cytryna - 13435 przepisów (strona:428/896)

Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 179

pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili w płatkach – wg uznania sól, świeżo mielony pieprz tymianek lub pietruszka do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki lub kartonika. Mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Wrzucamy pokrojone na plasterki oliwki. Przyprawiamy sos cukrem, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i chili w płatkach (sos można też posolić wg smaku – ale ostrożnie – nabierze

Poezja smaku
Wiśniowy przekładaniec 2130

użycia. Wiśniowy przekładaniec Składniki: masa grysikowa 300ml mleka 5 łyżek cukru 4 łyżki kaszy manny 120g masła masa wiśniowa 750g wydrylowanych wiśni 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 7,5 łyżeczki żelatyny 7,5 łyżki zimnej wody UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY NALEŻY PODWOIĆ I UPIEC DWA BISZKOPTY biszkopt kakaowy 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki(...)masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce grysiku, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników - gotową masę schłodzić MASA WIŚNIOWA - wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier, wiśnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie lekko ostudzić i zmiksować blenderem na mus - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej

Smakołyki Bereniki
77.Proste, ale niebanalne: czyli banany w towarzystwie karmelu i sezamu! 196

kochani. No to do dzieła! A do sporządzenia jak zwykle zachęcamy Was smakowitymi zdjęciami. Zapraszamy! (: Składniki: (dla 2 osób) 2 niezbyt dojrzałe banany sok wyciśnięty z połowy cytryny  25g miałkiego cukru 1 łyżka wody sezam i świeże listki tymiaku (do posypania) Przygotowanie: Banany obieramy ze skóry, odcinamy końce,kroimy na 3 dość równe części i umieszczamy w misce(...)której wyciskamy sok z cytryny. Cząstki bananów obtaczamy w soku tak, aby cała ich powierzechnia była równomiernie pokryta sokiem(zapobiegnie to ich ciemnieniu). Kolejno cząstki dokładnie osuszamy papierowym ręczniczkiem i wykładamy na papier do pieczenia przy zachowaniu odstępów pomiędzy każdym kawałkiem.  W garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę, wsypujemy cukier i na wolnym ogniu całość doprowadzamy do wrzenia. Cukier

Symfonia Smaków
Włoska sałatka z tuńczykiem! FIT LUNCH BOX! 848

łyżki kaszy kuskus - 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym - 10 pomidorków czerwonych daktylowych - zioła toskańskie - świeże liście bazylii - sól himalajska - kilka kropel oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Kaszę wsyp do szklanki zalej wrzątkiem przykryj talerzykiem na 7 minut. Gotową przełóż do pojemnika. Dodaj pomidorki (daktylowe, czy koktajlowe nie trzeba kroić zaoszczędzisz czas ;-) ), tuńczyka, bazylię(...)cytryny.  Wymieszaj wszystko skrop sokiem z cytryny.Gotowe! SMACZNEGO! FIT CAŁY DZIEŃ! PIĘKNEGO DNIA

SMYKWKUCHNI
Warzywa pod rybną kołderką 132

blogu. Smacznego! Składniki : * porcja ulubionych warzyw - u mnie cukinia, marchewka, mix z fasolką i czerwoną papryką * łyżka oleju sezamowego * około 150g ulubionej ryby * sok z połowy limonki bądź cytryny * sól, świeżo mielony czarny pieprz * koperek Przygotowanie :  Warzywa pokroić, dodać przyprawy lub świeże zioła, łyżkę oleju i wymieszać. Przełożyć do woreczka lub zawinąć w folię aluminiową. Można przygotować całe danie(...)parze. Dokładnie tak samo przygotować rybę. Dobrze skropić sokiem z cytryny i posypać świeżym koperkiem. Całość piec 20 minut w naczyniu żaroodpornym bądź gotować ma parze

Magiczne Życie Marty
Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski 153

chlebki pita ·          6 pieczarek Sos: jogurt naturalny (małe opakowanie) sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżka majonezu sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie: Mięso mieszamy dokładnie z   przyprawami. Cebulę siekamy w drobna kosteczkę. . Na dużą patelnię wlej olej, podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj mięso. Smaż około 10 minut(...)sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z resztą składników. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.   W razie potrzeby dodajemy trochę soku z cytryny. Odcinamy od jeszcze ciepłej pity jeden bok i faszerujemy mięsem i warzywami. Od razu podajemy. Sos podajemy obok

Mania Gotowania
Łosoś teriyaki 284

osób Składniki: Około 400g fileta z łososia (dwa dość duże i grube kawałki) 1/3 korzenia imbiru 1/2 cebulki dymki (zielonej części) 1/2 papryczki chili 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 cytryny 1/2 limonki 50 ml sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 40 ml białej wódki 40 ml octu ryżowego 50 ml miodu oleju(...)kroimy w kawałki. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny.  Następnie dodajemy  do niego: sosy sojowe, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok z cytryny i limonki. Mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż składniki się połączą. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili.   Podsmażamy. Dodajemy łososia i podsmażamy przez około

Mania Gotowania
Nuggetsy z kurczaka 289

łyżki jogurtu naturalnego ·         2 łyżki majonezu ·         łyżeczka soku z cytryny ·         sól, pieprz ·         2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę Wykonanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy do miski, przyprawiamy i zalewamy jogurtem(...)przez 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy dipy.   Keczup mieszamy z majonezem, dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem. Jogurt naturalny łączymy z majonezem. Dodajemy czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem według uznania. Podajemy z dipami

Mania Gotowania
Krewetki z czosnkiem, chili i pietruszką 182

ząbki czosnku ·        papryczka chili ·        40 g masła ·        sok z połowy cytryny ·        pęczek pietruszki ·        sól, pieprz Przygotowanie: Krewetki dokładnie oczyścić, usunąć pancerze i jelita ( krewetkę należy lekko naciąć wzdłuż całego tułowia(...)czosnek oraz papryczkę chili. Dodać krewetki i smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony, aż zrobią się złotawe. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić sokiem z   cytryny, solą i odrobina pieprzu. Podawać z pieczywem czosnkowym

Mania Gotowania
Orzeźwiający sernik z galaretką i owocami 194

łyżka cukru pudru ·        ½ limonki ·        skórka z całej limonki ·        ½ łyżeczki aromatu cytrynowego ·        3 łyżki fixu do serników ·        1 łyżka mąki ziemniaczanej ·        galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

Mania Gotowania
Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką 356

jajka 4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru brązowego lub 1/3 szklanki słodziku w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z całej cytryny sok z ½ cytryny 1 dowolna galaretka dowolne owoce   Przygotowanie: Uwaga: składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Odstawiamy do wystygnięcia, uważając jednak aby całkowicie nie stężała. Galaretka musi

Mania Gotowania
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 140

pierwszy przyrządzałam również, chyba najbardziej znany sos pochodzenie  maksykańskiego - guacamole. Jest to gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem różnorodnych dodatków: soku z cytryny, kolendry, cebuli, papryczki chili, pomidorów, przypraw itp. Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Salsa wyszła bardzo dobra. Pasowała idealnie do dania łagodząc jego ostrość i podkreślając smak.   Enchiladas(...)Kotanyi i Tex Mex firmy El Tequito zakupioną w Lidlu) 6 tortilli 150 g startego sera żółtego ol iwa z oliwek Guacamole: dojrzałe awokado sok z ½ limonki lub cytryny ½ pomidora ½ papryczki chili ½   czerwonej cebuli ½ łyżeczki soli ½   łyżeczki pieprzu 1 mały ząbek czosnku   Przygotowanie: Zaczynamy od Guacamole. Awokado rozgniatamy dokładnie widelcem i skrapiamy sokiem

Mania Gotowania
Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu 377

ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 2/3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani)* 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz,sól około 4 rozgniecione ziarna kolendry 4 rozgniecione goździki łyżka startego korzenia imbiru(...)pieprzu cayenne   Przygotowanie:   Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Imbir ścieramy lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kurczaka doprawiamy imbirem, sokiem z cytryny i mieszanką przypraw . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cebulę, chilli i paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle cebulkę, posiekany czosnek oraz papryki. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą

Mania Gotowania
Ryba w migdałach 136

idealne. Zachęcam więc do wypróbowania mojego sposobu na rybkę z patelni. Ryba w migdałach   S kładniki: 4 filety z ulubionej ryby (ja użyłam Morszczuka) sól, pieprz sok z cytryny około 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 jajko skrobia kukurydziana lub ziemniaczana olej rzepakowy Przygotowanie: Filety przyprawiamy sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko roztrzepujemy i obtaczamy w nim rybę

Mania Gotowania
Meksykańska uczta, czyli fajitas z kurczaka i quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Pryma 360

quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Prymat         S kładniki: 2 piersi z kurczaka sok z połowy   limonki lub cytryny ¼ łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego 3-4 łyżeczki przypraw do fajitas Delecta 2 papryczki chili 1 papryka mała czerwona 1 papryka mała zielona 4 tortille(...)szklanki tartego sera oliwa lub olej Dip jogurtowy: 5 łyżek jogurtu greckiego light 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka soku z cytryny   Przygotowanie: Mięso kroimy w podłużne paseczki. Doprawiamy sokiem z   limonki, pieprzem cayenne, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do kuchni meksykańskiej. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania