cytryna - 13435 przepisów (strona:460/896)

C - Rybka w porach 118

żółty (gouda)              do smaku cytryna W naczyniu żaroodopornym ułożyć pokrojony w krążki por. Na nim ułożyć posolone,oprószone pieprzem i skropione cytryną filety dowolnej rybki (polecam dorsza).    Całość przykryć plastrami żółtego sera a następnie warstwą majonezu. Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Kanapeczki z pastą z łososia 149

smaku pieprz             do smaku sok z cytryny             do smaku tymianek             do dekoracji Oliwki czarne Z brzuszków wędzonego łososia usuwamy skórkę, skrapiamy sokiem(...)cytryny. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i ucieramy na jednolitą masę razem z rozdrobnionym łososiem. Do pasty dodajemy posiekany drobno w kosteczkę por (około 1/5 całego pora) i jedną paprykę konserwową. Możemy dodać do smaku posiekany tymianek i pieprz. Całość mieszamy i wykładamy bezpośrednio na kanapki dekorując krążkami czarnych oliwek i gałązką tymianku. bądź też szybkie: Łososiowe Przekąski

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Rolada szpinakowa z łososiem 236

gram w cienkich plastrach) 300 gram serek śmietankowy ziołowy (dwa opakowania np. z Piątnicy)               do smaku cytryna              4 szt jajka(...)papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut. Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję serkiem, układam plastry łososia, doprawiam wyciśniętym z cytryny sokiem i zwijam roladę. Całość owijam folią do żywności i przekładam na kilka godzin do lodówki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce 150

panierce Składniki: filety z dorsza - 5 szt jajko - 1szt mąka - 1 łyżka posiekana natka pietruszki - 1 łyżka posiekany tymianek - 1 łyżka otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek sok z cytryny - do smaku sól - do smaku woda - 1 łyżka oliwa z oliwek - 3-5 łyżek Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką. Jajko rozbić, dodać łyżkę wody

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 175

jajka, 1,5 szklanka cukier puder, 1 kg jabłka kwaśne, 1 kg jabłka słodkie, 2 szt pomarańcza, 1 szt cytryna, do smaku cynamom, do smaku gałka muszkatołowa mielona              2 łyżki masła Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę(...)dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni. Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Bunt na pokładzie i szpinakowa inspiracja 225

pene 450 g szpinaku jogurt naturalny duży 3 -4 ząbki czosnku około 50 g sera mozarella sól i pieprz do smaku 1-2łyżki soku z cytryny łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Makaron ugotować w wersji al dente. Na patelni podgrzać masło i oliwę, dodać pokrojony drobno czosnek, delikatnie zrumienić, dodać szpinak (miałam mrożony), podgrzać(...)dusić około 5 minut. Doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku. Zdjąć z ognia,  wymieszać z jogurtem, dodać makaron, całość wymieszać doprawiając pieprzem, przed podaniem posypać mozarellą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śnieżno-zielony deser 143

owocową:) Śnieżno-zielony deser Składniki na 5 porcji: 10 biszkoptów 1/3 szklanki mocnej herbaty owocowej 200 ml śmietanki 36% łyżka cukru waniliowego 8 kiwi łyżka soku z cytryny nieduża kiść winogron Winogrona pozbawić pestek, kiwi obrać. Winogron i kiwi (poza kilkoma plasterkami do dekoracji) zmiksować blenderem. Przelać do dużego płaskiego rondla skropić sokiem z cytryny i częściowo odparować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Rosyjskie bliny z łososiem i kawiorem 144

pszennej • 250 g mąki gryczanej • 1 żółtko • 50 ml roztopionego masła • 1 łyżeczka soli • olej roślinny do smażenia Dodatki: • gęsta śmietana 18%, cienko pokrojony wędzony łosoś, kawior czerwony/czarny, kawałki cytryny, koperek bądź natka pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz; Przygotowanie: Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut(...)olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zaraz podawać, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i posiekanym koperkiem, kawiorem, skrapiając sokiem z cytryny. Bliny oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego 151

czyli syrop z mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru sok z 3 cytryn 2 litry wody Zbieramy kwiaty mleczu (same łebki z zieloną koroną ale bez łodyżek), najlepiej w miejscach oddalonych od ulic. Następnie   rozkładamy(...)chłodne miejsce. Następnego dnia odcedzamy płyn przez sitko lub gazę do czystego garnka, dokładnie odciskając kwiatki. Płyn powinien być klarowny i czysty. Do oczyszczonego soku dodajemy cukier, sok z cytryn, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo, bardzo małym ogniu około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie gorący miód przelewamy do przygotowanych słoiczków, dokładnie zakręcamy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Krewetkowe eksperymenty 176

suszonym pomidorem   Składniki: krewetki koktailowe (mrożone - opakowanie 400 gram) sałata lodowa suszone pomidory w zalewie (kilka sztuk) oliwki (kilka sztuk) 1/2 czerwonej cebuli czosnek granulowany sok z 1/2 cytryny jajko + bułka tarta pieprz i sól do smaku olej bądź oliwa z oliwek 1 łyżka octu winnego Krewetki wrzucić do posolonego wrzątku, gotować 3-4 minuty, odcedzić, odłożyć do przestudzenia(...)Doprawić sokiem z cytryny i czosnkiem (użyłam granulowanego ale oczywiście doskonale sprawdzi się świeży, przeciśnięty przez praskę). Połowę krewek wymieszać z niewielką ilością zalewy z suszonych pomidorów. Drugą połowę panierować w rozkłóconym jajku i tartej bułce,smażyć na złoto w rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Odłożyć na papierowy ręcznik. Sałatę lodową porwać na kawałki, pomidory wyjąć z zalewy, pokroić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Naleśniki z bananami i kokosową posypką 152

jajka 2 łyżi masła 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli nadzienie: 4 banany 2 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna polewa: 1 gorzka czekolada 1.4 szklanki wody 3 łyżki wiórków kokosowych Podane składniki na ciasto wymieszać razem (zmiksować) i smażyć na małej patelni. Banany obrać, pokroić w grubsze platsry, wrzucić(...)rozgrzane masło na patelnię, dodać cukier, sok z cytryny i mieszając smażyć aż zaczną lekko brązowieć. Do rondelka wlać wodę,włożyć połamaną na kawałki czekoladę, wstawić na bardzo mały ogień  i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Na usmażone naleśniki wyłożyć bananowe nadzienie, zwinąć w rulony, polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Dżem z cukinii z pomarańczą 172

cukinii (startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w kostkę - obranej, bez nasion) 2 galaretki pomarańczowe 1 pomarańcza 250 g cukru zapach pomarańczowy sok z 1 cytryny Cukienie obrać, oczyścic z nasion i zetrzec na tarce.Włożyć do garnka i gotować ok godziny, aż zupełnie zmieknie. Pomarańczę wyparzyć, skórkę zetrzeć na tarce dodając do cukinii, z reszty(...)usunąć białą część, pestki i również dodać do gotującej się cukinii, podobnie jak cukier, zapach pomarańczowy, sok z cytryny i galaretki. Całość wymieszać  i gotowac jeszcze ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć i od razu przekładac do słoików stawiając je do góry dnem. Następnego dnia można przenieść do spiżarni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36317

powodzeniem mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy: - 200ml jogurtu naturalnego - 2 gałązki  mięty - szczypta cukru - szczypta soli - parę(...)kropel cytryny (uwaga: kalafiorowe chmurki wspaniale smakują również z sosem czosnkowym:)   Składniki na zalewę zagotować, do wrzątku wkładać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować około 15 minut (ma być lekko twardawy). Delikatnie odcedzić i lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać ze soba, na koniec dodając ubitą pianę. W przygotowanym cieście zanurzać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Placuszki z cukinii i mąki gryczanej 144

Składniki: 1 duża cukinia 1 jajko 2 łyżki mąki gryczanej (można zastąpić pszenną) ząbek czosnku sól i pieprz olej do smażenia jogurt naturalny plastry wędzonego łososia sok z 1/2 cytryny Oczyszczoną cukinie ścieramy na grubej tarce, delikatnie solimy i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie odciskamy z wody, dodajemy mąkę, czosnek, żółtko i ubite białko. Doprawiamy solą i pieprzem(...)zarumienienia. Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu. Po kilku chwilach serwujemy z kleksem gęstego, naturalnego jogurtu i płatem wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny. Komponuje się idealnie z białym, półwytrwanym francuskim winem Celebro

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Buraczki na zimno z jabłkiem 162

sprawdzą się w roli obiadowej sałatki. Buraczki na zimno z jabłkiem Składniki:   4 średniej wielkości buraki 2 jabłka (najlepiej czerwone, lekko kwaskowe) 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli pieprz do smaku     Buraki ugotować w mundurkach (około 1 godziny - zależy od wielkości i wieku buraków:). Odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić(...)Obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pododnie jak jabłko (umyte, ze skórką). Cebulę drobno pokroić i dodać do buraków i jabłek. Następnie dodać sok z cytryny, cukier, sól,  Doprawić do smaku pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała