Składniki: 5 marchewek, 1/2 puszki ananasa, 2 jabłka, kilka kropli soku z cytryny, szczypta cukru. Przygotowanie: Marchewki obieramy i ścieramy na tarce lub w specjalnej maszynce z tarczami na ścierania. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i ścieramy. Polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy marchewkę z jabłkami. Na końcu dodajemy kawałki ananasa i wlewamy pół soku z puszki. Mieszamy, dodajemy
Aga w kuchnimasła, 1 łyżka wiórków kokosowych, 150 g białej czekolady. masa jabłkowa: 4 duże jabłka, 2 budynie waniliowe Dr. Oetkera, 400 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu Kamis, 1/2 soku z cytryny, krem: 400 ml kremówki 30%, 2 śmietany fixy Dr. Oetkera, 3 łyżeczki cukru waniliowego, do posypania: cynamon Kamis. Przygotowanie: Spód tortownicy (u mnie tortownica o średnicy(...)wiórkami kokosowymi i mieszamy z płatkami. Wykładamy spód tortownicy płatkami, dociskając ręką. Schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Zalewamy je sokiem z cytryny, sokiem jabłkowym (300 ml) i posypujemy cynamonem. Gotujemy, aż do rozgotowania się jabłek. Do pozostałego soku jabłkowego wsypujemy budyń waniliowy i rozpuszczamy. Gdy jabłka ściągniemy z ognia wlewamy rozpuszczony budyń
Aga w kuchniRobiliście kiedyś drinki na bazie smakowych herbatek? Jeśli nie, to polecam :) Składniki: 1 saszetka herbaty Fresh Orange Teekanne, 10 ml wódki, 5 ml pinacolady, plasterek cytryny, plasterek pomarańczy, do dekoracji: skórka pomarańczy, skórka cytryny. Przygotowanie: Herbatę Fresh Orange Teekanne zalewamy 20 ml wrzątku. Odstawiamy napar do całkowitego ostudzenia. Gdy ostygnie dolewamy wódkę i pinacoladę
Aga w kuchniszklanka cukru pudru. ciasto jasne 4 jajka, 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny Przygotowanie: ciemne ciasto: Ucieramy miękką margarynę wraz z żółtkami i cukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy(...)wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny. ciasto jasne: Ubijamy jajka z jogurtem naturalnym i olejem. Cały czas ubijając wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ok. 2 cm jasnego ciasta. Ostudzone ciemne ciasto kroimy w 2 cm kawałki. Foremką
Aga w kuchniłososia jest zdecydowanie grubszy i bardziej tłusty. Filet z pstrąga łososiowego jest smaczny, ale do łososia nie ma co go porównywać :) Składniki: 4 kawałki filetu z pstrąga łososiowego, 1/2 cytryny, 1/2 saszetki green tea Lemon Teekanne, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Filety z pstrąga przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy herbatą
Aga w kuchniSkładniki: 250 g fileta pstrąga łososiowego, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, tymianek Kamis, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny. Przygotowanie: Pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Od strony mięsa posypujemy tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni grillowej. Po usmażeniu(...)skraplamy sokiem z cytryny. Polecam, bo rybka jest pyszna i robi ją się bardzo szybko
Aga w kuchniSkładniki: 2 garście roszponki, 1 plasterek pomarańczy, 1 plasterek grapefruita, 1 plasterek ananasa, kilka malin. sos: 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, pieprz, sól. Przygotowanie: Roszponkę układamy na talerzu. Plasterki cytrusów kroimy na 8 kawałków i odcinamy skórki. Układamy kawałki pokrojonego plasterka ananasa oraz maliny. Przygotowujemy sos z soku z cytryny, oliwy
Aga w kuchniSkładniki: 250 g filetu łososia, 2 plasterki masła czosnkowego Lurpak, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, tymianek Kamis, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartki cytryny i limonki. Przygotowanie: Filet łososia myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie łososia przyprawiamy solą, pieprzem z obu stron oraz tymiankiem. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy filet łososia(...)stron. Przed podaniem układamy na rybce plasterki masła czosnkowego. Podajemy z cytryną i limonką
Aga w kuchniSkładniki: 1 garść roszponki Fit&Easy, kilka żółtych pomidorków, 2 łyżki kiełków, 1 łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz. Przygotowanie: Roszponkę układamy w miseczce. Układamy połówki żółtych pomidorków, obrane orzechy włoskie i kiełki. Następnie robimy sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu i soli
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie sałat, 1 czerwona papryka, kilka pomidorków koktajlowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz. Przygotowanie: Mieszankę sałat przekładamy do dużej miski. Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Warzywa dodajemy do mieszanki sałat. Składniki do sosu: oliwę z oliwek(...)cytryny, zioła, pieprz i sól mieszamy w shakerze. Polewamy taki sosem sałatkę i mieszamy. Idealnie pasuje do mięs czy ryb, trochę wiosny w środku zimy
Aga w kuchniSkładniki: 2 patroszone pstrągi, 2 plasterki cytryny, 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Pstrągi dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie osuszamy je papierowymi ręcznikami. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, soli, pieprzu cytrynowego i natki pietruszki. Taką marynatą nacieramy mięso pstrąga. Odstawiamy rybki(...)najmniej 30 minut do lodówki. Na każdym pstrągu układamy plasterek cytryny. Owijamy je folią aluminiową i grillujemy ok. 20 minut
Aga w kuchniSkładniki: 2 saszetki herbaty English breakfast Teekanne, 1/2 cytryny, 1/2 pomarańczy, kilka listków mięty, 2-3 łyżki brązowego cukru. Przygotowanie: Saszetki herbaty zalewamy wrzątkiem (ok. 600 ml). Słodzimy brązowym cukrem i mieszamy, by się rozpuścił. Odstawiamy herbatę w dzbanku do całkowitego ostudzenia. Następnie schładzamy herbatę w lodówce. W celu szybszego schłodzenia możemy dodać kostki(...)lodu. Po schłodzeniu dodajemy plasterki cytryny i pomarańczy oraz listki mięty
Aga w kuchniSkładniki: 2 kg wiśni, 1,5 kg cukru, sok z 2 cytryn. Przygotowanie: Wiśnie myjemy i drylujemy. Następnie zasypujemy je cukrem. Odstawiamy na 2 godziny. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy na gazie sok wiśniowy. Od momentu zagotowanie gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Gorący syrop przecedzamy przez sitko i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Mocno
Aga w kuchniSKŁADNIKI: biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną(...)Użyłam 2 blaty do zrobienia mojego torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty. Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny. Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik dookoła smarujemy kremem. Drugi biszkopt pokruszyłam i obsypałam nim torcik ;) Do torciku
Aga w kuchniSkładniki: 200 g filetu z łososia, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Kamis, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, 1 plasterek cytryny, 1 woreczek ryżu basmati Risana. Przygotowanie: Filet z łososia myjemy pod zimną wodą. Nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Łososia gotujemy na parze w parowarze ok. 20 minut. W rondelku gotujemy ryż w osolonej wodzie. Przekładamy na talerz(...)filet z łososia, podajemy go z plasterkiem cytryny. Obok kładziemy kopczyk z ryżu. Smacznego
Aga w kuchni