gruszki "szarki" jak marmolada...

gruszki

gruszki "szarki" jak marmolada...

Składniki: 1,5 kg gruszki szarki, 3 łyżki sok z cytryny, 1/2 kg cukier, 2:1 opakowanie żelfix, 1 szklanka woda umyte gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne z pestkami wlać wodę z sokiem z cytryny do garnka i wrzucić pokrojone w kostkę gruszki - lubimy kawałki owoców w takich przetworach zagotować i mieszając gotować z 5 minut wsypać żelfix 2:1 i gotować z 5 minut mieszając do wyparzonych słoiczków do pełna dodać gorącą marmoladę i mocno zakręcić zostawić do wystudzenia postawione na zakrętkach słoic... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W Mojej Kuchni Lubię

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.