ogromną fanką tej firmy: obsługa, jakość, cena produktów. Każdemu polecam i będę broniła firmy jak lwica. No dobrze, co było w tej pachnącej paczce: laska wanilii z Madagaskaru trawa cytrynowa z Egiptu przyprawa kaukaska (czyli połączenie: soli, gorczycy, czosnku, cukru, papryki słodkiej, chilli) sos chiński (połączenie: soli, marchwi, papryki, pora, cebuli, pasternaku, skrobi ryżowej, cukru, imbiru, papryki słodkiej, kuminu, pieprzu(...)sól, pieprz czarny, majeranek, kminek, pietruszka, papryka słodka, czosnek, cukier, por, marchew, pasternak, cebula) tysiącznik pyłek pszczeli pistacje podprażane łuskane przyprawa do masła (sól, gorczyca, pieprz, koperek, lubczyk, kwasek cytrynowy, cebula, pietruszka, marchew, czosnek, papryka słodka, szczypiorek, pasternak) obsypka bosforska (papryka czerwona, czosnek, cukier, pieprz czarny, papryka słodka, oregano, bazylia, czarnuszka, cząber) pomidory kandyzowane z Chin cynamon laski przyprawa
Brzuszki ŁakomczuszkiPójść do Syl. Poznać Gaska. Zrobić lelelelemoniadę! Składniki: 8 cytryn 0,5l wódki cukier jak kto lubi na oko Kroimy cytryny (z 2 wyciskamy tylko sok). Wsypujemy cukier i ugniatamy, miętolimy i uciskamy. Wlewamy wódeczkę, chłodzimy i pijemy chochelką
Brzuszki Łakomczuszkisól, pieprz sos ( z Kwestii Smaku ): 1 żółtko 1/3 ząbka czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sosu worcestershire 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego) 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) grzanki: ciabatta oliwa (ja wykorzystała ostrzejszą, właściwie przez przypadek - i dobrze bo świetnie łączyła się z delikatną sałatką, a więc polecam oliwę(...)miski wbijamy żółtko, wyciśnięty czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos worcestershire całość miksujemy. Stopniowo dodajemy olej - po 2 łyżki (2 łyżki - 1-2 min miksowania). Dodajemy sok z cytryny i pieprz - mieszamy. Teraz myjemy warzywa. Drę sałatę, układam na niej pokrojoną cebulę i pomidora. Czekam aż kurczak ostygnie. Czas na grzanki, kroję ciabatę w kromki, nasączam oliwą, smaruję czosnkiem i nakładam
Brzuszki Łakomczuszkidrobno posiekanych (np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki) duże jajko 100ml mleka 75g bułki tartej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól morska, świeżo zmielony pieprz oliwa SOS: sok z 1/2 cytryny 300ml bulionu wołowego (poszłam na skróty 300ml wody + kostka wołowa) 1 łyżka mąki 60ml śmietanki 36% 200g dżemu z żurawiny Siekam drobno zioła, wrzucam do miski. Dodaję mięso, jajko, bułkę(...)klopsiki przy pomocy szybkich ruchów patelnią (no wiecie o co chodzi :)). Gdy usmażymy klopsiki, przekładamy je do miski, z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu (o ile został). Wyciskamy sok z cytryny, dolewamy trochę bulionu i dodajemy mąkę, śmietanę, czubatą łyżkę dżemu oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy cały czas stopniowo dodając bulion, aż zużyję cały. Gdy masa jest gładka zwiększam
Brzuszki Łakomczuszkiprzepyszne. Składniki: 250g mielonego udźca indyka 2 płaskie łyżki serka wiejskiego light 2 gałązki tymianku (dziewczyny polecają tymianek cytrynowy ale ja wykorzystałam zwykły) 1/2 łyżeczki musztardy skórka z 1/2 cytryny sól pieprz DODATKI: 4 bułki pełnoziarniste kilka listków sałaty domowy ketchup pomidor kiełki Twarożek odsączamy z serwatki, rozdrabniamy widelcem i łączymy z mięsem. Dodajemy sól, pieprz, listki tymianku, startą skórkę(...)cytryny i musztardę. Wyrabiamy masę. Formujemy 4 płaskie kotleciki i smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu. Rozkrawamy bułkę i ładujemy do niej: sałatę, ketchup, pomidora, kiełki i mięsko. Pyszne!!! I 225 kcal. :) Warto do hamburgera wykorzystać ten przepis na ketchup, pasuje idealnie. SKŁADNIKI NA DOMOWY KETCHUP: 1 puszka pomidorów 10 suszonych śliwek (to zamiast cukru - świetny pomysł!) 1 ząbek czosnku
Brzuszki Łakomczuszkipodudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Solimy, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i dajemy jej odpocząć przez 2h. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej(...)ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego, posypaną posiekaną natką
Brzuszki Łakomczuszkigruszka 1 ogórek ze skórką 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych 1/3 szklanki orzechów włoskich 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka musztardy sól, pieprz Wszystki warzywa myjemy i osuszamy. Na talerzu łączymy sałaty. Układamy pokrojone: gruszkę, ogórka, pomidorki koktajlowe, szynkę. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami. W kubku łączymy oliwę z oliwek(...)miód, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Polewamy sałatkę
Brzuszki Łakomczuszkibądź bulionu 1/2 pęczka zielonych szparagów 4 suszone pomidory 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej mięty pestki dynii 2 łyżki soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz pół kostki fety Gotujemy kaszę w wodzie bądź bulionie. Do gotowania dodajemy sól, pieprz i 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu(...)szparagami i gotujemy 3 minuty. Po ugotowaniu wyjmuje kaszę, rozkładamy do ostygnięcia. Gdy wystygnie dodajemy pozostałe składniki: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, mięte, lekko podprażone nasiona, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostałą oliwą z suszonych pomidorów. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy posypujemy fetą. Przepyszne! Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkinasz tort weselny. A po drugie banan jest cudowną alternatywą dla cukru w deserach. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :) 500 g zmielonego chudego twarożku duży banan łyżka soku z cytryny 50 g kaszy jaglanej 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego łyżka skrobi ziemniaczanej 2 jajka 100 g dobrej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% łyżka mleka łyżka masła 2 szklanki(...)wrzątku. Zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 12 minut. Ugotowaną przekładamy do misy miksera, dodajemy rozgniecionego widelcem banana oraz miód i sok z cytryny. Całość miksujemy stopniowo dodając jajka, twarożek oraz skrobię. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o średnicy 21 cm). Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy
Mienta blogpatyczkach. Danie można przygotować na grillu lub patelni grillowej. składniki: 500-600 g piersi z kurczaka marynata 2 łyżki musztardy sarepskiej 5 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka marynaty teriyaki sałatka warzywna 1 czerwona papryka 4 ogórki gruntowe 1 młoda cebulka kilka liści sałaty lodowej lub strzępiastej oliwa do skropienia warzyw odrobina soli ziołowej do smaku Przygotować(...)marynatę do mięsa. Wymieszać musztardę, sok z cytryny, oliwę i marynatę teriyki. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w paski i włożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc do lodówki. Następnie zamarynowane paski kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować ze wszystkich stron aż mięso się zarumieni. Mięsko można róznież
Monia miesza i gotujeburaczkami marchewka kawałek selera pietruszka pół pęczka koperku sól pieprz łyżka cukru 3/4 szklanki śmietany 18 % łyżka mąki pszennej liść laurowy ziele angielskie łyżka octu winnego lub soku z cytryny dodatkowo jajka ugotowane na twardo i szczypiorek W garnku na wolnym ogniu gotujemy bulion z marchewki, pietruszki i selera na dwóch litrach wody z solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem(...)laurowym. Gdy nasz bulion jest gotowy dodajemy pokrojone w kostkę buraczki oraz łyżkę soku z cytryny lub octu winnego, by nie stracić pięknego czerwonego, buraczkowego koloru. Gotujemy przez 10 minut i wrzucamy pokrojone bardzo drobno łodygi i liście botwinki. Gotujemy całość przez kilka minut i dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, uważając by się nie zważyło. Doprowadzamy zupę
Mango Papajazakocha. Składniki: 350 gram ciasteczek digestive (ja użyłam czekoladowych herbatników i też jest pycha!) 125 gram masła 3 średnie banany kilka łyżek soku z limonki lub cytryny 500 gram masy krówkowej 100 gram gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej, a co!) 2-3 łyżki kakao 400 ml śmietany kremówki fix do śmietany łyżka cukru pudru Masło roztapiamy i odstawiamy(...)mokrego piasku. Układamy masę ciasteczkową na blaszce, uciskamy łyżką lub dłonią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie banany kroimy w plasterki, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy z masą krówkową. Wyciągamy spód z lodówki, nakładamy masę krówkową z bananami i ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc aby masa
Mango Papajaosoby, wiadomo!) 2 filety z dorsza- jak ktoś umie filetować można kupić w całości (jak ja!) 2 duże, obrane ziemniaki żółta i zielona cukinia garść posiekanego koperku sól pieprz cytrynowy chilli w płatkach 120 gram śmietany 18% pieprz tymianek- może być suszony 50 gram koziego sera masło do wysmarowania formy Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, chilli w płatkach
Mango PapajaSkładniki: 250 gram łososia po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej 100 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół dwie cebule czerwone oregano, pieprz cytrynowy, sól skórka z cytryny Łososia kroimy w dużą kostkę. Papryki również kroimy w sporą kostkę. Cebulę na ćwiartki a pieczarki na pół. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków kolejno: cebula, łosoś, papryka, pieczarka(...)wykorzystania składników. Na końcu doprawiamy oregano, solą i pieprzem cytrynowym, skórką z cytryny. Grillujemy krótko. Po 3-4 minuty z każdej strony by nie wysuszyć łososia. Wersja druga- szaszłyki z kurczakiem Kurczaka wcześniej marynujemy w marynacie z: dwóch łyżek jogurtu greckiego , garść posiekanej świeżej mięty , odrobina świeżej bazylii , sól i pieprz oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Kurczak powinien marynować się
Mango PapajaBędę zaglądał tu częściej. K. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki mąki kminek cukier pieprz sól łyżka oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny koperek 2 liście laurowe Kapustę myjemy, drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut (10 minut po zagotowaniu). Kapustę odcedzamy, zalewamy zimną wodą, doprawiamy solą(...)smażymy cebulkę przez ok. minutę. Dodajemy kapustę i smażymy przez 10 minut. Teraz posypujemy kapustę mąką, dokładnie mieszając. Po tym czasie naszą kapustę doprawiamy pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Wyciągamy liście laurowe, dodajemy posiekany koperek i gotowe. Smacznego
Mango Papaja