cytryna - 13435 przepisów (strona:430/896)

Surówka kalafiorowo-brokułowa 146

zasmażana lub zwyczajny kiszony. Dziś zaproponuję coś innego. Surówka jest troszkę inna ale bardzo pyszna. Składniki: 200 g kalafiora 60 g brokuła 1 jabłko 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 pęczka kopru 1/2 cebuli 1 pomidor  1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu 1,5 łyżki majonezy 1 łyżka jogurtu naturalnego Kalafior,brokuł i cebulkę możemy drobniutko(...)posiekać albo poszatkować w blenderze.  Dodajemy posiekany koperek. Jabłko obieramy , ścieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, polewamy nim całość i dobrze mieszamy. *możemy dodać również czerwonej papryki

Olikowa kuchnia
Jajka inaczej 192

cebuli 15 dag pieczarek bułka tarta sól pieprz Sos: 1 mała Activia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól pieprz cukier sok z cytryny Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej.  Na patelni podsmażamy lekko cebulkę i dodajemy starte pieczarki. Jak pieczarki puszczą już(...)ciepłą przekąskę i panieruję je w jajku i bułce. Podaję je z pysznym sosem jogurtowo-ziołowym.  Jogurt mieszam z majonezem i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawiam sokiem z cytryny, solą cukrem i pieprzem. *do farszu można dodać natkę pietruszki

Olikowa kuchnia
Ciasto marchewkowe 283

prostu ścieramy na tarce, orzechy siekamy a resztę składników stopniowo dodajemy i wszystko razem łączymy. Masa serowa: 150 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego sok z cytryny Do naczynia miksującego włożyć cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10. Dodać twaróg i sok z cytryny, zmiksować 40 s/obr. 6. Bez Thermomixa wszystko razem ucieramy na gładką masę

Olikowa kuchnia
Tarta z jagodami i serkiem mascarpone 4276

łyżka jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na masę: - opakowanie serka mascarpone (250 gram) - 250 gram śmietanki 30% - pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: jagody lub borówki, starta skórka cytryny Z podanych składników ugnieść ciasto i włożyć na 10-15 min do zamrażalki lub 30 min do lodówki. Zmrożone ciasto wyłożyć do formy i nakłuć widelcem. Formę przykryć folią aluminiową(...)pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, lub zmiksować na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć do formy z ciastem. Na wierzch wyłożyć jagody/borówki. Posypać startą skórką cytryny i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Deser wiśniowo-czekoladowy 1252

podzielić go na więcej (3-4) mniejszych porcji, można również zmienić kolejność układanych warstw lub zwiększyć ich ilość. Deser wiśniowo-czekoladowy Składniki: 300g wydrylowanych wiśni 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2-3 łyżki zimnej wody 50-80ml wody (w zależności od soczystości owoców) 200g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru(...)czekolady deserowej 25g czekolady mlecznej wiśnie do dekoracji Wykonanie: - wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, gotować 5-10minut, w trakcie gotowania dodać 50-80ml wody, ilość uzależnić od tego, jak dużo soku wypłynie z wiśni - mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, mieszankę wlać do gotujących się wiśni, mieszając gotować przez około 1 minutę

Smakołyki Bereniki
Tagliatelle szpinakowe z łososiem w sosie śmietanowo-imbirowym z pietruszką ;-) 182

szybki, smaczny i nietuzinkowy obiad. co nam będzie potrzebne: - świeży imbir - śmietanka 30% - filet łososia około 300g - natka pietruszki lub natka kolendry - oliwa z oliwek - masło solone - sól, pieprz - cytryna - tagliatelle szpinakowe najlepiej włoskie z mąki durum   Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, mieszamy z łyżką oliwy, dodajemy pokrojonego w kostkę(...)łososia i drobniutko pokrojony imbir, skrapiamy cytryną, bardzo delikatnie smażymy mięso łososia, tak aby się nie pokruszyło, około 4-5 minut, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę około 1/3 szklanki, stawiamy na kuchni, na małym gazie odparowujemy, jak sos zgęstnieje dodajemy natkę pietruszki, i tagliatelle, wszystko łączymy na patelni. Za pomocą łyżki formujemy "gniazdo" i układamy na talerzu. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Łosoś z kuskusem i warzywami - seria dietetycznych obiadów 250

łososia na parze to około 170kcal. składniki: na 2 porcje kasza kuskus (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu) cukinia mała 2 marchewki 1 ząbek czosnku 250 g łososia 1/2 cytryny W rondelku podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, cukinię, czosnek i marchewkę , jak chwilkę się podpraży, podlewamy wodą, i dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem kolorowym(...)podlewamy sokiem z cytryny, dodajemy przygotowaną kaszę, i wcześniej przygotowanego na parze łososia (pokrojonego w sporą kostkę). Wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 176

początku) na oliwie z oliwek i maśle.   Przepis na szpinak: - mrożony szpinak - łyżka płaska pieprzu różowego - łyżka gęstej śmietany - 1/5 sera feta - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny 1/4   Na patelnię dodajemy łyżkę masła, następnie szpinak, po około 4 minutach dodajemy ser feta, pieprz, śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku, wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, na sam koniec(...)dodajemy sok z cytryny.     Do obiadu podałam surówkę z marchwi i brzoskwiń - marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię z puszki, w kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy 2 słodziki, dodajemy do surówki, jak i dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystko razem mieszamy.   Smacznego!   Jak się Wam podoba nowa odsłona bloga? Dajcie znać

SMYKWKUCHNI
Bliny ziemniaczano- dyniowe z łososiem- CZAS NA DYNIĘ 194

dyni startej na tarce o dużych oczkach - 1kg ziemniaków startych na tarce o dużych oczkach - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz - sok z 1/4 cytryny - 2 jajka Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, smażymy na oleju słonecznikowym lub rzepakowym, na złoty kolor. Łososia skrapiamy sokiem z limety, oprószamy solą morską, smażymy na patelni na oliwie(...)oliwek wymieszanej z masłem klarowanym. Dip śmietanowy: - 2 łyżki śmietany gęstej - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu - 1 łyżeczka soku z limety lub cytryny - sól Wszystko mieszamy odstawiamy na 30 minut żeby smaki się połączymy. Podajemy z kawiorem. Smacznego! pozdrawiam cieplutko ;-) zapraszam na FB , wystarczy kliknąć Lubię to! Akcja kulinarna

SMYKWKUCHNI
Spaghetti z łososiem i cukinią - najlepsze! 311

Spaghetti z łososiem i cukinią! Składniki: - spaghetti (najlepiej włoskie) -300 g  filet z łososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka - sok z cytryny - sól morska - pieprz cytrynowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy około 5 minut na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię, dusimy kolejne 5-7 minut(...)dusimy około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy 150 ml śmietanki, doprawiamy, odparowujemy tak aby sos zgęstniał - 5 min. Na sam koniec dodajemy natkę i sok z cytryny, delikatnie mieszamy! Pychota

SMYKWKUCHNI
Owoce morze i tołpyga w sosie kokosowym 134

jaśminowy (gotujemy osobno zgodnie z instrukcją na opakowaniu) - kawałeczek chili - 1 łyżka tajska pasta kokosowa - 2 ząbki czosnku przeciśniętego - 2 łyżki słodkiego octu ryżowego - 3 łyżki- tajski sos bazyliowo- cytrynowy lub pasta z trawy cytrynowej - olej roślinny - łyżka tajskiego sosu rybnego Wykonanie: Rozgrzać olej w gorącym woku, rybę kroimy na kostkę (ewentualne ości usuwamy), rybę smażymy 3-4 minuty, zalewamy

SMYKWKUCHNI
Tilapia na szpinaku 203

osobę) - opakowanie szpinaku - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny  Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy w naczniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem (niewielką ilością

SMYKWKUCHNI
Pulpeciki rybne z mintaja i cukinii - DIETA NISKOKALORYCZNA 175

cukinii mieszamy z zmiksowanym za pomocą blendera jajkiem i filetami z mintaja. Płatki owsiane mielimy w młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk (na 3 obiady) Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia ciasta. Układamy w naczyniu, przykrywamy pokrywką lub folią(...)porcję obiadową gotujemy w osolonej wodzie 300 g brukselki (105kcal) Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego typu light (15kcal) 1 łyżka pełna serka twarogowego chudego (12kcal) 1/2 wody sok z cytryny sól pieprz składniki mieszamy używamy jako sos do pulpecików Porcja: 4 pulpeciki, brukselka i sos to tylko około 270 kcal.  Smacznego! Przykładowy jadłospis dzienny ( 5 posiłków) 1. 3 wafle

SMYKWKUCHNI
Sałata z truskawkami! 196

CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA Najprostsza i najszybsza sałata z winegretem miodowo-cytrynowym (przepis na blogu-  TU   ), podana z soczystymi truskawkami. Wspaniała! - sałata masłowa - opakowanie truskawek - winegret miodowo- cytrynowy ( przepis  ) Smacznego

SMYKWKUCHNI
KREM Z DYNI Z WŁOSKIM SEREM I GRZANKĄ Z OLIWĄ Z OLIWEK! 143

Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający - tabasco - sok z 1/2 cytryny - oliwa z oliwek - chleb na zakwasie (przepsi na blogu zakładka CHLEBY NA ZAKWASIE) - świeże oregano i bazylia WYKONANIE: - w rondlu rozpuść masło - podsmaż imbir i czosnek około 1 minuty - dodaj(...)obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię - dynię dusimy około 10 minut ciagle mieszając - dynię podlewamy wodą, gotujemy 15 minut - dodajemy kilka kropel tabasco i sok z cytryny - za pomocą blendera miksujemy zupę na krem, gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu - zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy intesywnie trzepaczką, zagotowujemy 2-3 minuty - ser ścieramy na tarce - posypujemy

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania