cytryna - 13435 przepisów (strona:405/896)

Sałatka ziemniaczana z fasolką 184

fasolką Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach i fasolkę(...)szparagową gotujemy na parze. Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotki drobno siekamy. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu,  mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem 148

bulionu  (u mnie zrobiona na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) szczypta soli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 3 łyżki serka śmietankowego Almette sok z połowy cytryny sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory myjemy i odcinamy górną część, odkładając ja na bok. Pomidory wydrążamy, posypujemy w środku solą i ustawiamy(...)małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały bulion. Gdy kasza będzie gotowa odstawiamy ją do przestudzenia. Do miski wkładamy tuńczyka z olejem, dodajemy kaszę, serek, sok z  cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowanym farszem wypełniamy pomidory. Na wierzch nakładamy odcięte kapelusiki

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami 159

łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki Składniki na sos cynamonowy 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu Jeżyny Lukier: ½ szklanki cukru ¼ cytryny 2 łyżki wody Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy drożdże i ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy(...)gdyż jeszcze podrosną . Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Pieczemy około 15-20 min. Po wystygnięciu lukrujemy. Lukier przygotowujemy gotując cukier z sokiem z cytryny i wodą, gdy zgęstnieje smarujemy nim drożdżówki. Smacznego:)   The post Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto dyniowe 234

cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub domowego z prawdziwą wanilią) 1/4 przyprawy korzennej 3 jajka 250 g mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1/2 cytryny 125 g purée z dyni (u mnie hokkaido) szczypta soli    Wykonanie: Kawałek dyni włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. na około 40 minut. Następnie zmiksować na gładkie purée(...)miąższ wybrać łyżką i dopiero wtedy zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier zwykły i wanilinowy i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać puré, żółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.   Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać masę z rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę

Pasja Smaku
Zakazany owoc - konfitura truskawkowa 163

truskawek... kwestia odroczenia w czasie.        Potrzebujesz:    2 kilo truskawek (kilo dla ojca, lub dla gości, kilo na konfiturę ) szklanka cukru sok z jednej cytryny 2-3 słoiczki (zależnie od wielkości) Co robić?   1. Bardzo dokładnie umyć truskawki, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki, lub ósemki - niech kawałeczki będą w miarę równe. 2. Zasypać(...)przygotowane truskawki szklanką cukru i ostawić na pół godziny. 3. Dodać sok z cytryny i gotować, gotować, gotować, co jakiś czas mieszać, ale właściwie tak jak samo stało pół godziny z cukrem, tak samo się samo gotuje. Przestać gotować jak konsystencja będzie dość gęsta - mówi się, że jak spadnie kropla konfitury na zimny talerz to nie powinna się rozlewać, tylko

Matka Żywicielka
Rozgrzewająca herbata z jabłkiem i pomarańczą 114

Aromatyczna herbata na jesienne i zimowe wieczory i poranki :) SKŁADNIKI (na filiżankę) ulubiona herbata plasterek pomarańczy kilkanaście goździków 1/2 łyżeczki soku z cytryny kilka małych kawałków jabłka łyżeczka soku malinowego szczypta cynamonu ewentualnie miód do osłodzenia PRZYGOTOWANIE Zaparzamy naszą ulubioną herbatę - u mnie czarna. Dodajemy sok z cytryny i malin oraz cynamon. Wrzucamy jabłko i plasterek pomarańczy z goździkami. Możemy

Moje Kuchenne Rewelacje
HUMMUS - PRZEPIS PODSTAWOWY. 134

się odrobina wyrozumiałości. Najważniejsze, że się sprawdza w kuchni i daje radę. HUMMUS - PRZEPIS PODSTAWOWY. 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (niepełna szklanka suchej) 4 łyżeczki pasty tahiny sok z 1/2 cytryny 2 nieduże ząbki czosnku sól do smaku ok. 70 ml zimnej wody ewentualnie nieco oliwy Ciecierzycę, tahinę, sok z cytryny i obrany czosnek miksuję na gładką pastę, dodając zimnej wody

W kuchni Karmel-itki
Ryż z jabłkami i polewą z śmietany 86404

musicie to zrobić. Składniki: 200 g ryż do risotto 700 ml mleka sól szczypta 600 g jabłek (po obraniu) 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu Sos śmietankowy 150 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g cukru brązowego Przygotowanie:   Jabłka obrać z skórki i oczyścić z gniazd(...)nasiennych. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło dodać starte jabłka, cukier, sok z cytryny i przesmażyć. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać. Mleko zagotować wsypać przepłukany ryż, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż będzie miękki zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka, resztę ryżu

Ala piecze i gotuje
Wino z dzikiej róży 168

deserowy smak. Kolor możemy złamać dodając owoce maliny. SKŁADNIKI 10 kg owoców dzikiej róży, 25 wody źródlanej, 10,5 kg cukru, matka drożdżowa, pożywka dla drożdży, 60 g kwasku cytrynowego. WYKONANIE Owoce przebrać, nie usuwać pestek i szypułek.Wsypać owoce do butli i zalać gorącym syropem cukrowym (7,5 kg cukru rozpuszczonego w przegotowanej wodzie). Wrzucić matkę drożdżową, pożywkę(...)drożdży i kwasek cytrynowy. Potrząsnać butlą. Po 2 lub 3 miesiącach zlać wino, oddzielając je od osadu na dnie butli i dodać syrop z 3 kg cukru.  Przez pierwszy miesiąc powinno być w temperaturze 20 stopni, w kolejnych miesiącach w temperaturze ok. 15 st C. Przelać wino do butelek, zakorkować i przechowywać w zaciemnionym miejscu. Przepis na matkę drożdżową

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto z malinami i pianką 221

cukru 4 łyżki mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, użyłam proszku Wodzisław piana 4 białka 150 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki soku z cytryny oraz 400-500 g malin Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami dodawać mąki wymieszane(...)lekko sie zarumieni ok 15-20 minut. Pod koniec pieczenia przygotować pianę. Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem pudrem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną a na końcu sok z cytryny. Na gorące ciasto wyłożyć maliny. Maliny mają być ułożone równo i gęsto aby piana nie wpływała pomiędzy bo po upieczeniu opadnie. Ciasto piec jeszcze ok 20 min. aż piana się ładnie

Monia miesza i gotuje
Tarta z białą czekoladą i mango curd 270

śmietanki 30% * 2 płaskie łyżki cukru pudru * 100 g białej czekolady CURD: * 1,5 mango średniej wielkości * 1 żółtko * 1 jajko * 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 cytryny ) * 70 g masła * 3-4 łyżki cukru ( w zależności od słodkości owocu ) * 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki ) Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę

kolorowotorcikowo
Szaszłyki po włosku czyli bruschetta na patyku 225

pomidory 100ml oliwy z oliwek  1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki przyprawy do bruschetty (lub mieszamy szczyptę soli, pieprzu, po pół łyżeczki bazylii, oregano,trochę czosnku i papryki słodkiej) PRZYGOTOWANIE Bagietkę kroimy na 16 kromek, każdą z kulek mozzarelli na 6 plastrów, pomidory na 12 grubych plastrów. Oliwę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy sok z cytryny i przyprawę

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka rybna 205

Składniki na 3 porcje: 570g fileta z ryby (dowolnego, u mnie mintaj) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 mała zielona papryka 200g śmietany 18% sól sok z cytryny pieprz cytrynowy przyprawa do ryb olej koperek Przygotowanie: Rybę rozmrozić. Filety pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawić do lodówki

Fabryka pomysłów
Rolada bezowa z mascarpone 393

octu szczypta soli Masa: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% (1 szklanka) 1 łyżka cukru pudru mały koszyczek świeżych jeżyn, malin, jagód itp. skórka otarta z niewoskowanej cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 170°C z opcją termoobiegu (jeśli nie mamy to 180°C). Dużą blachę (u mnie(...)Dodajemy po łyżce ubitej śmietany do serka (nie odwrotnie) i mieszamy łyżką (nie mikserem). Masę wstawiamy do lodówki. Gdy beza wystygnie rozsmarowujemy na niej masę. Na wierzchu układamy owoce. Cytrynę sparzamy wrzątkiem z czajnika, a następnie ścieramy skórkę na wierzch. Z pomocą papieru na którym leży beza zwijamy ciasno roladę. Zawiniętą w papier chowamy do lodówki, aby krem lepiej się

Poezja smaku
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 167

gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki kardamonu 2 kory cynamonu 50 ml oleju, najlepiej arachidowego 2 łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy 1 trawa cytrynowa 2 liście laurowe 2 liście curry (opcjonalnie) Składniki na pastę: 7 cm korzenia imbiru 1 mała biała cebula 1-2 łyżki pasty Sambal Oelek 5 dużych ząbków czosnku 2 liście limonki(...)kaffir CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy w piórka. Wszystkie składniki na pastę wkładamy do miksera i blendujemy na gładką masę. 2/ Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i porządnie go rozgrzewamy. Wrzucamy czerwoną cebulę, podsmażamy minutę i dodajemy przygotowaną pastę. Mieszamy

Tajskie smaki