jasnego piwa 150 ml rosołu z kostki 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny [ nie dałam] sól i pieprz do smaku listek, ziele przyprawa do gulaszu szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na smalcu na złoty kolor(...)miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki [ mąki nie dawałam] . Zagotować (gdyby sos okazał się za gęsty, rozcieńczyć go rosołem). Gotowy gulasz posypać startą skórką z cytryny [ u mnie bez skórki
Moje domowe kucharzenielepszego niż zamrożony cytrynowy bażant :))) Składniki: 0,5 puszki cytrynowego Bażanta Foremki do lodów (6 szt.) Przepis: :D Otwieramy piwo :> wlewamy do foremek i wkładamy je do zamrażarki na minimum 5 godzin (może i krócej, ale nie sprawdzałam :P). Podajemy w najgorsze upały i duchoty :))) Pozostałe piwo wypijamy duszkiem :P Gotowe
Emcia Pichciogniu ok. 10 minut. Gotowe! Sosy w słoikach to bardzo dobre rozwiązanie dla leniuchów (czyt. dla mnie) :P Ostatnim produktem z tej serii jest sos z bazylią i trawą cytrynową Postanowiłam go zestawić z trochę standardową już piersią z kurczaka i makaronem ryżowym. Składniki na 2 osoby: 1 pierś z kurczaka 1/2 op. makaronu ryżowego (wstążki) ok. 100g(...)sosu z bazylią u trawą cytrynową 1 papryka 1 łyżka sezamu 1 łyżka słonecznika 2 łyżki oleju do smażenia Przepis: Pierś kroimy w podłużne paseczki i podsmażamy do zarumienienia. Na osobnej patelni prażymy sezam i słonecznik. Do kurczaka dodajemy pokrojoną paprykę. Trzymamy na patelni jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Dodajemy sos razem z sezamem i słonecznikiem i całość podsmażamy
Emcia Pichcicukru pudru Szczypta soli Składniki na krem: 660 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny Składniki na poncz: Sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 400 g dżemu truskawkowego 50 g wiórek kokosowych marki Kresto 100 g drażetek czekoladowych 2 rurki z kremem czekoladowym 1 banan Przepis na biszkopt: Białka(...)śmietany. Mieszamy ją z żelatyną i dodajemy do pozostałej śmietany. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Przepis na poncz: Gorącą wodę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ponczem zwilżamy blaty ciasta (ok. 5 łyżek ponczu na jeden blat). Spód tortu zwilżamy ponczem, następnie nakładamy warstwę dżemu i kremu. Nakładamy na to kolejny
Emcia Pichcimasła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 1 kg kwaskowatych jabłek 2 op. budyniu śmietankowego 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek bułki tartej Przepis: Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Dodajemy
Emcia PichciPorcja dla jednej osoby. Składniki: 1 stek z rekina błękitnego Sok z jednego plastra cytryny Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Stek z rekina należy rozmrozić. Następnie osuszamy stek i nacieramy go z każdej strony solą i pieprzem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy na ok. 15 minut. Następnie rozgrzewamy olej na patelni (ja skorzystałam z patelni grillowej
Emcia Pichciselera 2 małe jabłka lub 1 większe 4 plastry ananasa z puszki 5 łyżek rodzynek (np. żółtych) 1 jogurt naturalny ok. 100 g (najlepiej gęsty) 1 łyżka soku z cytryny Przepis: Seler oraz jabłka obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Ananasa kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie przygotowane składniki i zalewamy jogurtem
Emcia Pichcidzisiaj. Martyna , Miętowa Kuchnia , Edyta , Agnieszka , Marta , Małgośka , Dorota Składniki: 200 g cukru 400 g śmietanki kremówki 4 żółtka ok. 400 - 450 g malin 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Żółtka ubijamy na parze z cukrem. Kiedy będą już puszyste, odstawiamy miskę do schłodzenia. Maliny miksujemy i przecieramy przez sito. Powstałe puree (350-400 g) mieszamy z sokiem z cytryny
Sto kolorów kuchniminut Składniki(2 osoby): 2 duże pomidory 250g mozzarelli kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek suszone oregano, zioła prowansalskie (według uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny sól Wykonanie: Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry o grubości ok.1 cm. Na talerzu poukładać na przemian: raz pomidory, raz mozzarella itd. Oliwę, sok z cytryny, suszone zioła oraz sól dokładnie
Gorący kąsekSkładniki: 4 filety z piersi kurczaka 3 łyżki oleju 100g prażonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych 2 awokado na sos 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki octu z wina 4 łyżki oleju 3 łyżki drobno posiekanych ziół (szczypiorek, koperek) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kurczaka opłukać, polać cytryną, oprószyć solą i świeżo zmielonym
Gorący kąsekpietruszka nieduży kawałek pora ok. 5cm 100ml śmietany 12% 1 łyżka mąki 4 ziemniaki natka pietruszki, koperek, szczypiorek świeży majeranek (opcjonalnie) świeży lubczyk (po jednej gałązce) sok z 1 cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie Wykonanie: Ugotować wywar z drobiu, dodając marchewkę, pietruszkę, por, ziele angielskie i listek laurowy. Buraczki pokroić w kostkę i dorzucić(...)warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do gotującej się zupy razem z sokiem z jednej cytryny(wlewać po trochu,aby nie była za kwaśna), gotować jeszcze przez ok. 1 minuty i na końcu dodać posiekaną zieleninę. Doprawić solą, pieprzem, dodać do smaku cukier oraz pieprz ziołowy
Gorący kąsekCzas przygotowania: ok.15 minut Składniki: 2 kawałki polędwicy z dorsza świeży tymianek (6 gałązek) garść mąki cytryna sól pieprz olej ząbek czosnku Wykonanie: Polędwicę umyć, obsuszyć, posypać solą i pieprzem, odstawić na parę minut, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Potem przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tymiankiem, czosnkiem pokrojonym w talarki i piec(...)minut. Na końcu polać sokiem z cytryny
Gorący kąsekbardzo zdrowa... Składniki: 1 duże miękkie awokado 4-5 jajek 150 g sera żółtego - Gouda, Złoty Mazur, Edamski 1 wędzona ćwiartka z kurczaka sok z limonki i cytryny - ok. 2 łyżek 1 duża łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy posiekany szczypior i natka pietruszki sól i pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć(...)drobnej tarce. Awokado obrać, wyjąć pestkę i rozgnieść miąższ widelcem, od razu skropić sokiem z cytryny. Kurczaka obrać ze skóry i końcu, drobno posiekać. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku i schłodzić. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitczosnku 3 łyżki zielonej pasty curry 200 ml bulionu kurczakowego puszka mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy limetki 4 liście kafir lime- cytrynowe 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie: Na rozgrzanym oleju w woku lub patelni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty czosnek- smażymy 2 min. Dodajemy pastę curry, bulion z kurczaka(...)liście cytrynowe i mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę- trzymamy na małym ogniu około 15 min. Na koniec dodajemy sos rybny, sojowy, sok z limetki i cukier. Trzymamy na ogniu 2-3 min. Gotowe. Gotujemy ryż. Smacznego
Smaki Edytylodówki. Następnie ciastem wylepić dno oraz boki foremek na tarteletki. Nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Nadzienie: 200g twarożka sernikowo - kanapkowego Wieluń, skórka z 1/2 cytryny, 250ml śmietanki 30%, 100g cukru pudru, 1 czubata łyżeczka żelatyny, 400g borówki amerykańskiej. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem(...)Dodać serek, skórkę z cytryny oraz zimną żelatynę. Zmiksować na gładką masę. Masą wypełnić upieczone tartaletki, udekorować borówką. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Z miłości do słodkości