Przepis na : deser
“Mamo, ale ta Viennetta fajnie strzela”- stwierdziła moja córka, kiedy ukroiłam pierwszy kawałek lodowego deseru. Oczywiście strzelały warstwy czakolady, nie było ich jak w oryginale dwanaście, bo tylko cztery, nie były też tak pofalowane, ale i tak w pełni oddały charakter tej pysznej rolady o wyglądzie królewskich koronek. Zapraszam na delikatne śmietankowo-cytrynowe lody, przełożone warstwami gorzkiej czekolady. Viennetta Składniki na keksówkę 30x11 cm: 150 g gorzkiej czekolady650... czytaj dalej...
Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...Sylwester to czas, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. Jest to stosunkowo dość młode święto, gdyż narodziło się ono dopiero na przełomie XIX i XX wieku.
Czytaj dalej...Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...Jeżeli strzela tak fajnie jak wygląda, to nie dziwię się zachwytowi!:)
Cudo nad cudami, byłam pewna, że to kupne lody, uwielbiałam je, właśnie za to strzelanie :) Udały Ci się koncertowo:)
Wyglada jak "kupne" oczywiscie w pozytywnym slowa tego znaczeniu :)Niestety nie przepadam za lodami,ale i tak na sam widok slinka leci.Pieknie wyglada:)
Dziekuje za mile slowa)) a kupnych nigdy nie probowalam i chyba juz nie sprobuje) te sa pyszne..
Daria, i kto by pomyslal,ze to tylko bialka, cukier i smietana... ale efekt jest! pozdrawiam))
Jadłam takie wieki temu, tyle, że kupione w sklepie. Smakowały bosko. Jestem pewna, że Twoje są jeszcze lepsze :)
Ale pysznie wyglądają. To będzie kolejna pozycja na mojej liście "przepis do przetestowania".
Pyszny, kremowy deser... Idealny na upały ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Mam małe pytanko. Czy białka należy ubijać na parze czy ubijać normalnie w misce i w zasadzie surowe dodać do śmietany? Daga
Daga, ja bialka ubijalam normalnie w misce...., ale jesli masz obawy to mozna chyba i na parze, choc ja nigdy tak nie ubijam... jesli ubijane na parze, to trzeba odczekac z dodaniem smietany...
Zrobiłam w piątek lody z Twojego przepisu i wyszły bardzo ciekawie. Dałam białko ubite w misce. Co do obaw to chodziło mi żeby nie załapać jakiejś bakterii, ale wiem, że wystarczy jajka sparzyć i nie będzie problemu. Następnym razem dodam do masy jeszcze kokos i mleczną czekoladę :) Daga
Daga, bardzo sie ciesze, ze zainspirowalam Cie do zrobienia tego deseru) nastepnym razem rowniez dodam kokos, ktory uwielbiam)