Botwinka na zimę

Botwinka na zimę

Botwinka na zimę

1 kg botwinki, łyżeczka kwasku cytrynowego, 1/2 łyżeczki soli, Botwinkę dokładnie umyć, odrzucić brzydkie liście. Buraki razem z liśćmi posiekać. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, ale tylko tyle aby prawie przykryć liście. Zagotować. Gotować około 4 -5 minut. Dodać kwasek cytrynowy i sól. Zamieszać. Botwinkę przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić. Zakręcone słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać gorącą wodą i pasteryzować 20 minut. Słoiki wyjąć z garnka i odstawić do ostudzenia ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.