Syrop z kwiatów czarnego bzu (hyćki)

Syrop z kwiatów czarnego bzu (hyćki)

Syrop z kwiatów czarnego bzu (hyćki)

Z czasów dzieciństwa zapamiętałam, że coś takiego, jak syrop z hyćki mama kazała pić jako wspomagacz polopiryny przy przeziębieniu. Jednak gdzieś umknął mi ten smak, dziś odkryłam go na nowo. Fantastyczny, z niczym nie porównywalny aromat, absolutnie mój faworyt wśród soków. Teraz z początkiem czerwca, jest jedyny i najlepszy moment aby go przygotować, gdyż kwiatostany czarnego bzu są akurat w pełnym rozkwicie.     ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Jadło i czytadło

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.