się wzorować zostało mi tylko kakao;) Składniki: ok. 50 g soczewicy (ugotowanej) kilka daktyli 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki miodu łyżka kokosu łyżka orzechów włoskich przyprawy: kurkuma, sok z cytryny, imbir Ugotowaną soczewicę (sł) przełożyłam do miski i dodawałam kolejno: daktyle, miód i kokos (sł), szczyptę imbiru (o), łyżkę zimnej wody (sn), kilka kropli soku z cytryny (k), kakao
Zdrowa Kuchnia Sowyjedną porcję: ok. 50 g soi 3-4 łyżki kaszy gryczanej (zostało mi z innego dania) kawałek cukinii kilka pieczarek ząbek czosnku łyżka oliwy sos sojowy, sok z cytryny, lubczyk Soję (sn) ugotowałam tak, jak w przepisie na sałatkę. Odsączyłam, pokropiłam sokiem z cytryny (k), posypałam szczyptą lubczyku (g), wrzuciłam na rozgrzaną oliwę (sł), dodałam pokrojone pieczarki i cukinię
Zdrowa Kuchnia Sowydałam otręby orkiszowe i nie miksowałam 1 łyżeczka sody do pieczenia - nie dałam 1 łyżeczka proszku do pieczenia - mocno płaska u mnie szczypta kurkumy i imbiru łyżka soku z cytryny Soję (sn) namoczyłam przez całą noc, po czym zmieniłam wodę i gotowałam ok. godziny. Zmieliłam i kolejno dodawałam i mieszałam po każdej przemianie: otręby orkiszowe (k), kurkumę (g), masło(...)ksylitol (sł), imbir (o), proszek do pieczenia (sn) i sok z cytryny (k). Z masy lepiłam kulki, rozpłaszczałam na papierze do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 0 C ok. 25 min. Z wyglądu zupełnie inne niż na blogu, którym się inspirowałam i pewnie też różnią się smakiem ze względu na brak żółtek i mniejszą ilość masła
Zdrowa Kuchnia Sowyprzyjdą do głowy, a teraz przyszła mi właśnie taka:) Składniki: kilka śliwek kawałek kwaśnego jabłka łyżka oleju/dobrego masła miód/słód szczypta cynamonu, imbiru i kurkumy sok z cytryny kilka listków mięty płatki orkiszowe słonecznik sezam banan Ilości wg uznania. Robiłam tak: Na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam wypestkowane i przekrojone śliwki (sł), chwilę dusiłam, dodałam szczyptę cynamonu(...)imbiru (o), 2 łyżki zimnej wody (sn), pokrojone jabłko i łyżeczkę soku z cytryny (k) - dusiłam do rozpadu jabłek i śliwek, czyli ok. 10 min. Po zdjęciu z ognia dorzuciłam szczyptę kurkumy(g), a po lekkim przestudzeniu łyżkę miodu akacjowego (sł) i pokrojone drobno listki mięty (o). W międzyczasie na patelni uprażyłam słonecznik, sezam i płatki orkiszowe i zmiksowałam banana
Zdrowa Kuchnia Sowyoleju (dałam ryżowy) woda (dolewałam kilka razy po trochę, więc nie wiem ile jej było w sumie) kurkuma Mus: gruszka ok. 10 daktyli odrobina wody szczypta imbiru, sok z cytryny Kaszę tym razem ugotowałam inaczej - skorzystałam z podpowiedzi Iw i najpierw ją uprażyłam w rondelku, potem przelałam wrzącą wodą, odsączyłam i zalałam znów wrzątkiem w ilości ok. dwa razy(...)już dawno nie jadłam. Mus zrobiłam tak: na odrobinę wrzącej wody wrzuciłam pokrojone daktyle i gruszkę, chwilę prażyłam, dorzuciłam szczyptę imbiru, a po chwili jeszcze 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Miałam zmiksować, ale zostawiłam w takiej formie jaka się zrobiła. Bardzo fajne placki i fajny słodki dodatek! Będę jeszcze eksperymentować w tym temacie:) "Strach jest bezcenną nauką" Lance Armstrong
Zdrowa Kuchnia Sowyugotowanej ciecierzycy ok. 120 g suszonych pomidorów w oliwie 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki bazylii (w przepisie były gałązki świeżej, ale ja nie miałam) łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, majeranek, kminek mielony - po szczypcie albo więcej Najpierw ugotowałam ciecierzycę (po uprzednim całonocnym jej moczeniu). Odcedziłam, pozostawiając jednak trochę wody z gotowania do rozrzedzenia pasty. A potem w misce(...)mieszałam po kolei: ciecierzycę, kminek (sł), czosnek (o), sól morską (sn), bazylię, pomidory, sok z cytryny (k), majeranek (g), oliwę spod pomidorów (sł), pieprz (o) i wodę spod ciecierzycy - można dodać więcej wtedy pasta będzie bardziej rozrzedzona, moja była mocno zwarta. Składniki zmiksowałam (jak zwykle niezbyt dokładnie, mimo dużych starań z mojej strony - nie wiem czy to kwestia stępionych noży
Zdrowa Kuchnia Sowypatelni:) Składniki na 2-3 porcje: ok. 700 g obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny olej Szpinakowy wierzch: szpinak pomidory suszone czosnek cebula olej spod pomidorów Placki przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli dokładałam i miksowałam po kolei: 1. ziemniaki, cukinia, jajko, 1/3 łyżeczki kminku(...)cebula, pieprz (o) 3. sól (sn) 4. mąka orkiszowa, sok z cytryny (k) 5. tymianek, kurkuma (g) Placki smażyłam tradycyjnie na patelni, a w międzyczasie do rondelka wrzuciłam na rozgrzaną łyżkę oleju (spod pomidorów) pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, chwilę smażyłam i dodałam liście szpinaku. Po podduszeniu dorzuciłam kawałki suszonego pomidora, a potem rozkładałam na plackach. "Przyjaźń to nie tylko
Zdrowa Kuchnia Sowywręcz przeciwnie - wiedziałam, że będzie następny raz. I był dzisiaj:) Składniki: ok. 5-6 łyżek kaszy jaglanej ok. 300 ml wody kurkuma, imbir, cynamon, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli łyżka ksylitolu jajko - miało być, ale na śmierć zapomniałam dodać (za pierwszym razem dodałam) i nie zauważyłam różnicy;) Mus owocowy*: jabłko gruszka kilka śliwek łyżka masła świeża figa(...)czyli tak: 1. na wrzątek wsypałam uprzednio przelaną wrzątkiem kaszę (sł) 2. dodałam cynamon i ksylitol (sł) 3. szczyptę imbiru (o) 4. szczyptę soli (sn) 5. sok z cytryny (k) 6. kurkumy na końcu łyżeczki (g) Gotowałam ok. 20 min. i zostawiłam jeszcze na chwilę, aby kasza stygnąc osiągnęła odpowiednią gęstość. Kaszę do tego wypieku można też przygotować dzień
Zdrowa Kuchnia Sowyskusicie:) Składniki: pietruszka, 1/2 kalarepy, kawałek marchewki, 1/2 selera duży por skrzydło z indyka (można oczywiście pominąć ten składnik) bazylia, lubczyk, sól, koperek, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny łyżka masła Zupa ugotowana wg Kuchni Pięciu Przemian. Na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki (sł), skrzydło indyka (o) i gotowałam do prawie miękkości tegoż. A potem po kolei dodawałam(...)mieszałam: sól morską (sn), bazylię i sok z cytryny (k), lubczyk (g), pietruszkę i kalarepkę (sł), seler (o) i znów gotowałam ok. 20 min, po czym dodałam lekko podsmażony na maśle z rozgniecionym ząbkiem czosnku por. Chwilkę jeszcze potrzymałam na gazie, po czym wyjęłam mięso, a zupę lekko zmiksowałam, tak, aby część warzyw pozostała w kawałkach. Dodałam obrane z kości
Zdrowa Kuchnia Sowyplacki/pancakesy. Oczywiście w różnych wariacjach, żeby się nie znudziło:) Dzisiaj ryż z musem owocowym, w dwóch opcjach. Składniki: ryż brązowy łyżka masła/oleju kurkuma, sól, kilka kropli soku z cytryny, imbir gruszka, banan, kilka śliwek zmielone siemię lniane (w drugiej wersji bez) orzechy włoskie mleko kokosowe - w pierwszej wersji nie dałam Do wrzątku dodaję masło/olej(...)wsypuję przepłukany ryż (o), po chwili szczyptę imbiru (o), szczyptę soli (sn), sok z cytryny (k), a na końcu kurkumę (g). Gotuję ok. 1/2 godziny. W międzyczasie myję , obieram i miksuję owoce oraz mielę w młynku do kawy siemię lniane (jeśli go akurat dodaję). A potem to wszystko przekładam na talerz (w wersji z mlekiem kokosowym dodaję go trochę
Zdrowa Kuchnia Sowykaszy jaglanej (u mnie wersja słodka) * owoc kaki * kilka daktyli * łyżka orzechów włoskich * łyżeczka karobu * kilka plasterków imbiru, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli Śniadanie oczywiście przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. na wrzątek wrzuciłam uprzednio przelaną również wrzątkiem kaszę (g) 2. dodałam kilka daktyli (sł) 3. dorzuciłam imbir (o) 4. szczypta soli(...)cytryny (k) Gotowałam ok. 15-20 min., po czym połowę kaszy zostawiłam na następny dzień, a do pozostałej dorzuciłam posiekane orzechy (g), karob i pokrojone 1/2 kaki (sł) Było d obre:) "Bogaty jest ten, kto dużo posiada; bogatszy kt o mało potrzebuje ; najbogatszy kt o wiele daje" Gerhard Tersteegen
Zdrowa Kuchnia Sowypodpowiedź Basiu, nie pomyślałam o takiej mące wcześniej:) * 3 jajka * 1/3 szklanki ksylitolu * 4 spore jabłka * łyżka kakao * płaska łyżeczka sody, szczypta soli * cynamon, imbir, łyżeczka soku z cytryny Na polewę: * 80 g gorzkiej dobrej czekolady * mleko kokosowe Nastawiłam piekarnik na 170* C. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam z ksylitolem na gładką masę (sł). Powoli dodałam(...)niej mąkę ryżową (o), sodę (sn), sok z cytryny (k), kakao (g), mąkę jaglaną i siemię lniane, cynamon (mało, bo nie przepadam) (sł), imbir (o) i szczyptę soli (sn). Na końcu dołożyłam pokrojone w kostkę jabłka (k), jeszcze odrobinę kakao dla zachowania przemiany (g) i pianę z białek. W drugiej wersji ciasta mąkę kokosową i jaglaną dodałam w przemianie
Zdrowa Kuchnia Sowymleka kokosowego (albo wiórka kokosowe i woda - na to samo wyjdzie;) * jajko * 1/2 łyżki oleju ryżowego * 1-2 łyżki rodzynek * imbir na końcu łyżeczki, łyżeczka soku z cytryny * miód i orzechy włoskie na wierzch Przygotowane wg Pięciu Przemian i tak: 1. roztrzepałam jajko z mlekiem kokosowym, dodałam olej (sł) 2. dosypałam mąkę ryżową i imbir(...)łyżkę wody dla zachowania przemiany (można dodać ew. sodę) (sn) 4. sok z cytryny (k) 5. mąkę gryczaną (g) 7. kokos i rodzynki (sł) Patelnię musnęłam olejem i smażyłam jak zwykle placki z jednej i drugiej strony. Bardzo mi smakowały, wyraźnie czuć w nich kokos, czego nie było w pieczonych ostatnio ciastach z jego dodatkiem. Polecam takie śnia danie:) "Jeśli
Zdrowa Kuchnia Sowypietruszka, 1/2 małego selera, 1/2 pora * spory burak * 2 łyżki płatków orkiszowych * sól, tymianek, bazylia, zmielony kminek * 2 ząbki czosnku * łyżka soku z cytryny * dodat ki : jajko ugotowane na twardo i gar ś ć ugotowanej ciecierzycy Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. na wrzątek wrzuciłam pietruszkę (sł) 2. dodałam seler(...)pora (o) Gotowałam ok. 15 min. 3. dorzuciłam pokrojony ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki bazylii (o) 4. sól (sn) 5. sok z cytryny (k) 6. 1/5 łyżeczki tymianku (g) 7. burak starty na dużych oczkach, 1/5 łyżeczki kminku (sł) 8. zastanawiałam si ę co doda ć dla zagęszczenia i jako "element
Zdrowa Kuchnia Sowydobiegnie końca. Lemoniadę zrobiłam na kolejne wspólne spotkanie z Edytką i Malwiną . Składniki: 500 g truskawek ok. 3 łyżek cukru (w zależności od truskawek i upodobań) sok z 2 cytryn (lub 3 limonek) ok. 500 ml wody mineralnej kostki lodu, mięta do dekoracji Wykonanie: Truskawki miksujemy z cukrem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy z wodą. Ewentualnie dosładzamy do smaku
Sto kolorów kuchni