cytryna - 13435 przepisów (strona:389/896)

Imbir zdrowie w twoim domu 203

kuracji antybiotykowej oraz w czasie intensywnego odchudzania się przez osoby otyłe i z nadwagą. Aromantyczna herbatka z korzenia imbiru ok. 5 cm obranego korzenia imbiru,  miód,  woda cytryna Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu. odrobinę soku z cytryny. Napar

W kuchennym oknie Ewy
Babka gotowana 226

mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi" 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny 1 kieliszek (25 ml) wódki Margarynę "Kasię" roztapiamy i schładzamy. Dosypujemy cukier puder i całość miksujemy. Stopniowo dodajemy żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy(...)cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto Magiczne 8515

bardziej aromatyczny . Składniki :  4 jajka (oddzielnie białka i żółtka 150 g cukru 1 łyżka wody pół kostki masła stopionego i schłodzonego 120 g mąki 3 łyżeczki soku z cytryny 0,5 litra mleka Wykonanie : Żótka , cukier i wodę utrzeć na puszystą masę , dodać sok z cytryny , masło i zmiksować razem. Przesiać mąkę i znów dokładnie połączyć wszystkie składniki dolewając

Malinowa Kawiarenka
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 247

szynki dojrzewającej 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku pieprz 2 łyżki masła S os śliwkowy: 300 g miękkich śliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu 2 goździki sól, pieprz 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1 - 2 łyżki powideł śliwkowych Kuskus: 250 g kaszy kuskus(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu około 5-6 śliwek suszonych sól, pieprz Przygotowanie: Śliwki suszone do kaszy kuskus namoczyć w ciepłej wodzie. Polędwiczkę przeciąć na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden z jej boków nieprzecięty. Dzięki temu będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię

Mania Gotowania
Tort Motyl 169

Składniki : Tort przełożony kremem / masą banan sok z cytryny   Wykonanie :            Biszkopt przekładamy kremem / masą Przekrajamy na pół Połówki odwracamy o 180 stopni Dowolnie dekorujemy , na środek kładziemy banana posmarowanego wcześniej sokiem z cytryny lub tułów robimy z kremu

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Masło ziołowe ( koperek , pietruszka , szczypiorek ) 239

Masło 200 g w temperaturze pokojowej nie całe pół pęczka szczypiorku nie całe pół pęczka koperku nie całe pół pęczka pietruszki ząbek czosnku sól ,pieprz do smaku - niekoniecznie cytryna   Wykonanie :   Masło miksujemy na gładką , puszystą masę Zioła drobno siekamy . Czosnek przeciskamy lub siekamy bardzo drobno .  Ucieramy wszystko w moździerzu - nie jest to konieczne ale roztarte zioła dają(...)więcej aromatu .     Dodajemy wszystko do masła  ( ew. doprawiamy ) . Wciskamy kilka kropel soku z cytryny i troszkę startej skórki cytrynowej .     Miksujemy bądź ucieramy .     Przekładamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą lub wałkujemy w folii na wałeczek Wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia   . Masełko idealne do kanapek , do nadziewanie pieczonej ryby

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Makaron z sosem dyniowym 230

zmiksowana dynia ) * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * 150 ml bulionu * 100 ml śmietanki 30% * cebula * sól, pieprz * natka pietruszki lub kolendra * 200 g świeżego pstrąga łososiowego * 1 łyżka soku z cytryny * oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni. Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć(...)samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni. Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Sos gotować kilka minut. Doprawić do smaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Porcję makaronu w sosie

kolorowotorcikowo
MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. 206

ŚMIETANOWYM. /własny;/ na 2 porcje 1/2 niewielkiego brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki 12%  200 ml mleka 1 łyżka mąki sok z 1/2 cytryny sól,biały pieprz 1/3 posiekanego pęczka pietruszki olej z pestek winogron do smażenia 200g suchego makaronu Makaron gotuję w osolonej wodzie, a gdy będzie odpowiednio miękki, a zarazem sprężysty(...)dodaję do pozostałych składników, ciągle mieszając (jeśli obawiasz się grudek, przelej przez drobne sitko). Kiedy sos zacznie gęstnie - ciągle mieszam, to ważne! - doprawiam. Dodaję sól, biały pieprz, sok z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gęsty - dodaję mleka, gdy zbyt rzadki - nieco mąki rozprowadzonej w odrobinie mleka. Na samym końcu wrzucam posiekaną pietruszkę. Podaję z makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pieczony łosoś i risotto z pomidorami 214

rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód.  Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 1 łyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego wina 1 mała biała cebula 2 łyżki masła 1/2 mozzarelli(...)łyżka oleju Wykonanie:  Filety z łososia zalać sokiem z cytryny i posypać przyprawą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie łososia obsmażyć na patelni. Następnie każdy z filetów zapakować w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut/160 st.C. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju, podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę

Pasja Smaku
Śniadaniowa sałatka, która doda Ci energii 2254

Składniki: 1 jajko 1 pomidor 1 łyżeczka otrębow 1/3 papryki czerwonej Sok z 1/2 cytryny 1/4 sałaty Przygotowanie: Jajko ugotować na twardo, zdjąć z palnika i przelać dwa razy zimna woda. Obrać łupkę i pokroić na plasterki/ćwiartki/kosteczkę. Sałatę porozrywać, pomidora i paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Pokropić sokiem z cytryny, wsypać otręby, dodać jogurt

Czarnawisienka
Dżem z aronii 153

Składniki: 1 kg aronii, 1/2 kg cukru, 3 jabłka, sok z 1/2 cytryny.     Przygotowanie:      Aronię najlepiej jest wcześniej zamrozić na 2-3 dni, wtedy traci trochę na swojej cierpkości. Następnie rozmrażamy ją i zasypujemy cukrem i odstawiamy, żeby puściła trochę soku.Na patelni podsmażamy obrane jabłka i pokrojone w kostkę. Gdy zaczną się rozpadać dodajemy(...)aronię. Mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Możemy podlać trochę wodą. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy i odwracamy do góry dnem

Aga w kuchni
Sałatka ze smażoną fetą i kurczakiem 2875

oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków   około 10 sztuk pomidorków cherry   1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka 50 g ziaren słonecznika Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy miodowej lub dijon szczypta soli morskiej świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy(...)szklanki lub słoiczka wlewamy miód. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do słoiczka, przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do miodu sok z cytryny, ocet oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy aby smaki się dokładnie połączyły. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju do momentu aż będzie rumiany. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu prażymy słonecznik. Pomidorki

Mania Gotowania
Wiejska Zupa z Czarną Fasolą 152

oregano świeżego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe ( ja użyłam świeżych) 250 g czarnej fasoli Skworcu 1 litr bulionu drobiowego 1-2 łyżeczki soli 2 łyżki soku z cytryny kwaśna śmietana Wykonanie: W garnku o grubym dnie (tu bardzo cenię sobie Ballarini ) wysmażyłam boczek i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Następnie wyjęłam je do miseczki, a na tłuszczu, który wytopił(...)Wszystko zalałam bulionem drobiowym. Całośc doprowadziłam do wrzenia, następnie zmniejszyłam ogień i na minimalnym płomieniu gotowałam około 1,5 godziny do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodałam sok z cytryny i wsypałam sól. Podałam z kleksem kwaśnej śmietany, zresztą to widac na zdjęciach :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Garnek Ballarini linii White Stone Salento

Blondynka Gotuje
Gryczane babeczki z figami w sosie miodowym 188

cebula 1 łyżka natki pietruszki 2 jajka 0,5 l mleka sól pieprz 5 fig 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 50 ml wina  1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Kaszę gryczaną ugotować w mleku, osączyć. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. W miseczce wymieszać kaszę z przesmażoną cebulą, natką pietruszki i jajkami. Doprawić(...)smaku solą i pieprzem. Napełnić foremki do babeczek i piec w temp. 200 stop. 25 minut. Na patelni stopić masło, dodać cukier, otartą skórkę z cytryny i włożyć ćwiartki fig. Podlać winem i sokiem cytrynowym. Smażyć figi 2 minuty. Gryczane babeczki podajemy z figami i sosem miodowym. Smaczna ciepła przystaweczka, ale może być podana na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Udko z kurczaka z cytrusami. 198

Danie to możemy zaliczyć do wzmacniająco-odchudzających. 1 udko kurczaka ½ pomarańczy -sok ½  cytryny -sok 20 g masła ½  selera naciowego 2 łyżki uprażonych migdałów,pini,słonecznika sól, pieprz Usmażyć udko i zdjąć z patelni. Trzymać w cieple. Na patelnię wrzucić pokrojony na cienkie plasterki seler naciowy. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny (wcześniej sparzyć!),dodać do soku i polać

Kulinarny karnet Christophera