cytryna - 13435 przepisów (strona:447/896)

Biscotti - włoskie ciasteczka migdałowe 213

Składniki: 150 g mąki pszennej,  jajko,  70g cukru,  100g całych migdałów ze skórką,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  szczypta soli,  skórka z cytryny,  łyżeczka przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis).  Wykonanie Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę - to bardzo ważny etap! Jajka należy ucierać co najmniej 7 minut. Dodać szczyptę(...)soli oraz świeżo startą skórkę z małej cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do ciasta. Chwilę ucierać. Następnie dodać migdały, delikatnie wymieszać szpatułką. Mokrymi dłońmi uformować coś na kształt dużego batona o wym. 25 x 6cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp. 180st. Następnie pokroić na kawałki szerokości

Z miłości do słodkości
SZASZLYKI Z RYBY 177

Skladniki: filety z ryby, dla 2 osob potrzebowalam 4 filety, uzylam dorsza skladniki na paste: 1 lyzka oliwy 2 lyzki koncentratu pomidorowego natka pietruszki 1 zabek czosnku sok z cytryny sol, pieprz do smaku Rybe nalezy umyc, osuszyc i pokroic na kawalki, ktrore nabijamy na patyczki. Mieso ryby delikatnie solimy. Pietruzke i czosnek siekamy, a nastepnie mieszamy z koncentratem pomidorowym(...)oliwa. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy tez sok z cytryny. Ilosc soku uzalezniona jest od naszych upodoban. Jesli ktos woli by ryba byla bardziej kwasna moze dodac tego soku wiecej. Najlepiej sprobowac wczesniej paste czy nie jest za kwasna. Rybe smarujemy pasta i przekladamy na aluminiowe tacki lub na patelnie grillowa. Zarowno tacki aluminiowe jak i patelnie smarujemy odrobina oleju

Przysmaki Karolki
Deser melonowo-arbuzowy z kwasnym sosem jogurtowym 136

jogurtu naturalnego z dodatkiem kwasnej galaretki. Wspanialy deser na upalne dni. skladniki dla 2 osob: 1 melon galia arbuz - ilosc dowolna 1 jogurt naturalny 1 lyzeczka soku cytrynowego 1 lyzka cukru 1 lyzka galaretki truskawkowej Melon i arbuz musza byc dobrze schlodzone. Melon przecinamy na pol i wyciagamy z niego pestki. Nastepnie nalezy wydrazyc miasz za pomoca specjalnej lyzki(...)ruchem reki. Arbuza najlepiej kupic bezpestkowego, ale jesli nie posiadamy wlasnie takiego usowamy pestki i kroimy na kawaleczki. Gotowe owoce ukladamy w polowkach melona. Sos - jogurt mieszamy ze sokiem cytrynowym, cukrem i galaretka. Polewamy nim owoce tuz przed podaniem. Calosc mozna udekorowac listkami miety. Smacznego

Przysmaki Karolki
Faszerowane pieczarki 168

czosnkiem i serem. Do tego koniecznie sporo pieprzu. skladniki: 500g duzych pieczarek 1 jajko 1 cebula 1 zabek czosnku bulka tarta natka pietruszki ser tarty, najlepiej gouda sok z cytryny sol i pieprz wykonanie: Pieczarmi myjemy i osuszamy. Odcinamy nozki, ktore siekamy. Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny by nie sciemnialy. Solimy delikatnie wewnatrz kapeluszy i odstawiamy. W tym czasie siekamy

Przysmaki Karolki
Zupa-krem z soczewicy 116

smazenia 0,5 lyzeczki zmielonej kolendry 0,5 lyzeczki mielonego kminku 0,5 lyzeczki kurkumy 50ml mleka 1 lyzka swiezej kolendry 1 ostra, zielona papryczka sok z polowy cytryny sol wykonanie: Soczewice pluczemy w wodzie i dokladnie odsaczamy. Soczewice, posiekana cebula, czosnek, marchewke zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Po tym czasie dorzucamy do garnka pomidory z puszki i gotujemy(...)czasie na patelni rozgrzewamy oliwe i podsmazamy przez okolo 1 minute kminek, kolendre, kurkume i posiekana zielona papryczke. Tak przygotowane przyprawy dodajemy do zupy. Doprawiamy sola i sokiem z cytryny. Zupe gotujemy ponownie przez 10 minut. Dolewamy mleko i swieza kolendre. Mieszamy i po chwili mozemy juz podawac. Na talerzu do zupy mozna dodac jogurt naturalny. Smacznego

Przysmaki Karolki
Jajko w szynce 176

jednego jajka otrzymujemy 2 porcje) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki majonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, oliwki, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie: Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest nam bulion. Ja dodatkowo doprawiam taka zelatyne kilkona kroplami soku z cytryny, by galaretka miala lepszy smak. Mozna

Przysmaki Karolki
Salatka na Dzien Czosnku 5801

potem warstwe zielonego ogorka pokrojonego w plastry, polplastry lub kostke. Calosc zalewamy sosem czosnkowym. Sos czosnkowy skladniki: majonez i jogurt naturalny w rownych proporcjach kilka zabkow czosnku sos z cytryny sol, pieprz odrobina cukru ziola prowansalskie ( dzis zamiast ziol uzylam tylko koperku) wykonanie: Mieszamy w rownych proporcjach jogurt i majonez. W zaleznosci od ilisci dodajemy przecisniety przez praske czosnek. Calosc(...)doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, sola i pieprzem. Na koniec dosypujemy ziola prowansalskie. Sos mieszamy i odstawiamy na jakis czas zeby sie przegryzl. Gdy juz bedzie gotowy zalewamy nim salatke. Grillowana piers kurczaka z marynaty czosnkowej. skladniki na marynate: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 zabki czosnku swiezy tymianek pieprz wykonanie: Oczyszczone piersi kurczaka marynujemy w mieszance oliwy z oliwek

Przysmaki Karolki
Ciecierzyca i pomidory... 140

200g ciecierzycy z puszki 2 kromki czerstwego chleba razowego 1 cebula 1 zabek czosnku 1/4 lyzeczki pieprzu cayenne 1 lyzka mielonego kminku 1 lyzka mielonej kolendry sok z 1 cytryny sol, pieprz swieza kolendra wykonanie: W piekarniku podpiekamy chleb by byl chrupki, a nastepnie scieramy go na tartce lub mielimy. Z pomidorow scinamy wierzch, wydrazamy miazsz. Pomidory w srodku solimy(...)odwracamy do gory dnem, pozostawiajac na papierowych reczniczkach by ociekly. Miazsz pomidorow, odciete kapelusiki, ciecierzyce, sok z cytryny i czosnek mieliny blenderem. Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke oliwy i pdsmazamy przez okolo 4 minuty cebule pokrojona w kostke, pieprz cayenne, kminek i kolendre. Dodajemy to do puree wraz ze startym chlebem, sola, pieprzem i swieza kolendra. Farszem napelniamy pomidory. Ukladamy

Przysmaki Karolki
Moje taboule 136

papryka i pomidorem skladniki: 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 cebula 2 pomidory garsc rodzynek okolo 6 listkow swiezej miety 1 woreczek kaszy kuskus sok z polowy cytryny okolo 4 lyzki oliwy z oliwek wykonanie: Kuskus wkladamy do miseczki bez gotowania i zalewamy go oliwa z oliwek. Papryke i cebule kroimy w drobna kostke. Pomidory zaparzamy i obieramy(...)skory, a nastepnie wydrazamy pestki i kroimy w drobna kostke podobnie jak papryke. Wszystko dokladamy do kuskusu. Dorzucamy garsc rodzynek oraz posiekana drobno miete. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowany kuskus zalewamy okolo 250 ml zimnej wody. Doprawiamy sola, mieszamy i odstawiamy do lodowki na pol godziny. Smacznego! Taboule jest moja propozycja na trwajaca wlasnie zabawe "Bar salatkowy

Przysmaki Karolki
Zielone wspomnienia - bob 167

ciekawych potraw. Dzis jest to salatka, na ktora wszystkich zapraszam :) Salatka z bobem skladniki: 300g bobu 4 plasterki wedzonego boczku 4 male ziemniaki 2 garscie salaty karbowanej sok z cytryny oliwa z oliwek extra vergin sol, pieprz koperek wykonanie: Bob gotujemy w osolonej wodzie i gdy juz bedzie gotowy przelewamy zimna woda, obieramy ze skorki. Ziemniaki obieramy i tez gotujemy(...)dodajemy do salatki. Na koniec dodajemy okolo 2 duze garscie podartej na kawaleczki salaty i posiekany koperek. Calosc doprawiamy sola i pieprzem oraz polewamy sokiem z polowy cytryny i oliwa. Mieszamy i zajadamy. Smacznego

Przysmaki Karolki
Ciasto pelne aromatu 159

Pyszne na zakonczenie lata. Ciasto amaretti z brzoskwiniami skladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo do smarowania 1 lyzka soku z cytryny 1/2 lyzeczki esensji waniliowej wykonanie: Brzoskwinie zaparzamy we wrzatku przez okolo 2 minuty, nastepnie przelewamy zimna woda i obieramy ze skorki. Wyciagamy pestke i jesli owoce sa miekkie to rozgniatamy(...)widelcem. Ja zmielilam moje blenderem. Do brzoskwin dodajemy sok z cytryny. Biszkoty i amaretti kruszymy. Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ubijamy z 80g cukru. Dodajemy do nich zmielone brzoskwinie i pokruszone ciastka oraz wanilie. Bialka ubijamy na piane i dodajemy do ciasta. Tortownice smarujemy maslem i posypujemy dno i boki pozostalym cukrem oraz odrobina zmielonych migdalow. Wykladamy ciasto. Wierzch posypujemy

Przysmaki Karolki
Wyprawa na targ 200

Dzis to nadrabiam :) Konfitura z czerwonej cebuli skladniki: 500g czerwonej cebuli 50ml octu winnego 2 lyzki brazowego cukru sol, pieprz do samku 2 lyzki oliwy z oliwek sok z cytryny - opcjonalnie wykonanie: Cebule obieramy i siekamy w kostke. Na oliwie z oliwek podsmazamy przez chwile cebule. Czesto mieszamy. Po okolo 5 minutach smazenia dodajemy do niej cukier i ocet winny(...)chwili gdy stanie sie miekka. Mi zajelo to ponad 30 minut. Na koncu cebule doprawiamy do samku sola i pieprzem oraz jesli to konieczne sokiem z cytryny. Konfitura wspaniale smakuje na cieplo jak i na zimno i mozna ja wykorzystac na wiele sposobow. Mini tarteletki z konfitura z cebuli skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego konfitura z czerwonej cebuli ser kozi

Przysmaki Karolki
Pieprz do smaku 141

glownie on sprawil, ze i ja zapragnelam sprobowac tych ciastek. Pampepato skladniki: 450g maki 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki sody oczyszczonej 75g kandyzowanej cytryny (ja dalam pomarancze) zest z 2 pomaranczy (ja dalam z cytryny) 6 suszonych fig 100g obranych i uprazonych migdalow 330g cukru 125g kakao 1 lyzeczka czarnego, zmielonego pieprzu 0,25 lyzeczki mielonego

Przysmaki Karolki