cytryna - 13435 przepisów (strona:390/896)

Małże w białym winie 243

kilogram świeżych małży 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki świeżego tymianku (dałam cytrynowy) sól oliwa z oliwek EV cytryna Wykonanie: W sporym garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czonsek. Cebula powinna się zeszklić, a nie przyrumienić. Potem wlewamy wino i dodajemy natkę, solimy, a następnie(...)temperatury. Raz na jakiś czas je delikatnie mieszamy. Te które zostaną zamknięte wyrzucamy. Jeśli któraś małża się nie otworzyła to znaczy, że nie była świeża. Podajemy skropione sokiem z cytryny. Ja osobiście lubię zaczerpnąć odrobinę sosu, który powstał przy gotowaniu, przy pomocy muszelki

Kulinarne przygody Gatity
Sorbet truskawkowy 202

najprostszy sorbet truskawkowy, znaleziony na  polska-gotuje.pl . Sorbet ma cudny intensywny kolor i wspaniały smak, bez żadnych ulepszaczy ! Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru Wykonanie: Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać 1 łyżką soku cytrynowego i zasypać cukrem. Odstawić na 30-40 minut, a następnie dodać resztę soku(...)cytryny i wstawić na 2-3 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć i zblendować na gładką masę. Przełożyć do plastikowego pudełka, przykryć i wstawić do zamrażarki na 4-5 godzin

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik pomidorowy 208

Misz Masz Kulinarny , troszeczkę zmieniony. Chłodnik pomidorowy Składniki: 1/2 litra kefiru 1/2 litra jogurtu 1 kg pomidorów 1 zielony ogórek 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka bazylii sok z jednej cytryny odrobina chili w proszku oliwa z oliwek EV sól, pieprz przyprawa maggi Wykonanie: Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku(...)solimy i po 15 minutach odciskamy. Z pokrojonych pomidorów odkładamy na bok 2 duże łyżki. Resztę miksujemy razem z ogórkiem, bazylią i przyprawami. Następnie dolewamy kefir, jogurt, sok z cytryny i oliwę. Chłodnik odstawiamy do lodówki, musi być porządnie schłodzony. Podajemy z pokrojonymi w kostkę pomidorami

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka: feta, fasolka, pomidor 262

często gości na naszym stole ! Sałatka: feta, fasolka, pomidor Składniki: 500 g fasolki szparagowej 150 g fety 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny ok 1/3 szklanki oliwy  z oliwek EV sól, pieprz Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20-25 minut.  W moździerzu ucieramy czosnek(...)solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Letnia sałatka z kurczakiem 328

lodowa 6 kromek chleba tostowego 10 żółtych pomidorków koktajlowych 10 dag twardego żółtego sera typu parmezan 2 ząbki czosnku ok. 4 łyżek oliwy z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól świeżo zmielony pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsuszamy na patelni(...)będzie już lekko podsuszony skrapiany go delikatnie oliwą, solmy i rumienimy na lekko brązowy kolor.  W szklance mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek, 2 łyżeczki zimnej wody, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy pokrojoną sałatę, kurczaka, grzanki, przekrojone na pół pomidorki i starty na grubej tarce żółty

Kulinarne przygody Gatity
Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe 229

odchudzona, z dodatkiem jogurtu. Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze 20-25 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na pół. W moździerzu ucieramy(...)czosnek z solą i połową natki.W misce mieszamy  majonez, jogurt, sok z cytryny i resztę natki, dodajemy utarty czosnek Mieszamy razem z ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone

Kulinarne przygody Gatity
Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido 229

kwiaty cukinii i wyszła  mi pyszna przekąska ! Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido Składniki: 4 żeńskie kwiaty cukinii 8 kwiatów dyni Hokkaido olej do głębokiego smażenia sok z cytryny Na ciasto: mąka pszenna woda gazowana szczypta soli Wykonanie: Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 30 minut. Kwiaty płuczemy, usuwamy(...)tłuszcz, każdy kwiat moczymy dokładnie w cieście i następnie układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron do lekkiego zrumienienia  kwiatów. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solimy

Kulinarne przygody Gatity
Paella mixta 218

ugotowanej zielonej fasolki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 piersi z kurczaka 12 krewetek 1 tuba mrożonych kalmarów 3 łyżeczki przyprawy do paelli sól olej do smażenia 1 cytryna Wykonanie: Najpierw  robimy sofrito , czyli smażoną bazę do naszego dania. W skład sofrito wchodzi: cebula, czosnek, pomidor i zielona papryka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek(...)zawsze można go uzupełnić, pamiętając, żeby był gorący. Gdy ryż będzie al dente, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na 3-5 minut, żeby paellla doszła. Podajemy z ósemkami cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Kruchy spód, lekka pianka i borówki 251

domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 500 g borówek amerykańskich 1,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z zimnej margaryny, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki(...)misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny  i mąkę ziemniaczaną, miksujemy.  Na koniec dodajemy borówki, delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika. Pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z borówką amerykańską 309

amerykańską Składniki: Spód: 160 g ciastek owsianych 50 g płatków owsianych 100 g masła Masa serowa: 500 g mielonego białego sera 300 g naturalnego jogurtu otarta skórka z jednej cytryny 150 g cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 200 g borówek Masa owocowa: 300 g borówek 50 g cukru 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Spód Formę o średnicy 20 cm wykładamy folią(...)formy. Wyrównujemy i dociskamy. Masa serowa Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy ser, jogurt, skórkę z cytryny i cukier, miksujemy. W osobnej misce miksujemy borówki,  dodajemy jed o masy serowej i mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę i przez chwilę miksujemy do całkowitego połączenia się żelatyny

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolką szparagową 241

ugotowanej na parze fasolki szparagowej 10 dag fety 2 spore pomidory oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz ok. łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sok z cytryny Wykonanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy. W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona papryka 220

jest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie pieczenia i wlać go do woreczków. Pieczona papryka Składniki: 1 kg dojrzałej mięsistej papryki 3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny świeżo zmielony pieprz sól oliwa z oliwek EV Wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka. Piekarnik nagrzewamy do  200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia(...)pół lub na 3 części i zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące  w środku ! W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy pieprz, sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy paprykę

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowa z nutką wanilii 177

mną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę ! Konfitura gruszkowa z nutką wanilii Składniki: 800 g dojrzałych gruszek 200 g cukru 6 goździków 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Gruszki obieramy, wykrawamy gniazdka i kroimy w plastry. Wkładamy do garnka, zaypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy sok z cytryny, goździki

Kulinarne przygody Gatity
Dżem dyniowy z pomarańczami 220

innego, jak  podać dalej :-) Dżem dyniowy z pomarańczami Składniki: 1 kg dyni, np. Hokkaido (waga po obraniu) 500 g pomarańczy 150 g cukru sok z 1 cytryny 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Wykonanie: Dynię obieramy obieraczką do warzyw, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na parę godzin, żeby puściła trochę soku. Nie dolewamy

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą 289

pasty bulionowej Karmelizowana cebula 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) sok z 1/2 małej cytryny Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Soczewicę dokładnie płuczemy. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki zupy(...)papryczkę pozbawiamy nasionek i kroimy w bardzo drobno. Cebulę podsmażamy na oliwie, aż do zbrązowienia, wtedy dodajemy cukier, cynamon, chili i dalej smażymy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy cytrynę i odstawiamy z ognia.  Zupę podajemy z dodatkiem karmelizowanej cebuli i ewentualnie jogurtu naturalnego

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania