cytryna - 13435 przepisów (strona:398/896)

Sernik marmurek na zimno 193

Pyszny serniczek na zimno z truskawkami. Sernik marmurek na zimno SKŁADNIKI: ser biały tłusty - 0,5 kg truskawki biszkopty - 150 g galaretka cytrynowa - 2 opak galaretka truskawkowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka pomarańczowa - 1 opak śmietana 18%- 400 ml bita śmietana - 1 opak cukier - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka  PRZYGOTOWANIE: Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w jeden szklance(...)odstawić do lekkiego stężenia. Ser przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i cukier, zmiksować blenderem. Do zmiksowanej masy dodać bitą śmietanę, ubić na sztywno. Następnie do masy dodawać po łyżce cytrynowej galaretki z jednej szklanki, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy, resztę masy podzielić na 4 części. Każdą część masy zmiksować z inną galaretką, ostatnią zmiksować z kakao, odstawić do lekkiego stężenia

Kuchnia Danusi
Sałatka owocowa z miętą 190

każdą okazję. Sałatka owocowa z miętą SKŁADNIKI: banan - 2 szt mandarynki - 3 szt truskawki - 1 szkl arbuz - 300 g obranego śliwki kalifornijskie - 4 szt listki mięty SOS sok z cytryny miód -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Truskawki umyć, osączyć , pokroić na cząstki. Arbuza pokroić w kostkę, usunąć pestki. Mandarynki obrać, pokroić na cząstki. Banana obrać, pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na kawałki(...)cytryny wymieszać z miodem. Składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem, delikatnie wymieszać. Listki mięty umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu. Wyłożyć sałatkę, schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Sałatka z jarmużu 191

czerwona - 1 szt  papryka żółta - 1 szt  kalafior - 0,5 szt  brokuł - 0,5 szt  sól i pieprz  oliwa z oliwek  sok z cytryny  musztarda - 1 łyżeczka  PRZYGOTOWANIE  Papryki umyć, osączyć, pozbawić gniazd nasiennych.  Następnie pokroić paprykę w paski.  Kalafiora i brokuła umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej(...)wodzie.  Jarmuż opłukać, osączyć, odciąć ogonki i grube nerwy, liście porwać na mniejsze kawałki.  SOS  Oliwę wymieszać z musztardą , solą i pieprzem, oraz sokiem z cytryny.  Sałatkę polać sosem, wymieszać.  Smacznego !  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Nalewka z aronii 146

naczynia krwionośne, pomaga na nadciśnienie, pobudza krążenie krwi i jest do tego bardzo smaczna. Nalewka z aronii SKŁADNIKI: woda -5 szkl liście wiśni -140 szt aronia -1,30kg kwasek cytrynowy -2 opak cukier -2 szkl miód pszczeli -1 słoiczek mały 0,5 litra spirytus PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać wodę, włożyć liście wiśni i aronię, gotować 25 minut na wolnym ogniu(...)Następnie odcedzić sok z aronii przez sitko i jeszcze raz odcedzić przez gazę. Do odcedzonego soku dodać cukier, miód, kwaski cytrynowe. Garnek z sokiem postawić jeszcze na parę minut na ogniu, aby składniki połączyły się i żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do ostudzonego soku dodać spirytus, wymieszać. Przelać przez lejek do butelek, zakręcić, odstawić na kilka

Kuchnia Danusi
Tort lalka śmietankowy 193

cukier - 2 szkl proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki KREM śmietana kremówka 36 % Puratos - 900 ml dżem wiśniowy -1,5 słoika PONCZ woda gotowana - 1,5 szkl sok z cytryny herbata cukier DODATKOWO barwnik czerwony perełki srebrne lalka bułka tarta do formy tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT   Żółtka odzielić od białek.  Mąki przesiać obie z proszkiem do pieczenia(...)stop.  Upieczone ciasta wyjąć , ostudzić i obydwa przekroić tak by wyszło z każdego ciasta po 3 blaty. PONCZ  Do wody gotowanej dodać herbatę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, ostudzić.  KREM  Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. PRZEŁOŻENIE TORTU  Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem.  Następnie posmarować dżemem i porcja

Kuchnia Danusi
Sernik złota rosa 293

opakowanie mąka - 2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżka tłuszcz do formy MASA SEROWA: 3 jajka ser trzykrotnie mielony - 3 kostki budyń śmietankowy - 1 opakowanie sok z 1 cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj  PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Dodać pokrojoną na kawałki(...)Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem  Ciastem wyłożyć spód i boki blachy.  MASA SEROWA  Do miski wyłożyć ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko.  Następnie wybić jajka, dodać cukier, zmiksować składniki.  Wylać masę na ciasto, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być.  Włożyć do piekarnika na godzinę piec

Kuchnia Danusi
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 194

kardamonu 2 cm imbiru 3  duże ząbki czosnku Brzoskwiniowy sambal: 4 połówki brzoskwini z puszki 1 łyżeczka suszonej mięty 2 małe suszone papryczki chilli 1 łyżka soku z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W moździerzu ucieramy kmin rzymski i goździki, czosnek i imbir ucieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, dodajemy resztę składników na pastę, dokładnie(...)wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min. 3. Podczas, gdy nasze mięso się dusi, przygotowujemy sambal. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy dopiero przed podaniem mięsa. 4. Na talerze rozkładamy przygotowane mięso, obok kładziemy ryż lub chlebki naan; sambal podajemy w osobnym

Tajskie smaki
Mus jabłkowy 152

Czas przygotowania: 1 godz Ilość porcji: 3 słoiki Składniki: 3 kg jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około 2, 4 kg) 2 łyżki cukru Kilka kropli soku z cytryny ½ szklanki wody Opcjonalnie:* 1 łyżeczka cynamonu 1 kora cynamonu  *my go uwielbiamy w połączeniu z jabłkami dlatego dodajemy od razu przy przyrządzaniu musu. Jabłka nabierają wówczas bardzo fajnego, ciepłego smaku(...)Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek cynamonu również go wrzucamy. Całość gotujemy około 40 minut do godziny. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale zachować swoją konsystencje kostki. Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy jabłka na gładki

Kolizje Smaków
Nocna owsianka czyli idealne jesienne śniadanie 121

lodówki i rano wrzucam na chwilkę do wrzątku. Jest pyszna! Składniki : * 7-8 łyżek płatków owsianych - ja mam mieszankę od Symbio * pół szklanki mleka * banan * łyżka soku z cytryny  * opcjonalnie słodkie musli Przygotowanie : Do słoiczka wsypać płatki i musli, zalać zimnym mlekiem. Dodać pokrojonego banana, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na noc do lodówki

Magiczne Życie Marty
Makaron z kurkami w sosie serowo – śmietanowym i kurczakiem 206

kurek, 3 polędwiczki z kurczaka, 1/2 łyżeczki sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka topionego serka camembert, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, mielony pieprz biały do smaku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia, świeży rozmaryn.   Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy(...)czosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, sok z cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron podajemy

Moniki Smakołyki
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 240

proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1/2 szklanki zimnej śmietany Składniki na nadzienie: 2 szklanki jabłek pokrojonych w małą kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki 8 miękkich cukierków toffi (gotowych ze sklepu), posiekanych sól morska do posypania karmelu w nadzieniu 1 jajko lekko roztrzepane(...)ciasto ponownie na trzy, zawiń w folię spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie. W małej misce wymieszaj jabłka, sok z cytryny, cynamon, cukier i mąkę. Odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o bokach około

karmelowy
Nalewka na owocach bzu czarnego 531

piękna złota jesień. Można znaleźć jeszcze krzewy z owocami bzu czarnego. Dla tych co chcieliby zrobić nalewkę, mam  przepis. Składniki : 1,5 kg świeżych owoców bzu czarnego 1 cytryna 1 kg cukru kawałek laski cynamonu 3 goździki 1/4 laski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego ( bez szypułek(...)wsypać cukier, dodać sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię, wlać wodę i wino Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia ,gotując na małym ogniu i stale mieszając Odstawić do wystudzenia, przefiltrować, dodać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek, a następnie zakorkować i odstawić na 2 miesiące. Nalewkę można przygotować również w tradycyjny sposób, zalewając kilogram owoców litrem spirytusu i po miesiącu dosładzając

Proste Potrawy
Jesienna sałatka warzywna 346

porcji Czas przygotowania:  30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie(...)wrzątkiem i po 2 minutach odcedzić.  Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy na sitku. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy, natkę i czosnek. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do sosu

Kulinarne przygody Gatity
Cytrusowa babka 140

Składniki: 1 margaryna, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1/2 pomarańcza, 1/2 cytryny, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia. Przygotowanie:   Ścieramy na tarce skórkę z cytryny i pomarańcza. Następnie wyciskamy z owoców sok, użyłam do tego wyciskarki z cytrusów.  Miękką margarynę Kasię ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka. Następnie dodajemy połowę wymieszanej mąki z proszkiem

Aga w kuchni
Dekoracja pierniczków 176

Składniki na lukier: 1 białko, 1,5 szklanki cukru pudru, 5 kropli soku z cytryny. Przygotowanie: Białko jajka miksujemy jedną końcówką od miksera. Gdy już trochę nam się ubije dosypujemy po trochu cukru pudru i miksujemy cały czas. Cukier puder musi być przesiany by nie miał żadnych grudek. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka, Lukier musi być bardzo gęsty(...)idealnie biały. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Taki lukier umieszczamy w szprycy, którą sami możemy zrobić z papieru pergaminowego. Jak zrobić szprycę?   Potrzebny nam będzie kawałek papieru do pieczenia w kształcie kwadratu. Papier składamy w trójkąt. Następnie łapiemy za środek najdłuższego boku trójkąta lewą ręką. Natomiast prawą ręką zwijamy w tutkę na środka trójkąta (tak jak na zdjęciu

Aga w kuchni