głównej, czyli propozycja na popołudniowy deser :) Składniki: - 3 gruszki - 1 opakowanie cukru waniliowego - 3 szczypty imbiru - 3 żółtka - 1 łyżka maki - 1 i 1/2 szklanki mleka - sok z 1 cytryny - 6 łyżek cukru Przygotowanie: Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką zimnej przegotowanej wody i zalewamy wcześniej przygotowane gruszki. Połowę cukru wsypujemy
Zainspirowana w kuchnilubi gruszki powinien spróbować tej propozycji. Gruszki po upieczeniu są mięciutkie, beza natomiast z wierzchu chrupiąca a w środku ciągnąca. Składniki: - 4 gruszki - 1 cytryna - 400 ml nalewki wiśniowej - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu - 3 białka - 2 cukru waniliowe Przygotowanie: PIekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 C i przygotowujemy sos. Do rondla wyciskamy sok z cytryny, wlewamy nalewkę oraz cynamon. Doprowadzamy
Zainspirowana w kuchniCoś dla Łasuchów tych Małych i Dużych :) Składniki: - 4 banany - 330 ml zimnego mleka - 3 łyżki kaszy manny - sok z 1 cytryny - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 4 kostki czekolady gorzkiej Przygotowanie: Mleko mieszamy z kaszą, cukrem oraz solą i gotujemy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie masę odstawiamy do wystudzenia. Banany miksujemy z sokiem z cytryny. Przestudzoną
Zainspirowana w kuchniCiasteczka z jednej strony ciągnące z drugiej zaś chrupiące o lekko cytrynowym aromacie :) Składniki: - 20 dag płatków owsianych - 1/3 szklanki mleka - 10 dag cukru - sok i skórka z połowy cytryny - 2 białka Przygotowanie: Płatki owsiane namaczamy w mleku, po czym ucieramy je drewnianą łyżką z cukrem, dodając stopniowo skórkę i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy
Zainspirowana w kuchnikaszy manny - 12,5 dag mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 12,5 dag masła - 20 dag suszonych daktyli - 2 łyżki miodu - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu - garść siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Kaszę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy roztopione masło. Daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy(...)gotujemy 5 minut w połowie szklanki wody stale mieszając. Następnie dodajemy miód, sok z cytryny, cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy na dno wysmarowanej tortownicy, ugniatamy i równomiernie rozkładamy na niej daktyle. Resztą masy grysikowej pokrywamy nadzienie. Ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchniostygnięciu lekko twardnieją. Ja dekoruje lukrem królewskim bo jest twardy i super się utrzymuje na piernikach. Składniki na lukier: - 2 białka - 2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Przygotowany lukier dzielimy na porcje, dodajemy barwniki i puszczamy wodzę fantazji w dekorowaniu
Zainspirowana w kuchnicukru - 1/3 kostki masła - 2 jajka - 1/2 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 opakowania płatków migdałowych - 1 garść suszonych moreli - 1 łyżeczka cynamonu - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Przygotowanie: Masło topimy, dodajemy cukier i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy jajka oraz mleko i wszystko miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z wcześniej przygotowaną masą. Miksujemy(...)tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w 190 C przez około 1 godzinę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy je niewielką ilością przygotowanego lukru (3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny) i posypujemy pozostałymi migdałami oraz morelami
Zainspirowana w kuchniekstrakty pomarańczowe i cytrynowe. Przygotowanie bardzo proste i szybkie a aromat jest na tyle intensywny, że już nie ma szans na powrót do tych kupnych :) Składniki: - 2 pomarańcze - 2 cytryny - 2 szklanki wódki Przygotowanie: Pomarańcze i cytryny sparzamy i obieramy z nich skórki. Skórki przesypujemy do słoiczków i każdą zalewamy 1 szklanką wódki. Szczelnie zamykamy i odstawiamy co najmniej
Zainspirowana w kuchniSpód: 250 g mąki 80 g cukru pudru 1 jajko 150 g masła szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 220 g konfitury różanej 3 łyżki soku z cytryny płatki migdałowe czekoladowe łezki Składniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma(...)arkuszami papieru do pieczenia, przenosimy na blaszkę i wyrównujemy. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach, studzimy. Konfiturę różaną mieszamy z sokiem z cytryny, rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Ozdabiamy czekoladą i płatkami migdałowymi. Bon zawsze na miejscu
sama złodyczpyszna. Polecam . Zaczynamy: Składniki: 1 główka kalafioru mała kapusta 1 paprika - ja użyłam czerwonej 6-8 łodyg selera 2-3 marchewki 1 puszka pomidorów sok z połówki cytryny szczypior natka pietruszki 1-2 łyżeczek kminku 1/4-1/2 łyżeczki cayenne podudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi kurczaka, dodałam sól do smaku. Wyciągnełam kurczaka. Skroiłam kapustę, paprykę, marchew I seler. Popłukałam(...)kalafior, pokroiłam szczypior. Wszystkie warzywa dodałam do rosołu. Doprawiłam kminkiem I sokiem z cytryny. Dodać puszkę pomidorów I natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz I pod przykrycie na małym gazie gotować około 20-30 min. Na koniec dodać cayenne. Zupa gotowa :) Smacznego
Smaki Edytyżółtej i poprawia widzenie. * Zaczynamy: Składniki: 3 liście sałąty pekińskiej 2 ogórki małosolne 3 jajka 6 pomidorków koktailowych 3-4 łyzki jogurtu naturalnego pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Sałatę kroimy, dodajemy jajka, ogórki I pomidory przekrojone na pół. Robimy sos: Wszystkie składniki - jogurt, pieprz I sok z cytryny mieszamy. Sos dodajemy do naszej sałatki - mieszamy . Sałatka gotowa
Smaki EdytyDzisiaj z brokułami I z porem. Polecam. Zaczynamy: Składniki: 1 brokuł mała kapusta 1 papryka - zielona 5-6 łodyg selera 4 marchewki 1 puszka pomidorów sok z połówki cytryny 1 por natka pietruszki, kolendra 1-2 łyżeczek kminku, tymianku, rozmarynu 2 ząbki czosnku 1/4-1/2 łyżeczki cayenne podudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi kurczaka, dodałam sól do smaku(...)zioła. Wyciągnełam kurczaka. Skroiłam kapustę, paprykę, marchew I seler. Popłukałam brokuły, pokroiłam por. Wszystkie warzywa dodałam do rosołu. Doprawiłam sokiem z cytryny I przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać puszkę pomidorów I natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz I pod przykryciem na małym gazie gotować około 20-30 min. Na koniec dodać cayenne. Zupa gotowa :) Smacznego
Smaki EdytyOryginalny przepis przewiduje 4 porcje, moja modyfikacja jest 1-osobowa (Pan Mąż nie jest rybolubny...). Składniki na porcje 1-osobową: 1 dzwonko łososia skórka i sok z 1/3 cytryny - do zamarynowania ryby 1 łyżeczka masła - wyłącznie dla dodania smaku ostatecznemu sosowi, choć wiem że nie powinnam... ach ta dieta... 1 ząbek czosnku 100ml soku z kiszonych ogórków 1 łyżeczka(...)smaku - świeży lub suszony sól, pieprz - do smaku Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią sól i pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3 cytryny i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 1 godz., żeby smaki się "przegryzły". Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Dołożyć wtedy masło i czosnek
Grunt to przepis!ślimaczki z jabłkami prażonymi . Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie" :) 2,5 kg jabłek - najlepsze gatunki to: Szare Renety, Antonówki, Papierówki sok z 1/2 cytryny 3 łyżki wody 2 łyżeczki pasty waniliowej - im dłużej słoiki postoją w spiżarni, tym mocniej jabłka przejdą aromatem wanilii 5 łyżek cukru Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz(...)wszystkie bakterie . Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Kroić w kostkę i wsypać do garnka o grubym dnie - ja używam garnka z teflonową powłoką. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały - choć ja osobiście lubię taki lekko brązowawy, ciemny kolor prażonych jabłek. Podlać na dno kilka łyżek wody, aby jabłka nie przywierały do dna. Gotować na małym
Grunt to przepis!żółty (gouda) do smaku cytryna W naczyniu żaroodopornym ułożyć pokrojony w krążki por. Na nim ułożyć posolone,oprószone pieprzem i skropione cytryną filety dowolnej rybki (polecam dorsza). Całość przykryć plastrami żółtego sera a następnie warstwą majonezu. Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała