Cytrynowa Szpaiza Śląska Przysmak bardzo rozpowszechniony na Górnym Śląsku. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wiele składników, a sam deser jest lekki, piankowy, nie wiadomo, kiedy znika. Zazwyczaj można go spotkać w dwóch odsłonach, dzisiaj chciałam wam zaprezentować jeden z nich, o smaku cytrynowym, jeśli macie ochotę na coś procentowego, szczególnie, że karnawał w pełni, można dodać kieliszek lub dwa alkoholu, ja jednak z powodu obecności dzieci w domu postawiłam na szpaize bezalkoholow... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...