kaszy jaglanej * 3 łyżki płatków żytnich * 3-4 daktyle - najlepiej niesiarkowane * 2-3 morele suszone - najlepiej niesiarkowane * łyżka ziaren słonecznika * łyżka sezamu - najlepiej niełuskanego * przyprawy: imbir, kurkuma, sok z cytryny, sól * łyżeczka miodu * do obtaczania: kokos, zmielone orzechy włoskie Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, a więc: 1. na wrzątek ok. 1/2 litra szczypta kurkumy i płatki żytnie (g) 2. kasza(...)jaglana (wcześniej przelana na sitku wrzątkiem), pokrojone bakalie, słonecznik i sezam (sł) 3. szczypta imbiru (o) 4. szczypta soli (sn) 5. kilka kropli soku z cytryny (k) Gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut, uważając, żeby się nie przypaliło. 6. gdy za mało wody, to dolać wrzątku (g), ale do kulek musi być mocno gęste, więc ja dolałam do porcji
Zdrowa Kuchnia Sowysię wzorować zostało mi tylko kakao;) Składniki: ok. 50 g soczewicy (ugotowanej) kilka daktyli 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki miodu łyżka kokosu łyżka orzechów włoskich przyprawy: kurkuma, sok z cytryny, imbir Ugotowaną soczewicę (sł) przełożyłam do miski i dodawałam kolejno: daktyle, miód i kokos (sł), szczyptę imbiru (o), łyżkę zimnej wody (sn), kilka kropli soku z cytryny (k), kakao
Zdrowa Kuchnia Sowyjedną porcję: ok. 50 g soi 3-4 łyżki kaszy gryczanej (zostało mi z innego dania) kawałek cukinii kilka pieczarek ząbek czosnku łyżka oliwy sos sojowy, sok z cytryny, lubczyk Soję (sn) ugotowałam tak, jak w przepisie na sałatkę. Odsączyłam, pokropiłam sokiem z cytryny (k), posypałam szczyptą lubczyku (g), wrzuciłam na rozgrzaną oliwę (sł), dodałam pokrojone pieczarki i cukinię
Zdrowa Kuchnia Sowydałam otręby orkiszowe i nie miksowałam 1 łyżeczka sody do pieczenia - nie dałam 1 łyżeczka proszku do pieczenia - mocno płaska u mnie szczypta kurkumy i imbiru łyżka soku z cytryny Soję (sn) namoczyłam przez całą noc, po czym zmieniłam wodę i gotowałam ok. godziny. Zmieliłam i kolejno dodawałam i mieszałam po każdej przemianie: otręby orkiszowe (k), kurkumę (g), masło(...)ksylitol (sł), imbir (o), proszek do pieczenia (sn) i sok z cytryny (k). Z masy lepiłam kulki, rozpłaszczałam na papierze do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 0 C ok. 25 min. Z wyglądu zupełnie inne niż na blogu, którym się inspirowałam i pewnie też różnią się smakiem ze względu na brak żółtek i mniejszą ilość masła
Zdrowa Kuchnia Sowyprzyjdą do głowy, a teraz przyszła mi właśnie taka:) Składniki: kilka śliwek kawałek kwaśnego jabłka łyżka oleju/dobrego masła miód/słód szczypta cynamonu, imbiru i kurkumy sok z cytryny kilka listków mięty płatki orkiszowe słonecznik sezam banan Ilości wg uznania. Robiłam tak: Na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam wypestkowane i przekrojone śliwki (sł), chwilę dusiłam, dodałam szczyptę cynamonu(...)imbiru (o), 2 łyżki zimnej wody (sn), pokrojone jabłko i łyżeczkę soku z cytryny (k) - dusiłam do rozpadu jabłek i śliwek, czyli ok. 10 min. Po zdjęciu z ognia dorzuciłam szczyptę kurkumy(g), a po lekkim przestudzeniu łyżkę miodu akacjowego (sł) i pokrojone drobno listki mięty (o). W międzyczasie na patelni uprażyłam słonecznik, sezam i płatki orkiszowe i zmiksowałam banana
Zdrowa Kuchnia Sowyoleju (dałam ryżowy) woda (dolewałam kilka razy po trochę, więc nie wiem ile jej było w sumie) kurkuma Mus: gruszka ok. 10 daktyli odrobina wody szczypta imbiru, sok z cytryny Kaszę tym razem ugotowałam inaczej - skorzystałam z podpowiedzi Iw i najpierw ją uprażyłam w rondelku, potem przelałam wrzącą wodą, odsączyłam i zalałam znów wrzątkiem w ilości ok. dwa razy(...)już dawno nie jadłam. Mus zrobiłam tak: na odrobinę wrzącej wody wrzuciłam pokrojone daktyle i gruszkę, chwilę prażyłam, dorzuciłam szczyptę imbiru, a po chwili jeszcze 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Miałam zmiksować, ale zostawiłam w takiej formie jaka się zrobiła. Bardzo fajne placki i fajny słodki dodatek! Będę jeszcze eksperymentować w tym temacie:) "Strach jest bezcenną nauką" Lance Armstrong
Zdrowa Kuchnia Sowyugotowanej ciecierzycy ok. 120 g suszonych pomidorów w oliwie 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki bazylii (w przepisie były gałązki świeżej, ale ja nie miałam) łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, majeranek, kminek mielony - po szczypcie albo więcej Najpierw ugotowałam ciecierzycę (po uprzednim całonocnym jej moczeniu). Odcedziłam, pozostawiając jednak trochę wody z gotowania do rozrzedzenia pasty. A potem w misce(...)mieszałam po kolei: ciecierzycę, kminek (sł), czosnek (o), sól morską (sn), bazylię, pomidory, sok z cytryny (k), majeranek (g), oliwę spod pomidorów (sł), pieprz (o) i wodę spod ciecierzycy - można dodać więcej wtedy pasta będzie bardziej rozrzedzona, moja była mocno zwarta. Składniki zmiksowałam (jak zwykle niezbyt dokładnie, mimo dużych starań z mojej strony - nie wiem czy to kwestia stępionych noży
Zdrowa Kuchnia Sowypatelni:) Składniki na 2-3 porcje: ok. 700 g obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny olej Szpinakowy wierzch: szpinak pomidory suszone czosnek cebula olej spod pomidorów Placki przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli dokładałam i miksowałam po kolei: 1. ziemniaki, cukinia, jajko, 1/3 łyżeczki kminku(...)cebula, pieprz (o) 3. sól (sn) 4. mąka orkiszowa, sok z cytryny (k) 5. tymianek, kurkuma (g) Placki smażyłam tradycyjnie na patelni, a w międzyczasie do rondelka wrzuciłam na rozgrzaną łyżkę oleju (spod pomidorów) pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, chwilę smażyłam i dodałam liście szpinaku. Po podduszeniu dorzuciłam kawałki suszonego pomidora, a potem rozkładałam na plackach. "Przyjaźń to nie tylko
Zdrowa Kuchnia Sowywręcz przeciwnie - wiedziałam, że będzie następny raz. I był dzisiaj:) Składniki: ok. 5-6 łyżek kaszy jaglanej ok. 300 ml wody kurkuma, imbir, cynamon, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli łyżka ksylitolu jajko - miało być, ale na śmierć zapomniałam dodać (za pierwszym razem dodałam) i nie zauważyłam różnicy;) Mus owocowy*: jabłko gruszka kilka śliwek łyżka masła świeża figa(...)czyli tak: 1. na wrzątek wsypałam uprzednio przelaną wrzątkiem kaszę (sł) 2. dodałam cynamon i ksylitol (sł) 3. szczyptę imbiru (o) 4. szczyptę soli (sn) 5. sok z cytryny (k) 6. kurkumy na końcu łyżeczki (g) Gotowałam ok. 20 min. i zostawiłam jeszcze na chwilę, aby kasza stygnąc osiągnęła odpowiednią gęstość. Kaszę do tego wypieku można też przygotować dzień
Zdrowa Kuchnia Sowyskusicie:) Składniki: pietruszka, 1/2 kalarepy, kawałek marchewki, 1/2 selera duży por skrzydło z indyka (można oczywiście pominąć ten składnik) bazylia, lubczyk, sól, koperek, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny łyżka masła Zupa ugotowana wg Kuchni Pięciu Przemian. Na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki (sł), skrzydło indyka (o) i gotowałam do prawie miękkości tegoż. A potem po kolei dodawałam(...)mieszałam: sól morską (sn), bazylię i sok z cytryny (k), lubczyk (g), pietruszkę i kalarepkę (sł), seler (o) i znów gotowałam ok. 20 min, po czym dodałam lekko podsmażony na maśle z rozgniecionym ząbkiem czosnku por. Chwilkę jeszcze potrzymałam na gazie, po czym wyjęłam mięso, a zupę lekko zmiksowałam, tak, aby część warzyw pozostała w kawałkach. Dodałam obrane z kości
Zdrowa Kuchnia Sowyplacki/pancakesy. Oczywiście w różnych wariacjach, żeby się nie znudziło:) Dzisiaj ryż z musem owocowym, w dwóch opcjach. Składniki: ryż brązowy łyżka masła/oleju kurkuma, sól, kilka kropli soku z cytryny, imbir gruszka, banan, kilka śliwek zmielone siemię lniane (w drugiej wersji bez) orzechy włoskie mleko kokosowe - w pierwszej wersji nie dałam Do wrzątku dodaję masło/olej(...)wsypuję przepłukany ryż (o), po chwili szczyptę imbiru (o), szczyptę soli (sn), sok z cytryny (k), a na końcu kurkumę (g). Gotuję ok. 1/2 godziny. W międzyczasie myję , obieram i miksuję owoce oraz mielę w młynku do kawy siemię lniane (jeśli go akurat dodaję). A potem to wszystko przekładam na talerz (w wersji z mlekiem kokosowym dodaję go trochę
Zdrowa Kuchnia Sowykaszy jaglanej (u mnie wersja słodka) * owoc kaki * kilka daktyli * łyżka orzechów włoskich * łyżeczka karobu * kilka plasterków imbiru, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli Śniadanie oczywiście przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. na wrzątek wrzuciłam uprzednio przelaną również wrzątkiem kaszę (g) 2. dodałam kilka daktyli (sł) 3. dorzuciłam imbir (o) 4. szczypta soli(...)cytryny (k) Gotowałam ok. 15-20 min., po czym połowę kaszy zostawiłam na następny dzień, a do pozostałej dorzuciłam posiekane orzechy (g), karob i pokrojone 1/2 kaki (sł) Było d obre:) "Bogaty jest ten, kto dużo posiada; bogatszy kt o mało potrzebuje ; najbogatszy kt o wiele daje" Gerhard Tersteegen
Zdrowa Kuchnia Sowypodpowiedź Basiu, nie pomyślałam o takiej mące wcześniej:) * 3 jajka * 1/3 szklanki ksylitolu * 4 spore jabłka * łyżka kakao * płaska łyżeczka sody, szczypta soli * cynamon, imbir, łyżeczka soku z cytryny Na polewę: * 80 g gorzkiej dobrej czekolady * mleko kokosowe Nastawiłam piekarnik na 170* C. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam z ksylitolem na gładką masę (sł). Powoli dodałam(...)niej mąkę ryżową (o), sodę (sn), sok z cytryny (k), kakao (g), mąkę jaglaną i siemię lniane, cynamon (mało, bo nie przepadam) (sł), imbir (o) i szczyptę soli (sn). Na końcu dołożyłam pokrojone w kostkę jabłka (k), jeszcze odrobinę kakao dla zachowania przemiany (g) i pianę z białek. W drugiej wersji ciasta mąkę kokosową i jaglaną dodałam w przemianie
Zdrowa Kuchnia Sowymleka kokosowego (albo wiórka kokosowe i woda - na to samo wyjdzie;) * jajko * 1/2 łyżki oleju ryżowego * 1-2 łyżki rodzynek * imbir na końcu łyżeczki, łyżeczka soku z cytryny * miód i orzechy włoskie na wierzch Przygotowane wg Pięciu Przemian i tak: 1. roztrzepałam jajko z mlekiem kokosowym, dodałam olej (sł) 2. dosypałam mąkę ryżową i imbir(...)łyżkę wody dla zachowania przemiany (można dodać ew. sodę) (sn) 4. sok z cytryny (k) 5. mąkę gryczaną (g) 7. kokos i rodzynki (sł) Patelnię musnęłam olejem i smażyłam jak zwykle placki z jednej i drugiej strony. Bardzo mi smakowały, wyraźnie czuć w nich kokos, czego nie było w pieczonych ostatnio ciastach z jego dodatkiem. Polecam takie śnia danie:) "Jeśli
Zdrowa Kuchnia Sowypietruszka, 1/2 małego selera, 1/2 pora * spory burak * 2 łyżki płatków orkiszowych * sól, tymianek, bazylia, zmielony kminek * 2 ząbki czosnku * łyżka soku z cytryny * dodat ki : jajko ugotowane na twardo i gar ś ć ugotowanej ciecierzycy Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. na wrzątek wrzuciłam pietruszkę (sł) 2. dodałam seler(...)pora (o) Gotowałam ok. 15 min. 3. dorzuciłam pokrojony ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki bazylii (o) 4. sól (sn) 5. sok z cytryny (k) 6. 1/5 łyżeczki tymianku (g) 7. burak starty na dużych oczkach, 1/5 łyżeczki kminku (sł) 8. zastanawiałam si ę co doda ć dla zagęszczenia i jako "element
Zdrowa Kuchnia Sowy