cytryna - 13435 przepisów (strona:389/896)

Sok z płatków róży 114

słoika:) Ponownie róża zaczęła kwitnąć , wiec pomyślałam o aromatycznym soku z płatków...no i mam, zrobiłam...zachwyca kolor i zapach:) Produkcja trwa nadal... Składniki; 50 dkg płatków róży, cytryna, 50 dkg cukru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, Wykonanie: Płatki oczyszczamy. Wkładamy do słoja wraz z pokrojoną na plastry, uprzednio wyszorowaną cytryną.Zalewamy 1 litrem przegotowanej  letniej wody. Przykrywamy gazą

Anioły w kuchni
Konfitura z jabłek 136

pomyślałam, że będzie konfitura. Szklista, z posmakiem cynamonu i wanilii...nie znajdziecie takiej w sklepie. Zachęcam do zrobienia:) Składniki; 2,5 kg jabłek, cynamon, laska wanilii, sok z 1 cytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry i wrzucamy do garnka. Podlewamy małą ilością wody i skrapiamy sokiem(...)cytryny. Smażymy aż zmiękną i odparowuje sok, który powstał. Następnie dodajemy cukier, cynamon i wanilię.Jeżeli jabłka masz kwaśne użyj więcej cukru. Smażymy jeszce 5 minut. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut

Anioły w kuchni
Maliny z wanilią do herbaty 128

taka nasza pierwsza pomoc w domu:) tak przyrzadzone maliny sa idealne na jesienną niepogodę.taka babcina spiżarnia:) Składniki; 1 kg malin, 1/2 kg cukru, laska wanilii, sok z cytryny, Po najlepsze przyprawy zapraszam do SKWORCU Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu   HanuśZZ Wykonanie; Maliny łączymy z cukrem i wanilią. Zagotowujemy. Mieszamy i gotujemy około 10 minut na wolnym(...)ogniu.Dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i ustwaimy słoiki do góry nogami do ostygnięcia

Anioły w kuchni
Drożdżowe z gruszkami 116

tego przepisu, serdecznie polecam. Składniki; 25 g drożdży, 210 ml mleka, 70 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, 500 g mąki, szczypta soli, gruszki, sok z cytryny Wykonanie; Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy w nim cukier. Makę wsypujemy do miski. Robimy dołek i wrzucamy tam pokruszone drożdże. zalewamy mlekiem z cukrem, Zasypujemy lekko maką i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie(...)wyrabiamy ciasto dodając jajka i masło.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1/5 godziny. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy gruszki . Tak przygotowane ciasto odstawimy jeszcze na około 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 45 minut/ do suchego patyczka

Anioły w kuchni
Ciastka z jabłkami 121

mąki, 80 g cukru, szczypta soli, Nadzienie; 2 łyżki rodzynek, 3 łyżki doku z jabłek, 1 jabłko, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko sok z cytryny, Po boskie przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę. Rodzynki zalewamy sokiem z jabłek i odstawiamy na 30 minut.Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo(...)nasienne. Miąższ kroimy na 8 plasterków o grubości 4 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki siekamy. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 16 krążków. W 8 krążkach wycinamy małe otworki.A i pamiętajcie, krążki powinny być większe od plasterków jabłek;) Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowane plasterki jabłek kładziemy na krążki ciasta.Na nich parę rodzynek. Posypujemy cukrem z cynamonem i nakładamy kolejny krążek

Anioły w kuchni
Pastéis de Nata / Pastéis de Belem / Portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym / Portuguese custard tarts 139

portugalski wypiek korzystając z video instrukcji na stronie SaborIntenso. P.S. Żałuję, że nie miałam własnego ciasta francuskiego. Składniki: 2 opakowania cista francuskiego (razem 600g ) 500 ml mleka, skórka z cytryny, laska cynamonu, 60 g mąki, 500 g cukru, 250 ml wody, 7 żółtek, masło do wysmarowania foremek Dwa płaty ciasta francuskiego nałożyć na siebie, delikatnie przewałkować, zwinąć z rulon dłuższym(...)babeczek. Wyklejać począwszy od dna i kontynuując po bocznych ściankach do górnej krawędzi. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka zagotować z laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu mleka dodać mąkę rozpuszczoną w mleku i dalej gotować, cały czas mieszkając, aż do zgęstnienia, po czym wyłączyć grzanie. Do rondelka wlać wodę i dodać cukier, zagotować

Delicious Titbits
Rogaliki dyniowe z konfiturą 244

łyżki cukru,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia,  szczypta soli,  konfitura do nadziania,  szklanka cukru pudru,  łyżka soku z cytryny. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli i margarynę. Dodać puree z dyni (dynię pokroić w kosteczkę, ugotować do miękkości i zmiksować na papkę(...)nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki do środka.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zimne rogaliki polać lukrem. Źródło:  Moje pasje

Z miłości do słodkości
Imbir zdrowie w twoim domu 200

kuracji antybiotykowej oraz w czasie intensywnego odchudzania się przez osoby otyłe i z nadwagą. Aromantyczna herbatka z korzenia imbiru ok. 5 cm obranego korzenia imbiru,  miód,  woda cytryna Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu. odrobinę soku z cytryny. Napar

W kuchennym oknie Ewy
Babka gotowana 218

mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi" 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny 1 kieliszek (25 ml) wódki Margarynę "Kasię" roztapiamy i schładzamy. Dosypujemy cukier puder i całość miksujemy. Stopniowo dodajemy żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy(...)cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto Magiczne 8507

bardziej aromatyczny . Składniki :  4 jajka (oddzielnie białka i żółtka 150 g cukru 1 łyżka wody pół kostki masła stopionego i schłodzonego 120 g mąki 3 łyżeczki soku z cytryny 0,5 litra mleka Wykonanie : Żótka , cukier i wodę utrzeć na puszystą masę , dodać sok z cytryny , masło i zmiksować razem. Przesiać mąkę i znów dokładnie połączyć wszystkie składniki dolewając

Malinowa Kawiarenka
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 243

szynki dojrzewającej 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku pieprz 2 łyżki masła S os śliwkowy: 300 g miękkich śliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu 2 goździki sól, pieprz 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1 - 2 łyżki powideł śliwkowych Kuskus: 250 g kaszy kuskus(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu około 5-6 śliwek suszonych sól, pieprz Przygotowanie: Śliwki suszone do kaszy kuskus namoczyć w ciepłej wodzie. Polędwiczkę przeciąć na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden z jej boków nieprzecięty. Dzięki temu będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię

Mania Gotowania
Tort Motyl 165

Składniki : Tort przełożony kremem / masą banan sok z cytryny   Wykonanie :            Biszkopt przekładamy kremem / masą Przekrajamy na pół Połówki odwracamy o 180 stopni Dowolnie dekorujemy , na środek kładziemy banana posmarowanego wcześniej sokiem z cytryny lub tułów robimy z kremu

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Masło ziołowe ( koperek , pietruszka , szczypiorek ) 233

Masło 200 g w temperaturze pokojowej nie całe pół pęczka szczypiorku nie całe pół pęczka koperku nie całe pół pęczka pietruszki ząbek czosnku sól ,pieprz do smaku - niekoniecznie cytryna   Wykonanie :   Masło miksujemy na gładką , puszystą masę Zioła drobno siekamy . Czosnek przeciskamy lub siekamy bardzo drobno .  Ucieramy wszystko w moździerzu - nie jest to konieczne ale roztarte zioła dają(...)więcej aromatu .     Dodajemy wszystko do masła  ( ew. doprawiamy ) . Wciskamy kilka kropel soku z cytryny i troszkę startej skórki cytrynowej .     Miksujemy bądź ucieramy .     Przekładamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą lub wałkujemy w folii na wałeczek Wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia   . Masełko idealne do kanapek , do nadziewanie pieczonej ryby

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Makaron z sosem dyniowym 224

zmiksowana dynia ) * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * 150 ml bulionu * 100 ml śmietanki 30% * cebula * sól, pieprz * natka pietruszki lub kolendra * 200 g świeżego pstrąga łososiowego * 1 łyżka soku z cytryny * oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni. Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć(...)samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni. Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Sos gotować kilka minut. Doprawić do smaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Porcję makaronu w sosie

kolorowotorcikowo
MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. 199

ŚMIETANOWYM. /własny;/ na 2 porcje 1/2 niewielkiego brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki 12%  200 ml mleka 1 łyżka mąki sok z 1/2 cytryny sól,biały pieprz 1/3 posiekanego pęczka pietruszki olej z pestek winogron do smażenia 200g suchego makaronu Makaron gotuję w osolonej wodzie, a gdy będzie odpowiednio miękki, a zarazem sprężysty(...)dodaję do pozostałych składników, ciągle mieszając (jeśli obawiasz się grudek, przelej przez drobne sitko). Kiedy sos zacznie gęstnie - ciągle mieszam, to ważne! - doprawiam. Dodaję sól, biały pieprz, sok z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gęsty - dodaję mleka, gdy zbyt rzadki - nieco mąki rozprowadzonej w odrobinie mleka. Na samym końcu wrzucam posiekaną pietruszkę. Podaję z makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania