Składniki : 5 twardych gruszek cytryna 250 ml octu winnego 0,5 ml wody 20 dag cukru, kilka ziaren zielonego pieprzu garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Umyte gruszki obrać i pokroić na ósemki (jeśli duże) i skropić wyciśniętym sokiem z cytryny, by nie ściemniały, borówki umyć Ocet wymieszać z wodą, cukrem i zagotować Gruszki i borówki włożyć do idealnie czystych słojów
Proste PotrawySkładniki : 1 kg obranego miąższu z dyni 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 4 łyżki gęstej śmietany grubo mielony pieprz czerwony gałka muszkatołowa, sok z cytryny carry, sól, ewentualnie grubo mielony pieprz czerwony, chili 1/2 kostki rosołowej, a jeszcze lepszy rosół Przygotowanie: Dynię obieramy i kroimy w kostkę, podobnie z cebulą i czosnkiem(...)dyni Po lekkim przestudzeniu całość miksujemy, doprawiamy gałką i solą, można też dodać ciut kostki rosołowej, jeśli nie mamy rosołu W przepisie oryginalnym nie mówi się nic o cytrynie, ale ja dodałam soku do smaku Już na talerzu dodajemy łyżkę śmietany. Jeśli mamy cebulkę dymkę - posypujemy po wierzchu. Wysmażona czerwona cebulka też będzie super :) Przepis pochodzi
Proste Potrawyżółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12,5 dag masła 4 łyżeczki cukru 100 ml mleka 2 duże słodkie jabłka, 5 łyżek musu dyniowo - gruszkowego, ewentualnie sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Żółtka utarłam z cukrem, dodałam masło i dalej ucierałam Dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie utarłam Wyłożyłam 3/4 ciasta na wysmarowaną blaszkę, nakułam ciasto i wstawiłam do lodówki(...)wyeksperymentowałam z musem dyniowo - gruszkowym, który niedawno przygotowałam. Ja dołożyłam do tego musu jeszcze utarte jabłka, uzyskałam kwaskowy smak. Jeśli mamy jabłka słodkie to można dodać sok z cytryny. Polecam tez pyszne ciasto z dynią
Proste PotrawySkładniki : 10 dag suszonych jabłek 4-5 sztuk gruszek suszonych 20 dag suszonych śliwek goździki 4 sztuki, cukier, sól, sok z cytryny, szczypta cynamonu ewentualnie śmietana Przygotowanie : Owoce umyłam, gruszki podzieliłam na kawałki Owoce wrzuciłam do około 800 ml wrzątku, dołożyłam kilka goździków Gotowałam do momentu, aż owoce były miękkie i oddały w pełni swój aromat(...)Doprawiłam szczyptą soli i cynamonu, sokiem z cytryny i cukrem. Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany. Owoce jeśli lubimy zjadamy... Zupa będzie jednym z dań wigilijnych, dlatego nie robię jej dużo i może być bez makaronu. Wystarczy jej dla co najmniej 3-4 osób
Proste PotrawySkładniki : 2 białka 3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Odmierzyć niepełne 3 szklanki cukru W miseczce utrzeć ( nie ubijać !) białka, dosypywać stopniowo cukier i ucierać do gładkości Dodać sok i znów ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru Takim lukrem możemy zdobić ciasteczka. pierniczki czy babeczki. Przepis podpatrzyłam na" Moich wypiekach."- u Doroty(...)mój przepis na lukier, którym dekoruję ciasta. Składniki : 1 szklanka cukru pudru około 2 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Do odmierzonego cukru dodaje wpierw 1 łyżkę wody i dokładnie ucieram Wkraplam sok, wsypuje mąkę ziemnaczaną i ponownie ucieram Jeśli konsystencja lukru jest zbyt gęsta dodaję jeszcze jedną łyżkę wody i ucieram do momentu
Proste Potrawyśrodku zimy zrobiłam z nich powidła :) Przepis pochodzi z Kuchni Nr. specjalny 2/2000 Składniki : 1 kg mandarynek 1/2 kg jabłek, mogą być kwaskowe 50 dag cukru - najlepszy nierafinowany 2 cytryny 2 łyżki rumu Przygotowanie : Umyte mandarynki obrać ze skóry, pokroić drobno i usunąć pestki Umyte jabłka obrać ze skóry i również drobno pokroić usuwając wcześniej gniazda nasienne W garnku stalowym(...)emaliowanym umieścić owoce, wcisnąć sok z cytryn oraz rum, wlać około 2/3 szklanki wody - gotować na małym ogniu do rozgotowania owoców Miękkie owoce przetrzeć przez sito, wsypać cukier i gotować do momentu, aż masa zgęstnieje Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamykać dopiero po całkowitym wystudzeniu. Powidła są doskonałe z białym pieczywem oraz jako dodatek do budyniu i lodów. Można
Proste PotrawySkładniki : makaron pół pęczka koperku sól, pieprz masło 3 łyżki jedno żółtko ewentualnie śmietana kilka kropel soku z cytryny marchew Przygotowanie : Masło rozpuścić w rondelku, dodać kopiastą łyżkę mąki - przesmażyć Wlać około 3/4 szklanki wody z roztrzepanym w nim żółtku, wymieszać energicznie i pogotować chwilę, (ostrożnie by żółtko się nie zważyło ), zdjąć z ognia i wsypać pokrojony drobno koper, wymieszać(...)chwilę postawić na ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast jajka można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy w długie paski, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też jest ok. To obiecany
Proste PotrawySkładniki : 1 avocado szczypta soli do smaku 2-3 ząbki czosnku sok z połowy małej cytryny, natka pietruszki Przygotowanie : Avocado przekroić na pół, wydrążyć, dodać pokrojoną natkę, czosnek - zmiksować Dodać sok z cytryny, sól ( sok dodawać ostrożnie ) - jeszcze raz zmiksować. Zalety masła (znalazłam w sieci ) -pomaga obniżać ciśnienie krwi, - zapobiega skokom cukru we krwi, - zawiera luteinę, która chroni
Proste Potrawybardzo otwarte. Same kwiatostany - zbieramy na łące, z dala od dróg szybkiego ruchu. Składniki : 300 - 400 kwiatków mlecza 1 kg cukru, najlepszy nierafinowany 1 litr wody 2 cytryny Przygotowanie: 1. Kwiatki przesypujemy tak by można było wybrać wszystkie zanieczyszczenia, ja rozłożyłam na czystym białym ręczniku 2. Przebrane, czyste wsypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą 3. Gotujemy(...)przykryciem do dnia następnego 4. Rano przelewamy przez sito, a kwiaty wyciskamy dokładnie,( uzyskałam 500 ml płynu, dolałam jeszcze 400 ml wody ) dosypujemy 1 kg cukru, sok z cytryny i gotujemy do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć, trwa to około 2 godz. W tamtym roku robiłam też taki syrop i po kilku miesiącach po odstaniu skrystalizował mi się
Proste Potrawyliście mniszka i pokrzywę. W ten sposób powstało pyszne ziołowe pesto do makaronu :) Składniki : 2 garście młodej pokrzywy kilka liści mniszka i szczawiu ( zamiast szczawiu można dać sok z cytryny ) około 3 łyżek oliwy z oliwek około 4 łyżek migdałów w płatkach 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku parmezan do posypania Przygotowanie : Zioła myjemy, suszymy, a pokrzywę(...)osączamy Zielone składniki łączymy i mielimy w blenderze, ewentualnie w moździerzu Dodajemy czosnek, płatki migdałów, oliwę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mielimy.Jeśli nie mamy szczawiu doprawiamy sokiem z cytryny. Pomysł na pesto zaczerpnęłam z bloga Leśny zakątek
Proste Potrawynietypowy deser... Składniki : 100 g mąki około 125 ml wina różowego półwytrawnego 1 jajko 4-5 jabłek olej do smażenia cukier puder do posypania jabłek, cynamon, sok z cytryny pół szklanki listków mięty i melisy Przygotowanie: Obrane jabłka kroimy w plastry, wydrążamy środek, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem Do wina dosypujemy mąkę, szczyptę soli, pokrojone zioła
Proste PotrawySkładniki : garść natki pietruszki 4 łyżki owoców głogu 2 butelki wina białego, gronowego, wytrawnego 1/2 l miodu 5 łyżek octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny 1 pokruszona laska cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2-3 goździki Przygotowanie : Natkę pietruszki dokładnie umyć i wrzucić do garnka w którym mamy już wino Dosypać do tego głóg, kardamon i goździki - zagotować(...)potem ogrzewać około 15 min. Wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem na pół godziny Przecedzić, dodać ocet lub sok z cytryny i miód Zagotować i na małym ogniu ogrzewać 5 min. Gorące rozlać do małych butelek lub słoiczków. "Stosowanie : można popijać 3-4 razy dziennie po 2 łyżki. Skuteczniejsze, gdy pijemy dodając do ciepłej herbaty ziołowej. Winko odnawia organizm, ponieważ
Proste Potrawyindyka ( u mnie mięso z uda ) 1 duży pomidor 3-4 łyżki oliwek bez pestek dymka ze szczypiorem oliwa z oliwek sól, pieprz łyżki świeżej mięty sok z cytryny 2 łyżki suszonych warzyw makaron ryżowy Przygotowanie : Indyka ugotować w wywarze z suszonymi warzywami, liściem laurowym i solą (wywar po ugotowaniu mięsa można wykorzystać do zupy ) Makaron wrzucić do posolonego(...)odcedzić Pomidor sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oliwki odcedzić, miętę i dymkę posiekać Do przestudzonego makaronu dodać warzywa i zioła, 2 łyżki oliwy, doprawić sokiem z cytryny, solą ewentualnie pieprzem mielonym - wymieszać dokładnie Na talerzu ułożyć pokrojone, przestudzone mięso, obok wyłożyć doprawiony makaron. Smacznego ! Danie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasowego, a naprawdę jest syte i ...eleganckie
Proste Potrawychyba, ale nie na pewno ) ostatni post truskawkowy :) Składniki : 2 kg truskawek 4 duże jabłka 4 szklanki cukru, jeśli mało słodkie dodać więcej sok z dwóch cytryn Przygotowanie : Truskawki umyć i osączyć, jabłka obrać ze skórki - pokroić drobno i gotować je na wolnym ogniu do miękkości, dodać odrobinę wody by nie przypalić (przykryć garnek pokrywką) Teraz truskawki pokroić dość drobno(...)dodać do upróżonych jabłek, ugnieść wszystko, wymieszać, dodać cukier i połączyć energicznie wszystkie składniki Gotować na słabym ogniu dość często mieszając, dodać sok z cytryny, dżem nie straci wtedy tak szybko koloru Mój dżem próżyłam około godziny, do końca nie był bardzo gęsty, ale to mi nie przeszkadzało, najważniejsze, że był bez żadnych dodatków. Po przełożeniu do czystych, suchych słoiczków
Proste PotrawySkładniki : około 50 dag czerwonych młodych buraczków z liśćmi mały ząbek czosnku mała marchew i pietruszka zielony ogórek sól, pieprz ziarnisty i mielony, liść laurowy sok z cytryny lub ocet jabłkowy, cukier jogurt naturalny około 330 g ugotowane jajka koperek świeży Przygotowanie : Buraczki i liście dokładnie umyć i pokroić; buraczki w cienkie plastry, a liście dość grubo Ugotować(...)pietruszką, ząbkiem czosnku, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu w około 750 - 900 ml posolonej wody Gdy po kilku minutach buraczki będą miękkie dodać sok z cytryny, szczyptę majeranku i pieprz mielony, ewentualnie cukier do smaku, chwilę pogotować, wywar przecedzić, część zostawić do botwinki na gorąco, a część wywaru pozostawić na chłodnik Do tego na chłodnik
Proste Potrawy