jako dodatek obiadowy dla ok. 8 głodnych osób) Należy przygotować: 100 g rukoli 100 g roszponki 6 niewielkich pomarańczy 2 granaty 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu chili (ja użyłam czarnego sosu Tao-Tao) 4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej typu virgin) ok. 6-8 łyżek wody mineralnej niegazowanej Rukolę i roszponkę myjemy(...)granaty posiadają bardzo silny barwnik i plamy ciężko sprać). Rukolę, roszponkę, cząstki pomarańczy oraz nasiona granatu umieszczamy w dużej misce i przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu (miód, sok z cytryny, sos chili, oliwę oraz wodę) umieszczamy w szklance lub najlepiej zakręcanym pojemniczku (np. w słoiku) i dokładnie mieszamy (wstrząsamy słoiczkiem). Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem. Sałatka ma piękne kolory
Ratunku obiadmłodych buraczków wraz z łodygami i liśćmi pęczek koperku 6 średnich ziemniaków 1,5 l domowego bulionu lub rosołu 200 ml kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku) 1 łyżkę masła przyprawy: cukier, sól dodatkowo: 2 jajka ugotowane na twardo Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm, zalewamy wodą, solimy i gotujemy(...)nieco mniejszą kostkę (ok. 1 cm), łodygi w podobnej wielkości kawałki, a listki siekamy dość grubo. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy najpierw tylko korzenie buraczków. Dodajemy sok z cytryny i przesmażamy ok. 2 min. Następnie dodajemy łodygi i liście i jeszcze chwilkę smażymy. Wlewamy bulion/rosół i doprawiamy zupkę solą i cukrem (ja dodałam 2 płaskie łyżeczki). Gotujemy
Ratunku obiadsoli (jeśli są małe to polecam 3, a nawet 4) przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, słodką mieloną paprykę ok. 2-3 łyżki oleju trochę soku z cytryny Jeden ząbek czosnku siekamy drobno. Rybę oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pokrojonym ząbkiem czosnku i odstawiamy do lodówki. W tym czasie cebulę kroimy w piórka
Ratunku obiadlody różane podane z poziomkami zerwanymi prosto z działkowego krzaczka :) 3 garści płatków róży (ok. 30 g) 2 małe banany dojrzałe avocado 5-6 truslawek sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego Banany, avocado i truskawki kroimy w kosteczkę. Zalewamy sokiem z cytryny i w pojemniczku wkładamy do zamrażarki na godzinę. Płatki róż przebieramy i odcinamy białe końcówki. Myjemy
Mienta bloglekkiego dania (jeśli ma być podane jako danie główne pomnóżcie składniki razy dwa) 2 filety z łososia norweskiego (ok.250g) marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy sparzonej cytryny 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne 0/5 łyżeczki pikantnej papryki wędzonej 0/5 łyżeczki kminu rzymskiego kilka kropel
Mienta blogmango szczypta pieprzu 1/4 łyżeczki cayenne 1/4 łyżeczki kminu 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 6 łyżeczek startego cheddara guacamole: avocado łyżeczka pasty chili szczypta soli pół łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki zielonego tabasco kwaśna śmietana Cebulę drobno siekamy. Chorizo kroimy na małe kawałki i wraz z cebulką podsmażamy na patelni (kiełbasa puści tłuszcz więc nie dodajemy innego). Następnie dodajemy pokrojone(...)tortille. Każdą posypujemy serem. Składamy je i opiekamy w grillu elektrycznym około 5 minut. W tym czasie składniki na guacamole miksujemy. Gotowe danie podajemy z guacamole, kwaśną śmietana i cytryną. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Mienta blognajmniej pół godziny do lodówki. na masę potrzebne będą: 900g sera - ja użyłam takiego z "wiaderka"; 200g cukru; cukier waniliowy; 4 jajka; 2,5 łyżki mąki; łyżka soku z cytryny; 1,5 szklanki jagód. Ser, cukier, mąkę, sok z cytryny, jagody i cukier waniliowy miksujemy razem. (Troszkę jagód rozgniotłam widelcem, żeby puściły sok - dla fajniejszego koloru sernika). Gdy składniki się
MiksturownikSkładniki: mała cebula; pół pora; marchewka; mała pietruszka; 2 ziemniaki; 2 łyżki oliwy; 1 szkl. soczewicy; ok. łyżeczki curry; pieprz,sól do smaku; papryka ostra; lubczyk; łyżeczka soku z cytryny; pół szklanki mleka kokosowego; 1 łyżka koncentratu pomidorowego; 3 - 4 szklanki bulionu (ja użyłam wczorajszego rosołu :) ) Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i pora wrzucamy do rondla na rozgrzaną(...)chwilę podsmażamy. Zalewamy wszystko 3 szkl. bulionu (reszta w razie potrzeby), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Dolewamy mleko kokosowe i sok z cytryny. Dokładamy łyżkę przecieru. Zagotowujemy i gotowe!!! Wyszła bardzo smaczna. Tak sobie myślę, że gdyby na talerzu posypać ją solidnie pietruszką byłoby bosko! Smacznego
MiksturownikRoladki z łososia wędzonego :) Składniki na dwie porcje: 100 g łososia wędzonego; 2 jajka; łyżka musztardy francuskiej; serek mascarpone około 50g; świeży koperek; sól, pieprz; sok z cytryny. Jaja roztrzepujemy, dodajemy połowę drobno posiekanego koperku; przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy dwa cienkie omlety. Serek mieszamy z musztardą i pozostałym koperkiem. Doprawiamy do smaku. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny
MiksturownikCiasto ucierane ze śliwkami. Składniki na tortownicę 24 cm.: 350 g mąki; 4 jaja; 200 g margaryny o temperaturze pokojowej; 200 g cukru pudru; 1 łyżeczka soku z cytryny; 1/2 opakowania cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; około 12 śliwek - ja użyłam renklody i kliku "węgierek" - wszystko z mojego sadu :p cukier kryształ do posypania owoców - w oryginale(...)myjemy, suszymy i pozbywamy się pestek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Masło ucieramy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, sok z cytryny i po jednym żółtku. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli - łatwiej :)). Dodajemy po jednej łyżce piany do pozostałej masy i bardzo delikatnie
MiksturownikMini drożdżówki z serem. Składniki: 20 g drożdży; 40 g cukru do rozczynu i około 6 łyżek do ciasta; 1/2 szkl. letniego mleka; 2 żółtka; skórka starta z jednej cytryny; szczypta soli; ok. 500 g mąki; 50 g roztopionego masła. Nadzienie: 200 g serka twarogowego; 2 łyżki cukru pudru; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 2 kropelki aromatu waniliowego(...)jagód cukier. "Łasuch literacki" - Małgorzata Musierowicz. Z drożdży, cukru i mleka przygotowujemy rozczyn. Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i mieszamy. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól, mąkę i ubijamy. Po trochu dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i dalej ubijamy. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować nadzienie: czyli mieszamy twarożek z cukrami i aromatem i gotowe
MiksturownikAsią na "Muffinkowe warsztaty" - nie mogę się doczekać!!! Dlatego też już teraz eksperymentuję... Przepis podstawowy znalazłam na: Jak po maśle. Przepis prosty, ale babeczki wyszły wyjątkowe... Puszyste, dzięki cytrynowemu aromatowi i jagodom - bardzo orzeźwiające. Muffiny z jagodami. Składniki na 18 babeczek: 1/2 kostki margaryny/ masła; 2 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl(...)mleka; 1 jajko; kilka kropli aromatu - ja użyłam cytrynowego; 2 garści jagód - u mnie mrożone :) Masło/margarynę rozpuścić i ostudzić. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. "Mokre" mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i mokre - nie zbyt dokładnie. Dodajemy jagody. Mieszamy delikatnie. (Jeśli jagody puszczą sok, babeczki po upieczeniu będą niebieskawe ;) ). Ciasto przekładamy do foremek - papilotek i pieczemy
MiksturownikAsser Romman - afrodyzjak z granatów i wody różanej. Składniki: 5 granatów; 10 ml wody różanej; ok. 1 l wody mineralnej, dobrze schłodzonej; sok z 2 limonek lub z cytryny; opcjonalnie do smaku można dodać miód. Granaty bez skórki i pestek miksujemy za pomocą blendera z pozostałymi składnikami. Przelewamy do szklanek. Ot cała filozofia... Przepis z miesięcznika Kuchnia. Lemon and mint(...)wodą z kwiatu pomarańczy. Składniki: sok z 3 limonek i jednej cytryny; ok. 1 litra niegazowanej wody mineralnej; 5 łyżeczek brązowego cukru; świeża mięta - dużo świeżej mięty; 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy; Listki mięty i pozostałe składniki wrzucamy do blendera i rozdrabniamy kilka chwil. Przelewamy do dzbanka, można dodać kruszonego lodu. Nas powstrzymała przed tym temperatura panująca za oknem
MiksturownikSkładniki na 2 porcje: 250 g mrożonych krewetek; 200 g makaronu spaghetti; ok. 3 - 4 łyżki masła; 1 ząbek czosnku (polskiego - innego... kilka :)) 1/2 pęczka pietruszki; sok z 1/2 cytryny; sól, świeżo mielony pieprz. Krewetki rozmrażamy. (Mrożone są zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki
Miksturownikząbek czosnku; koperek (skleroza, która dopadła mnie w sklepie sprawiła, że użyłam suszonego, ale świeży zawsze najlepszy); 2 łyżki śmietany (w przepisie z gazety 180 g); sok z połowy cytryny; sól, pieprz. Brokuły dzielimy na małe różyczki i myjemy. W dużym garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i brokuły. Gotujemy ok. 9 min. (makaron musi(...)garnka. Rybę bez skóry kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy czosnek. Gdy się podgrzeje czosnek wyciągamy. Na oliwie podsmażamy łososia. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i troszkę wody. Doprawiamy solą i odrobinką pieprzu. Na końcu dodajemy koperek. Mieszamy. Łososia przekładamy do garnka z makaronem i brokułami i bardzo delikatnie mieszamy. Smacznego!!! Miksturownik radzi - nowa "funkcja
Miksturownik