Przepis na : deser
To tradycyjna potrawa wielkanocna mająca swoje korzenie w Rosji i na Ukrainie. Bardzo znana również w Polsce na terenie Kresów Wschodnich. Jest przepysznie słodka i w Rosji tradycyjnie wytwarzana z mleka i jaj, które mają symbolizować wiosenne odrodzenie oraz zmartwychwstanie Chrystusa. Kształt paschy też nie jest przypadkowy! Półkule i ścięte piramidki formowane są na pamiątkę grobu Jezusa. Można przygotowywać ją też z twarogu, czy śmietany. Podawana z bakaliami zmienia się w wykwintny przysmak wielkanocny, ... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)