cytryna - 13435 przepisów (strona:407/896)

Pieczony łosoś z pesto 148

Składniki : około 1 kg ryby -np. łososia ze skórą 1 niepełna szklanka świeżych  liści bazylii 2 ząbki grubo pokrojonego czosnku oliwa , 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie czerwone papryki 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych - ja miałam włoskie :( 1 duża najlepiej czerwona cebula - u mnie była biała Przygotowanie : Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać

Proste Potrawy
Kompot z owoców sezonowych 125

Składniki : dowolna ilość świeżych sezonowych owoców cukier ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie : Wszystkie owoce doskonale umyć i wybrać na kompot tylko te , które nie są nadpsute ( miękkie mogą być , im bardziej dojrzałe tym kompot lepszy ) Do garnka wlać taką ilość wody , która będzie proporcjonalna do ilości owoców ( lepiej wlać mniej , zawsze można potem dodać wody przegotowanej , jeśli kompot będzie(...)często mieszać  Gdy już kompot zacznie pachnieć to nieomylny znak , że jest już gotowy Należy go teraz przecedzić przez sito , zlać do dzbanka , dosłodzić , ewentualnie dodać soku z cytryny , by uzyskał lepszy smak i bogatszy aromat - wymieszać i wystudzić Gotowy do spożycia  na bieżąco :) Każdy nadmiar świeżo przygotowanego kompotu nie pozostawiać w temperaturze pokojowej na noc , bo jutro

Proste Potrawy
Filet z kurczaka w sosie z musztardy francuskiej 241

Składniki : filet z kurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet musztarda francuska śmietana, olej sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie : Fileta lekko rozbić (ale niekoniecznie) , pokroić w drobną kostkę i obsmażyć krótko na oleju Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i gotować do miękkości (uważać , by nie przypalić, podlewać wodą !), wtedy mięso posolić(...)dodajmy więcej musztardy ) Gdy mięso już będzie miękkie wlać do niego śmietanę połączoną z musztardą - wymieszać  Wszytko pogotować chwilę , dodać jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku  Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki to można zrobić  "zatrzepkę" z mąki w małej ilości wody i wszystko jeszcze

Proste Potrawy
Czosnkowa sałatka z cukinią 174

Składniki : 40 dag obranej, drobno pokrojonej cukini 4 ząbki czosnku olej sól , pieprz  sok z cytryny koperek Przygotowanie : Po obraniu cukinię pozbawić nasion i miękkiego miąższu -pokroić Na patelni rozgrzać olej i włożyć cukinię Smażyć pod przykryciem dopóki nie straci surowizny i stanie się miękka Zestawić z ognia Czosnek obrać , pokroić drobno i utrzeć ze solą Dodać do przestudzonej(...)cukini , doprawić pieprzem i odrobiną soku z cytryny - wymieszać Podawać do pieczywa z żółtym serem lub wędliną. Pomysł zaczerpnęłam z pozycji H. Nowak " Surówki , sałatki

Proste Potrawy
Surówka jabłko z dynią 157

Składniki : około 1 i 1/2 szklanki startej na grubych oczkach dyni 1 średniej wielkości jabłko  2 - 3 łyżki śmietany ( gęstej ) lub jogurt cukier, sól   sok z cytryny Przygotowanie : Jabłko umyć i zetrzeć ze skórką - pokropić sokiem z cytryny  Zmieszać utartą dynie i jabłko  Dodać soli i cukru do smaku - wymieszać  Doprawić śmietaną lub jogurtem

Proste Potrawy
Sum smażony lub inna ryba 204

Składniki : kilka kawałków ryby - ja miałam suma olej do smażenia  sól , pieprz ewentualnie mąka  cytryna Przygotowanie : Dzwonka ryby skropić obficie sokiem z cytryny i pozostawić na chwilę w misce Wyjąć na sito , by ociekły A wyjmując na sito każde dzwonko dobrze posolić i posypać pieprzem Po 10 - 20 min. smażyć na rozgrzanym oleju , można wpierw obtoczyć jeszcze

Proste Potrawy
Surówka z marchwi - najłatwiejsza. 153

Składniki : podstawowym składnikiem jest marchew- ilość dowolna cukier puder odrobina pieprzu mielonego oliwa lub łyżka majonezu i łyzka jogurtu - zmieszać sok z cytryny Przygotowanie: Umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach Skropić sokiem z cytryny, posypać lekko cukrem i wymieszać Posypać ewentualnie pieprzem, dodać oliwę (lub majonez z jogurtem) i całość jeszcze raz dobrze wymieszać. Pasuje do wszystkich mięs

Proste Potrawy
Tort czekoladowy 170

roślinne w kostce 2 jajka + 2 łyżki cukru 3/4 setkowego kieliszka spirytusu - do nasączania 1 łyżka kakao dowolny smakowo dżem migdały ewentualnie rozpuszczalna kawa( według smaku) lub sok z cytryny : 2-3 łyżki soku na szklankę letniej, przegotowanej wody Przygotowanie kremu: Obydwa masła połączyć i utrzeć doskonale 2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru Do utartego(...)masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło  około 3/4 szklanki płynu (wpierw rozpuszczamy w wodzie cukier, kawę- według swojego smaku , a potem dodajemy spirytus) Przygotowanie tortu: Jeden krążek układamy na kloszu, nasączmy

Proste Potrawy
Gliwajn 133

winie czerwonym. Składniki : 1 butelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino) szczypta goździków, cynamonu, kardamonu 5 plastrów cytryny bez skórki łyżka koniaku Przygotowanie: Do garnka wlać wino i wodę - zagotować Gotować na słabym ogniu przez 10 min Dodać po szczypcie przypraw i plastry cytryny i gotować jeszcze

Proste Potrawy
Krucha sałata w jogurcie 154

Składniki : 1 główka sałaty  5 dag rodzynek  mała cebula 1 jabłko sok  z cytryny około 1/2 szklanki jogurtu (jeśli sałata duża to zrobić z kubka jogurtu) sól , cukier , pieprz , natka pietruszki-  jeśli mamy Przygotowanie : Sałatę dokładnie umyć , osączyć i drobno poskubać Rodzynki namoczyć w wodzie Jabłko umyć , obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach , skropić(...)sokiem z cytryny - wymieszać z jogurtem Dodać do tego DROBNO pokrojoną cebulkę , przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem ewentualnie jeszcze sokiem cytrynowym Liście sałaty ułożyć w miseczce , polać przygotowanym sosem  Posypać natką, osączonymi  rodzynkami i od razu podawać . W ten sposób można podawać kapustę pekińską. Ta wersja z sałatą jest bardzo smaczna. Przepis pochodzi ze zbioru przepisów " Warzywa

Proste Potrawy
Jabłka w karmelu - deser 172

Składniki : po 2 jabłka na osobę, raczej twarde odmiany sok z cytryny cukier ewentualnie cynamon i goździki Przygotowanie: Jabłka umyć i obrać cienko ze skórki Pokroić na niezbyt drobne kawałki Do garnuszka wlać około 1/4 szklanki wody, wsypać do wrzątku po 2 łyżki cukru na jedno jabłko Gotować tak długo, aż cukier zacznie lekko karmelizować Wtedy wsypać pokrojone jabłka(...)dobrze, ale ostrożnie wymieszać Dodać sok z około połowy cytryny - wymieszać i ponownie doprowadzić całość do wrzenia Gotować tak długo, aż cukier rozpuści się ponownie, a jabłka lekko rozgotują (ewentualnie dodać cynamon i goździki) Jabłuszka można podawać po lekkim przestudzeniu jako pyszny deser  :) Przygotowuje się dość prosto i szybko, a co ważne jest to  deser niedrogi

Proste Potrawy
Surówka jabłko z marchewką 159

surówka, szybka do wykonania i bardzo smaczna, szczególnie jeśli kupimy marchewkę o słodkim smaku :) Składniki : 2 spore marchewki 1 jabłko  cukier, majonez i jogurt lub oliwa sok z cytryny Przygotowanie : Umytą marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach - wymieszać i skropić sokiem z cytryny Dodać po łyżce majonezu i jogurtu - wymieszać i polać marchew z jabłkiem, ewentualnie

Proste Potrawy
Łosoś smażony - wersja prosta 127

Składniki : około 1 kg sprawionego łososia sok z cytryny sól, ewentualnie pieprz mąka  olej Przygotowanie : Rybę umyć, podzielić na dzwonka, osuszyć i skropić sokiem z cytryny Po około 20 min. rybę ponownie osuszyć i posolić, posypać pieprzem Ja obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Pycha...,smacznego. Robi się szybko i prosto.To zaleta tej potrawy

Proste Potrawy
Ciasto na Walentynki 161

ciasto w prodiżu. Składniki do przełożenia  ciasta: połowa opakowania 500 dag śmietany tortowej 36 % cukier puder według uznania dżem z czarnej porzeczki woda z cukrem i sokiem z cytryny - do nasączenia ciasta. Do tego ciasta starczy niepełna szklanka wody, około 2 łyżeczek cukru i sok z połowy cytryny Przygotowanie; Przestudzone ciasto kroimy  na 2 części, pierwszą układamy

Proste Potrawy
Sos koperkowy 168

koperkowy który demonstruję jest bardzo prosty do przyrządzenia. Składniki : mały pęczek koperku śmietana, sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić Do 3/4 szklanki dość gęstej śmietany wsypać koperek i dobrze rozmieszać, dodać do smaku sól, pieprz i kilka kropel soku z cytryny Zimnym sosem można polać jajka na twardo, ja wykorzystałam do klusek"rzucanych

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania