cytryna - 13435 przepisów (strona:422/896)

Marynowane ryby aromatyzowane 150

łososia i dorsza) w aromatyzowanej przyprawami marynacie. Przyprawy jakie zastosowałam to pokruszone liście laurowe, goździki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca, mielony pieprz cytrynowy, dla ostrości smaku wykorzystałam papryczkę chili. Aby przygotować marynowane ryby aromatyzowane najlepiej wykorzystać filety rybne, które kroimy na małe kawałki. Jeśli wykorzystamy ryby w całości to wyciągamy duże ości, małe ości(...)szklanka białego octu winnego przyprawy ok. 2 łyżki (pokruszone liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca) 2-3 goździki 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 papryczka chili Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy z octem winnym i wodą. Zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Studzimy do ok. 80 stopni, ciepłą marynatą zalewamy kawałki ryby

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Indyk w raju, czyli pierś z indyka z suszonymi owocami 139

moreli 10 szt. suszonych śliwek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki miodu 0,5 szklanki octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej otarta skórka z cytryny szpinak baby folia aluminiowa Przygotowanie: Pierś z indyka kroimy wzdłuż na pół nie docinając do końca (robimy coś w rodzaju kieszonki). Morele i śliwki drobno siekamy. W miseczce mieszamy wino(...)ocet, miód, paprykę, otartą skórkę z cytryny. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy posiekane drobno owoce, odstawiamy na 30 minut , aby owoce zmiękły i nasiąknęły płynem. Rozłożony płat indyka układamy na folii aluminiowej, smarujemy marynatą od owocową. Na filecie z indyka układamy listki szpinaku bez ogonków, oraz owoce z sosem, przykrywamy płatem indyka. Zawijamy filet szczelnie w folię. Odkładamy na kolejne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej 439

soli. Na blogu znaleźć można przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem różnych innych składników: surówkę z papryką i Surówkę z kapusty pekińskiej , doprawioną cukrem i sokiem z cytryny, która jest bardzo smaczna, chrupiąca, jest idealnym, pysznym dodatkiem do mięsa. Tym razem polecam przepis na surówkę z kapusty pekińskiej bez dodatku cukru i bez soku z cytryny, gdyż wykorzystana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 129

rozmarynu 4 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki całych migdałów bez skórki 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej mały pęczek natki pietruszki imbir mielony do smaku 2 garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania(...)Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką oraz imbirem. Prażymy orzechy i migdały, następnie dodajemy zmiksowany miód z kremem balsamicznymi i rodzynki. Całość dusimy przez chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Camembert nacieramy oliwą (można ulubionymi przyprawami), obkładamy gałązkami świeżego rozmarynu i grillujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miodownik 400

kaszki manny, zwana ma są grysikową : 7 łyżek kaszy manny 0,5 litra mleka 8 łyżek cukru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowy powidła śliwkowe czekolada mleczna, płatki czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku roztapiamy miód z cukrem i margaryną, dodajemy posiekane orzechy(...)grudki. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy przykrywając kaszę folią. Margarynę ucieramy na puch z ekstraktem waniliowym i dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny, oraz sok z cytryny, cały czas miksując masę. Spodni blat smarujemy powidłami śliwkowymi, na nie wykładamy masę grysikową. Układamy na krem warstwę ciasta z orzechami, dociskamy lekko. Ciasto odkładamy na minimum 24 godziny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Terrina z łososiem 149

Składniki: plastry gravlaxu z łososia 250 g sera ricotta 100 ml śmietanki 30% garść posiekanego szczypiorku trochę świeżego koperku do dekoracji 2 kromki chleba pumpernikel 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny 50 ml wody pieprz z solą w młynku Kamis do smaku Przygotowanie: Przygotowany domowym sposobem gravlax z łososia kroimy w plastry, a następnie kroimy(...)śmietanki ubijamy na sztywno, doprawiamy pieprzem i sola w młynku, dodajemy ser ricotta , ucieramy na gładką masę. Dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojonego w kostkę łososia, sok z cytryny, ostrożnie mieszamy. Chłodną żelatynę dodajemy do masy łososiowo-serowej i mieszamy. Podłużną formę wykładamy folią spożywczą, wkładamy kromki ciemnego pieczywa, może być pumpernikiel, na to przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy folią, wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka guziki 101

takie ciasteczka guziki i upiecze je razem ze mną?   180 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka balsamicznego kremu cytrynowego lub sok z cytryny 1 1/3 szklanki mąki szczypta soli Przygotowanie: Masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz sok z cytryny – miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę połączoną z solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg gotowany na parze w liściach Jarmużu 141

warzywo jest o tyle dobre, że zawiera dużo witaminy C, dzięki której pobudzamy organizm do spalania zbędnych kalorii, tkanki tłuszczowej, jak również powinniśmy pić do posiłków ciepłą wodę z cytryną. Przyśpiesza ona trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Jak zmieniłam swoje nawyki żywieniowe, bo tak to nazwijmy, to zasadą główną było nie głodzenie się, a jedzenie regularnie 5 posiłków dziennie(...)kolejnymi postami. :)  Pstrąg gotowany na parze w liściach Jarmużu SKŁADNIKI: - 2 pstrągi - 1 pęczek Jarmużu - 6 ząbków czosnku - pęczek natki z pietruszki - mały pęczek koperku - 2 plasterki cytryny - 1 łyżka estragonu, tymianku, pieprzu cytrynowego, ziół prowansalskich - sól -pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw czyścimy pstrągi pod bieżącą wodą z łusek. Następnie odcinamy płetwy, łby i ogony. Oczyszczone pstrągi

Zainspiruj się kuchnią
Deser bananowy 480

spokojnie można podzielić go na 3-4 mniejsze porcje, gdyż te wyszły bardzo duże. Deser bananowy Składniki: krem bananowy 4 żółtka 1 łyżka cukru sok z jednej niedużej cytryny 2 średnie banany (180g po obraniu) masa serowa 250g serka homogenizowanego naturalnego 60g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru sos karmelowy 50g cukru 70g śmietanki 30% 20g masła 6 herbatników banan(...)dekoracji Wykonanie: KREM BANANOWY - banany obrać, podzielić na mniejsze kawałki, dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus - żółtka i cukier przełożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby nie przywarły do dna - do ciepłej masy żółtkowej dodać mus bananowy, mieszając, podgrzewać aż krem lekko zgęstnieje (4-5 minut) - gotowy krem zdjąć z ognia, ostudzić - jeśli chcemy

Smakołyki Bereniki
Szybki makaron z tuńczykiem 316

oliwa z oliwek - 1 ząbek czosnku - 2 puszki tuńczyka w oliwie - łyżka masła - łyżka kaparów - 10 czarnych oliwek (bez pestek) - 10 zielonych oliwek (bez pestek) - 1 łyżka soku z cytryny - sól i pieprz Nastawiamy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na oliwę. Delikatnie podsmażamy, uważając by czosnek się nie spalił (inaczej nabierze(...)wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy makaron i gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Do tuńczyka dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz kapary. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Odcedzamy makaron, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania.  Makaron przekładamy do tuńczyka, wodę, mieszamy jeszcze parę minut i podajemy. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Ravioli z trzema rodzajami sera 187

parmezanu, plus odrobina do posypania ravioli - 2 czubate łyżki startego sera pecorino, plus odrobina do posypania ravioli - 2 łyżeczki majeranku - 2 łyżki oliwy z oliwek - starta skórka z 1 cytryny - sól, pieprz - oliwa z oliwek do smażenia - kilka listków świeżej szałwi Zaczynamy od zagniecenia ciasta na ravioli (po sposób przygotowania zajrzyj: tutaj )  Źródło: internet W czasie gdy makaron "odpoczywa(...)lodówce, zabieramy się za nadzienie do naszego ravioli. W misce mieszamy ricottę, parmezan, pecorino, majeranek, oliwę z oliwek oraz otartą skórkę z cytryny na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy ciasto makaronowe z lodówki i dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Placki obsypujemy jednostronnie mąką. Na nieopruszona mąką stronę, w równych

W mojej holenderskiej kuchni
Lemoniada z papierówek 102

sobie odmawiać. Dzisiaj taka z przygotowanego wcześniej kompotu z dodatkiem mięty i dużej ilość lodu. Polecam! Składniki : * 8 jabłek * pół szklanki cukru * 2 litry wody dodatkowo : sok z połowy cytryny, woda mineralna gazowana, kostki lodu, listki mięty Przygotowanie : Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Zasypać cukrem, wlać wodę i zagotować. Przecedzić, wystudzić. Dodać sok z cytryny, listki mięty oraz

Magiczne Życie Marty
Filet z dorsza 135

duze filety z dorsza  sol  pieprz cytrynowy  maka  jajo  Myjemy filety i osuszamy w reczniczkach papierowych  Filety przekrajamy na pol  Doprawiamy sola i pieprzem cytrynowym wedle uznania  Mieso pozostawiamy na ok 30 min  Na rozgrzana patelnie ukladamy filety obtoczone w jajku i mace ( jajko roztrzepac, rybe wpierw maczamy w jajku

Klaudynkowa kuchnia
Dorada po azjatycku 191

ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu rybnego sok z jednej limonki skórka otarta z jednej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Dorady skrobiemy, aby pozbyć się łusek. Ryby podaje się w całości – podobnie jak pstrągi, ale jeśli(...)Dodajemy posiekane na mniejsze części: chili (jeśli nie chcemy ostrego dania – nie dodawajmy pestek), imbir, czosnek. Dodajemy także kolendrę (kilka listków zostawiamy do dekoracji) i skórkę otartą z cytryny. Blendujemy wszystko pulsacyjnie, aż wszystko rozdrobni się na malutkie części. Ugotowane ryby przekładamy na talerze i pomiędzy wcięcia wkładamy część sosu. Resztą sosu polewamy całe ryby. Ozdabiamy listkami kolendry

Poezja smaku
Mleczna galaretka 253

zdjęcia nie są takie cudne jak  Kuchnia waniliowa  ale deser jak zapewne tak samo pyszny :) Polecam! Składniki: 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 szkl mleka 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka czerwona 1 cukier wanilinowy owoce Żółtą galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wody. Mleko gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę(...)Powoli dolewamy przestudzone mleko. Na koniec dodajemy galaretkę cytrynową. Rozlewamy mleczną galaretkę do pucharków, miseczek czy szklanek. Gdy galaretka stężeje układamy ulubione owoce, ja dodałam jagody i banany. Zalewamy czerwoną galaretką. Pozostawiamy do zastygnięcia

Olikowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania