cytryna - 13435 przepisów (strona:411/896)

Lody z zielonej herbaty z dodatkiem Sprite 105

piękne lato, a co jak nie lody w piękną pogodę smakują najbardziej... na początek proponuje lody z zielonej herbaty. Składniki: filiżanka naparu z zielonej herbaty puszka Sprite plasterki cytryny  (ja dodałam również małe kawałki rabarbaru) Herbatę oraz Sprite przelewamy do foremek do lodów i wkładamy plasterki cytryny. Mrozimy

NaKońcuJęzyka
Łosoś z awokado 197

Polecam Zaczynamy:  Składniki : 300 gr łososia 200 gr szparagów pół ogórka pół awokado 200-300 gr makaronu 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub spray do smażenia Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy makaron. Łososia myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju(...)czasie odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę , to samo z awokado. Robimy sos- do miseczki  nalewamy olej sezamowy, sok z cytryny, pieprz i sól. Odcedzamy makaron-dodajemy szparagi i sos. Mieszamy. Dodajemy ogórka i awokado. Nakładamy na talerze. Na koniec dodajemy łososia. Gotowe. Smacznego

Smaki Edyty
Delikatne babeczki cytrynowo-sernikowe 254

babeczek. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 150g masła 2 jajka sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) cukier puder do posypania gotowych babeczek opcjonalnie: odrobina naturalnego, różowego barwnika spożywczego w proszku 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier(...)dokładnie mieszamy. 2. Masło rozpuszczamy i studzimy. 3. Do drugiej miski przelewamy masło, wbijamy jajka, dodajemy sok i skórkę z cytryny- dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość mieszamy, przelewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, dosyć gęstej masy. 5. Ten krok możecie pominąć, ja natomiast chciałam zobaczyć efekt

kuchnia do kwadratu
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 376

łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru 40g masła 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny do skropienia jabłek cukier do posypania ciasta 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta masło i mąka do formy Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko lekko podgrzać(...)koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie - masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać - jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie  sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku - odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm) - na całej powierzchni placka (łącznie

Smakołyki Bereniki
Sałatka z surimi 276

szybka do zrobienia..składniki można dodawać wedle gustu.. makaron ryżowy nitki  paluszki surimi  papryka konserwowa, świeża ogórki konserwowe kukurydza Develey majonez wiejski Develey sok z cytryny sól, pieprz Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Paluszki skropić sokiem z cytryny, pokroić wzdłuż na połowę, a następnie w talarki , ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Makaron i kukurydzę odcedzić , pokroić

Moje domowe kucharzenie
Ciasto/babeczki marchewkowe (ok. 231 kcal/100g) 245

wanilii 1 łyżka (20 g) gęstego jogurtu naturalnego   Przyprawy :  1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, szczypta soli Lukier: cukier puder, sok z cytryny Przygotowanie: 1. Do jednej miski przesiać: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę, sól i przyprawy. 2. W drugiej misce mikserem na wolnych obrotach wymieszać: masło, mleko, jajka, cukier, tartą marchewkę(...)Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką. Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)  Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem): Ciasto: Forma: długość ok. 30 cm Czas pieczenia: mniej więcej 35-40 min (aż patyczek włożony w środek ciasta

Malowane smakiem
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 164

świeżych drożdży 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki śmietany 12 % 3 jajka 2 żółtka 100 g cukru 80 g masła kilka kropel esencji waniliowej skórka starta z cytryny ( ja wkropiłam kilka kropel zapachu pomarańczowego ) szczypta soli 1 łyżka mleka konfitura lub powidła cukier puder albo cukier trzcinowy ( użyłam firmy Symbio )   Sposób wykonania: Drożdże utrzeć z cukrem. Dodać obie śmietany(...)żółtka , 2 jajka, mąkę , wanilię i esencję pomarańczową albo skórkę z  cytryny ) Miksować ciasto , dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie wyrobić ciasto i podzielić 4 części. Każdą część należy rozwałkować na okrągły placek. Wykroić trójkąty ( tak jak kroi się tort

Słodkości i nie tylko
PASTA Z AWOKADO I JAJEK. 204

warzyw - wszechstronność pełną parą! PASTA Z AWOKADO I JAJEK. /w sieci;/ 1 dojrzałe awokado 3 jajka na twardo 1 ząbek czosnku 1/2 białej cebuli sok z 1/2 cytryny pęczek koperku sól, pieprz Awokado przekrawam na pół, usuwam pestkę i za pomocą łyżki stołowej wyciągam miąższ i wrzucam do wysokiego naczynia (np. kielich blendera). Cebulę, czosnek obieram, niedbale kroję wraz(...)koperkiem, wrzucam do awokado. Dodaję dwa obrane jajka, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksuję blenderem na gładką pastę. Pozostałe jajko siekam, wrzucam do pasty i mieszam łyżką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szaszłyki z karkówki 207

stworzyłam pyszne szaszłyczki z karkówki. Do tego pyszny sosik i kawałek grillowanego chlebka i jedzonko palce lizać. składniki: 700 g karkówki 6 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól/pieprz do smaku 1 duża czerwona papryka 14 niedużych pieczarek 3 cebule Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę(...)sokiem z cytryny, słodką papryką i czosnkiem. Do smaku dodać nieco soli i pieprzu. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić mięso i dokładnie wymieszać aby pokryła mięso. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki, im dłużej tym lepiej. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewać

Monia miesza i gotuje
HUMMUS Z DYNIĄ. 166

słoik ok. 750g 1 szklanka suchej ciecierzycy ok. kilogramowa dynia piżmowa 1 duża główka czosnku odrobina oleju roślinnego 2-3 łyżki pasty tahini 2-3 łyżki soku z cytryny oliwa z oliwek zimna woda sól do smaku ew. rozmaryn (pominęłam) Ciecierzycę moczę w wodzie przez noc. Następnie gotuję ją w wodzie, w której się moczyła aż do całkowitej miękkości (najlepiej(...)ząbkami czosnku. Studzę. W wysokim naczyniu miksuję blenderem czosnek, dynię, ciecierzycę, dolewając oliwę i zimną wodę tak, aby powstała gładka i gęsta pasta. Wrzucam pastę tahini, dodaję sok z cytryny i sól do smaku, miksuję ponownie, do uzyskania idealnej konsystencji. Przechowuję w lodówce w słoiku około tygodnia, półtorej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Jak zrobić tort - przepis na prawdziwy biszkopt 213

deser. Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste. Białka z solą ubijam na pianę(...)mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko. Piekarnik już nastawiam na 180 stopni. Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia

prawdziwe jedzenie
Pieczony pstrąg z pomidorkami i ziołową "wkładką"! 142

czerwona - gruszka - 1/2 czerwonej cebuli - garść bazylii świeżej - garść natki pietruszki - sól - 1/2 serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka miodu - sok z cytryny Pstrągi oczyść, umyj, oprósz solą morską, skrop oliwą z oliwek. W blenderze zmiksuj bazylię, pietruszkę, serek Almette, sól i pieprz. Nałóż masę do wnętrza pstrągów. Pstrągi ułóż w naczyniu żaroodpornym(...)Warzywa pokrój i ułóż w naczyniu. W kubeczku zmiksuj łyżkę miodu z łyżką soku z cytryny, polej warzywa. Posyp solą i pieprzem piecz 35 -40 minut w temp. 180 stopni C. Obłędne

SMYKWKUCHNI
KONFITURA Z RÓŻY 135

się od pokoleń, więc jak najbardziej polecam. Idealna do ciast, pączków, deserów jaki do podjadania jako samodzielny deser. 20 dag płatków róży 50 dag cukru Sok z  jednej cytryny 2 szklanki wody Płatki oczyści z wszelkich zanieczyszczeń, pyłków. Oczyszczone płatki polać sokiem z cytryny, (z sokiem należy uważać niektóre róże same w sobie mają kwaskowy smak) Następnie płatki

RAROSSA
DŻEM MORELOWY 137

moreli 70 dkg cukru sok z dwóch cytryn Dżem morelowy głównie przygotowuje do wykorzystania go do . Tortu . Sachera . ciasto     to o wiele lepiej smakuje z dżemem własnej roboty, ma odpowiednią konsystencje. Do dżemu morelowego najbardziej odpowiednie  będą bardzo dojrzałe owoce. Morele myję, usuwam pestki(...)następnie kroje na mniejsze części. Przygotowane owoce wkładam do garnka, chwilę gotuje aż puszczą sok dodaje cukier oraz sok z cytryny, mieszam cały czas gotuje około godziny. Gotowy dżem przekładam do słoiczków i szczelnie zakręcam, odstawiam do wystygnięcia rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Babka jogurtowa 213

Nigelli Lawson pt.: "Nigelissima". Składniki: 1 kubek (200 g) jogurtu naturalnego 1 kubek oleju roślinnego 4 jajka 2 kubki drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 kubki mąki pszennej 1 kubek mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Natłuścić formę do babek z kominem o średnicy 25 cm. Do osobnych(...)żółtkami i jogurtem na puszystą masę. Następnie odmierzyć kubek oleju roślinnego i powoli dolewać go do masy, cały czas ucierając. Dolać ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Odmierzyć i dodać dwa kubki mąki pszennej i jeden kubek mąki ziemniaczanej. Powoli wymieszać wszystko gumową łopatką. Na koniec dodawać łyżką porcje ubitej wcześniej piany i delikatnie je wmieszać do masy. Ciasto

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania