wręcz przeciwnie - wiedziałam, że będzie następny raz. I był dzisiaj:) Składniki: ok. 5-6 łyżek kaszy jaglanej ok. 300 ml wody kurkuma, imbir, cynamon, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli łyżka ksylitolu jajko - miało być, ale na śmierć zapomniałam dodać (za pierwszym razem dodałam) i nie zauważyłam różnicy;) Mus owocowy*: jabłko gruszka kilka śliwek łyżka masła świeża figa(...)czyli tak: 1. na wrzątek wsypałam uprzednio przelaną wrzątkiem kaszę (sł) 2. dodałam cynamon i ksylitol (sł) 3. szczyptę imbiru (o) 4. szczyptę soli (sn) 5. sok z cytryny (k) 6. kurkumy na końcu łyżeczki (g) Gotowałam ok. 20 min. i zostawiłam jeszcze na chwilę, aby kasza stygnąc osiągnęła odpowiednią gęstość. Kaszę do tego wypieku można też przygotować dzień
Zdrowa Kuchnia Sowyskusicie:) Składniki: pietruszka, 1/2 kalarepy, kawałek marchewki, 1/2 selera duży por skrzydło z indyka (można oczywiście pominąć ten składnik) bazylia, lubczyk, sól, koperek, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny łyżka masła Zupa ugotowana wg Kuchni Pięciu Przemian. Na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki (sł), skrzydło indyka (o) i gotowałam do prawie miękkości tegoż. A potem po kolei dodawałam(...)mieszałam: sól morską (sn), bazylię i sok z cytryny (k), lubczyk (g), pietruszkę i kalarepkę (sł), seler (o) i znów gotowałam ok. 20 min, po czym dodałam lekko podsmażony na maśle z rozgniecionym ząbkiem czosnku por. Chwilkę jeszcze potrzymałam na gazie, po czym wyjęłam mięso, a zupę lekko zmiksowałam, tak, aby część warzyw pozostała w kawałkach. Dodałam obrane z kości
Zdrowa Kuchnia Sowyplacki/pancakesy. Oczywiście w różnych wariacjach, żeby się nie znudziło:) Dzisiaj ryż z musem owocowym, w dwóch opcjach. Składniki: ryż brązowy łyżka masła/oleju kurkuma, sól, kilka kropli soku z cytryny, imbir gruszka, banan, kilka śliwek zmielone siemię lniane (w drugiej wersji bez) orzechy włoskie mleko kokosowe - w pierwszej wersji nie dałam Do wrzątku dodaję masło/olej(...)wsypuję przepłukany ryż (o), po chwili szczyptę imbiru (o), szczyptę soli (sn), sok z cytryny (k), a na końcu kurkumę (g). Gotuję ok. 1/2 godziny. W międzyczasie myję , obieram i miksuję owoce oraz mielę w młynku do kawy siemię lniane (jeśli go akurat dodaję). A potem to wszystko przekładam na talerz (w wersji z mlekiem kokosowym dodaję go trochę
Zdrowa Kuchnia Sowykaszy jaglanej (u mnie wersja słodka) * owoc kaki * kilka daktyli * łyżka orzechów włoskich * łyżeczka karobu * kilka plasterków imbiru, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli Śniadanie oczywiście przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. na wrzątek wrzuciłam uprzednio przelaną również wrzątkiem kaszę (g) 2. dodałam kilka daktyli (sł) 3. dorzuciłam imbir (o) 4. szczypta soli(...)cytryny (k) Gotowałam ok. 15-20 min., po czym połowę kaszy zostawiłam na następny dzień, a do pozostałej dorzuciłam posiekane orzechy (g), karob i pokrojone 1/2 kaki (sł) Było d obre:) "Bogaty jest ten, kto dużo posiada; bogatszy kt o mało potrzebuje ; najbogatszy kt o wiele daje" Gerhard Tersteegen
Zdrowa Kuchnia Sowypodpowiedź Basiu, nie pomyślałam o takiej mące wcześniej:) * 3 jajka * 1/3 szklanki ksylitolu * 4 spore jabłka * łyżka kakao * płaska łyżeczka sody, szczypta soli * cynamon, imbir, łyżeczka soku z cytryny Na polewę: * 80 g gorzkiej dobrej czekolady * mleko kokosowe Nastawiłam piekarnik na 170* C. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam z ksylitolem na gładką masę (sł). Powoli dodałam(...)niej mąkę ryżową (o), sodę (sn), sok z cytryny (k), kakao (g), mąkę jaglaną i siemię lniane, cynamon (mało, bo nie przepadam) (sł), imbir (o) i szczyptę soli (sn). Na końcu dołożyłam pokrojone w kostkę jabłka (k), jeszcze odrobinę kakao dla zachowania przemiany (g) i pianę z białek. W drugiej wersji ciasta mąkę kokosową i jaglaną dodałam w przemianie
Zdrowa Kuchnia Sowymleka kokosowego (albo wiórka kokosowe i woda - na to samo wyjdzie;) * jajko * 1/2 łyżki oleju ryżowego * 1-2 łyżki rodzynek * imbir na końcu łyżeczki, łyżeczka soku z cytryny * miód i orzechy włoskie na wierzch Przygotowane wg Pięciu Przemian i tak: 1. roztrzepałam jajko z mlekiem kokosowym, dodałam olej (sł) 2. dosypałam mąkę ryżową i imbir(...)łyżkę wody dla zachowania przemiany (można dodać ew. sodę) (sn) 4. sok z cytryny (k) 5. mąkę gryczaną (g) 7. kokos i rodzynki (sł) Patelnię musnęłam olejem i smażyłam jak zwykle placki z jednej i drugiej strony. Bardzo mi smakowały, wyraźnie czuć w nich kokos, czego nie było w pieczonych ostatnio ciastach z jego dodatkiem. Polecam takie śnia danie:) "Jeśli
Zdrowa Kuchnia Sowypietruszka, 1/2 małego selera, 1/2 pora * spory burak * 2 łyżki płatków orkiszowych * sól, tymianek, bazylia, zmielony kminek * 2 ząbki czosnku * łyżka soku z cytryny * dodat ki : jajko ugotowane na twardo i gar ś ć ugotowanej ciecierzycy Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. na wrzątek wrzuciłam pietruszkę (sł) 2. dodałam seler(...)pora (o) Gotowałam ok. 15 min. 3. dorzuciłam pokrojony ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki bazylii (o) 4. sól (sn) 5. sok z cytryny (k) 6. 1/5 łyżeczki tymianku (g) 7. burak starty na dużych oczkach, 1/5 łyżeczki kminku (sł) 8. zastanawiałam si ę co doda ć dla zagęszczenia i jako "element
Zdrowa Kuchnia Sowydobiegnie końca. Lemoniadę zrobiłam na kolejne wspólne spotkanie z Edytką i Malwiną . Składniki: 500 g truskawek ok. 3 łyżek cukru (w zależności od truskawek i upodobań) sok z 2 cytryn (lub 3 limonek) ok. 500 ml wody mineralnej kostki lodu, mięta do dekoracji Wykonanie: Truskawki miksujemy z cukrem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy z wodą. Ewentualnie dosładzamy do smaku
Sto kolorów kuchniSkładniki: 2 kg zielonych pomidorów 3 cytryny 1/2 imbiru około 1 kg cukru Wykonanie: Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Przełóż do dużego garnka, podlej odrobiną wody i smaż, aż zmiękną. Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się pestek i skórek. Otrzymany przecier zważ, dodaj tyle cukru ile waży przecier. Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, imbir
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 średnia cukinia 1/3 szkl. siekanej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1/3 szkl. oliwy sól, pieprz Wykonanie: Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry grubości 1,5 - 2 cm. Rozgrzej patelnię, na suchej patelni połóż krążki cukinii, przykryj pokrywą. Smaż z obu stron, aż cukinia zmięknie. Ostygniętą cukinie pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj i rozetrzyj(...)solą. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, czosnkiem, pieprzem. Cukinię wymieszaj z natką pietruszki, polej sosem - wymieszaj. Sałatka wyśmienicie pasuje do mięs z grilla. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 200 g filetu z łososia sok z 1/2 cytryny sól, pieprz olej rzepakowy 100 g kabanosów wieprzowych brokuł 2 łyżki śmietany 12% Łososia podzielić na porcje, polać sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić rybę na 20 minut. W tym czasie umyć brokuła, podzielić na różyczki - ugotować na parze. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Łososia
kolorowotorcikowoSkładniki: 4 gruszki sok z 1/2 cytryny 125 g margaryny lub masła 3/4 szkl cukru szczypta soli 3 jajka 150 g mielonych orzechów laskowych 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia konfitura z żurawiny Wykonanie: Gruszki obierz ez skóry, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Owoce ponacinaj wzdłuż. Tak przygotowane gruszki skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny
kolorowotorcikowoszpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 żabki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki śmietanki 30% sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego białego 2 łyżki soku z cytryny gotowane jajka Wykonanie: W garnku delikatnie podgrzać oliwę z oliwek. Czosnek rozetrzeć - dodać do oliwy - delikatnie podsmażyć. Łodygi selera umyć, pokroić w kostkę - dodać do czosnku - smażyć około(...)minut aż nieco zmięknie. Selera zalać bulionem, dodać szpinak i cukier - gotować do momentu aż seler będzie miękki. Pod koniec gotowania dolać śmietankę, sok z cytryny i ocet winny. Doprawić do smaku. Gotową zupę zblendować na krem. Krem selerowo-szpinakowy podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 1/2 opakowania makaronu Lubella kokardki małe 5-7 paluszków surimi 4 łyżki kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 2 łyżki siekanej mięty sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Paluszki surimi pokroić w plastry. Makaron połączyć z kukurydzą i surimi. Przygotować sos: Majonez, jogurt i sok z cytryny
kolorowotorcikowoczekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 400 ml śmietanki 30% Poncz: 1,5 szkl. przegotowanej wody 50 ml rumu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, dodać cukier - ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodać żółtka, ubijać kilka minut, aż masa stanie się puszysta. Mąkę(...)Piec w 160 stopniach około 25-30 minut. Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić. Zimny przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz: Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem. Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Śmietankę ubić. Do rozpuszczonej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany - delikatnie mieszać. Blaty biszkoptowe
kolorowotorcikowo