awokado 1 kalarepa lub pęczek rzodkiewek 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki majonezu 150 g kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny Śledzie oczyścić, jeśli były w oleju, a takie polecam, opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę. Jabłko, awokado i kalarepę obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ze śledziami
Czerwień i błękitfanów - prawdziwy rarytas! PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ. /własny;/ na słoik 400ml 1 szklanka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka łyżka oleju do smażenia sok z 1/2 cytryny 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz 4 łyżki zimnej wody oliwa z oliwek Soczewicę gotuję do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzam płyn. Dymkę siekam wraz z czosnkiem i szklę(...)oleju. Dodaję do soczewicy. Miksuję za pomocą blendera, dodając sos sojowy, sok z cytryny, pieprz, zimną wodę i tyle oliwy z oliwek, aby powstała gładka, jednolita i nie za sucha pasta. I gotowe. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimaki manitoba 200 g purèe z dyni* 20 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 2 jajka 100 g miekkiego masła 80 gr cukru Otarta skórka z cytryny dodatkowo: żółtko i łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut(...)czasie mieszamy wyrośnięty zaczyn, obie mąki, jajka, pozostały cukier, mleko i skórkę z cytryny- wyrabiamy ciasto( łyżką/ręką lub mikserem z hakiem). Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy miekkie masło i ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Następnie dodajemy ciepłe purèe z dyni i znowu dobrze wyrabiamy.Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy
Mia Cucina SofietaSmacznego! Składniki : * garść ulubionej mieszanki sałat * pół czerwonej papryki * kilka śliwek węgierek * 2-3 plasterki mozzarelli lub serka pleśniowego * garść prażonego słonecznika * 2 łyżki oliwy z oliwek * ćwiartka cytryny * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Paprykę pokroić w paski, śliwki na połówki.Wszystkie składniki sałatki wymieszać, przyprawić - można dodać ulubione zioła. Przełożyć do miseczki, posypać słonecznikiem, oraz skroić oliwą(...)oliwek i sokiem z cytryny
Magiczne Życie Martydyni. Przepis na podstawie bloga Maya Kitchenette . Składniki: 1 puszka ciecierzycy (lub 2 szklanki ugotowanej) 250 g upieczonej dyni 2 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz, pieprz cayenne Wykonanie: Dynię obieramy i kroimy w kostkę i pieczemy w 180 stopniach w piekarniku. Po około(...)odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy go dodają po chwili oliwę. Upieczoną dynię, obrany czosnek, zmiksowany sezam i ciecierzycę miksujemy na gładką pastę, dodajemy sok z cytryny i przyprawy do smaku. Ewentualnie możemy dodać odrobinę oliwy, jeżeli hummus jest zbyt suchy
Sto kolorów kuchniziarna orkiszu), ½ łyżeczka soli, woda, olej rzepakowy, nadzienie: 150 g ugotowanego i obranego bobu, 50 g oliwek zielony, pęczek zielonej pietruszki, ½ łyżeczka świeżo mielonej kolendry, szczypta skórki otartej z cytryny, sok z połowy cytryny, 1 łyżka oleju rzepakowego, pieprz kolorowy świeżo zmielony. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy
Moniki Smakołykijabłek 1 op. ciasta francuskiego Cukier brązowy + cynamon lub przyprawa do deserów 1 łyżeczka miodu 2 szkl. wody, 3-4 łyżki cukru i ½ łyżeczki kwasku lub sok z cytryny Jabłka obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli nam się nie spieszy to zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy chwilkę jabłka, odsączamy i nacinamy jabłka w wachlarz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednym na osobę) 8 surowych i obranych ziemniaków 1 duże jabłko słodkie sól pieprz gałkę muszkatołową rozmaryn tymianek żółtko z jednego jajka kilka łyżek mąki sok z połowy cytryny plastry oscypka 0,3 kg grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki) 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku olej do smażenia łyżka dobrego masła śmietana gęsta, kwaśna Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach(...)samo robimy z jabłkiem. Jabłko z ziemniakami mieszamy razem i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Przekładamy na sitko i dajemy im chwilę, żeby obciekły. Do jabłka i ziemniaków dodajemy żółtko, sól, pieprz i odrobinę gałki. Mieszamy i oprószamy mąką, żeby lekko związać składniki. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Po 3min z każdej strony. Odstawiamy do ciepłego piekarnika
ladykitchenpapryka żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie(...)dente. Łososia kroimy w paski i podsmażamy z dwóch str. na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny. Na talerzu układamy w kolejności, warzywa, makaron i łososia w formie piramidy. Całość posypujemy koperkiem. Smacznego
Moniki Smakołykiciasteczek korzennych lub do piernika łyżka oleju. Mus dyniowy : 300 ml śmietany 30 % 2 szklanki musu dyniowego 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie : Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek Białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku , olej i jeszcze chwile ucierać. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać(...)papier do pieczenia. Ciasto zwinąć dość ciasno wraz ze ściereczką . Odłożyć do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno , dosypując cukier. Dodać puree dyniowe. żelatynę zalać odrobiną wody i sokiem z cytryny. Gdy napęcznieje rozpuścić ją trzymając szklankę nad goracą wodą. Dodać do masy śmietanowej. Wstawić na ok pół godziny do lodówki . Po tym czasie biszkopt położyć na folii aluminiowej , rozwinąć
Malinowa Kawiarenkabiałego - 2 i 1/3 szklanki cukru pudru - 150 g masła - 150 g margaryny - 50 g kaszy manny - 50 g rodzynków - 10 jajek - skórka z jednej pomarańczy - sok z połówki cytryny polewa czekoladowa - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki wody - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę(...)minut w 180 C, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Masło i margarynę ucieramy, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony ser, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną
Zainspirowana w kuchniWspólnie z dzieckiem przygotowałam sałatkę z myszkami, była to nie tylko kulinarna zabawa, ale smaczna i zdrowa potrawa. Składniki: na 1 porcję 1 łyżeczka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 plasterki sera mozzarella, 1 łyżka kukurydzy, mix sałatowy – sałata rzymska, radicchio, pekińska, rukola, itp. ½ malej marchewki(...)oliwki zielone lub czarne, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 szt. szczypiorku na ogon myszki, sól do smaku, 3 ziarenka pieprzu, pieprz do smaku. Przygotowanie: Sos winegret: soku z cytryny łączymy z musztardą i powoli dolewamy oliwę ciągle mieszając, do uzyskania kremowej konsystencji. Myszki: jajko kroimy na dwie równe części, uszy robimy z oliwek pokrojonych w plasterki, oczy
Moniki SmakołykiDomowa ćwikła Składniki: Średniej wielkości laska chrzanu 3-4 buraki 2-3 łyżki śmietany sok z z cytryny sól. pieprz, cukier Wykonanie: Buraki zawijamy w aluminiową folię i pieczemy około 2 godzin ( w zależności od ich wielkości) w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będą miękkie. W międzyczasie ścierami chrzan na drobnej tarce, ewentualnie w malakserze. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy(...)cytryny i starte na drobnej tarce ostudzone buraki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Ćwikła jest najlepsza następnego dnia. Proporcja składników na ćwikłę zależy od naszych osobistych smaków i możemy sobie je indywidualnie dopasować
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 180 ml oleju 180 g brązowego cukru 3 jaja 150 g surowych startych na grubej tarce buraków sok z cytryny 75 g ziaren (sienie lniane, słonecznik) 75 g rodzynek Wykonanie: Cukier i olej miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy buraki, sok z cytryny, rodzynki
Kulinarne przygody Gatitysparzona wrzątkiem 4 jaja ugotowane na twardo 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na parze 4 buraki upieczone w folii w piekarniku śmietana 18% 2-3 łyżki majonezu sok z cytryny koperek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie kroimy w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym kubku mieszamy(...)majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego. Na to układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki i polewamy je sosem, posypujemy koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby składniki się "przegryzły". insertCookd("2a7c91a2380bb27e075abe383e6dfd8f
Kulinarne przygody Gatity