Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego

Nadszedł ten czas,żeby zrobić syrop z mniszka lekarskiego.Ja co roku robię z podwójnej porcji.Miód jest bardzo smaczny i rewelacyjnie się sprawdza przy przeziębieniach i kaszlu.Kto nigdy nie robił,polecam. Składniki: 500 szt kwiatów mniszka lekarskiego 1 litr wody 1 kg cukru 2 cytryny z skórką Przygotowanie:Kwiaty mniszka oberwać z zielonych końcówek,pozostawić na białym ręczniku - żeby wyszły robaczki.Do garnka wlać wodę dodać płatki oraz pokrojone w plasterki cytryny.Całość gotować około 20 min na wol... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ala piecze i gotuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
kuchenny bałagan, 3 maja 2013 21:53:25

Też co roku robię taki miodek mniszkowy, na przeziębienie jak znalazł :)

Kasia Cukier, 3 maja 2013 22:21:43

ja nigdy nie robiłam :/ może skuszę się w tym roku :)

Anonymous, 3 maja 2013 23:15:15

proszę o jeden słoiczek dla mnie:) Natalia

Alina Waliczek, 4 maja 2013 00:42:03

Natalio,masz załatwione.

Alina Waliczek, 4 maja 2013 00:42:28

Na prawdę warto zrobić,jest pyszny.

Alina Waliczek, 4 maja 2013 00:42:41

:)

Daktyle w czekoladzie, 4 maja 2013 13:42:49

Nigdy nie robiłam takiego specjału :)

Kaś, 4 maja 2013 19:49:00

hmmm może w tym roku w końcu się za niego zabrać... w każdym razie czuję się zmotywowana Twoim słoiczkiem :)

Kaś, 4 maja 2013 19:50:07

ps 500 sztuk - a ile to mniej więcej objętościowo? albo wagowo

Alina Waliczek, 4 maja 2013 22:57:32

Zbieram zawsze takie największe.Ale nie ważyłam nigdy.:)

Alina Waliczek, 4 maja 2013 22:58:23

Zrób ,bo na prawdę warto.

SylwiaS kierunekzdrowie, 7 maja 2013 03:39:45

Wow, nigdy nie robilam takiego syropu. Niezly pomysl:-)

Alina Waliczek, 7 maja 2013 17:06:43

To namawiam Cię do zrobienia,pyszny.

mysza75, 8 maja 2013 22:06:34

Też robiłam syropek w sobotę. Co roku u mnie zresztą jest robiony. wiesz co dobre i zdrowe :-)

Alina Waliczek, 8 maja 2013 23:20:57

Ja w tym roku zrobiłam z podwójnej porcji,miodek jest pyszny.

Anonymous, 9 maja 2013 13:36:48

ja juz drugi raz robie z podwojnej porcji.Jest przepyszny.

Anonymous, 9 maja 2013 23:15:13

W ubiegłym roku robiłam po raz pierwszy. Też z podwójnej porcji. Wyszedł rewelacyjnie. Naprawdę oczyszcza organizm i pomaga przy przeziębieniach. Dziś w południe wysłałam mamę na łąkę... Polecam serdecznie.

Alina Waliczek, 10 maja 2013 00:37:19

Kto nie robił nie wie co traci,na prawdę warto.

Anonymous, 11 maja 2013 13:52:06

Robie dzisiaj, dam znać jak wyszło:) Natalia g.

Katarzyn, 11 maja 2013 20:26:31

Witam! Proszę o odp czy podwójna porcja to już 500 szt czy będzie nią 1000?Pozdrawiam!

jolasekcd, 11 maja 2013 21:03:10

:) właśnie robię mleczowy przysmak ( jak co roku) :) . poszłam dziś z mamą i dzieciakami na łąkę - panienki zbierały mlecze, a ja pokrzywy i przyrosty sosnowe - na syropek .

Alina Waliczek, 11 maja 2013 22:32:01

500 szt to pojedyncza porcja ,ale proponuję od razu zrobić podwójną :)Z jednej porcji wyjdą z 3-4 słoiczki takie po dżemie.

Alina Waliczek, 11 maja 2013 22:32:58

a ja jeszcze sosnowego nie robiłam :)muszę też spróbować

Alina Waliczek, 11 maja 2013 22:33:42

To czekam na informację :)