cytryna - 13435 przepisów (strona:407/896)

Super pączuszki 139

lukrowane. Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Chrupiąca wiosenna surówka 178

Składniki : ogórek pół czerwonej papryki kilka łyżek kukurydzy konserwowej trochę rzezuchy trochę szczypiorku ewentualnie mała cebula ocet jabłkowy lub sok z cytryny olej szczypta soli i pieprzu Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. Dodaję kukurydzę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i rzeżuchę. Dla lubiących ostrzejsze smaki można też dodać cebulę.  Całość polewam 2 łyżkami octu (lub soku z cytryny

w kuchni i w ogrodzie
Kurczak idealny 193

łyżeczki przypraw: sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkuma, słodka lub ostra papryka, imbir główka czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju lub masła 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny Mięso na pieczeń można przyprawić zaraz przed włożeniem do piekarnika, jednak najlepszy smak uzyskamy marynując je na dzień lub dwa. Więc po koleji: Przygotowanie: Kurczaka myję w chłodnej wodzie, wkładam(...)pojemnika do pieczenia i przyprawiam. Na dno pojemnika wrzucam pokrojony czosnek i cebulę. Mięso polewam octem jabłkowym. Ocet łatwo przygotować według przepisu link .  Cytryny używam gdy nie mam domowego octu. Na koniec polewam wszystko olejem lub obkładam kawałkami masła. Marynowanie: Przyprawionego kurczaka zakrywam folią i odstawiam do lodówki do następnego dnia (tak przyprawone mięso można przechowywać w lodówce dłużej

prawdziwe jedzenie
Prawdziwy biszkopt - bez proszku 188

pieczenia. Idealna baza do tortów a także świetna przekąska dla najmłodszych. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste. Białka z solą ubijam na pianę mikserem(...)wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko. Piekarnik już nastawiam na 180 stopni. Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam

prawdziwe jedzenie
Nalewka ze skórek cytrynowych 268

Zima to dobry czas na rozgrzewające napoje z owoców cytrusowych. Składniki: 5 sporych cytryn 10 łyżek cukru litr wódki 40-50% Wyszorowane dokładnie cytryny obieramy dość cienko lub ścieramy skórki na tarce. Zalewamy skórki alkoholem i odstawiamy w słoiku na jakieś 2 tygodnie.   10 łyżek cukru wsypujemy do szklanki wody i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru a następnie studzimy. Mieszamy

prawdziwe jedzenie
Sałatka z buraczków 232

Składniki : 1 kg buraków 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz masło lub olej Buraczki gotujemy ok.2 godzin, studzimy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni podrzewamy olej lub masło ale na słabym gazie i podsmażamy buraczki. Dodajemy soli i pieprzu. Na koniec dolewamy sok z cytryny. Polecam zrobić od razu więcej niż kilogram buraczków

prawdziwe jedzenie
Prawdziwy biszkopt z kakao 199

tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny cynamon (opcjonalnie) Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.  Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Na puszystą masę przesiewamy mąkę i kakao. Jeśli chcemy zaakcentować smak ciasta można

prawdziwe jedzenie
Pączusie w polewie czekoladowej 201

kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder, kakao, masło Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży(...)mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy

prawdziwe jedzenie
Bułeczki łososiowe 212

łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka bazylii łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki, cytryna, Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.  Ciasto: do mąki dodaję bazylię i oregano, łyżeczkę soli(...)odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: łososia należy opłukać, osuszyć, długim nożem usunąć skórę i ewentualnie ości. Kroję na kawałki. Rybę skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiam na trochę. Formowanie: wyrośnięte ciasto wałkuję, kroję na kwadraty trochę większe niż kawałki ryby. Zawijam łososia i natkę w ciasto i zalepiam

prawdziwe jedzenie
Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym 197

Racuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy

prawdziwe jedzenie
Niebanalne ciasto z patelni 155

Składniki: spód: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu łyżka powideł śliwkowych (opcja) Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień  (z cukru powstaje w ten sposób karmel(...)Zawsze do ciast na sodzie dodaje się więcej kwaśnych składników co wzmacnia działanie sody i powoduje, że jej smak nie jest tak wyczuwalny. Te kwaśne dodatki to właśnie powidła, cytryna lub ocet.  W occie rozpuszczamy sodę, dodajemy powidła. Powidła i sodę mieszamy dokładnie z cukrem, mąką i jajkami. Przekładamy ciasto na skarmelizowane jabłuszko na patelni. Nakładamy szczelnie pokrywkę

prawdziwe jedzenie
Chrupiąca wiosenna surówka 174

Składniki : ogórek pół czerwonej papryki kilka łyżek kukurydzy konserwowej trochę rzezuchy trochę szczypiorku ewentualnie mała cebula ocet jabłkowy lub sok z cytryny olej szczypta soli i pieprzu Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. Dodaję kukurydzę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i rzeżuchę. Dla lubiących ostrzejsze smaki można też dodać cebulę.  Całość polewam 2 łyżkami octu (lub soku z cytryny

prawdziwe jedzenie
Masło z awokado 208

polecam osobom unikającym mleka, idealnie zastępuje masło lub serek. Do pasty w wersji słonej świetnie pasuje plaster domowej wędliny i pomidor.   Składniki: awokado szczypta soli łyżeczka soku z cytryny Awokado dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Mikserem lub blenderem ucieramy na gładką masę. Dodajemy sól i sok z cytryny. Pastę można doprawić nieco ostrzej, większą ilością soli

prawdziwe jedzenie
Fish & chips 179

bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Umytą, wypatroszoną rybę pozbawiam głowy i ogona.  Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu  (skórę) posypuję przyprawami (kurkumą, majerankiem, pieprzem). Na rozgrzany

prawdziwe jedzenie
Surówka z czerwonej kapusty 226

Słodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem.   Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli   łyżka oleju Kapustę i obrane jabłko ścieram na tarce, dodaję sól, olej i kilka łyżek soku z cytryny. Wymieszane składniki odstawiam na pół godziny do przegryzienia. Do wszystkich surówek polecam  domowy ocet jabłkowy

prawdziwe jedzenie