wodą) w temperaturze pokojowej: 2 żółtka 250 ml oleju rzepakowego łyżeczka ostrej musztardy szczypta soli (dodałam 1/3 łyżeczki) szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu szczypta granulowanego czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ciepłej przegotowanej wody Przygotowanie: Żółtka delikatnie zmiksować z solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą. Cały czas miksując dodawać do żółtek po kropelce oleju, po każdej dokładnie mieszając. Gdy masa zacznie(...)gęstnieć, dodać sok z cytryny i dalej miksować. Nie przerywając miksowania wlewać olej cieniutkim strumieniem. Gdy majonez zrobi się bardzo gęsty (po dodaniu mniej więcej połowy oleju) dolać wodę, wmiksować ją w masę i dodać powoli resztę oleju. Gotowy majonez należy przechowywać w słoiczku w lodówce, nie dłużej niż tydzień
Kulinarny Pamiętnikgarść uprażonych orzechów ziemnych garść uprażonych ziaren słonecznika duża garść rukoli 6 łyżek sosu sojowego pół szklanki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy na cienkie plasterki, odcinając końcówki. Przygotowujemy zalewę: mieszamy czosnek, sos sojowy, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Do połowy dressingu wrzucamy plasterki
Kulinarny Pamiętnikduży brokuł, ugotowany al dente na parze i podzielony na różyczki 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę garść ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni sok z połowy cytryny 3 łyżki jogurtu greckiego pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Ostudzone różyczki brokuła, ser oraz ziarna słonecznika wrzuciłam do miski, polałam sokiem z cytryny i dokładnie wymieszałam. Doprawiłam pieprzem i odrobiną czosnku
Kulinarny Pamiętnikjako samodzielną przekąskę. Składniki: jasna część dużego pora, pokrojona na cieniutkie półplasterki duże jabłko starte na tarce dwa duże ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz łyżeczka cukru 6 łyżek jogurtu greckiego Przygotowanie: Pora, jabłko i ogórki wrzuciłam do miski, polałam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem. Całość wymieszałam i odstawiłam
Kulinarny Pamiętnikpodanych proporcji wychodzą 2 solidne miski. Składniki: 10 średniej wielkości buraków ugotowanych w mundurkach na parze 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki oleju rzepakowego sok z jednej dużej cytryny sól pieprz Przygotowanie: Ostudzone buraczki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Na patelnię z cebulką wrzuciłam też starte(...)buraki i smażyłam na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dolałam sok z cytryny, wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku
Kulinarny Pamiętnikburaczki) jedna marchewka, starta na tarce o dużych oczkach jedna pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach litr bulionu drobiowo-warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego dwie łyżki soku z cytryny sól pieprz dodatkowo: posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Bulion zagotowałam i wrzuciłam do niego marchewkę i pietruszkę, gotowałam na małym ogniu przez 10 minut. Botwinkę drobno posiekałam i dodałam(...)bulionu. Gotowałam, aż wszystkie warzywa zmiękły. Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zaprawiłam zahartowanym jogurtem. Przed podaniem udekorowałam świeżym szczypiorkiem
Kulinarny PamiętnikSkładniki: 2 pstrągi skórka otarta z jednej cytryny posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanego koperku pół cebuli pokrojonej w kosteczkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Rybę dokładnie umyłam i osuszyłam. Cebulkę wymieszałam z pietruszką, koperkiem i masłem, doprawiłam solą i pieprzem. Powstałą mieszanką nafaszerowałam ryby. Pstrągi ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą(...)posypałam solą, pieprzem i skórką cytryny. Piekłam około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawałam z domowymi frytkami i warzywami z patelni
Kulinarny Pamiętnikśredni zielony ogórek - 1/2-1 pęczka rzodkiewek - 1 ząbek czosnku - 1,5l kefiru (lub jogurtu naturalnego lub po połowie jogurt i kefir) - sól i pieprz do smaku - sok z cytryny (do smaku) - 1/2 słoika buraków (startych we wiórki) - 1 liść laurowy, 4 duże kulki ziela angielskiego (nie trzeba) Dodatkowo: - po ok.1-2 jajka na porcję - świeży koperek do dekoracji Buraczki umyć obrać(...)stopniowo (cały czas mieszając) dolewamy naszą mieszankę do garnka z burakami. Dolewamy resztę kefiru (lub jogurtu/ jogurtu i kefiru) i mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i starte buraki ze słoika. Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy do schłodzenia, na conajmniej 1-2h. Najlepiej na dłużej. Posypać pokrojonym drobno jajkiem i świeżym
Smaczne ZdroweSkładniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć warstwę malin ( zostawić kilka do dekoracji ). Owoce przykryć 1/3 masy, ułożyć pokrojone
Świat SmakuSkładniki - 4 jabłka - 2 średnie pory - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka oleju - cukier, szczypta soli Wykonanie Pory oczyścić i starannie opłukać. Białą część pokroić na cienkie krążki i posolić. Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Połączyć pory z jabłkami, dodać majonez, olej i cukier do smaku. Wymieszać. Życzę
Świat SmakuWielkanocne wykorzystam ją do różanego mazurka. Niedawno pokazywałam Wam też przepis Piotra na Wiśniówkę. też ją polecam. Nalewka z płatków róży: 1 szklanka ususzonych płatków róży sok z połowy cytryny 1 szklanka cukru 3/4 l wódki 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Umyte płatki róży smażymy w cukrze, stopniowo dodajemy wodę, aż płatki staną się przezroczyste. Przekładamy płatki do słoja. Wlewamy(...)cytryny, a następnie wódkę. Odstawiamy na ok. 4 tygodnie. Zlewamy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na ok 3 miesiące. Im dłużej stoi tym nalewka będzie bardziej aromatyczna. The post Nalewka z płatków róży appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgęstego z wiaderka 100g kwaśnej śmietany 18% 100g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 400g wydrylowanych wiśni 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej polewa śmietanowa 350g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru Wykonanie: CIASTO - mąkę przesiać z cukrem, dodać sól, zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto(...)wylepić równo dno formy, nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić MUS WIŚNIOWY - wydrylowane wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, gotować kilka minut do zmięknięcia owoców i lekkiego zredukowania soku, który się wytworzył - wiśnie zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na mus, ponownie podgrzać na małym ogniu - mąkę ziemniaczaną rozmieszać
Smakołyki Berenikimieszamy, dodajemy majonezu i doprawiamy do smaku. Składniki na sałatkę z warzywami: 1 pierś kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 1 papryka czerwona świeża 1 ogórek gruntowy 1 łyżka soku z cytryny Ulubione przyprawy do kurczaka Sól, pieprz, bazylia, oregano Olej do smażenia Przepis: Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu pozostawiamy ją do ostygnięcia(...)czasie kroimy w kostkę ogórka, paprykę oraz cebulę. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą. Całość polewamy sokiem z cytryny, dodajemy bazylię, oregano i doprawiamy sałatkę do smaku
Emcia Pichcidaje mu też lepszy smak " To tyle z historii :) A co Wy myślicie, pozostawiam to po degustacji :) Składniki na jednego drinka: 60 ml whiskey 45 ml soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka czerwonego wytrawnego wina lód Wykonanie: W shakerze wymieszaj z lodem -whiskey, sok z cytryny i cukier puder. Nalewamy do szklanki old fashioned. Teraz po zewnętrznej
Smaki Edyty