już pomarszczonych jabłek, szkoda mi było je wyrzucić więc wymieszałam je z bananami i wyszedł smaczny pomysł na podwieczorek :) Składniki: - 4 jabłka - 2 banany - sok z 1/2 cytryny - 100 ml wody mineralnej niegazowanej - 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Jabłka i banany obieramy, kroimy w małe kawałki. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do blendera, dodajemy cukier oraz wodę
Zainspirowana w kuchnijako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki : filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło czosnkowe- przepis mamy tutaj ;) zioła prowansalskie Rybę myjemy i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem oraz sokiem z cytryny
Czerwona PorzeczkaSkładniki na 4 osoby: 400g sałaty 2 Piersi z kurczaka 50g parmezanu 200g bagietu jajko 50ml oliwy sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Pierść z kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, krojimy w długie plastry, opruszamy solą i pieprzem, i smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 10-15min. Sałatę myjemy i rwiemy rękoma do misy. Bagiet krojimy(...)wbijamy jajko i dodajemy połowę oliwy, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy, dopóki jajko powiększy swą objętość. Po zdjęciu misy z jajkiem z ognia, dodajemy pozostałą oliwę, oraz sok z cytryny (według smaku) bardzo dokładnie mieszamy, dopóki dressing zgęstnieje. Do wielkiej misy z sałatą dodajemy kurczaka, grzanki i dokładnie mieszamy, opruszamy ztartym na drobnych oczkach tarki serem i polewamy dressingiem
Kuchnia ŁukaszaWięc zapraszam was do wypróbowanie tego przepisu. Składniki: 500 g filetów z kurczaka 200 ml oleju do smażenia 1 jajko 100 g bułki tartej 1,5 szklanki wody Średnia cytryna 5 łyżeczek cukru 2 łyżki sosu pomidorowego sól, pieprz, olej sezamowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Przekrawamy na dwie równe części. W osobnej miseczce rozmącamy jajko z odrobiną wody. Filety(...)mocno rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety studzimy. Ostudzone filety kroimy w długie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sok z cytryny, cukier i sos pomidorowy, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dodajemy kurczaka, gotujemy, aż kurczak wchłonie prawie wszystek sos, przez ok. 10 minut. Serwujemy z ryżem polanym odrobiną oleju
Kuchnia Łukaszatego dania można użyć dowolną, ale najlepiej, aby to była ryba morska, wtedy będzie smakować lepiej. Składniki: Ryba 100 g masła 4 ząbki czosnku natka pietruszki sok z cytryny sos salsa Przygotowanie: Miękkie masło rozcieramy z posiekanym czosnkiem i pietruszką. Rybę posypujemy solą, opryskujemy sokiem z cytryny i nacieramy masełkiem czosnkowym, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia ŁukaszaPycha! Sałatka znikła w mgnieniu oka, co bardzo mnie cieszyło. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 papryki różnych kolorów 0,5 średniej cebuli koperek 3 łyżki oliwy łyżeczka soku z cytryny lub octu 0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Paprykę dokładnie myjemy usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w bardzo cienkie pół(...)talarki, a koper siekamy. W misie łączymy oliwę, sok z cytryny, przyprawę do sałatek, cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy dodajemy raniej pokrojone warzywa, dokładnie mieszamy i serwujemy, dopóki papryka jest jeszcze chrupiąca, czyli w ciągu 40 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszakanapkach. KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI. /własny;/ słoik około 450ml 800g czerwonej cebuli 4-5 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny 3 łyżki octu 3/4 łyżeczki soli liść laurowy 2 ziela angielskie świeżo mielony czarny pieprz Cebulę obieram i kroję w pół-plasterki. Na patelni podgrzewam cukier ciągle go mieszając(...)zbrązowieje i będzie płynny, dodaję miodu, liść laurowy i ziele angielskie, wrzucam cebulę i wszystko razem podsmażam. Podlewam winem, a gdy to odparuje, dodaję ocet, sok z cytryny. Duszę całość do całkowitej miękkości, a na końcu doprawiam solą i pieprzem. Jeśli chcesz przygotować więcej konfitury, umieść ją w wyparzonych słoiczkach, pasteryzuj od chwili zagotowania wody przez
W kuchni Karmel-itkipochodzeniu krążą legendy. Ceylon Lady Grey dostałam od Herbaciarnia Tea Club . Przyszła do mnie w czerwonej torebeczce. Gdy ją otworzyłam , od razu przytulił mnie zapach..pomarańczy, cytryn, bergamoty, mandarynek... zapach rajskiej wyspy, relaksu i energii... euforii bym rzekła. Zapach radości! Zajrzyjmy więc do środka! Prawdziwa ceylońska czarna herbatka i skóreczki z cytrynki . Oprócz cytrynki wyczuwalny jest olejek z bergamoty(...)wyczuwam pomarańcze dodatkowo, ale to może dlatego, że mój mąż jest Sycylijczykiem i jestem do szpiku kości przesiąknięta cytryną i pomarańczą. Ja parzę takową herbatkę w czajniczku , który jest tylko dla mnie. Ten typ herbatki parzymy do 5 minut. Każda herbata ma inny czas parzenia. To zależy od jej rodzaju, pochodzenia itd... Krótkie parzenie(około 3minut) powoduje, że teina
Z Kuchni Do Kuchnipapierosy powinny po nią sięgnąć gdyż ma działanie oczyszczające z toksyn. Herbatka z pokrzywy ma lekko trawiasty posmak, dlatego dla złagodzenia tego dodać można liść miety bądz sok z cytryny. Ja parzę sobie LOYD z trawą cytrynową o smaku cytryny. Gasi pragnienie i jest lekko moczopędna, ma działanie lekko uspokajające. Herbatka LOYD smakuje wybornie,powiedziałabym więcej, smakuje „nie jak trawa
Z Kuchni Do Kuchniprzede wszystkim 100% owoców- bo robiony przez nas! To ma kolosalne znaczenie ! Składniki -1 kg śliwek -1 opakowanie żelfix 2:1 Dr.Oetker cukier- zgodnie z zaleceniem na opakowaniu kwas cytrynowy- pół łyżeczki ,nawet mniej! Umyte i pozbawione pestek śliwki, włóż do naczynia i potraktuj blenderem, tak by powstała papka. Wsyp troszkę kwasku cytrynowego i żelfix. Wymieszaj. Zagotuj
Z Kuchni Do Kuchnimarchewki, 6 ząbków czosnku, 4 cm korzenia imbiru, 1/2 czerwonej papryczki chili, 200 gram ryżu, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 2 łyżek miodu, 6 łyżek sosu sojowego, soku z 1/2 cytryny, 50 ml wódki, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki oleju sezamowego. Klucz do smaku tego dania tkwi w marynacie do mięsa, do której dodałem wszystkie użyte przyprawy. Do miseczki dodałem(...)bardzo drobno posiekałem, a następnie dodałem do marynaty. Łyżeczkę ziaren pieprzu syczuańskiego roztarłem w moździerzu i również dodałem do miski. Do tak powstałej marynaty wycisnąłem sok z połowy cytryny, uważając, aby nie dostały się do niej pestki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem. Piersi kurczaka pokroiłem w poprzek włókien w cienki, około półcentymetrowe plastry, zalałem je marynatą i odstawiłem do lodówki
Wyprawy kulinarnesmaku chili, 1 łyżka kapary, pęczek świeżej bazylii, 6 zielonych oliwek bez pestek, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 ząbek czosnku, świeże oregano, 2 suszone mini papryczki chili, sok z cytryny do smaku, 1 kopiata łyżka startego parmezanu, 50 ml oleju rzepakowego, sól himalajska, 1 marynowane papryczki czereśniowe. pieprz kolorowy świeżo zmielony. Przygotowanie: Pesto: do blendera dodajemy bazylię, czosnek, ziarna(...)słonecznika, suszone papryczki, oliwki i całość miksujemy. Dolewamy olej, ok. 1 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na patelni podgrzewamy chipsy z salami z rozkruszonymi papryczkami chili. Gorący makaron mieszamy z pesto. Na talerzu układamy makaron, dodajemy chipsy z salami, ziarna kapary
Moniki Smakołykicebula 4 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe 3 łyżki majeranku sól 3 litry wody 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki maki pszennej 3 łyżki soku z cytryny Buraczki obrać i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek również obrać. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać listki laurowe oraz 1 łyżkę majeranku oraz do smaku sól. Gotować(...)przykryciem aż buraczki będą prawie miękkie i oddadza swój cały smak. Następnie odcedzić wywar do drugiego garnka. Dodać pozostałe dwie łyżki majeranku oraz sok z cytryny, dosolić do smaku jeśli potrzeba. Zagotować i zabielić śmietaną z mąką. Śmietanę i mąkę wymieszać dokładnie z odrobiną wywaru i wlać do garnka, ponownie zagotować. Ja swój barszczyk podałam z ziemniakami
Monia miesza i gotujeklik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy 23 lub 26 cm. Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny 20 g żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego(...)biszkopta, to po upieczeniu studzimy go, a w tym czasie zabieramy się za masę serową. Masa serowa: Na początku zmiksowałam ser z cukrem pudrem, dodałam sok z cytryny, następnie jogurt grecki. Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie, miseczkę z żelatyną wstawiłam na kilkanaście sekund do mikrofalówki, aby ją. Wymieszałam do momentu rozpuszczenia się żelatyny, przestudziłam i wlałam do masy serowej
Blondynka Gotujegruszki owoc granatu ser sałatkowy w zalewie Sos 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 0,5 łyżki musztardy rosyjskiej 4 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz biały do smaku Przygotowanie: Sos: Miód,olej, musztardy sok z cytryny energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie wymieszać. Rukolę opłukać i pozostawić na sicie
Ala piecze i gotuje