amerykańską Składniki: Spód: 160 g ciastek owsianych 50 g płatków owsianych 100 g masła Masa serowa: 500 g mielonego białego sera 300 g naturalnego jogurtu otarta skórka z jednej cytryny 150 g cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 200 g borówek Masa owocowa: 300 g borówek 50 g cukru 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Spód Formę o średnicy 20 cm wykładamy folią(...)formy. Wyrównujemy i dociskamy. Masa serowa Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy ser, jogurt, skórkę z cytryny i cukier, miksujemy. W osobnej misce miksujemy borówki, dodajemy jed o masy serowej i mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę i przez chwilę miksujemy do całkowitego połączenia się żelatyny
Kulinarne przygody Gatityugotowanej na parze fasolki szparagowej 10 dag fety 2 spore pomidory oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz ok. łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sok z cytryny Wykonanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy. W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną
Kulinarne przygody Gatityjest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie pieczenia i wlać go do woreczków. Pieczona papryka Składniki: 1 kg dojrzałej mięsistej papryki 3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny świeżo zmielony pieprz sól oliwa z oliwek EV Wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia(...)pół lub na 3 części i zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące w środku ! W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy pieprz, sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy paprykę
Kulinarne przygody Gatitymną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę ! Konfitura gruszkowa z nutką wanilii Składniki: 800 g dojrzałych gruszek 200 g cukru 6 goździków 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Gruszki obieramy, wykrawamy gniazdka i kroimy w plastry. Wkładamy do garnka, zaypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy sok z cytryny, goździki
Kulinarne przygody Gatityinnego, jak podać dalej :-) Dżem dyniowy z pomarańczami Składniki: 1 kg dyni, np. Hokkaido (waga po obraniu) 500 g pomarańczy 150 g cukru sok z 1 cytryny 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Wykonanie: Dynię obieramy obieraczką do warzyw, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na parę godzin, żeby puściła trochę soku. Nie dolewamy
Kulinarne przygody Gatitypasty bulionowej Karmelizowana cebula 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) sok z 1/2 małej cytryny Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Soczewicę dokładnie płuczemy. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki zupy(...)papryczkę pozbawiamy nasionek i kroimy w bardzo drobno. Cebulę podsmażamy na oliwie, aż do zbrązowienia, wtedy dodajemy cukier, cynamon, chili i dalej smażymy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy cytrynę i odstawiamy z ognia. Zupę podajemy z dodatkiem karmelizowanej cebuli i ewentualnie jogurtu naturalnego
Kulinarne przygody Gatitysłodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego 0,7 litra zakwasu na czerwony barszcz 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy buraki, kwasek cytrynowy
Kulinarne przygody Gatitypropozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny(...)mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 pomarańcza 1 limonka 1 cytryna 1 laska wanilii płatki migdałowe opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski ścieramy skórkę z cytrusów, uprzednio porządnie
Kulinarne przygody Gatitywersji light . Meksykańska sałatka z kurczakiem Składniki: 350 g piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 żółtej papryki 10 dag żółtego sera sok z 1/2 cytryny 3 łyżki majonezu 1- 1,5 łyżeczki przyprawy meksykańskiej do chili con carne sól olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą(...)fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku, paprykę i żółty ser kroimy w kostkę. Pokrojone składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podostawiamy na godzinę, dwie, żeby sałatka się zmacerowała. insertCookd("48ed2135b0eea725bbb93d111e9c6f78
Kulinarne przygody Gatitypietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej ) 1 puszka białej fasoli 350 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1,5 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie oprócz buraków wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy(...)warzywa będą miękkie, dodajemy buraki i kwasek cytrynowy, pamiętajmy, żeby kwasek dodawać z burakami. Ma on na celu zachowania ładnego koloru buraków, ale gdybyśmy go dodali wcześniej, ziemniaki nie ugotowałyby się. Zupę gotujemy na średnim ogniu jeszcze około 15 minut, dodajemy całą zawartość puszki z fasolką i zalewą. Na koniec dodajemy śmietanę i przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatitylubi najbardziej. Szybka sałatka warzywna Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 małej czerwonej cebuli 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w cienie paski. Ogórek dokładnie myjemy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidora w dowolne niezbyt duże kawałki. Wszystkie(...)warzywa wrzucamy do salaterki lub miski. W kubeczku dokładnie mieszamy składniki sosu: jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz, po czym polewamy nim warzywa i wszystko razem mieszamy
Kulinarne przygody Gatitydrożdży 60 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 małe jajko 50 g rozpuszczonego masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie Olej Beskidzki Bielmar konfitura pomarańczowa kandyzowane skórki pomarańczowe lukier ( około 250 g cukru pudru i 2 łyżki(...)soku z cytryny) lub cukier puder do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i połową szklanki mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła. Wszystko wyrabiamy
Kulinarne przygody Gatitymożna go też dodać bezpośrednio do farszu. Jajka faszerowane pastą łososiową Składniki: 100 g wędzonego łososia 6 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki majonezu sok 1/2 cytryny sól pieprz koperek Wykonanie: Jajka przekrawamy na pół, delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i razem z żółtkami, majonezem, solą, pieprzem i sokiem(...)cytryny blendujemy. Gotowy farsz przekładamy do rękawa lub dekoratora zakończonego tylką z dużą gwiazdką i wypełniamy białka. Jeśli nie posiadamy dekoratora jajka napełniamy po prostu przy pomocy łyżeczki. Ozdabiamy koperkiem
Kulinarne przygody Gatitybulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem i podgrzewamy pod przykryciem na minimalnym ogniu(...)fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitywarzywnego 400 ml mleka kokosowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego sok z połowy limonki 1 łyżeczka brązowego cukru 300 g piersi z kurczaka 160 g makaronu do dań(...)czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Ogień wyłączamy i dodajemy makaron, mieszamy. Po 3 minutach zupa
Kulinarne przygody Gatity