litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj(...)osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę, stale mieszając, wyrób ciasto. Na koniec dodaj pokrojone orzechy i śliwki. Gotowe, wyrobione ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką i piecz godzinę w piekarniku w 170 C. Po upieczeniu przełóż na kuchenną kratkę i odstaw do ostygnięcia. źródło,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkazalania nitek szafranu 2 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 150 ml letniego mleka 50 dag mąki pszennej łyżeczka soli 10 dag masła drobno starta skórka z 1 cytryny 1 i 1/2 dag brązowego cukru 17 dag rodzynek tłuszcz do posmarowania formy sprawdzony szafran można kupić u www.skworcu.com.pl/ Nitki szafranu zalej w misce wrzącą wodą. Odstaw na godzinę(...)odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę i sól. Włóż pokrojone w kostkę masło i ugniataj, aż do uzyskania masy o grudkowej konsystencji. Wymieszaj ze skórką otartą z cytryny i brązowym cukrem. Napar szafranu przecedź do miski, dodaj rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrób. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki, przykryj ściereczką i odstaw
Apetyczna babeczkafigi itd. Ja do swoich Papataczy użyłam ; 15 dag suszonych jabłek 15 dag suszonych moreli 5 dag fig 10 dag rodzynek skórka kandyzowana cytrynowa łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny ok. 5 dag masła startego na tarce Kroimy wszystkie bakalie, mieszamy ze skórką pomarańczową i cynamonem, odstawić. Drożdże wymieszać w garnuszku z odrobiną mleka i łyżeczką cukru, odstawić(...)czasu aż się zezłocą. Bakalie do nabycia w sklepie skworcu.com.pl Upieczone ciasteczka oblewamy białym lukrem zrobionego z : 8-10 łyżek cukru pudru 1-2 łyżek wody sok z cytryny dodawanej wg.potrzeby Składniki na lukier dajemy do miseczki i ucieramy jak kogel-mogel, tworzymy pół płynną masę i oblewamy wystygnięte ciasteczka
Apetyczna babeczkasałatkę: 250 dag fasoli adżuki puszka groszku konserwowego 1/2 kg pieczarek por 2 kwaskowate jabłka jogurt naturalny lub śmietana 2-3 łyżki majonezu sól pieprz łyżka soku z cytryny Fasolę namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć ją na noc. Po namoczeniu wodę odlewamy i garnek napełniamy świeżą wodą, gotujemy ok 50 minut, lekko solimy pod koniec gotowania. Odcedzamy(...)minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek , jogurt i majonez. Ponownie wymieszać i przyprawić. Gotowe
Apetyczna babeczkamąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 dag drożdży 8 dag masła 10 dag cukru Składniki nadzienia: 4 jabłka - ja daje szarą renetę szczypta kwasku cytrynowego orzechy włoskie marakuja (oczyścić z pestek) kantalupa migdały Wszystkie bakalie jakie macie i lubicie po garści, należy je drobno pokroić 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka cynamonu Podstawą(...)jabłka i orzechy włoskie. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich szczyptę kwasku cytrynowego. Wszystkie bakalie pokroić, wymieszać z jabłkami, miodem i cynamonem. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać dwie łyżki mleka i 2 łyżki maki, zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę połączyć z wyrośniętymi
Apetyczna babeczkaciasto na 2 strucle: 1/2 kg mąki pszennej 3 żółtka 1/2 szklanki oleju 5 dag drożdży 200-250 ml mleka 3 łyżki cukru rodzynki szczypta soli cytryna Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić(...)końcu zetrzeć skórkę z całej cytryny . Gdy ciasto widocznie zwiększy objętość ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Wałkować ciasto w formie prostokąta, nakładać mak i ciasno zwijać. Uformowaną struclę wkładamy do foremki, smarujemy rozmąconym białkiem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piec ok 50 minut w tem 180C. Masa makowa: 50 dag suchego maku 10 dag masła 3/4 szklanki
Apetyczna babeczkaefektu co wiejski ser 8 - 10 jaj - idealnie było by również gdyby to były wiejskie jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe skórka otarta z cytryny rodzynki owoce kandyzowane (dodatki wedle upodobania:) cukier waniliowy pół kostki masła lub margaryny - roztopić i pozostawić do wystygnięcia Bakalie od www.owocowyraj.eu Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć(...)cukrem do białości, i po trochę dodawać dwu krotnie zmielony ser. Dodajemy budyń, roztopioną wystudzoną margarynę, rodzynki, cukier waniliowy. Ścieramy skórkę z całej cytryny na drobnych oczkach. Następnie ubijamy na twardo pianę z wszystkich białek i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy do foremki na wyłożone na spód ciasto. Następnie resztę ciasta wałkujemy i tworzymy na wierzchu sernika
Apetyczna babeczkaczym lubicie:), u mnie oczywiście z szarą renetą:) Składniki: 50 dag mąki pszennej 10-15 dag masła 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 4-5 żółtek skórka cytrynowa Do przełożenia: 1 i 1/2 kg jabłek cynamon goźdźiki cukier do smaku Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto. Zostawić
Apetyczna babeczkadomowym łasuchem. Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 6 dag masła 3 żółtka 3 dag drożdży skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz makowy : 40 dag gotowej masy makowej lub … 2 szklanki maku 2 szklanki cukru(...)pomarańczowej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki drobno posiekanych daktyli Sprawdzone bakalie www.owocowyraj.eu Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy
Apetyczna babeczkaproszku do pieczenia 175 g cukru kryształu lub brązowego 1 jajko, roztrzepane 300 ml soku pomarańczowego 1 szk rodzynek sułtanek 1/4 szk rodzynek koryntek 2 łyżki mieszanki kandyzowanej, skórki cytrynowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Wrzuć do miski suszone owoce, skórę cytrynową, cukier. Zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą
Apetyczna babeczkamasła 1/2 szk mleka 4 łyżki sztucznego miodu 2 łyżki melasy 17 dag daktyli bez pestek 8 dag orzechów włoskich drobno posiekanych sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej Posypka: 4 łyżki cukru 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 4-5 dag orzechów włoskich , posiekanych łyżeczka cynamonu W rondlu wymieszać daktyle(...)sokiem i skórką otartą z cytryny, dodać ok 4-6 łyżek wody, gotować na wolnym ogniu, aż daktyle zmiękną. Zmiksować całość na gładką masę. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło z cukrem na jasny puszysty krem. Rozgrzać w rondlu melasę, sztuczny miód i mleko, aż mieszanina nabierze płynnej konsystencji. Dodać do kremu i utrzeć. Dodać jajko i suche składniki. Wrzucić
Apetyczna babeczkabrukselki 10 dag nerkowca 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z chilii , lub mały kawałek chili świeży imbir, korzeń o długości 3-4 cm 1/2 cytryny do wyciśnięcia 2-3 łyżki sosu Teriyaki 3 duże łyżki syropu klonowego lub złotego syropu 3 łyżki oliwy z oliwek sól Brukselkę myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do wrzącej(...)minut, na półtwardo, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na suchej patelni prażymy nerkowce przez ok. 1-2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Z oliwy, sosu Teriyaki, soku z cytryny, syropu klonowego, startego imbiru oraz z drobno posiekanego czosnku i chili przygotowujemy dressing. Odcedzone brukselki posypujemy uprażonymi nerkowcami i polewamy przygotowanym sosem. Można podawać na ciepło i na zimno
Apetyczna babeczkajest na to ostatnia chwila, kliknij i zobacz jak to zrobić KLIK . Składniki na wino z soku z brzozy: 3 litry soku z brzozy 1 limonka 1/2 cytryny 2 pomarańcze 90 dag cukru 30 dag rodzynek, kupując rodzynki przeczytajcie metkę czy nie były konserwowane siarką jak większość suszonych owoców, bo jeśli tak nic nam po nich!, ponieważ bakterie są już(...)będzie!, ja swoje dodałam z Owocowego Raju W soku rozpuszczamy cukier i wlewamy do gąsiorka, wyciskamy sok z cytrusów, dodajemy drobno pokrojoną skórkę z jednej pomarańczy, limonki i połowy cytryny. Wsypujemy rodzynki i zamykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną na czas 3 miesięcy, aż nastaw przestanie fermentować. Wiem, że niektórzy przykrywają tylko szmatką bez rurki fermentacyjnej
Apetyczna babeczkapyszny esencjonalny sos. Składnik dla 4 osób: 3 filety z piersi kurczaka 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy łyżeczka imbiru 7-10 pomidorków cherry ok.1/2 papryczki chili lub domowa oliwa z chili 5-6 łyżek oliwy z oliwek pieprz biały sól właściwie(...)jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania kilka gałązek świeżego tymianku Mięso dobrze umyć i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć schłodzonego kurczaka, chili
Apetyczna babeczkahomemart.pl Składniki dla 4 osób: 1 kalafior 50 - 60 dag filetów lub medalionów z łososia płatki czosnku sól pieprz cytrynowy lub czarny oliwa z oliwek 2 łyżki soku z cytryny majeranek mąka 1.Kalafior dzielimy na małe kawałki, układamy na formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi. W piekarniku ustawiamy grill lub termoobieg, rozgrzewamy piekarnik(...)zapiekamy kalafior przez 60 minut, obracając często aby równo się opiekał. Oliwę dozujemy wg. potrzeby. 2. Filety z łososia solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i majerankiem, skrapiamy kilkoma kroplami cytryny. Na talerzu przygotowujemy mąkę i obtaczamy w nich przyprawione filety. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety. Podajemy z grillowanym łososiem
Apetyczna babeczka