cytryna - 13435 przepisów (strona:399/896)

Mus jabłkowy 144

Czas przygotowania: 1 godz Ilość porcji: 3 słoiki Składniki: 3 kg jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około 2, 4 kg) 2 łyżki cukru Kilka kropli soku z cytryny ½ szklanki wody Opcjonalnie:* 1 łyżeczka cynamonu 1 kora cynamonu  *my go uwielbiamy w połączeniu z jabłkami dlatego dodajemy od razu przy przyrządzaniu musu. Jabłka nabierają wówczas bardzo fajnego, ciepłego smaku(...)Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek cynamonu również go wrzucamy. Całość gotujemy około 40 minut do godziny. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale zachować swoją konsystencje kostki. Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy jabłka na gładki

Kolizje Smaków
Nocna owsianka czyli idealne jesienne śniadanie 111

lodówki i rano wrzucam na chwilkę do wrzątku. Jest pyszna! Składniki : * 7-8 łyżek płatków owsianych - ja mam mieszankę od Symbio * pół szklanki mleka * banan * łyżka soku z cytryny  * opcjonalnie słodkie musli Przygotowanie : Do słoiczka wsypać płatki i musli, zalać zimnym mlekiem. Dodać pokrojonego banana, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na noc do lodówki

Magiczne Życie Marty
Makaron z kurkami w sosie serowo – śmietanowym i kurczakiem 197

kurek, 3 polędwiczki z kurczaka, 1/2 łyżeczki sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka topionego serka camembert, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, mielony pieprz biały do smaku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia, świeży rozmaryn.   Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy(...)czosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, sok z cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron podajemy

Moniki Smakołyki
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 231

proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1/2 szklanki zimnej śmietany Składniki na nadzienie: 2 szklanki jabłek pokrojonych w małą kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki 8 miękkich cukierków toffi (gotowych ze sklepu), posiekanych sól morska do posypania karmelu w nadzieniu 1 jajko lekko roztrzepane(...)ciasto ponownie na trzy, zawiń w folię spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie. W małej misce wymieszaj jabłka, sok z cytryny, cynamon, cukier i mąkę. Odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o bokach około

karmelowy
Nalewka na owocach bzu czarnego 528

piękna złota jesień. Można znaleźć jeszcze krzewy z owocami bzu czarnego. Dla tych co chcieliby zrobić nalewkę, mam  przepis. Składniki : 1,5 kg świeżych owoców bzu czarnego 1 cytryna 1 kg cukru kawałek laski cynamonu 3 goździki 1/4 laski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego ( bez szypułek(...)wsypać cukier, dodać sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię, wlać wodę i wino Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia ,gotując na małym ogniu i stale mieszając Odstawić do wystudzenia, przefiltrować, dodać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek, a następnie zakorkować i odstawić na 2 miesiące. Nalewkę można przygotować również w tradycyjny sposób, zalewając kilogram owoców litrem spirytusu i po miesiącu dosładzając

Proste Potrawy
Jesienna sałatka warzywna 341

porcji Czas przygotowania:  30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie(...)wrzątkiem i po 2 minutach odcedzić.  Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy na sitku. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy, natkę i czosnek. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do sosu

Kulinarne przygody Gatity
Cytrusowa babka 133

Składniki: 1 margaryna, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1/2 pomarańcza, 1/2 cytryny, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia. Przygotowanie:   Ścieramy na tarce skórkę z cytryny i pomarańcza. Następnie wyciskamy z owoców sok, użyłam do tego wyciskarki z cytrusów.  Miękką margarynę Kasię ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka. Następnie dodajemy połowę wymieszanej mąki z proszkiem

Aga w kuchni
Dekoracja pierniczków 170

Składniki na lukier: 1 białko, 1,5 szklanki cukru pudru, 5 kropli soku z cytryny. Przygotowanie: Białko jajka miksujemy jedną końcówką od miksera. Gdy już trochę nam się ubije dosypujemy po trochu cukru pudru i miksujemy cały czas. Cukier puder musi być przesiany by nie miał żadnych grudek. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka, Lukier musi być bardzo gęsty(...)idealnie biały. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Taki lukier umieszczamy w szprycy, którą sami możemy zrobić z papieru pergaminowego. Jak zrobić szprycę?   Potrzebny nam będzie kawałek papieru do pieczenia w kształcie kwadratu. Papier składamy w trójkąt. Następnie łapiemy za środek najdłuższego boku trójkąta lewą ręką. Natomiast prawą ręką zwijamy w tutkę na środka trójkąta (tak jak na zdjęciu

Aga w kuchni
Grecka sałatka 255

pomidor, 1 ser feta, 7 liści sałaty lodowej, Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii otartej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka soku z cytryny, do posypania natka pietruszki. Przygotowanie:   Myjemy dokładnie liście sałaty i drzemy na małe kawałki. Ogórka  kroimy w kostkę, tak samo fetę i pomidora. Następnie paprykę kroimy w drobne paseczki(...)Wykładamy ze słoika marynowaną cebulkę. Wszystko mieszamy i polewamy sosem zrobionym z oliwy z oliwek, tymianku, rozmarynu, bazylii i soku z cytryny. Posypujemy natką pietruszki

Aga w kuchni
Surówka z pora 146

Składniki: 1 mała kapusta pekińska, 1 ogórek zielony, 1 puszka kukurydzy, 1/2 białej części pora, 2 łyżki posiekanego koperku, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki suszonego koperku. Przygotowanie:    Kapustę pekińską dokładnie myjemy po zimną wodą i siekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż(...)siekamy, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę zielony ogórek.  Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, wody, soku z cytryny, ziół i suszonego koperku. Polewamy sosem sałatkę, na koniec posypujemy świeżym koperkiem i mieszamy. Dekorujemy plasterkami mandarynki

Aga w kuchni
Surówka z młodej białej kapusty 295

Pyszna surówka z główki młodej kapusty... jest niezastąpiona przy wiosenno-letnim obiadku ;) Składniki: 1 główka młodej białej kapusty, 2 marchewki, pół pęczka koperku, szczypta kwasku cytrynowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.   Przygotowanie:     Młodą kapustę szatkujemy i solimy, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajmy startą na tarce marchewkę. Polewamy oliwą z oliwek(...)przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Na samym końcu siekamy drobno świeży koperek i dodajemy do surówki. Mieszamy dokładnie. Najlepsza jest przyrządzona 2 godziny przed podaniem

Aga w kuchni
Nalewka z czarnego bzu 141

malinową , porzeczkową , miętową , aroniową i wiśniową . Składniki: 1,5 kg owoców czarnego bzu, 120 liści wiśni, 1 kg cukru, 0,75 l spirytusu, 1 l wody, 20 g kwasku cytrynowego. Przygotowanie: Owoce czarnego bzu dokładnie myjemy, oddzielamy od gałązek. Następnie świeżo zerwane liście wiśni myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy owoce czarnego bzu i gotujemy(...)minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do ostygnięcia. Na końcu dolewamy wolnym strumieniem spirytus i rozlewamy do butelek. Butelki przechowujemy w ciemnym miejscu

Aga w kuchni
Surówka z kapusty sałatkowej 212

surówkę na obiad z owej kapusty;)  Składniki: 1 główka kapusty sałatkowej, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego, 2 łyżki oliwy z oliwek. PRZYGOTOWANIE:    Kapustę poszatkowałam, dodałam oliwę z oliwek i przyprawiłam solą oraz kwaskiem cytrynowym. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. Następnie dodałam posiekany koperek

Aga w kuchni
Sorbet truskawkowy 112

ochłody... pyszny sorbet truskawkowy :)   Składniki: 300 g truskawek, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, ok. 10 kostek lodu.   Przygotowanie:      Truskawki myjemy i miksujemy z cukrem. Kostki lodu wkładamy do stojącego blendera i odstawiamy na 1 minutkę, by troszkę nam się rozpuściły. Miksujemy je pulsacyjnie- sprawdźcie czy Wasz blender ma funkcję kruszenia kostek(...)twardszy i nie będzie miał takiej konsystencji sorbetowej, bo będą to zamrożone, zmiksowane truskawki :) ale również będzie pyszny:) Mieszamy truskawki z lodem i miksujemy jeszcze raz, dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do pudełka i zamrażamy

Aga w kuchni
Sałatka z rukolą i mozzarellą 139

Składniki: 1 opakowanie rukoli Fit & Easy, 10 pomidorków cherry, 1 opakowanie mozzarelli w kulkach, garść grzanek, 1 sos sałatkowy Kamis Fit up, 2 łyżeczki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie:     Rukolę układamy na talerzu. Umyte pomidorki kroimy na ćwiartki i układamy na sałacie. Obok pomidorków układamy odcedzone kulki mozzarelli. Sos przygotowujemy z oliwy, soku(...)cytryny i fit up. Wymieszanym sosem polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy grzankami. Podajemy na kolację albo do obiadu

Aga w kuchni