cytryna - 13435 przepisów (strona:425/896)

Chrupiące warzywa w papierze ryżowym 283

mnie KAMIS )  olej arachidowy lub inny do smażenia 5 krążków papieru ryżowego SOS: 1 łyżka czubata mleka kokosowego ( tylko biała część, bez wodnistego płynu ) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Wykonanie: Warzywa umyć i osuszyć. Marchew obrać ze skóry. Warzywa pokroić w cienkie paski długości około 5 cm. Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju(...)krążka układać porcję warzyw, składać zawijając jak krokiety. Do ruloników z warzywami można podać sos. Mleko kokosowe lekko podgrzać, żeby ułatwić połączenie składników. Do mleka kokosowego dodać sok z cytryny i sos sojowy - dokładnie wymieszać. Smacznego

kolorowotorcikowo
Fiołki w cukrze 259

ilości "wiadereczka" ;) Do przygotowania fiołków w cukrze potrzebne są : - fiołki - same kwiaty, bez łodyżek - białko jaja kurzego ( na początek 1, w razie potrzeby weźmiecie kolejne ) - cukier kryształ - sok z cytryny - 1 łyżeczka / 1 białko ponadto: mały pędzelek papier do pieczenia Papierem do pieczenia wykładamy blachę. Do białka dodajemy sok z cytryny i za pomocą widelca lekko roztrzepujemy. Cukier, na początek

kolorowotorcikowo
Muffinki cytrynowe 227

mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 150 g cukru pudru 2 jajka 170 ml oleju 150 ml mleka sok i skórka otarta z jednej cytryny aromat cytrynowy Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Sposób przygotowywania: Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać. Ciasto nakładać

Pasja Smaku
Dorsz z pary z warzywami i sosem 226

bardzo dobra i od tej pory często ją robię. To fajne urozmaicenie od tradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze. Składniki: filet z dorsza pół cytryny koperek suszony pieprz kilka różyczek brokułów i kalafiora sos do ryby jogurt naturalny lub śmietana Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić(...)kawałki. 2. Kawałki fileta ułożyć w miseczce, zalać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu. 4. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i różyczki brokułów i kalafiora. Gotujemy na parze do odpowiedniej miękkości warzyw. Danie można podawać z dodatkiem ryżu

Pasja Smaku
Ryba po włosku 245

smakowała, więc wzięłam tym razem dorsza. Jestem jak najbardziej na tak :) Składniki: (porcja: 2 osoby) filet z dorsza 3 pomidory 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z cytryny oregano koperek Wykonanie: 1. Pomidory kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i z dodatkiem oregano smażymy na rozgrzanej oliwie. 2. Filet z dorsza kroimy na pół, polewamy sokiem z cytryny

Pasja Smaku
Szparagi z masłem czosnkowym 191

zajrzałam na blog Doroty. I wiecie co? Smakowało :) Składniki: [przepis stąd. ] pęczek zielonych szparagów pół pęczka białych szparagów 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku szczypta soli łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. 2. W garnku zagotować wodę z solą i sokiem z cytryny. Do wrzątku wrzucić szparagi, przykryć pokrywką i gotować 2 minuty. 3. Masło

Pasja Smaku
Dorsz gotowany na parze 350

niej najlepiej pasuje ryba. Żeby było zdrowiej to taka gotowana na parze i młode ziemniaczki prosto z przydomowego ogródka. Pycha :) Dorsz gotowany na parze: Składniki: duży filet z dorsza cytryna koperek Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 4 lub 5 kawałków. 2. Kawałki dorsza ułożyć w miseczce, zalać sokiem wyciśniętym z połówki(...)cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i gotujemy do miękkości. Surówka z kiszonej kapusty: Składniki: woreczek kiszonej kapusty duża marchewka szczypiorek 2 łyżki oliwy/oleju łyżeczka cukru pieprz Wykonanie: 1. Kapustę odcisnąć i pokroić. 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek pokroić

Pasja Smaku
Dorsz po azjatycku 211

dorsza 2 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki wody drobno pokrojony szczypiorek dodatkowo: 3 woreczki ryżu Wykonanie: Filet pokrój na kawałki ok. 2 cm. Ułożyć w misce, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki. Jajka z mąką, winem, chili i sosem sojowym wymieszać na gładkie ciasto. Wrzucić do niego rybę i starannie w nim obtoczyć. Olej rozgrzać

Pasja Smaku
Witlinek z piekarnika 409

najprostszych sposobów na rybę to bez wątpienia taki z piekarnika. Rybka, ulubione dodatki, folia aluminiowa i krótki czas pieczenia, a efekt? Wyśmienity obiad. Składniki: tusza witlinka 2 plasterki cytryny natka pietruszki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie: 1. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 2. Tuszę układamy na folii aluminiowej, jeśli zachodzi taka potrzeba to nożem trzeba(...)bardziej rozciąć rybę tak, by łatwo było posmarować ją w środku masłem czosnkowym. 3. Na tuszy wypełnionej masłem układamy plasterki cytryny, posypujemy pieprzem i natką pietruszki. 4. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut, w temperaturze 180 st.C. Rada: podajemy z ulubionymi dodatkami

Pasja Smaku
Migdałowe ciasto z rabarbarem 191

łyżeczka proszku do pieczenia 80 g miękkiego masła 130 g cukru 2 jajka 100 ml jogurtu naturalnego 2 dodatkowe łyżki jogurtu lub 2 łyżki amaretto otarta skórka z 1 cytryny 1 cukier wanilinowy  płatki migdałów i cukier trzcinowy Wykonanie:  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Przesmażyć na patelni. 2. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia(...)misie robota utrzeć masło z cukrem, dodawać po jednym jajku i miksować do czasu aż masa będzie jednolita. 4. Stale miksując dodać skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i amaretto. Następnie na przemian dodawać jogurt i mąkę.  5. Ciasto przelać do wyłożonej papierem i natłuszczonej na bokach tortownicy. Na wierzch położyć rabarbar i lekko wcisnąć go w ciasto

Pasja Smaku
Dorsz na parze z imbirem 242

filet z dorsza 2 łyżki pokrojonego w drobne paski świeżego imbiru 2 łyżki pokrojonej na cienkie paski dymki 1 łyżka ciemnego sosu sojowego papryczka chilli sól, pieprz sok z cytryny  Wykonanie: 1. Filet przekroić na 2 lub 3 części w zależności od wielkości.  2. Rybę opłukać i polać sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na pół godziny

Pasja Smaku
Dorsz na salsie pomidorowej 209

braku czerwonej cebuli musiałam wykorzystać białą, więc salsa jest trochę mniej kolorowa. Niemniej - ciekawe i całkiem lightowe danie. Składniki (dla 4 osób) : filet z dorsza sok z cytryny koperek 12 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki pół cebuli 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z limonki pół łyżki octu Wykonanie: 1. Filet umyć i pokroić na małe kawałki. Ułożyć w misce(...)polać sokiem z cytryny i posypać koperkiem. Wstawić do lodówki na pół godziny. 2. W tym samym czasie przygotować salsę: pomidorki i cebulę pokroić w kostkę. Posiekać natkę i wymieszać z pomidorami i cebulą. Dodać oliwę, ocet i sok z limonki. Wymieszać.  3. Filety podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. 4. Filety podawać na kilku łyżkach salsy pomidorowej z ryżem

Pasja Smaku
Dorsz na warzywach 201

dorsza 60 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz pęczek natki pietruszki 8 dag miękkiego masła 6 łyżek tartej bułki 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Pomidory umyć, wytrzeć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek i cebulę, po chwili dołożyć(...)pomidory. Smażyć 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.  Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bułką tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć kawałki ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Zapiekać przez 12 minut.  Przed

Pasja Smaku
Kurczak Gong Bao 343

papryka czerwona papryka żółta pół małej kapusty pekińskiej  kawałeczek imbiru  sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Marynata do kurczaka: 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Pierś kurczak pokroić w dużą kostkę i umieścić w miseczce. Dodać(...)dużą kostkę, pieczarki w plasterki, kapustkę pekińską cienko poszatkować. W woku podsmażyć kurczaka z marynatą. Dodać cebulę. Po 3-4 minutach dodać paprykę, pieczarki oraz groszek. Wlać sok z cytryny i dodać starty na tarce imbir. Pod koniec dodać kapustę pekińską. Orzeszki ziemne lekko uprażyć na patelni, ale trzeba uważać by ich nie przypalić. Dodać do warzyw i mięsa

Pasja Smaku
Pieczony łosoś z winnymi warzywami 208

łososia właśnie z dodatkiem wina. Lekki, przyjemny obiad.  Składniki: 600 g filetu z łososia 1 szt cebula 1 szt por 3 łyżki suszonego koperku 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 szt białego wina 1 łyżka oleju  Wykonanie: Filet z łososia podzielić na 4 porcje. Każdą naciąć po środku, aż do skóry(...)przecinać. Każdy kawałek rozłożyć tak, by skóra znalazła się w środku. Tak przygotowanego łososia, polać sokiem z cytryny, posypać koperkiem i pieprzem ziołowym. Odstawić w chłodne miejsce.   Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Dodać por pokrojony w plasterki. Chwilę podsmażać, wlać wino i dusić przez 5 minut.   Łososia ułożyć w naczyniu do zapiekania

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania