Porady kulinarne: Jak nie płakać przy obieraniu i krojeniu cebuli?

Porady kulinarne: Jak nie płakać przy obieraniu i krojeniu cebuli?

Chcesz uniknął płaczu gdy obierasz lub kroisz cebulę? Jest kilka sposobów, dzięki którym można tego uniknąć. Dlaczego płaczemy przy krojeniu lub obieraniu cebuli? Płaczemy nie z powodu zapachu cebuli, ale z gazu, który wydziela się podczas jej krojenia. Cebula zawiera enzym alliinaza, który reaguje z innymi składnikami cebuli tworząc gaz drażniący nasze oczy i śluzówki. Oto one: Żuj gumę do żucia podczas obierania lub krojenia cebuli (sposób zalecany przez Karola Okrasę) Zmocz swoje nadgarstki w zimnej wodzi...

Czytaj dalej na blogu WojnaNaSmaki.pl

Warto przeczytać

Skuteczne domowe syropy na przeziębienie

Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Naturalne antybiotyki, które musisz poznać!

Dłuższe stosowanie antybiotyku może spowodować, że dane bakterie po prostu się na niego uodpornią i może dojść do sytuacji, że nie będzie czym już leczyć chorych osób.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.