CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA SKŁADNIKI: - 300g filet z łososia - opakowanie szpinaku - 1/2 opakowania kaszy kuskus - 4 pomidory - 4 jajka - sól morska - sok z cytryny - 200 g jogurtu greckiego WYKONANIE: - naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą masła - na spód naczynia połóż pokrojonego w kostkę łososia, oprósz solą morską, skrop sokiem z cytryny - do osobnej miski wybij jajka, za pomocą trzepaczki wymieszaj z jogurtem
SMYKWKUCHNIśredniej dyni (około 0,5kg) - 5 jaj - kostka masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - sok z 1/2 cytryny - kardamon 1/2 łyżeczki NA KARMEL: - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wody - cynamon Wykonanie karmelu: Wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając(...)WYKONANIE: - dynię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach - średniej wielkości garnek umieść na kuchni - w garnku rozpuść masło i cukier, przyprawy dodaj startą dynię, sok z cytryny - wszystko wymieszaj bardzo dokładnie, podsmażaj około 5 minut - garnek zdejmij z ognia, za pomocą blendera zmiksuj masę na gładki puch - w osobnej misce oddziel białka od żółtek - żółtka dodaj do przestudzonej
SMYKWKUCHNIkurczaka - garść świeżej bazylii - 10 oliwek zielonych - garść uprażonych orzechów ziemnych - olej rzepakowy na całą potrawę około 1/3 szklanki - 8-10szt. ziemniaków - świeży rozmaryn - sok z 1/2 cytryny WYKONANIE: -filety z kurczaka osuszamy, za pomocą tłuczką rozbijamy delikatnie mięso - w blenderze miksujemy: bazylię, oliwki, orzechy, sok z cytryny, sól i 3 łyżki oleju rzepakowego - na desce rozkładamy filety układamy
SMYKWKUCHNIplastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA: - 2 kwaskowate jabłka - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu eukaliptusowego - świeże gałązki rozmarynu - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka soku z limonki WYKONANIE: - rybę marynujemy co najmniej 3 godziny, grillujemy na rozgrzanym grillu - boczek pokrój w kostkę, podsmaż w rondelku dodaj ugotowaną kaszę, duś 5 minut, dodaj nowalijki(...)małym rondelku rozgrzej masło i zacznij dusić jabłka, dodaj kilka gałązek rozmarynu, sok z cytryny i limonki, na sam koniec dodaj miód eukaliptusowy, jak się skarmelizuje podajemy Kaszę jak i jabłka możecie potem swobodnie podgrzać na grillu na tackach i kolacja gotowa! Ekskluzywna wersja na grilla ;-) Niesamowite połączenia, wypróbujcie koniecznie. SMACZNEGO! PRZEPIS ZGŁOSZONY DO KONKURSU
SMYKWKUCHNIpudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowo-borówkowa 400 g borówki amerykańskiej 350 serka z wiaderka 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 szt żelatyna fix-deserowa Bita śmietana 200 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Mąki przesiać na stolnicę zrobić kopczyk dodać żółtka, zimne masło i posiekać nożem. Dodać(...)ubić na sztywno dodać cukier puder i zmiksować. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki na każdej babeczce zrobić kleks z bitej śmietany. Masa serowo borówkowa Borówki z sokiem cytryny i cukrem pudrem zmiksować na mus. Serek z jogurtem naturalnym rozmieszać trzepaczką na gładką masę.Dodać sos borówkowy i wymieszać. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu wlać do masy serowo
Ala piecze i gotujewyniku obróbki termicznej, najczęściej cukru - sacharozy, coraz częściej stosuje się też karmel syntetyczny. Przeciwutleniacze (300 - 399) - zapobiegają ciemnieniu owoców czy utlenianiu tłuszczów. Witamina C (E 300) Kwas cytrynowy (E 330) Kwas fosforowy V (E 338) Substancje słodzące - są stosowane jako zamienniki cukru w produktach typy light np. w jogurtach, lodach, deserach itd. Sacharyna (E 954) Aspartam (E 951) Acesulfam(...)naturalne Aromaty syntetyczne Regulatory kwasowości - są stosowane w celu zmiany kwasowości oraz zwiększenia trwałości żywności. Kwas octowy (E 260) Octan wapnia (E 263) Kwas mlekowy (E 270) Kwas cytrynowy (E 330) Kwas winowy (E 334) Substancje zagęszczające i emulgatory (400-499) - nadają żywności trwałość i jakość. Agar (E 406) Mączka chleba świętojańskiego (E 410) Guma arabska ( E 416) Pektyna
Truskawkowa Fiestaświetle dziennym. Bardzo lubię ryby, mogłabym je jeść codziennie przygotowywane na różne sposoby. W dzisiejszym wpisie prezentuje pieczonego pstrąga z piekarnika. Pycha! Składniki: 2 średnie pstrągi 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól folia aluminiowa Sposób przygotowania: Jeśli pstrąg jest wypatroszony to go myjemy i oczyszczamy z łusek, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy go do miski. Solimy(...)pieprzymy, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cytrynę kroimy na plasterki, wkładamy 3 plastry do środka, na spód i wierzch. Pstrągi wkładamy do lodówki na całą noc, aby nabrały większego smaku i aromatu. Po opłyniętym czasie ryby przekładamy do foli aluminiowej, ale wcześniej nasmarujemy ją masłem, aby nic nie przywarło. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut w temperaturze 200 stopni
Truskawkowa Fiestatartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o śr. 28cm. Nadzienie: 250g białego sera, 1/2 szklanki mleka, 100g cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 3 krople aromatu cytrynowego, 2 jajka, 200g wiśni nadwiślanki ChNP, 1/2 szklanki malin, 1/2 szklanki borówki amerykańskiej. Ser zmielić, zmiksować z mlekiem, cukrem, mąką, jajkami i olejkiem cytrynowym. Masę (jest
Z miłości do słodkościkruchych ciastek z rodzynkami i czekoladą, 3/4 szklanki czerwonych porzeczek, 200g serka mascarpone, 3 łyżki likieru Amaretto, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru waniliowego, szklanka jogurtu naturalnego, 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie Serem mascarpone zmiksować z likierem Amaretto, cukrami oraz sokiem z cytryny. Dodać jogurt naturalny, zmiksować
Z miłości do słodkościzapraszam:) Lekki, orzeźwiający sernik z miętą Składniki: 5 łyżek masła 20 okrągłych biszkoptów 1 galaretka o smaku cytrynowym 50 dag twarogu pełnotłustego/ew. półtłusty/ 4 łyżki soku z cytryny 1 torebka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 40 dag śmietany kremówki 30% kilka listków mięty opcjonalnie: paluszki ptysiowe i czerwona porzeczka do dekoracji (można zastosować dowolny wariant dekoracyjny np. pokrojona(...)gotową masę przełóż do małej tortownicy dokładnie przyciskając. Wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w ¼ l wody, odstaw do przestudzenia. Twaróg utrzyj z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Ubij śmietanę, drobno posiekaj miętę. Do tężejącej galaretki dodaj twaróg, 3/4 ubitej śmietany i miętę. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na biszkoptowy spód, odstaw do schłodzenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaodciąć nieznacznie wierzch. Krojąc blaty biszkoptowe należy uważać, gdyż ten biszkopt łatwo rozerwać/złamać. Składniki na poncz: * 1,5 szkl. przegotowanej wody * 1 łyżka cukru * sok z 1 cytryny Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem. Dodać sok z cytryny - zamieszać. Ponczem nasączać biszkoptowe blaty, przed nałożeniem kremu. Krem do tortu: * 200 g białej czekolady * 300 g śmietanki kremówki
kolorowotorcikowokompot z papierówek. Wszystko zależy od ilości owoców, wielkości garnka, od dojrzałości i słodkości owoców. składniki: 1,5 litra wody, ½ szklanki cukru, 6 dużych papierówek, sok z 1 cytryny, kilka łyżek czarnych i czerwonych porzeczek. Przygotowanie: W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Gdy lekko mryga (wrze), wrzucamy pokrojone w ćwiartki jabłka bez gniazdek nasiennych. Gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszkl cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 szt budyń waniliowy 250 g borówki amerykańskiej 1-2 łyżki cukru Lukier 1 szkl cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny borówki do dekoracji Przygotowanie: Borówki oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Margarynę roztopić. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać esencję waniliową, budyń(...)jeszcze na 15 minut w piekarniku. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimny sernik polać lukrem i udekorować borówkami. Lukier: do cukru pudru dodać sok z cytryny i utrzeć
Ala piecze i gotujeszybko wiąże masę. Piankę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Pianka malinowa Składniki: 75g okrągłych biszkoptów (około 12 sztuk) 185g serka homogenizowanego waniliowego 250g malin 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 3 białka 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (20g) 5 łyżek zimnej wody 1/2 opakowania galaretki malinowej lub wiśniowej 150ml gorącej, przegotowanej wody 250g malin(...)dekoracji Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia na dnie ułożyć całe biszkopty, luki zapełnić kawałkami biszkoptów - maliny oczyścić, przełożyć do rondelka z sokiem cytryny i 2 łyżkami cukru, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut do rozpadnięcia się owoców i lekkiego odparowania soku, zdjąć z ognia, ostudzić - zimny mus przetrzeć dokładnie przez sito w celu pozbycia się pestek - serek
Smakołyki Berenikijogurtowa 300g jogurtu greckiego 50g wiórków kokosowych 20g cukru pudru 1 łyżeczka mąki pszennej 2 białka szczypta soli galaretka czereśniowa 300g czereśni 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 100ml wody + 2 łyżki 1,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie: - mąkę i cukier przesiać, dodać sól, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać, dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto(...)lodówce - czereśnie oczyścić, wydrylować, podzielić na połówki, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić do lodówki na jakiś czas, aby puściły trochę soku - do czereśni dodać sok z cytryny oraz 100ml wody, postawić na małym palniku i gotować przez 10-15 minut, zdjąć z ognia - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, dodać ją do gorących czereśni, wymieszać do rozpuszczenia się
Smakołyki Bereniki