imprezę czyli pieprzne koreczki z cukinii i łososia SKŁADNIKI 1 średnia cukinia 150g łososia wędzonego w plastrach 80g serka Almette z kolorowym pieprzem 2 łyżki posiekanego koperku pieprz cytrynowy oliwa z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry - najlepiej nożem z ząbkami. Układamy na patelni grillowej, solimy i spryskujemy oliwą. Zrumieniamy z obu stron. Studzimy. Układamy(...)wąskie paski łososia wędzonego i posypujemy pieprzem cytrynowym. Kładziemy na końcu łyżeczkę serka wymieszanego z koperkiem. Zwijamy i spinamy wykałaczką. Koreczki na imprezę gotowe
Moje Kuchenne RewelacjePyszna sałatka z awokado i krewetek SKŁADNIKI 2 awokado 250g krewetek koktajlowych (mogą być mrożone) 100g mixu sałat z rukolą 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka keczupu pikantnego 1 ząbek czosnku 100g śmietany 18% sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy obrane,pokrojone w kostkę awokado. Skrapiamy je cytryną, żeby nie sczerniało. Krewetki obgotowujemy
Moje Kuchenne Rewelacjemasła 100g cukru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki naturalnego kakao sól Krem: 250g serka mascarpone 150g śmietany kremówki 1/2 opakowania galaretki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny Do przystrojenia - ulubione owoce PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i kakao. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 minut. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, galaretkę w proszku i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy. Przestudzone ciastka napełniamy kremem i przystrajamy ulubionymi owocami
Moje Kuchenne Rewelacjepieczoną w folii z mozzarellą i pomidorami SKŁADNIKI (2 porcje) 4 nieduże filety ulubionej ryby morskiej (po ok .100) 2 duże pomidory kulka mozzarelli (125g) pieprz cytrynowy sól bazylia, oregano, czosnek PRZYGOTOWANIE Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na na dwóch kawałkach folii aluminiowej u kładamy najpierw po jednym filecie . Oprószamy pieprzem cytrynowym, solą, czosnkiem, bazylią
Moje Kuchenne Rewelacjejajka faszerowane chrzanem i łososiem wędzonym SKŁADNIKI 8 jajek 100g wędzonego łososia 2 łyżeczki masła 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, pieprz cytrynowy Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu i obraniu kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka przekładamy do miski i ucieramy z masłem, majonezem i chrzanem. Przyprawiamy solą i pieprzem(...)drobno łososia i szczypiorek (zostawiamy po trochu do dekoracji). Napełniamy jajka farszem i chłodzimy pół godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem i małymi paseczkami łososia. Oprószamy pieprzem cytrynowym
Moje Kuchenne Rewelacjebabkę piaskową . Długo się nie zastanawiałam i zrobiłam ją. Polecam wszystkim. Składniki: 200 dag masła 250 dag cukru pudru 300 dag mąki 5 jajek 4 łyżki śmietany 30 % cytryna 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą
Salonik smakówwarzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj proponuję dżem cukiniowo-pomarańczowy . Składniki: 1 kg cukru 4 torebki galaretki pomarańczowej 5 kg cukinii 5 łyżeczek kwasku cytrynowego kilka kropli olejku pomarańczowego Cukinię obieramy i wydrążamy z nich nasienie. Miąższ kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy ją do dużego garnka i smażymy aż zacznie się rozpadać i masa zgęstnieje(...)koniec smażenia masę miksujemy i dodajemy cukier, galaretki, kwasek cytrynowy i olejek pomarańczowy. Mieszamy i smażymy 30 minut. Nakładamy do słoików i szybko je zakręcamy. Na jedną minutę stawiamy na wieczku. Smacznego
Salonik smakówkilka razy dziennie, na przykład w surówce z białej kapusty . Składniki: 1 nieduża biała kapusta (ok. 80 dag) 2 marchewki 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka cukru sok z cytryny sól, pieprz do smaku Myjemy warzywa i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, sól, sok z cytryny, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Wlewamy olej, ponownie mieszamy i odstawiamy
Salonik smakówtruskawkami , awokado i fetą SKŁADNIKI 150g świeżego szpinaku 200g truskawek 100 g sera feta 1 awokado sok z cytryny pieprz kolorowy chili Dressing: 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki(...)kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem z cytryny by nie ściemniał. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą chili. Składniki dressingu mieszamy, polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanka truskawek 1 szklanka borówki amerykańskiej 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny w wersji "dla dorosłych" można dodać łyżkę wódki :) PRZYGOTOWANIE Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i ,ewentualnie, alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut
Moje Kuchenne Rewelacjefeta - po grubym plastrze (ok.40g) na każdą pierś sok z cytryny sól pieprz papryka słodka majeranek (lub inne ulubione zioła) oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i usuwamy tłuszcz i błony . Lekko rozklepujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy dodać więcej oliwy i marynować - jeśli mamy trochę czasu
Moje Kuchenne Rewelacje100ml mleka 15g (3 łyżki) żelatyny 450g twarogu śmietankowego okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie(...)dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy. Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje. Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki
Moje Kuchenne Rewelacje/watch?v=_AirVOuTN_M 3. UBIJANIE BIAŁEK (3 min): do wysokiej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy stopniowo 2 łyżki cukru i łyżeczkę soku z cytryny (chociaż to drugie nie jest niezbędne), cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania jednolitej konsystencji (nie ubijajcie zbyt długo, bo całość może się(...)pokrójcie na kawałki (rozpada się przy krojeniu wiec potrzebujecie ostrego noża, zanurzonego uprzednio w zimnej wodzie). Do tego polecamy podać zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana z odrobiną soku z cytryny (nie stanie się ciemny). Bita śmietana lub serek mascarpone zmiksowany z odrobiną cukru pudru też się świetnie nadają. OM NOM NOM! Post TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM
Nerds Kitchenprostą i bardzo ciekawą w smaku sałatkę z samego południa europy. Do przygotowania sałatki potrzeba jedynie kilku rzeczy: arbuz - około 300 gram, serek typu feta w bloczku, świeża mięta, cytryna, oliwa, świeżo mielony czarny pieprz, pieczywo do podania - ja użyłem ciabatty, ale równie dobrze może być chlebek pita, bagietka lub zwykła kajzerka. Arbuza pokroiłem w dość dużą - około(...)każda będzie smakować pysznie, ale moim zdaniem dobrze wygląda takie ułożenie jak na zdjęciu. Posiekałem niezbyt drobno około 10 dużych listków świeżej mięty, które dokładnie pomieszałem z sokiem z cytryny, niewielką ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu i łyżką oliwy. Ułożoną na talerzu sałatkę polałem tak przygotowanym sosem cytrynowo - miętowym. Całość udekorowałem kilkoma małymi listkami świeżej mięty. Podałem z ciabattą
Wyprawy kulinarneżółtej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, pieprzu catenne, pieprzu cytrynowego, kminu rzymskiego. Przygotowanie dania rozpocząłem od usmażenia placuszków tacos - leniwi, niecierpliwi lub zabiegani mogą użyć gotowych tortilli, jednak, jak wspomniałem na wstępie nie dorównują one smakiem samodzielnie przygotowanymi tacos. Przygotowanie cista(...)czosnku drobno posiekałem. 2 kolby kukurydzy umieściłem na grillu i podpiekałem je do lekkiego przyrumienienia z każdej strony. W moździerzu roztarłem pół łyżeczki kminu rzymskiego i pół łyżeczki pieprzu cytrynowego. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, do której dodałem szalotkę z czosnkiem i chili. Kiedy cebula lekko się zeszkliła dodałem przyprawy roztarte w moździerzu, a po krótkiej chwili zmieloną wołowinę
Wyprawy kulinarne