Borówka leśna czyli brusznica. Tak samo jak czarne jagody borówki zbieramy w lesie. Można też dostać je na bazarach. W przeciwieństwie do borówek ogrodowych brusznica ma czerwone owoce. Kwaskowaty smak znajduje wielu amatorów. Przyrządzamy z nich doskonałe powidła do mięsa lub serów. Składniki :0,5kg borówek brusznicy0,2kg cukrusok z połowy cytryny Borówki płuczemy i przebieramy z liści. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie wstawiamy na średnim płomieniu i doprowadzamy do wrzen... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...