Co to jest: BERBERYS?

Co to jest: BERBERYS?

Co to jest: BERBERYS?

Przez wiele stuleci berberys był tym dla Europejczyków i naszych wschodnich sąsiadów, czym jest teraz cytrynowa skórka. Słodko-kwaśny smak idealnie komponował się z ówczesnymi kulinarnymi trendami. W pewnym jednak momencie został zapomniany...ale nie wszędzie. W Iranie to jeden z bardziej charakterystycznych dodatków do ryżu czy potrawek. W języku perskim berberys to "zereshk" (czyt. zereszk). Najpopularniejszym daniem jest Zereshk Polow, czyli ryż z berberysem i szafranem. Berberys stosowany jest w medycyni... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Karmel-itka., 16 lutego 2013 20:29:29

znam berberys :]ale jest u mnie strasznie trudno dostępny.

ankawell, 16 lutego 2013 21:38:11

Twój cykl " Co to jest ... " - niezwykle ciekawy ... czekam na kolejne wpisy :)

Lovelykate, 17 lutego 2013 00:03:05

Nigdy o tym nie słyszałam, ale zaciekawiłaś mnie ;)

Aleksandra K, 17 lutego 2013 02:11:12

Uwielbiam i dzieciaki tez. Dawno nie robiłam zereshk polo więc trzeba sie wziąć do pracy:)

Anonymous, 20 marca 2013 21:07:39

Jest jeszcze rosyjska a właściwie uzbecka potrawa (również na bazie ryżu) płow.polecam -znajdziesz na you tube