łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka chili łyżka oliwy sól, pieprz Sałatka: 300 g miąższu arbuza 150 g miąższu melona mała cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka podzielić na mniejsze porcje. Z przeciśniętego przez praskę czosnku, bazylii, tymianku, chili i oliwy przygotować pastę. Filety oprószyć solą(...)grillować na patelni grillowej przez 3-5 minut z każdej strony. Sałatka: Miąższ arbuza i melona pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny. Owoce wymieszać z cebulą, doprawić do smaku i polać sosem
Pasja Smakuczym wybierać. źródło: "Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki: 500 ml spirytusu 500 ml niegazowanej wody mineralnej 5 gałązek mięty cienko skrojona skórka z 1 cytryny 2-3 łyżeczki cukru Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, ostudzić i dolać do niej spirytusu. Wymieszać. Do dużego słoja włożyć miętę, skórkę z cytryny, zalać je alkoholem
Pasja Smakuprzepisami na kilka drinków. W ramach walki z upałem postanowiłam wypróbować jeden z przepisów. Oto efekt: Składniki: 120 ml miodu pitnego trójniak 80 ml soku pomarańczowego kostki lodu plasterki cytryny listki mięty Wykonanie: Sok i miód pitny wlać do wysokiej szklanki. Dodać plasterki cytryny, listki mięty i kostki lodu. Wymieszać
Pasja SmakuGosi , Wiosenki , Angeliki , Małgosi i Karoliny . Składniki: 4 filety śledziowe w oleju 2 ziemniaki 2 buraki 1 cebula 1 jabłko 3-4 ogórki konserwowe 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz majonez Wykonanie: Buraki umyć, odciąć końcówki i szczelnie zawinąć je w folii aluminiowej skropionej oliwą. Piec w temperaturze 200 st.C przez 45 minut. Obrać i odstawić do ostudzenia(...)sicie i przelać wrzątkiem, odsączyć i dodać do ziemniaków. Ogórki, ostudzone buraki i obrane jabłko pokroić drobno i dodać do pozostałych warzyw. Do warzyw dodać sok z cytryny, sól, pieprz i majonez. Wymieszać dobrze wszystkie składniki
Pasja Smakupieczenia 100 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 4 jabłka Glazura: 1/2 szkl. dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki wody wody 1/2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać je razem z mąką. Dodać śmietanę i jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią(...)ponakłuwać widelcem. Na cieście układać plastry jabłek. Tartaletki piec w piekarniku przez ok 20-25 minut w temp. 170 st.C. Glazura: Dżem zmiksować z wodą i sokiem z cytryny. Dodać cukier i zagotować, a następnie trzymać na średnim ogniu aż płyn zgęstnieje. Ciepłą glazurą posmarować jabłka w upieczonych tartaletkach. Z podanych składników wychodzi ok. 24 tartaletek
Pasja SmakuPoradnika Domowego, nr 2/2014. Składniki: 30 dag cienkich parówek 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka piwa 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sok z 1 cytryny szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Parówki obrać z osłonek, pokroić każdą na 3 kawałki i nakłuć widelcem. Sok z cytryny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Pasja SmakuSkładniki: 300 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka cukru 1 l gorącego bulionu warzywnego kilka plasterków chorizo 400 g filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany koperek Wykonanie: Mrożony groszek przełożyć do garnka, posłodzić i zalać gorącym bulionem. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Filet z łososia opłukać i osuszyć, oddzielić(...)skórę i pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryny. Do groszku dodać śmietanę i zblendować na gładką zupę. Do garnka włożyć kawałki łososia i gotować przez 5 minut. Koperek posiekać. Chorizo pokroić w paski i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zupę nalewać do talerzy z kawałkami łososia. Podawać z koperkiem i chorizo
Pasja Smakuzapraszam Was na dorsza zapiekanego pod porową kołderką. Składniki: 2 filety z dorsza 1 duży por 2 marchewki 300 ml śmietany 2 posiekane ząbki czosnku 1/3 szklanki soku z cytryny pieprz, sól morska 4 łyżki masła klarowanego garść migdałów w płatkach 100 g mąki Wykonanie: Dorsza podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, zalać sokiem z cytryny i odstawić
Pasja Smakupodanej bagietki? Idealnie pasuje także na lunch do pracy czy kolację. Składniki: 1 bagietka 2 plastry wędzonego łososia 2 plastry żółtego sera garść rukoli masło majonez sok z cytryny świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bagietkę przekroić wzdłuż, a spodnią część posmarować masłem. Na bagietce ułożyć rukolę, plastry żółtego sera i plastry łososia. Skropić łososia sokiem z cytryny i doprawić świeżo
Pasja Smakusurówki Siostry Anastazji", s. 94. Składniki: 1/2 kg pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 por 1 jabłko 1 puszka zielonego groszku majonez sól pieprz kwasek cytrynowy sok z cytryny Wykonanie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok. 10 minut. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Jabłko po obraniu(...)zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać, dodać groszek i majonez. Doprawić do smaku
Pasja SmakuTwojej diecie nie ma białego pieczywa. Smacznego! Składniki: 1 bułka typu hot-dog 2 plastry wędzonego łososia 1/2 awokado 2 listki sałaty masło majonez sok z cytryny świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bułkę przekroić wzdłuż, a spodnią część posmarować masłem. Na bagietce ułożyć sałatkę, plastry łososia i skropić je sokiem z cytryny i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na łososiu ułożyć plasterki
Pasja Smakuboczku 1 łyżka oliwy 3 łyżki startego sera dojrzewającego (u mnie Rubin) 1 łyżeczka posiekanej kolendry 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i obrać w 1/3 wysokości. Każdy szparag szczelnie owinąć połową plastra boczku. Tak przygotowane szparagi ułożyć na tacce(...)rozgrzanym grillu i przykryć folią aluminiową. Grillować przez ok. 20 minut, a pod koniec grillowania odkryć je, by ładnie się zrumienił boczek. Ocet wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i cukrem. Doprawić pieprzem. Szparagi ułożyć na talerzach, polać dressingiem, posypać serem i kolendrą. Smacznego
Pasja Smakuzimno... Ale gdy jej spróbowałam to myślami przeniosłam się na rozgrzaną plażę. Smacznego! Inspiracja: Pora coś zjeść! Składniki: 500 g rabarbaru (jak najbardziej czerwonego) 1 szklanka cukru 1 cytryna 1 limonka 500 ml wody ok. 1-1,5 l wody gazowanej (zależy od pojemności dzbanka) kostki lodu Wykonanie: Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka(...)Dodać cukier, skórkę i sok z wyparzonej cytryny i zalać to 500 ml wody. Gotować na średnim ogniu do czasu rozpadnięcia się rabarbaru (ok. 10 minut). Następnie powstałą masę odsączyć na sicie, a pozostały sok schłodzić. Sok przelać do dzbanka i dopełnić wodą gazowaną. Dodać kostki lodu i plasterki limonki. Podawać mocno schłodzoną
Pasja Smakugrillowania ruszy pełną parą! :) Składniki: opakowanie pomidorków cherry 1 pierś kurczaka 1 mały jogurt grecki garść listków bazylii garść listków oregano 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego sól, pieprz chili papryka słodka Wykonanie: Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Do mięsa dodać drobno posiekane zioła, przyprawy według uznania, sok z cytryny
Pasja Smakuutter chicken krok po kroku. Teraz, gdy mamy pachnące, świeże malinowe pomidory curry jest jeszcze lepsze. Marynata: 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta(...)nerkowca 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru trzcinowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta
Poezja smaku