cytryna - 13435 przepisów (strona:446/896)

39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 241

zmielona sól morska  świeżo zmielony pieprz   Sos:  4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie) 0,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny pół łyżki musztardy Dijon ( lub innej, preferowanej)  szczypta słodkiej papryki świeżo zmielona sól i pieprz  szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół

Symfonia Smaków
41. A po czterdziestce... sałatka z piersią kurczaka w occie balsamicznym! 356

Składniki sałatki Pierś z kurczaka  Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki oliwy z oliwek Sok wyciśnięty z cytryny (ilość wedle uznania) ½ łyżeczki miodu prawdziwego Duuużo zielonej natki pietruszki Ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Najpierw przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Pierś kroimy w paski(...)wkładamy do marynaty. Wszystko zgotowujemy, po czym odstawiamy na bok przykrywając pokrywką. Kurczak musi ostygnąć w marynacie (dobrze, jeśli postoi kilka- kilkanaście godzin). Dressing: musztardę, oliwę, sok z cytryny i miód umieszczamy w miseczce. Natkę pietruszki drobno siekamy – im więcej tym lepiej! Ząbek czosnku także siekamy bardzo drobno i dodajemy wszystko do miseczki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy

Symfonia Smaków
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 195

świeżej natki pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki  szczypta cukru  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chili bardzo drobno posiekanej pół łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie) kilka dużych truskawek  po łyżeczce jogurtu naturalnego lub śmietany 18% do każdej porcji kremu  świeżo zmielona sól i pieprz Przygotowanie(...)siekamy. Pozbywamy się szypułek z truskawek i każdą kroimy na dość cienkie plasterki. Gdy wywar z warzywami zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia, dodajemy pokrojoną papryczkę chili, sok z cytryny, kolendrę i całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji  kremu.  Krem doprawiamy gałką muszkatołową, szczyptą cukru, świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz wsypujemy do niego posiekaną świeżą natkę

Symfonia Smaków
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 190

grana padano lub zwykłego żółtego sera) 60g masła garść posiekanych listków bazylii 3 łyżeczki cukru, szczypta soli + łyżka masła do gotowania szparagów sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny  tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Szparagi dokładnie myjemy, obieramy i odcinamy łykowate końce. Gotujemy je w sporej ilości posłodzonej i osolonej wody z dodatkiem masła ok.10minut (od wrzącej wody(...)Filet z łososia dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż na 3 plastry o grubości ok.1-1,5cm. Każdy plaster dokładnie osuszamy ręczniczkiem papierowym, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i skraplamy sokiem z cytryny. Ugotowane szparagi hartujemy chwilę zimną wodą i również osuszamy na ręczniku. Formę do zapiekania natłuszczamy i układamy na niej trójkami lub dwójkami osuszone szparagi, a kolejno każdą parę lub trójkę

Symfonia Smaków
Makaron z dorszem 170

danie gotowe;) Pasuje zarówno na piątkowy obiad jak i na kolację. Składniki: 250g makaronu  ( u mnie wstążka ząbkowana Makaron Międzybrodzki), 1/2 kg filetu z dorsza, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki mąki pszennej, 100g żółtego sera, pęczek koperku, 3/4 szklanki śmietany 18%, 2 łyżki przyprawy maggi, sól, pieprz.     Przygotowanie     Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić(...)Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę

Z miłości do słodkości
Wytrawna włoska crostata 189

pietruszki nadaje daniu wspaniały aromat i ziołową nutę...  Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 125g serka mascarpone, 3 łyżki zimnej margaryny, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem. Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię

Z miłości do słodkości
Sernik z dynią i polewą o smaku toffi 177

Schłodzić.      Masa serowa:  1kg obranej i wydrążonej dyni,  800g półtłustego twarogu,  5 jajek,  250g cukru pudru,  sok z 1/2 cytryny.  Dynię pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser zmielić, dodać dynię, cukier puder oraz sok z cytryny. Miksując, dodawać po jednym jajku.  Masę wylać

Z miłości do słodkości
Ciasteczka - pieczarki 174

szklanki pszennej,  1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka,  jajko,  125g masła lub margaryny,  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,  2 łyżki kakao, 2 krople aromatu cytrynowego.   Przygotowanie Mąkę pszenną oraz 240g mąki ziemniaczanej przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier puder oraz jajko. Dodać posiekane masło oraz aromat cytrynowy. Zagnieść gładkie, kruche ciasto.  Odrywać małe

Z miłości do słodkości
Babeczki z kremem śmietankowym i malinami 309

świeżymi owocami. Inspiracja Babeczki : 2 szklanki mąki pszennej,  180g masła lub margaryny,  1/2 szklanki cukru pudru,  2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka kandyzowanej skórki z cytryny (użyłam Gold Pack), 2 żółtka,  łyżka śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę(...)cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 420ml mleka, budyń śmietankowy (50g), 3 łyżki cukru, 120g masła lub margaryny, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, świeże maliny. 400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie

Z miłości do słodkości
Pieczony łosoś z brzoskwiniami 169

włoskie...  Składniki: 4 filety z łososia, 2 brzoskwinie, 4 plastry sera, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki masła. Przygotowanie Czosnek drobniutko posiekać, zmieszać z natką oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, natrzeć pastą czosnkową. Przykryć folią spożywczą

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe z serem i jagodami 209

świeżych drożdży,  1/2 szklanki cukru,  150g masła lub margaryny,  4 żółtka,  łyżka cukru waniliowego,  szklanka mleka,  szczypta soli,  skórka starta z 1 cytryny. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru. Zalać ciepłym mlekiem, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn oraz żółtka utarte(...)cukrem i cukrem waniliowym. Dodać szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny. Wyrobić. Na sam koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Masa serowa:   600g twarogu,  3 duże jajka, 250g serka mascarpone,  1/2 szklanki cukru pudru,  2 łyżki budyniu waniliowego,  1/2 laski wanilii

Z miłości do słodkości
Świąteczna stefanka 607

temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części. Krem: 1 l mleka 3,2%,  7 czubatych łyżek kaszy manny,  szklanka cukru pudru,  sok z 1/2 cytryny,  80g margaryny,  powidła śliwkowe. Mleko zagotować z cukrem pudrem i kaszą manną. Gotować na małym ogniu około 15minut, często mieszając. Masę całkowicie ostudzić.  Miękką margarynę utrzeć na puch(...)dodawać po łyżce kaszy manny. na koniec dodać sok z cytryny.  Blaty ciasta smarować powidłami, następnie przekładać kremem.  Wierzch można posmarować resztą kremu lub oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi gwiazdkami.                                      Smacznego

Z miłości do słodkości
Szybkie kremówki na biszkopcie 402

masła,  3/4 szklanki cukru, 2 żółtka,  5 czubatych łyżek mąki pszennej,  5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,  budyń śmietankowy,  kilka kropel aromatu śmietankowego, sok z cytryny. 3/4 litra mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić mąki, budyń oraz żółtka na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć(...)folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia.  Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem.  Ciasto wstawić do lodówki.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Herbaciana babka z pieprzem 140

nich wykorzystałam do upieczenia pysznej babki. Ciasto to przede wszystkim jest bez jajek, a głównym "mokrym" składnikiem jest czerwona herbata. Dodatkowo smak zaostrza nietypowy w cieście składnik, pieprz cytrynowy. Babka jest aromatyczna, wilgotna, z dodatkiem kawałków czekolady. Pyszna! Składniki:  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru, 125g masła,  2 łyżeczki czerwonej herbaty Pu-Erh Slim Skworcu(...)łyżeczki proszku do pieczenia,  płaska łyżeczka soli,  łyżeczka przyprawy do piernika Skworcu ,  1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego Skworcu ,  50g gorzkiej czekolady,  cukier puder do oprószenia.  Wykonanie Herbatę zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić, by przestygła, po czym ją przecedzić.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, pieprz oraz przyprawę do piernika

Z miłości do słodkości
Tradycyjne pączki nadziewane konfiturą różaną 151

Składniki: 600g mąki pszennej,  50g świeżych drożdży, 6 łyżek cukru,  niepełna szklanka mleka,  szczypta soli,  3 żółtka,  100g masła,  otarta skórka z 1/2 cytryny,  1 łyżka octu,  ulubione konfitury,  skórka kandyzowana pomarańczowa (użyłam GoldPack).   Wykonanie Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce(...)zaczęły pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, połączyć z zaczynem, utartymi żółtkami, skórką z cytryny oraz posiekanym masłem. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodać ocet. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Następnie nabierać łyżkę ciasta, rozgnieść w dłoni na okrągły placuszek i nałożyć łyżeczkę ulubionych konfitur

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania