą noc, albo i dłużej ;) Na drugi dzień(...)pomarańczowego (ja wolę z jabłkowym). Soku wlewamy na oko, tak, żeby delikatnie rozrzedzić zamrożonego arbuza. Mamy uzyskać konsystencję topniejącego śniegu. Po zmiksowaniu Slushy - Ice przelewamy do szklanki, dekorujemy ćwiartką cytryny i miętą. Koniecznie wkładamy grubą rurkę (ja swoje rurki kupiłam w JYSK. Na koniec delektujemy się orzeźwiającym smakiem naszego Slushy-Ice Arbuzowo - Jabłkowego!  SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Nestea 131

wyczytał i sam zrobił. Wiecie, że wyszła smaczna? Prosta w wykonaniu, szybka i smaczna:) To co robimy jeszcze? Składniki: 1 litr zaparzonej herbaty Lipton  cukier 2 pomarańcze 1/2 cytryny Wykonanie: Torebkę herbaty zalać 1 litrem wrzątku, zaparzyć. Wyjąć torebkę, posłodzić do smaku i wystudzić. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Sok z pomarańczy przecedzić przez sitko. Gdy herbata wystygnie

Blondynka Gotuje
Ciasteczka Lawendowe z Żurawiną 163

Składniki: 200 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka lawendy (kwiatów) otarta skórka z cytryny + odrobina soku wyciśniętego z cytryny 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej garść suszonej żurawiny, posiekanej Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek o grubości

Blondynka Gotuje
Strucla z Makiem 218

była rzadka, dodany mak był niewyczuwalny, a dzięki białkom masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny i ucierałam do momentu powstania lukru. Co zrobiłam z pozostałymi czterema białkami? Zamroziłam na bezy, które zrobię w przyszłości

Blondynka Gotuje
Makaron z Musem Malinowym i Owocami Leśnymi 175

osoby: 175 g makaronu świderki (ja użyłam  Makaronu Czaniecki  z serii a`la Italiana) 700 g malin 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki płatków migdałów sól mała garstka jagód (użyłam mrożonych) mała garstka jeżyn (użyłam mrożonych) Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i wykładamy z powrotem do garnka(...)przecieramy przez nie. Masę malinową przekładamy do rondelka, wsypujemy cukier puder i stawiamy na wolny ogień i trzymamy 5 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy sok z cytryny i odstawiamy. Płatki migdałów wsypujemy na blachę i prażymy w piekarniku na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy i odstawiamy. Makaron mieszamy z pozostałymi malinami i jeżynami oraz jagodami. Przekładamy do miseczek. Polewamy

Blondynka Gotuje
Sernik z Brzoskwiniową Niespodzianką 154

biszkopt piekłam w prostokątnej i po upieczeniu i wystudzeniu wycięłam go na wielkość wspomnianej tortownicy. Masa serowa: 700 g sera do serników w wiaderku Piątnica 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (125 ml) 200 g cukru drobnego do wypieków 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w puszce 2 galaretki(...)silikonowej formy Monamour ze sklepu Garneczki  i odstawiamy do lodówki. Kiedy mamy już upieczony biszkopt i galaretki stężałe zabieramy się za masę serową. Twaróg miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem i jogurtem. Na końcu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się składników. Na dnie układamy biszkopt, boki obkładamy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki. Na biszkopt wylewamy odrobinę

Blondynka Gotuje
Ziemniaczki Zapiekane w Maśle Czosnkowo - Ziołowym 225

Składniki: kilka niedużych ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej KAMIS sól morska KAMIS  w młynku świeżo zmielony  pieprz KAMIS  w młynku suszony  rozmaryn KAMIS sok z ćwiartki cytryny 2 duże łyżki  Masła Czosnkowo - Ziołowego z tego przepisu Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy. Kroimy w ćwiartki. Wkładamy do miski i posypujemy wszystkimi powyżej podanymi przyprawami, na koniec wlewamy(...)cytryny i wszystko razem mieszamy, aby przyprawy miały możliwość przykleić się do wszystkich kawałków ziemniaków. Następnie ziemniaki przesypujemy w trzech turach do rękawa do pieczenia, po każdym wsypaniu wkładamy kawałek masła czosnkowego. Ziemniaki pieczemy około 40 minut, ja piekłam tyle ile piekły mi się udka. Co jakiś czas rękaw odwracamy do góry nogami aby masło rozprowadziło się po wszystkich ziemniakach

Blondynka Gotuje
Lukier Królewski 239

mój faworyt, wychodzi zawsze i zawsze śnieżnobiały, jeśli potrzeba idealnie się barwi. Źródło:  Moje Wypieki . Składniki: 90 g białka 445 g cukru pudru 5 - 7 kropli soku z cytryny Wykonanie: Białka przygotowujemy dzień wcześniej. Oddzielamy białka od żółtek, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień białka przecedzamy przez sitko, wsypujemy cukier puder(...)cytryny i mieszamy do momentu powstania śnieżnobiałego lukru. Mieszamy spiralnymi końcówkami miksera. Jeśli nasz lukier jest za rzadki dosypujemy cukru pudru. Możemy zabarwić lukier barwnikami. *z tego lukru możemy wykonać domową posypkę cukrową SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Ciasto Cytrynowe z Lukrem Mandarynkowym 170

Lubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z  Moje Wypieki . Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z olejem kokosowym, ciasto wyszło fajne, z lekką nutą kokosową. Składniki: 140 g oleju kokosowego Biooil ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła) 150 g  drobnego cukru do wypieków 3 duże(...)jajka 2 cytryny (skórka otarta i wyciśnięty sok) 160 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności zmiksowałam olej kokosowy z cukrem. Potem wrzuciłam pozostałe składniki razem i zmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę

Blondynka Gotuje
Sałatka Balkonowa 333

Sałatka stanowi uzupełnienie dania obiadowego, które stanowi Grillowana Pierś z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie i Młodych Ziemniaczków Zapiekanych ze Świeżymi Ziołami, Cytryną i Czosnkiem. Dlaczego balkonowa? Dlatego, że wszystkie składniki tej sałatki oprócz ogórka i pomidora pochodzą z mojej balkonowej "grządki" :) Składniki: kilka listków sałaty masłowej kilka listków mieszanki sałat kilkanaście listków rukoli 4 większe listki mięty pomarańczowej 1 cebulka(...)mieszamy razem, aby olej z przyprawami pokrył wszystkie składniki sałatki. Tą sałatkę podałam z  Grillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie i Młodymi Ziemniaczkami Zapiekanymi ze Świeżymi Ziołami, Cytryną i Czosnkiem. Wyszło Pysznie! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Grillowana Pierś z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie :) 13756

pierś z kurczaka sól morska Kamis 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Kamis szczypta ostrej papryki Chili Kamis 1 łyżka listków świeżego tymianku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego Biooil Wykonanie: Fileta z kurczaka opłukać, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na dwa cienkie filety o grubości około 1/2 cm. W miseczce wymieszać pozostałe składniki i natrzeć powstałą(...)rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej mięso. Po około 3 minuty na każdą stronę. Zgrillowane mięso układamy na talerzu. Ja podałam z Zapiekanymi Młodymi Ziemniaczkami z Ziołami i Cytryną oraz Balkonową Sałatką . SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - patelnia grillowa Granitium firmy Ballarini

Blondynka Gotuje
Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 192

Całość studzimy, wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki do czasu stężenia. Ok. godziny. Masa serowa: 350 g twarogu ( ja użyłam półtłusty w kostce) 1 łyżeczka soku z cytryny 90 ml jogurtu naturalnego 100 g drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody 1 malutka łyżeczka pasty z wanilii Skworcu Dodatkowo: kilkanaście truskawek(...)dekoracji kilka listków świeżej mięty pieprzowej Twaróg z cukrem miksowałam do czasu aż uzyskałam kremową konsystencję. następnie dodałam sok z cytryny, jogurt, pastę waniliową. Na samym wlałam rozpuszczoną w szklance przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksowałam, tylko do połączenia się żelatyny z masą serową. Masę wylałam na stężony mus truskawkowy. Na wierzchu ułożyłam pokrojone w cienkie plasterki truskawki. Całość odstawiłam do lodówki

Blondynka Gotuje
Keks 392

PRZEPIS /z zeszytu rodzinnego/ Temperatura pieczenia: 1 7 5 0 C Czas pieczenia: 1 h 20 min. Ciasto 2 0 0 g masła 200 g cukru sól, skórka z cytryny 4 jajka łyżka rumu lub spirytusu 1 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii (do wyboru: rodzynki, figi, suszone morele, orzechy(...)włoskie, skórka pomarańczowa, trochę mieszanki kolorowej do keksu) Przygotowanie Miękkie masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Dodawać kolejno jajka. Przesiać mąkę (część odsypać do obtoczenia bakalii) i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do masy maślano-jajecznej. Bakalie obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie. Gotowe ciasto przełożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto drożdżowe z kruszonką 193

Ciasto 1 kg mąki pszennej 1 kostka masła śmietankowego 4 jaja 1,5 szklanki cukru 10 dkg świeżych drożdży 1,75 szkl. mleka zapach śmietankowy starta skórka z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek rodzynki (opcjonalnie) Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szkl cukru  1/3 kostka masła  olejek migdałowy Przygotowanie ciasta Całe jajka utrzeć z cukrem. Masło roztopić(...)wsypać przesianą mąkę, utarte jajka, resztę mleka, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto ręką (~10 min). Do wyrobionej masy dodać rozpuszczone masło, jedną łyżkę oliwy z oliwek, zapach, skórkę z cytryny, rodzynki. Dalej wyrabiać przez ok. 5 min. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok. 30-40 min). Przełożyć ciasto do blach wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą

coolinarnastrefa.blogspot.com