proponuję wykorzystać je do przygotowania bardzo delikatnego musu pomarańczowego .Dla lubiących bardziej kwaskowe desery mus cytrynowy ,który wykonamy analogicznie jak pomarańczowy. 3 pomarańcze 6 białek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Z umytych pomarańczy wycisnąć sok i dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Z białek ubić pianę ,a pod koniec ubijania(...)dodać sok z cytryny oraz stopniowo sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę. Gotowy mus nakładamy do czarek lub na półmisku. Dekorujemy owocami. Mus należy ochłodzić
Kulinarny karnet ChristopheraMożemy je wykorzystać do upieczenia dorodnej baby. 1/2 kg mąki 250ml mleka 30g drożdży 6 łyżek cukru 3 łyżki oleju 4 białka 100 g masła 1łyżka skórki otartej z cytryny ewentualnie aromat cytrynowy 2 garście rodzynek sól Zrobić zaczyn ,trochę mąki 5-6 łyżek i rozkruszone drożdże zalać połową letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Stopić masło i przestudzić. Rodzynki(...)godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczemy w temp.180stop. ,50-60 min. Polać lukrem cytrynowym -białko utrzeć z cukrem pudrem + kwasek cytrynowy lub cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny
Kulinarny karnet Christopheragarden party ,tylko dla dorosłych w kategorii jaka przypadnie biesiadnikom do gustu. Smak i aromat wspaniały . 50 dag malin 125 ml soku pomarańczowego 50 ml soku z cytrynowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml wina czerwonego, Argentyna Celebro [TUTAJ] 1-2 pomarańcze kwaśna śmietana listki mięty Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. W rondlu połączyć przecier malinowy ,sok pomarańczowy(...)cytrynowy ,mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu ,ciągle mieszając ,aż roztwór lekko zgęstnieje i stanie się klarowny. Schłodzić . Dodać resztę malin i wlać czerwone wino Celebro. Ponownie schłodzić lub nie ,bo letnia zupka też jest wyśmienita. Do każdej miseczki włożyć po kilka cząstek pomarańczy i zalać zupą. Podawać z kwaśną śmietaną i listkiem mięty. Wino używane
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 6 filetów flądry bez skóry 1 łyżka soku z cytryny 2 pory 1 seler naciowy 2 szalotki 4 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki mąki 100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ ] 100 ml śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów i seler
Kulinarny karnet Christopherapłatków migdałowych ,uprażonych 1 puszka fig w zalewie słodkiej sól patyczki Glazura. 100ml oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy ostrej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Mięso pokroić w szerokie paski o grubości 1 cm i uformować w kształt owalnego lizaka.Posolić.Wstawić do lodówki ,aby później łatwo wbić patyczek. Przygotować glazurę. Czosnek obrać(...)przecisnąć przez praskę.Połączyć oliwę z musztardą ,miodem i cytryną ,dodać czosnek. Mięso wyjąć z lodówki ,nadziać na patyczki i posmarować z obu stron glazurą . Upiec na patelni grillowej (grillu) ,smarując od czasu do czasu pozostałą glazurą. Zaraz po zdjęciu z patelni obtoczyć w migdałach. Na tę samą patelnię ,na chwilę,wyłożyć osączone figi i polać resztą glazury. Szaszłyczki
Kulinarny karnet Christopherasmacznym ,bogatym w witaminy owocem. 1 persymona 2 udka kaczki 1 łyżka oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka tłuszczu do obsmażenia udek 150 ml wina czerwonego Udka natrzeć solą i marynatą przygotowaną z oliwy, miodu, cytryny i zmiażdżonego czosnku. Pozostawić
Kulinarny karnet ChristopheraCiasto białe 6 białek 1 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl.mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml oleju 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić ,dodając pod koniec stopniowo cukier. Wmieszać mąki z proszkiem ,wlać olej i sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto. 2. Ciasto
Kulinarny karnet Christopherawarzywa. Por ma swoich zwolenników jak i przeciwników. O sukcesie poniższej potrawy decyduje krem z żółtek i musztardy gruboziarnistej oraz zielonego pieprzu. 4 szt. por 2 pomidory 1 cytryna-sok 1 żółtko 1 łyżka wody 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki masła 1 łyżka bazylii posiekane 1 łyżeczka oliwki 1 łyżeczka zielony pieprz sól morska, pieprz biały Pory kupujemy(...)świeże i niezbyt grube .Białe kawałki pora obrać ,gotować około 20 min z łyżeczką masła i sokiem z cytryny. Uważać by się nie rozgotowały i ponownie obrać, trzymać w wywarze, aby nie ostygły. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać posiekane listki bazylii i gotować na patelni stale mieszając. Dodawać małymi porcjami oliwę ,ciągle mieszając do odparowania cieczy. Doprawić solą morską
Kulinarny karnet Christopheraśledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego 5 czarnych oliwek 25 ml oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki(...)gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić
Kulinarny karnet Christopherapominąć. Składniki: 7 szt. pałeczki z kurczaka 1 łyżeczka hinduskiego curry aji-no-moto sól morska 1 ostra papryczka 1 cm świeży imbir 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 cytryna sok 10 goździków 0,5 l mleko 3,2% mąka kukurydziana Wykonanie: Pałki posypać curry, solą i aji-no-moto, włożyć do garnka w którym będziemy gotować. Dodać posiekany(...)czosnek, imbir, ostrą papryczkę, cebulę pokrojoną w talarki, goździki, sok z cytryny. Całość zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa. Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać
Kulinarny karnet Christopherapomidory średnie 1 małe chilli czerwone 1 czerwona cebula mała 2 ząbki czosnku 30 ml wina białego 1 puszka ciecierzycy 1 łyżka oregano 1 łyżka natki pietruszki 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie: Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekane chilli, cebulę i zmiażdżony czosnek, mieszać(...)wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Łososia pokroić na małe prostokąty ,nabić na gałązki rozmarynu i upiec na lekko naoliwionej patelni grillowej. Podawać z ciecierzycą i ósemkami cytryny
Kulinarny karnet ChristopheraDorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 125 ml oleju o smaku wędzonej papryczki chilli 2 łyżki natki pietruszki Wykonanie: Bakłażan pokroić na 1-1,5 cm plastry, natrzeć solą z obu stron i odstawić na 20 minut. Sól spłukać(...)osuszyć plastry i odstawić. Paprykę obrać ze skórki ,pokroić w paski i przesmażyć ,tak aby zmiękła. Aioli: Zmiksować na gładko czosnek, żółtko i sok z cytryny. Miksując dolewać połowę oliwy równym strumyczkiem, aż aioli zgęstnieje. Dodać połowę pokrojonej papryki i zmiksować .Przyprawić do smaku (sól, cukier, pieprz) ,wmieszać natkę pietruszki ,przykryć i do lodówki. Bakłażany posmarować resztą oliwy
Kulinarny karnet ChristopheraPork chop with caramelized bananas. Składniki: 4 kotlety schabowe 2 gałązki świeżego tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 100g ryżu kolorowego 1 łyżka koryntek 1 łyżka pinioli uprażonych 1 banan 1 łyżeczka przyprawy Sumak 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie. Marynata - wymieszać dokładnie 2 łyżki oliwy ,sok z cytryny
Kulinarny karnet Christopheraryżu długoziarnistego 1 jajko 25 g parmezanu 50 g sera ementaler 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 liść laurowy 1 pasek skórki cytryny bułka tarta, mąka do panierki frytura do smażenia Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować 18-20 min mieszając od czasu
Kulinarny karnet Christopherasauce. Składniki: 1 kurczak 300g ryżu długoziarnistego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 goździki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 50 g masła 0,5 łyżeczki trawy cytrynowej Sól, pieprz Sos grzybowy. 250g pieczarek 3 suszone grzyby 1 średnia cebula 1 liść limonki 50 g masła 1 łyżka mąki 150g śmietany 1 żółtko Sól, pieprz Do garnka włożyć(...)wymieszać. Pilaw. Ryż dobrze wypłukać i osączyć. W rondlu zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę ,wlać 400ml rosołu + 200ml wody ,razem ma być 600ml płynu .Dodać pokruszoną trawę cytrynową ,pieprz ,sól i dopiero teraz wsypać ryż. Wymieszać i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu około20min. W trakcie gotowania nie mieszać - tak właśnie przygotowuje się pilaw! Kiedy ryż
Kulinarny karnet Christophera