makaronem ryżowym. Polędwiczka w melasie: 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 250-300 g) 1/3 szklanki ciemnej melasy z trzciny cukrowej 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru szczypta chili w proszku (lub więcej) 1 średni por 1 marchewka ryż do podania (dowolny(...)arachidowy do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W misce melasę należy dokładnie wymieszać z sosem sojowym do połączenia – następnie dodajemy sok z cytryny, oliwę, drobno starty imbir, wyciśnięty ząbek czosnku oraz chili w proszku. Ponownie mieszamy. Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy na bardzo cienkie plasterki (niemal przezroczyste), jeśli mięso się rozpada
Poezja smakuinnego, ale równie dobrego. Mus z kaki z kremem z mascarpone składniki: 2 owoce kaki 250 g mascarpone 250 ml jogurtu naturalnego kawałek świeżego imbiru miód sok z 1 cytryny ciasteczka owsiane wykonanie Owoce obieramy ze skórki i miksujemy. Doprawiamy do smaku startym imbirem i sokiem z cytryny. Wszystko według uznania. Serek mascarpone ubijamy wraz z jogurtem. Dodajemy miód - ilość
Przysmaki Karolkiprzystąpiłam do przerabiania jej na zimowe przetwory. Zaczęłam od dżemu: Dżem z dyni z pomarańczową galaretką Składniki: 2 kg dyni 1,5 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa sok z cytryny Dynię obrałam ze skóry, pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do garnka, zasypując cukrem. Gotowałam powoli na małym ogniu, rozgniatając powoli dynię i mieszając by się nie przypaliła. Rozgotowaną(...)miękkości zasypałam galaretką, wyłączyłam gaz, dokładnie wymieszałam, doprawiłam sokiem z cytryny i zapakowałam do przygotowanych słoików. Odstawiłam do góry dnem. Gdy wystygły przeniosłam do spiżarni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaodlatują spóźnione. Przemoknięte notorycznie trampki. I ta dzika radość ze skakania przez kałuże. Zostało mi pół awokado, nawet nie pamiętam już, od czego. Dokładnie skropiłam je z sokiem z cytryny i wstawiłam do lodówki, aby czekało na jakiś pomysł. A czekać nie musiało długo. Zaledwie do chwili, aż ugotuje się kasza jaglana. JAGLANY KREM Z AWOKADO Z MIODEM. /własny(...)dojrzałego awokado 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki suchej kaszy) 2-3 łyżki ulubionego miodu sok z 1/2 cytryny Wszystko razem dokładnie zmiksować na pastę. Trzymać w lodówce do 2-3 dni. Idealny do kanapek, naleśników czy placuszków na słodko. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipapryczka chilli 150-200 g sera feta (im więcej sera, tym pasta mnie ostra, ale bardziej słona) 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku ok. 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Zacznij od upieczenia czerwonych papryk i papryki chilli. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C z opcją grill, papryki przekrój na pół i ułóż na blasze skórą do góry. Wstaw(...)chilli usuwam jedynie gniazdo nasienne, skórą się nie przejmuję. Włóż papryki do naczynie blendera, dodaj pokruszoną fetę, czosnek i suszone pomidory. Zmiksuj na pastę, spróbuj i dopraw sokiem z cytryny. Wymieszaj i zajadaj! Pyszne z chlebkami pita . *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaskrobia kukurydziana (lub pszenna bezglutenowa) siemię lniane mielone 0,5 szklanki 1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 150 ml sok z cytryny 1 łyżeczka aromat cytrynowy lub otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki Osoby z alergią na cytrusy mogą zastąpić sok cytrynowy łyżeczką octu winnego i użyć innego aromatu
głodny alergikstylu. Kremowy, puszysty i delikatny. Przepyszny :) Składniki: herbatniki bezglutenowe np. petit beurre 400 g masło 150 g tłusty twaróg mielony 750 g cukier puder 1 szklanka skórka cytryny 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki jajka 3 szt kurze lub 10 przepiórczych śmietana kremówka 3/4 szklanki sok cytrynowy konfitura jagodowa, z czarnej porzeczki lub inna(...)lodówki do schłodzenia. Twaróg i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając, następnie skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy, a na końcu sok z cytryny i śmietanę. Ubić mikserem. Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około
głodny alergikkilka kropli cukier waniliowy imbir mielony cynamon żółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone) 2 łyżeczki 1/2 łyżeczki 1/2 łyżeczki na lukier: cukier puder 0,5 szklanki sok z połowy cytryny Przygotowanie: D aktyle lub morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę. Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki(...)Ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piec do lekkiego zarumienienia. Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego pędzelka
głodny alergikKruche ciasto (II): 150 g mąki 30 g cukru pudru 75 g masła 3 żółtka szczypta soli Mus jabłkowy: 4 duże jabłka 3-4 łyżki brązowego cukru sok z cytryny cynamon Pianka bezowa: 3 białka 150 g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Mąkę i cukier przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka i posiekane na drobne(...)wkładamy do lodówki (nie zamrażarki!) na 40 minut. W tym czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon do smaku. Gotujemy z odrobiną wody aż do momentu rozpadnięcia się owoców i zgęstnienia masy, czyli jakieś 15 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy
sama złodyczdość dużych jabłek (1 duże odkładamy na bok, będzie potrzebne później) 2-3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki masła sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki miodu pitnego + łyżka skrobi ziemniaczanej (alkohol można zastąpić wodą) Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plastry nie zapominając(...)skrapiać je sokiem z cytryny (by nie ściemniały za bardzo). Wrzucamy do rondla wraz z masłem, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. Po krótkim czasie dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy cukier i mieszamy. W czasie gdy na małym ogniu duszą nam się jabłka, w miodzie pitnym rozpuszczamy skrobię i dolewamy mieszankę do jabłek gotując do momentu
Symfonia Smakówporcje 200 g makaronu farfalle, 1 polędwiczka wieprzowa, 50 g serka śmietankowego, ¼ świeżego brokułu, 50 g zielonych oliwek, 3 garści listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, 100 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, ziarenka kapary. Przygotowanie: Pesto(...)listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polędwiczkę kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki układamy na foli spożywczej, przykrywamy i delikatnie palcami ugniatamy mięso. Na środek każdego plasterka nakładamy serek, dodajemy po jednym
Moniki Smakołykiśledziowego amatora. Składniki : 5-6 płatów śledziowych a la Matias 3 większe ogórki 1 gruszka 2 średnie buraki 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 średnia cebula sok z cytryny 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie : Matiasy odsączam ze słonej wody, płuczę, kroję w paski, przekładam do misy i skrapiam sokiem z cytryny. Buraki dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą. Układam
Mechanik w kuchniminut. Upieczone ciasto wyjąć z formy, ostudzić - najlepiej na kratce. Ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. LUKIER: * 1 białko * 3/4 szklanki cukru pudru * sok z cytryny Białko miksujemy z cukrem pudrem. Ja zrobiłam to na parze, by białko się ogrzało i było bezpieczne. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryny - około 1 łyżki. Gotowym lukrem smarujemy placek dyniowym
kolorowotorcikowoszklanki świeżo tartego parmezanu olej lub oliwa aromatyzowana/y czosnkiem i/lub bazylią Pesto z bazylii: 1 pęczek bazylii (liście oberwane z jednej doniczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic(...)cebula -> cukinia -> mozzarella . Powinniśmy otrzymać ok. 8 sztuk. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10-12 minut. Gdy torciki się pieką przygotowujemy pesto. Bazylię , czosnek, sok z cytryny, oliwę, parmezan i podprażone na suchej patelni orzeszki lub pestki wkładamy do malaksera. Blendujemy na gładki sos. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Upieczone torciki polewamy obficie pesto. Upieczony wcześniej parmezan
Poezja smakuszybką sałatkę z pieczarek. Potrzebować będziemy; 1/2 kg pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Jaja ugotować i zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek i majonez. Ponownie wymieszać z majonezem i przyprawić. Gotowe
Apetyczna babeczka