koperku 1 litr kefiru 400 ml gęstego jogurtu naturalnego około 1 szklanki zakwasu na czerwony barszcz 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy sok z cytryny, żeby buraki nie straciły koloru
Kulinarne przygody Gatitywarzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią 1 opakowanie małych mozzarelli pomidorki koktajlowe sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie mieszamy, przykrywamy(...)odstawiamy do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Gdy kuskus wystygnie wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z natki, mozzarelle, pomidorki przekrojone na pół, sól, pieprz i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatityudział w konkursie: Sałatka z fasolką szparagową i fetą Składniki: 500 g fasolki szparagowej 150 g fety 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny saszetka oleju kujawskiego ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól pieprz Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20-25 minut, aż będzie(...)miękka. W moździerzu ucieramy czosnek z solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, olej kujawski i sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy
Kulinarne przygody Gatityugotowanego na parze i obranego bobu 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV garść listków mięty sok z połowy cytryny sól morska świeżo zmielony pieprz odrobina płatków papryczki chili Wykonanie: Bób rozgniatamy widelcem w misce. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do bobu. Pastę przyprawiamy, dodajemy(...)cytryny, posiekane listki mięty i oliwę. Ilość oliwy podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego czy lubicie rzadszą czy raczej gęstsza pastę
Kulinarne przygody Gatitydomowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 opakowanie mozzarelli kilka żółtych pomidorów koktajlowych 1 dojrzały czerwony pomidor 1 ogórek sok z cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Bulgur wsypujemy do miski, zalewamy go gorącym bulionem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej na około centymetr. Bulgur przykrywamy(...)odstawiamy, aż płyn się całkowitego wchłonie. Listki bazylii wkładamy do blednera, dolewamy 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i blendujemy tak, żeby pozostały kawałki listków. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę, czerwonego pomidora też kroimy w kostkę.Gdy kuskus będzie zimny wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z bazylii, pokrojoną w kostkę mozzarellę, ogórek, pomidora i żółte pomidorki przekrojone
Kulinarne przygody Gatityfasolki 500 g ziemniaków 2 szalotki 1 mała cebula 1 papryczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kuminu 3 cm kawałek świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 400 ml jogurtu typy bałkańskiego 300 ml bulionu warzywnego sól morska olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, pozostawiamy ze skórką i kroimy na pół lub na ćwiartki(...)jogurt, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy sok z cytryny i sól do smaku, mieszamy i podajemy
Kulinarne przygody Gatitychyba trzeba będzie zrobić drugie podejście do dżemu :-). Dżem z borówki amerykańskiej Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 2600 g borówki amerykańskiej 700 g cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie : Borówki dokładnie myjemy. Wsypujemy do płaskiego rondla, zasypujemy cukrem i delikatnie rozgniatamy widelcem część owoców. Odstawiamy na 30 minut. Rondel stawiamy na kuchence(...)małym ogniu, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy owoce, bez przykrycia, przez około 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i znowu podgrzewamy na małym ogniu przez około 60 minut. Ponownie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jeśli dżem będzie gęsty, podgrzewamy go i gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie dokręcamy, stawiamy do góry
Kulinarne przygody Gatityfasolką Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach i fasolkę(...)szparagową gotujemy na parze. Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotki drobno siekamy. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu, mieszamy
Kulinarne przygody Gatitybulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) szczypta soli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 3 łyżki serka śmietankowego Almette sok z połowy cytryny sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory myjemy i odcinamy górną część, odkładając ja na bok. Pomidory wydrążamy, posypujemy w środku solą i ustawiamy(...)małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały bulion. Gdy kasza będzie gotowa odstawiamy ją do przestudzenia. Do miski wkładamy tuńczyka z olejem, dodajemy kaszę, serek, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowanym farszem wypełniamy pomidory. Na wierzch nakładamy odcięte kapelusiki
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki Składniki na sos cynamonowy 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu Jeżyny Lukier: ½ szklanki cukru ¼ cytryny 2 łyżki wody Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy drożdże i ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy(...)gdyż jeszcze podrosną . Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Pieczemy około 15-20 min. Po wystygnięciu lukrujemy. Lukier przygotowujemy gotując cukier z sokiem z cytryny i wodą, gdy zgęstnieje smarujemy nim drożdżówki. Smacznego:) The post Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub domowego z prawdziwą wanilią) 1/4 przyprawy korzennej 3 jajka 250 g mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1/2 cytryny 125 g purée z dyni (u mnie hokkaido) szczypta soli Wykonanie: Kawałek dyni włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. na około 40 minut. Następnie zmiksować na gładkie purée(...)miąższ wybrać łyżką i dopiero wtedy zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier zwykły i wanilinowy i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać puré, żółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać masę z rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
Pasja Smakutruskawek... kwestia odroczenia w czasie. Potrzebujesz: 2 kilo truskawek (kilo dla ojca, lub dla gości, kilo na konfiturę ) szklanka cukru sok z jednej cytryny 2-3 słoiczki (zależnie od wielkości) Co robić? 1. Bardzo dokładnie umyć truskawki, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki, lub ósemki - niech kawałeczki będą w miarę równe. 2. Zasypać(...)przygotowane truskawki szklanką cukru i ostawić na pół godziny. 3. Dodać sok z cytryny i gotować, gotować, gotować, co jakiś czas mieszać, ale właściwie tak jak samo stało pół godziny z cukrem, tak samo się samo gotuje. Przestać gotować jak konsystencja będzie dość gęsta - mówi się, że jak spadnie kropla konfitury na zimny talerz to nie powinna się rozlewać, tylko
Matka ŻywicielkaAromatyczna herbata na jesienne i zimowe wieczory i poranki :) SKŁADNIKI (na filiżankę) ulubiona herbata plasterek pomarańczy kilkanaście goździków 1/2 łyżeczki soku z cytryny kilka małych kawałków jabłka łyżeczka soku malinowego szczypta cynamonu ewentualnie miód do osłodzenia PRZYGOTOWANIE Zaparzamy naszą ulubioną herbatę - u mnie czarna. Dodajemy sok z cytryny i malin oraz cynamon. Wrzucamy jabłko i plasterek pomarańczy z goździkami. Możemy
Moje Kuchenne Rewelacjesię odrobina wyrozumiałości. Najważniejsze, że się sprawdza w kuchni i daje radę. HUMMUS - PRZEPIS PODSTAWOWY. 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (niepełna szklanka suchej) 4 łyżeczki pasty tahiny sok z 1/2 cytryny 2 nieduże ząbki czosnku sól do smaku ok. 70 ml zimnej wody ewentualnie nieco oliwy Ciecierzycę, tahinę, sok z cytryny i obrany czosnek miksuję na gładką pastę, dodając zimnej wody
W kuchni Karmel-itkimusicie to zrobić. Składniki: 200 g ryż do risotto 700 ml mleka sól szczypta 600 g jabłek (po obraniu) 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu Sos śmietankowy 150 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g cukru brązowego Przygotowanie: Jabłka obrać z skórki i oczyścić z gniazd(...)nasiennych. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło dodać starte jabłka, cukier, sok z cytryny i przesmażyć. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać. Mleko zagotować wsypać przepłukany ryż, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż będzie miękki zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka, resztę ryżu
Ala piecze i gotuje