cytryna - 13435 przepisów (strona:415/896)

Sałatka ze szpinakiem i wędzonym łososiem z serem feta 149

świeżego szpinaku 125 g łososia wędzonego 125 g sera feta 75 g czarnych oliwek mały ogórek zielony pół pęczka koperku oliwa z oliwek pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Umyty szpinak mieszamy z pokrojonymi w kostkę ogórkiem,fetą i łososiem. Dodajemy posiekany koperek i przekrojone wzdłuż oliwki. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy oliwą

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z wędzonym łososiem 257

Pyszna sałatka z wędzonym łososiem SKŁADNIKI 200 g wędzonego łososia 1 długi zielony ogórek 3 duże ziemniaki 1 pęczek koperku sok z połowy cytryny 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy w kostkę, obsmażamy chwilę na oleju, posypujemy kolorowym pieprzem. Studzimy. Ogórka i łososia kroimy w kostkę. Koperek(...)siekamy. Mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny

Moje Kuchenne Rewelacje
Pomarańcze nadziewane musem 151

Pyszny deser dla miłośników pomarańczy i słodkości :) SKŁADNIKI 4 pomarańcze 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 szklanki cukru (lub mniej jeśli pomarańcze są słodkie) 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki śmietany kremówki kandyzowana skórka z pomarańczy PRZYGOTOWANIE  Z pomarańczy odkrawamy wierzchołki i wybieramy ostrożnie miąższ, tak, by nie uszkodzić skórki. Miksujemy go razem(...)uzyskanym sokiem. W rondlu łączymy zmiksowane  pomarańcze, cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i na dość dużym ogniu mieszamy (ok. 30 min.) aż masa osiągnie konsystencję dżemu. Studzimy. Ubijamy osobno śmietanę i białka z cukrem pudrem na sztywno. Ostrożnie mieszamy z masą pomarańczową. Napełniamy wydrążone pomarańcze musem. Wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Przed podaniem

Moje Kuchenne Rewelacje
Koreczki imprezowe czyli super koreczki z łososia i cukinii 255

imprezę czyli pieprzne koreczki z cukinii i łososia SKŁADNIKI 1 średnia cukinia 150g łososia wędzonego w plastrach 80g serka Almette z kolorowym pieprzem 2 łyżki posiekanego koperku pieprz cytrynowy oliwa z oliwek sól PRZYGOTOWANIE   Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry  - najlepiej nożem z ząbkami. Układamy na patelni grillowej, solimy i spryskujemy oliwą. Zrumieniamy z obu stron. Studzimy. Układamy(...)wąskie paski łososia wędzonego i posypujemy pieprzem cytrynowym. Kładziemy na końcu łyżeczkę serka wymieszanego z koperkiem. Zwijamy i spinamy wykałaczką.  Koreczki na imprezę gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z awokado i krewetkami 280

Pyszna sałatka z awokado i krewetek   SKŁADNIKI  2 awokado 250g krewetek koktajlowych (mogą być mrożone) 100g mixu sałat z rukolą 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka keczupu pikantnego 1 ząbek czosnku 100g śmietany 18% sól, pieprz PRZYGOTOWANIE   Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy obrane,pokrojone w kostkę awokado. Skrapiamy je cytryną, żeby nie sczerniało. Krewetki obgotowujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Tartaletki czekoladowe z kremem cytrynowym i owocami 228

masła 100g cukru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki naturalnego kakao sól Krem: 250g serka mascarpone 150g śmietany kremówki 1/2 opakowania galaretki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny Do przystrojenia - ulubione owoce   PRZYGOTOWANIE  Ciasto: Mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i kakao. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 minut.  Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, galaretkę w proszku i sok  z cytryny. Delikatnie mieszamy. Przestudzone ciastka napełniamy kremem i przystrajamy ulubionymi owocami

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą 172

pieczoną w folii z mozzarellą i pomidorami  SKŁADNIKI  (2 porcje) 4 nieduże filety ulubionej ryby morskiej  (po ok .100) 2 duże pomidory kulka mozzarelli (125g) pieprz cytrynowy sól bazylia, oregano, czosnek  PRZYGOTOWANIE Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na na dwóch kawałkach folii aluminiowej u kładamy najpierw po jednym filecie . Oprószamy pieprzem cytrynowym, solą, czosnkiem, bazylią

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka faszerowane łososiem i chrzanem 207

jajka faszerowane chrzanem i łososiem wędzonym SKŁADNIKI  8 jajek 100g wędzonego łososia 2 łyżeczki masła 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, pieprz cytrynowy  Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu i obraniu  kroimy wzdłuż na połówki.  Żółtka przekładamy do miski i ucieramy z masłem, majonezem i chrzanem. Przyprawiamy solą i pieprzem(...)drobno łososia i szczypiorek (zostawiamy po trochu do dekoracji). Napełniamy jajka farszem i chłodzimy pół godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy  szczypiorkiem i małymi paseczkami łososia. Oprószamy pieprzem cytrynowym

Moje Kuchenne Rewelacje
Babka piaskowa 211

babkę piaskową . Długo się nie zastanawiałam i zrobiłam ją. Polecam wszystkim. Składniki: 200 dag masła 250 dag cukru pudru 300 dag mąki 5 jajek 4 łyżki śmietany 30 % cytryna 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą

Salonik smaków
Dżem cukiniowo-pomarańczowy 167

warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj proponuję dżem cukiniowo-pomarańczowy . Składniki: 1 kg cukru 4 torebki galaretki pomarańczowej 5 kg cukinii 5 łyżeczek kwasku cytrynowego kilka kropli olejku pomarańczowego Cukinię obieramy i wydrążamy z nich nasienie. Miąższ kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy ją do dużego garnka i smażymy aż zacznie się rozpadać i masa zgęstnieje(...)koniec smażenia masę miksujemy i dodajemy cukier, galaretki, kwasek cytrynowy i olejek pomarańczowy. Mieszamy i smażymy 30 minut. Nakładamy do słoików i szybko je zakręcamy. Na jedną minutę stawiamy na wieczku.  Smacznego

Salonik smaków
Surówka z białej kapusty 161

kilka razy dziennie, na przykład w surówce z białej kapusty . Składniki: 1 nieduża biała kapusta (ok. 80 dag) 2 marchewki 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka cukru sok z cytryny sól, pieprz do smaku Myjemy warzywa i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, sól, sok z cytryny, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Wlewamy olej, ponownie mieszamy i odstawiamy

Salonik smaków
Sałatka z truskawkami i awokado 193

truskawkami , awokado i fetą SKŁADNIKI           150g świeżego szpinaku   200g truskawek 100 g sera feta 1 awokado sok z cytryny pieprz kolorowy chili  Dressing: 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki(...)kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem z cytryny by nie ściemniał. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą chili. Składniki dressingu mieszamy, polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sorbet truskawkowo-jagodowy 151

szklanka truskawek 1 szklanka borówki amerykańskiej 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny w wersji "dla dorosłych" można dodać łyżkę wódki :) PRZYGOTOWANIE   Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i ,ewentualnie, alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Grillowana pierś z kurczaka z serem feta 159

feta - po grubym plastrze (ok.40g) na każdą pierś sok z cytryny sól pieprz papryka słodka majeranek (lub inne ulubione zioła) oliwa z oliwek   PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i usuwamy tłuszcz i błony . Lekko rozklepujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek.  Możemy dodać więcej oliwy i marynować - jeśli mamy trochę czasu

Moje Kuchenne Rewelacje
Śmietankowy sernik na zimno z truskawkami 184

100ml mleka 15g (3 łyżki) żelatyny 450g twarogu śmietankowego okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm 1/3 szklanki wody  2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie(...)dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.   Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody  rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje. Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki

Moje Kuchenne Rewelacje