Składniki : owoce pigwy około 1 i 1/2 kg cukier około 1 kg Przygotowanie: Dojrzałe owoce umyć i osuszyć Każdą pigwę przeciąć na 4 części i pozbawić ją gniazda nasiennego Potem pociąć jeszcze na drobniejsze kawałki Wsypywać stopniowo do suchego słoja i przesypywać cukrem Słój przykryć szczelnie gazą i odstawić w ciemne miejsce by owoce puściły sok ( na co najmniej 10 dni ) wstrząsamy często słojem by cukier się rozpuścił Kiedy cukier już ulegnie rozpuszczeniu, a pigwa puści sok należy zlać go d... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula